tu_sobie_bede_pisac_wiersze Re: ulubione. 12.11.03, 10:05 "I nawet nikt nie wyszedł" A.Achmatowa ...I nawet nikt nie wyszedł Z latarnią mi naprzeciw. I weszłam w domu ciszę, Gdy blady księżyc świecił. Pod zielonym kloszem, Z uśmiechem wymuszonym Rzekł mi: "Kopciuszku, proszę, Czemu masz głos zmieniony?" W kominie gaśnie płomień, Świerszcz ćwierka smętne trele. Ktoś na pamiątkę po mnie Wziął biały pantofelek. I trzy goździki podał, W bok odwracając oczy. O, miłe mi dowody, Gdzież schowam was tej nocy? A sercu trudno wierzyć: Nie minie czasu wiele - On wszystkim zacznie mierzyć Mój biały pantofelek. " Odpowiedz Link Zgłoś
tu_sobie_bede_pisac_wiersze Re: ulubiona nisza? 12.11.03, 13:03 "Motylek" Robert Graves "Ten bielinek kapuściany (Głupich lotów pan nad pany) Już nie pojmie, daję słowo, Jak się lata prawidłowo, Bo wie swoje (któż uwierzy?): Prosto latać nie należy! No i frunie, biedaczysko, W dół wysoko, w górę nisko. Nawet jerzyk-akrobata Głupio tak nie umie latać." Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: ulubione. 12.11.03, 13:32 Pyłem księżycowym być na twoich stopach, wiatrem przy twej wstążce, mlekiem w twoim kubku, papierosem w ustach, ścieżką pośród chabrów, ławką, gdzie spoczywasz, książką, którą czytasz. Przeszyć cię jak nitka, otoczyć jak przestwór, być porami roku dla twych drogich oczu i ogniem w kominku, i dachem, co chroni przed deszczem." Konstanty Ildefons Gałczyński Odpowiedz Link Zgłoś
tu_sobie_bede_pisac_wiersze Re: ulubione. 13.11.03, 09:48 "o wróbelku" K.I.Gałczyński "wróbelek jest mała ptaszyna wróbelek istotka niewielka on brzydką stonoge pochłania lecz nikt nie popiera wróbelka. więc wołam: czyż nikt nie pamięta że wróbelek jest druh nasz szczery?! kochajcie wróbelka, dziewczęta, kochajcie, do jasnej cholery! " Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 13.11.03, 03:09 Też nie-wiersz :-) "Listopady liści" Przychodzisz zawsze, gdy mnie nie ma, Zostawiasz list pod wycieraczką I nawet ciemność pachnie tobą, A schody niosą mnie aż do nieba. Wybiegam z listem pod kasztany i wszystko płonie, wszystko płonie. Spadają liście rozpalone i zaglądają mi przez ramię. Te wodospady liści, te listopady łez. Czy wszystko musi gasnąć? Czy bardzo tego chcesz? A w twoim liście także jesień i czułe słowa opadają. Już słowo kocham nam pożółkło, a słowem zawsze wiatr się bawi. A mimo wszystko jest spokojnie, bo świat mój miękki i zamszowy. Na oślep mogę gnać przed siebie, o babie lato rozbić głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_sobie_bede_pisac_wiersze Re: ulubione. 13.11.03, 09:44 "Tylko" J.Twardowski " Przeminą romanse czcigodne małżeństwa jak słonie własną nadwagą zmęczone zostaną tylko malutkie szczęścia miłości niespełnione " Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: ulubione. 13.11.03, 12:09 "Dedykacja dla dwojga Zmiana uczuć w banał to historia znana, jakich sto. Skoro czas pogania, trzeba w kilku zdaniach zamknąć ją. Powie ta opowieść, co się może powieść parze z marzeń chociaż raz. Żeby skończyć temat: miejsca akcji nie ma, tylko czas. Razem chodzili do szkoły, zbierali zapasy dwój, na przerwie wyznał pod stołem: "Ty jesteś moja, ja twój". Kiedy wieszcza streszczał, nauczyciel wrzeszczał i bił w stół, wierzyć wciąż nie chcieli, że się da podzielić dwa na pół. I skoro ich zdaniem zwrot "być zakochanym" nie odmienia się przez czas w siódmym niebie byli zanim ukończyli siedem klas. Potem niewesołe życie daje szkołę, a fortuna kołem toczy procent swój, praca, ślub i dzieci, jedno, drugie, trzecie, i jedynki w szkole zamiast dawnych dwój. Wspólnych lat niemało szybko przeleciało, ciało się starzało ale dusza nie, czas miłości szyfry złamał, lecz tej cyfry wciąż podzielić nie da się. Jakoś im nie zbrzydła młodość, choć jej skrzydła strzępią się, i tak rok po roku, chociaż ludzie wokół mówią, że chyba wierzą w cuda, sądząc że się uda, przecież zje ich nuda wnet, "życie jest teatrem", "przeminęło z wiatrem" itp. Rzuca się w oczy na skwerze ich ubrań niemodny krój, łatwo domyślić się zwierzeń: "Ja jestem twoja, ty mój". Siedzą w starym kinie lub przy starym winie szepczą znów. Chociaż czas poganiał, to nie zmienił w banał tamtych słów. Więc nad grobem stojąc już się go nie boją, tamta pani i ten pan, i niech tak zostaną, tamten pan z tą panią sam na sam." -Jacek Podsiadło- Odpowiedz Link Zgłoś
grazia27 Re: ulubione. 13.11.03, 14:26 Mam na imię... Miło mi.. Udajemy że Znamy się od kilku chwil Milczę... nie bój się Nie uwierzysz... tak to ja... Gdy zerkam w twoją twarz Nie potrafię znaleźć siebie tam Nie pozostał po mnie żaden ślad Dzięki za wszystko coś mi dał Dzięki za ten ból Dzięki za to że już skończone Dzięki że minąłeś we mnie już Ciągle ze mną Oddech twój Ciągle czuję Znikam w tłumie Znów twój śmiech Ktoś zatrzasnął drzwi Nagle sami - ja i ty Przeklęte de ja vu Zabłądziły gdzieś Głupie dłonie me Ale usta... one nie śpią więc... Nie... dzięki... za wszystko coś mi dał Dzięki za ten ból Przeszły dawno i skończony Dzięki... Wierz mi Gdziekolwiek jeszcze jest Miłość - znajdę ją Klęczysz Z głową pochyloną Idę I bez lęku mijam cię... Dzięki za wszystko coś mi dał Dzięki za tan ból Szepty krzyki i dotknięcia Iskry Wierz mi (wierz mi że) Gdziekolwiek jeszcze jest Miłość (miłość) - znajdę ją Wierz mi (wierz mi że) Niechby mnie dopadła Nowa - jeśli boli - to co? niech boli to co? niech boli to co? Odpowiedz Link Zgłoś
grazia27 Re: ulubione. 13.11.03, 16:15 Gość portalu: . napisał(a): > :-))) A co w tym tekście jest śmiesznego?????? Odpowiedz Link Zgłoś
amaretta Re: ulubione. 13.11.03, 18:48 "Uśmiech" Chciałbym Zamieszkać w kąciku Twoich ust I abyś nagle Zmarszczyła mnie Swoim uśmiechem Tak pogodzę się Ze starością Tomasz Jastrun Odpowiedz Link Zgłoś
tu_sobie_bede_pisac_wiersze Re: ulubione. 14.11.03, 09:58 H. Poświatowska "Moim sąsiadem jest anioł on strzeże ludzkich snów dlatego wraca późno do domu na schodach słyszę dyskretne kroki i szelest zwijanych skrzydeł on rano staje w moich drzwiach otwartych na oścież i mówi twoje światło znowu świeciło długo w noc." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ulubione. IP: *.chello.pl 14.11.03, 10:37 :-) ~ Most ~ lubię tęsknić wspinać się po poręczy dźwięku i koloru w usta otwarte chwytać zapach zmarznięty lubię moją samotność zawieszoną wyżej niż most rękoma obejmujący niebo miłość moją idącą boso po śniegu Halina Poświatowska Odpowiedz Link Zgłoś
teskniezatoba ulubione. 15.11.03, 17:20 "Szczęście trzeba rwać Jak świeże wiśnie, Potem przyjdzie mróz I szczęście pryśnie- Pustka w sercu W duszy mrok I tak do końca - za rokiem rok. Szczęście trzeba rwać Jak świeże wiśnie Póki jeszcze czas- Niech szczęście błyśnie. Chwycić szczęście co masz sił, Kochać, żyć na jawie śnić Ten sen, co się w dzieciństwie śnił..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ulubione. IP: *.chello.pl 16.11.03, 01:43 Kocham Ciebie, bo wracasz Ty mi wiosnę złotą Mej młodości i jasne powracasz miraże. Twój cień trwa przy mnie, jakby wierne straże, Twój cień, mej duszy przywołań tęsknotą. Niech więc ramiona mię Twoje oplotą - Zasłoń oczy - dziś w przyszłość nie chcę patrzeć ciemną, Chcę zapomnieć, że życie za mną i przede mną - Chcę zapomnieć o wszystkim, co nie jest pieszczotą. Tak dziś ciemno i zimno... Daj mi Twoje oczy! Twoje oczy rozświetlą marzenia ogrody... Tam dźwięk - złoto - purpura - alabastrów schody - I korowód weselny barwi się tęczowo. Tak dziś ciemno i zimno... a nad moją głową Sny majaczą złowrogie... Daj mi Twoje oczy!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ulubione. IP: *.chello.pl 18.11.03, 00:59 Niech cię dobre bogi! Niech cię dobre wiatry! I obłoki białe, dobre! Wszystko dobre, piękne, modre! Na wybrzeżu ja tu stoję, Słyszysz, modlę się i modlę! Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: ulubione. 16.11.03, 16:08 *OCZEKIWANIE* "Jesteśmy cisi oboje jak dwa gołębie przed burzą... Tęsknoty i niepokoje w dali się chmurzą. Boję się jutra! Pogoda nad nami lekko oddycha, na niebie jutrzenka młoda stoi tak cicha... Daleko pod barwną tęczą znak nie wiadomy nikomu... Może za chwilę zadźwięczą pomruki gromu?!... Jesteśmy senni i cisi jak piasek wichrom powolny. Wysoko grom losu wisi, runąć niezdolny." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troglodyta Re: ulubione. IP: *.celinternet.pl 16.11.03, 16:52 Z tamtej strony Wisły kąpał sie chłop z babką, babka utonęła do góry kuciapką. Niczego mi nie żal tylko tej kuciapki byłoby z niej dobre futerko do czapki. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_sobie_bede_pisac_wiersze Re: ulubione. 18.11.03, 10:05 "MACIERZONKA ALBO MACIERZĄ DUSZKA ZIELE" Wacław Potocki Uwiła sobie dziewka Wieniec z bożego drzewka. Drugi wiła z izopu, Chcąc się podobać chłopu. Trzeci z macierzy duszki Włożyła do poduszki; Który skoro chłop zwietrzy, Kradnie razem wszytkie trzy. I tak dla macierzanki Traci dzieweczka wianki. "Dajże pokój, psi synu, Uwijęć go z piołynu I z tatarskiego ziela, Żeś nie czekał wesela." Na to chłop niecnotliwy: " Jeśli chcesz, i z pokrzywy. Kontentuję się trzema, Niech cię żonę kto chce ma. Wolę wieńce kupować Niźli czepce pilnować." Przestrzegam, dziewki, w tkanki Nie dajcie macierzanki, Bo postrzegszy chłop głupi Ze wszytkich cię obłupi, Tylko łubek zostanie, Coć do nosa dostanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ulubione. IP: *.chello.pl 19.11.03, 02:24 żeBy cOŚ 5ię Zd4rZyło żE8y M0gŁ0 S1ę zd4RZYć 1 zJ@w1Ł@ 5Ię mIŁ0ŚĆ tRzEb4 M4RzYĆ. zaMi@$T DMucH@Ć N4 ZIMn3 N@ G0RĄcyM $1ę $p@RZYĆ Z De5Zczu pOBI3c POd RYNNĘ +rzEb4 M4RZyć. gDY $P4D4jĄ J4k L1ŚCI3 k4rTk1 D4T Z KALEnd4rZy K13Dy $z@RO 1 mgliśCI3 trzE84 m4RzYć. w chŁodNeJ, pU5T3J 90dZ1N1e N4 5wÓJ l05 51Ę 0dW@żyć N1m Tw3 5zCzęśC13 c1ę M1N13 +Rz384 M@RzYć. W RY+miE w13Trznej +Ę5KNOTy WR@c@ Fal4 D0 pl4żY +y p4M1ęt@J wC1Ąż O TYM +rzeb4 Marzyć. Ż38Y coś 5ię zd@rzyŁ0 Ż3By mOGŁ0 s1ę ZD4rZYĆ I zj@W1Ł4 $Ię mIłOść +rz3b4 m4RZyĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 19.11.03, 02:43 "Nasza noc" Srebrne sieci, niby tkań pająka, Gdzieś po gwiazdach rozpina marzenie... Noc szepcąca przycicha i wsiąka W zaufane naszych dusz milczenie... Jak ptak trwożny, który się obłąka, Serce tłucze się w piersi szalenie... Srebrne sieci, niby tkań pająka, Gdzieś po gwiazdach rozpina marzenie... W kwietnym sercu niebieskiego dzwonka Perła rosy drży... Płaczu wspomnienie... Noc szepcąca przycicha i wsiąka W zaufane naszych dusz milczenie... Jak opiła słodką wonią płonka, Ciężka snami myśl pada w omdlenie... Srebrne sieci, niby tkań pająka, Gdzieś po gwiazdach rozpina marzenie... Jeszcze nigdy nie pachła tak łąka Ni tak do stóp nam kładły się cienie... Noc szepcąca przycicha i wsiąka W zaufane naszych dusz milczenie... Senny spokój, ze smutkiem rozłąka, Ciche gorzkich myśli zatracenie... Srebrne sieci, niby tkań pająka, Gdzieś po gwiazdach rozpina marzenie... L. Staff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ulubione. IP: *.chello.pl 19.11.03, 03:57 Kiedy spotykam cię we śnie, Który wykwita w noc z głuszy, Pytam: "Dlaczego cię nie ma na świecie, Lecz żyjesz jedynie w mej duszy?..." Leopold Staff Odpowiedz Link Zgłoś
tu_sobie_bede_pisac_wiersze Re: ulubione. 24.11.03, 13:10 H>Poświatowska "odkąd ptaki odfrunęły z moich słów i gwiazdy zgasły nie wiem jak nazwać strach i śmierć i miłość przyglądam się dłoniom bezradne opłatają jedna drugą i moje usta milczą bezimienne wyrasta nade mną niebo i coraz bilższa bez imienia ziemia rozkwita" Odpowiedz Link Zgłoś
tu_sobie_bede_pisac_wiersze Re: ulubione. 24.11.03, 13:13 Wacław Potocki "Pytała jedna pani młodego doktora kiedy by się obłapiać z rana czy z wieczora. Doktor niewiele myśląc na to pani powie: "Wieczorna miłość rozkosz, a poranna zdrowie." Pani na to: "Oboje chcę ja mieć na pieczy. Bo i rozkosz i zdrowie to są dobre rzeczy." Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 25.11.03, 01:22 "Sweet dreams til sunbeams find you Sweet dreams that leave all worries behind you But in your dreams whatever they be Dream a little dream of me..." M&P :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmx Re:? ulubione. IP: *.opa-carbo.com.pl 25.11.03, 12:16 O nic :-). To kawałek jednej z moich ulubionych piosenek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trog ulubione. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 15:20 "Kup sobie pieprzu, octu i oliwy Będzie dla ciebie bankiet dość uczciwy Siądź gołą dupą na takowa masę będziesz miał szynki, jaja i kiełbasę. " Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 12.12.03, 02:45 "Ironia" Szkoda, że się rozmowa w życiu nie zdarzyła Przepraszam za zamęt w sieci telefonicznej Zbyt piekne byłoby... No, gdyby było - Wyprawa czasem w Himalaje Wycieczką kończy się w Beskidy Niskie Ironio, ty stój przy mnie blisko Mocno trzymaj za rękę W rejony złudzeń gdy ponosi zbytnio Bierz kurs na trzeźwość Postronki swe napinaj wszystkie - Śpiewaj Śpiewaj tę piosenkę: Bywa bywa bywa bywa - Wyprawa piękna Pięknie wymyślona w Himalaje Wycieczką kończy się w Beskidy Niskie. Dzwonią tysiące telefonów Tysięczny raz nie dzwoni ten na który czekasz A gdyby tak? A gdyby tak zadzwonił - Płoną gwiaździste nieboskłony - Serce jak paczka dynamitu - Trzask iskry się rozlega, ironio W takiej chwili ty - na scenę szybko Ironio - słyszysz prędko prędko Ze szklanką zimnej wody wbiegaj... Bywa bywa bywa bywa - Wyprawa piękna Pięknie wymyślona w Himalaje Wycieczką kończy się w Beskidy Niskie Ty któraś pierwsza czujna zręczna Klęskę nazywasz kompromisem Która znasz - wiara z nadzieją skręcą Sojusz ukryty z dala słyszysz Miłość - co miała porwać w błękit Wiesz jakim tu się skończy lądowaniem Ty która układa ten... cóż przyjacielski Sukcesem jeszcze nazwać każesz... Ironio, cierpkie twe zwycięstwa Ty nie bądź aż tak ironiczna Stój przy mnie. Do snu trzymaj mnie Za rekę - Strażniczko mej integralności Rękojmio ciszy mego serca W spalonym już teatrze Widzu mój ostatni Śpiewaj gdy ja już nie potrafię Ty jeszcze wtedy za mnie Śpiewaj... Bywa bywa bywa bywa - Wyprawa piękna Pięknie wymyślona w Himalaje Wycieczką kończy się w Beskidy Niskie L. Długosz Odpowiedz Link Zgłoś
ironia Re: ulubione. 12.12.03, 12:14 Negro Spirituals "Nie ma tu na dole miejsca, żeby się ukryć. Obróciłem się do skały, żeby się ukryć, Ale skała krzyknęła: "Nie ma tu na dole miejsca, żeby się ukryć!" - "Ja też płonę", mówi skała. "Ja też chciałabym cała do Nieba jak ty". - O! Grzesznik grał... i przegrał. Chciał iść do Nieba, ale tam gdzie pójdzie to piekło. - O, grzeszniku! Siądź do wioseł i wiosłuj! To ni wiatr, ni przypływ poniosą Twój statek do Nieba. - Nie byłem nigdy w Niebie, Ale mówiono mi, że ulice są tam z pereł, a portale ze złota." Odpowiedz Link Zgłoś
imitacja Re: ulubione. 12.12.03, 15:01 Na wzgórzu śmieci rozkwita poranna światłość - późna jesień. Taigi (1709-1772) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 14.12.03, 02:19 "Przypływ, odpływ, fala za falą Wieczną mantrę morze nuci Przypływ, odpływ, oddech czasu Co odeszło kiedyś wróci Jesteś, jestem. Ślady na piasku Trwają po nas tylko chwilę Mijasz, mijam. Przypływ, odpływ Tylko tyle i aż tyle"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aml Re: ulubione. IP: 213.17.239.* 14.12.03, 18:22 Jednym szeptem, jednym gestem jednym drgnieniem powiek zmieniasz zawstydzenie kiedy jesteś w zamyślnie gdy Cię nie ma Znam tyle słów jest ich siła życzeń i pragnień jak w kolędzie gdzie się podziały kiedy byłaś? czy się odnajdą gdy znów będziesz..? M. Czyżykiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ulubione. IP: *.chello.pl 17.12.03, 00:04 Lubię Ci szeptać słowa... ~ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą - Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu, Pewne, że się twym ustom do cna wytłumaczą - I nie wstydzą się swego mętu i pośpiechu. Bezładne się w tych słowach niecierpliwią wieści - A ja czekam, ciekawy ich poza mną trwania, Aż je sama powiążesz i ułożysz w zdania I brzemieniem głosu dodasz znaczenia i treści... B.L. --------- :) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 18.12.03, 03:09 Zrozum to, co powiem Spróbuj to zrozumieć dobrze Jak życzenia najlepsze, te urodzinowe Albo noworoczne, jeszcze lepsze może O północy gdy składane Drżącym głosem, niekłamane. Z nim będziesz szczęśliwsza, Dużo szczęśliwsza będziesz z nim. Ja, cóż - Włóczęga, niespokojny duch, Ze mną można tylko Pójść na wrzosowisko I zapomnieć wszystko Jaka epoka, jaki wiek, Jaki rok, jaki miesiąc, jaki dzień I jaka godzina Kończy się, A jaka zaczyna. Nie myśl, że nie kocham Lub, że tylko trochę, Jak cię kocham, nie powiem, no bo niewypowiem- Tak ogromnie bardzo, jeszcze więcej może I dlatego właśnie żegnaj Zrozum dobrze, żegnaj. Z nim będziesz szczęśliwsza Dużo szczęśliwsza będziesz z nim. Ja, cóż - Włóczęga, niespokojny duch, Ze mną można tylko Pójść na wrzosowisko I zapomnieć wszystko Jaka epoka, jaki wiek, Jaki rok, jaki miesiąc, jaki dzień I jaka godzina Kończy się, A jaka zaczyna. Ze mną można tylko w dali znikać cicho. E. Stachura -- :-( ... Odpowiedz Link Zgłoś
jmx "Pustka w domu" 03.01.04, 03:49 Mrok na schodach, pustka w domu Nie pomoże nikt nikomu Ślady Twoje śnieg zaprószył Żal się w śniegu zawieruszył. Trzeba teraz w śnieg uwierzyć I tym śniegiem się ośnieżyć I ocienić się tym cieniem I pomilczeć tym milczeniem. B. Leśmian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . :-) IP: *.chello.pl 03.01.04, 04:19 Daj nam oddechu pełną garść Na chwilę - Boże zwolnij czas Niech choćby czasem maj nam trwa Tyle co stycznie trzy lub dwa Daj nam miłości pełną garsć Na chwilę - Boże zwolnij czas Niech nie ucieka tak jak mgła Niech się dodaje dzień do dnia Czasu Ci Boże nie ubędzie Ty wszystko możesz jesteś wszędzie A nam się przyda taka chwila Żeby nad życiem się zatrzymać A.Z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Achmatowa Re: :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 15:28 W blaskach zachodu pożółkł świat, Czule kwietniowy chłód się skrada. Spóźniłeś się o tyle lat, A jednak jestem tobie rada. Siądź bliżej, usiądź przy mnie tuż I uśmiechając się oczami, Na ten niebieski zeszyt spójrz - Dziecinny zeszyt mój z wierszami. Przebacz, że tonąc w smutku złym Cieszyć się słońcem nie umiałam. Przebacz i to, że w życiu mym Innych za ciebie często brałam. Odpowiedz Link Zgłoś
anet22 Re: ulubione. 03.01.04, 23:16 Wdowiec Wziąłem twój ślubny welon, W pomiętą zwinąłem gazetę - I było to takie brutalne Jak ból. A potem pantofle najczulsze, Łódeczki najmilsze, najdroższe I w puszce od maggi schowałem kolczyki, Dwie krople rosy. Nocą podzwaniam tą puszką, Płaczę nad paczką z welonem, Kopię w rozpaczy w krzesło Puste, Zimne, Niedobre. Mam jeszcze mydło po tobie, Którym mydliłaś piersi - Włosy mydliłaś gorące, I nos mydliłaś - i nos. Całuję ten śliski kamyczek, Pożeram ten śliski kamyczek - Na jutro mi już nie starczy, Mój Boże, i zacznie się głód. Stanisław Grochowiak Odpowiedz Link Zgłoś
meteoryty Gdy ktos nam znika, 03.01.04, 23:32 tak a przeciez nadal zyjemy i pewnie musimy i nawet chcemy i co z tego? nic. TO JUTRO powie nam po co. Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 08.01.04, 03:08 I znów słychać kochanków piosenkę Ktoś w niej żegna się, bierze za rękę Ktoś odchodzi na palcach, zawraca Potem ma wrócić, nie wraca Potem ma pisać, lecz zwleka I ma czekać, lecz się nie doczeka Wszystko razem oczadziałe, śpiew Nie pamiętasz, doprawdy nie wiesz Tylko odgłos melodii dalekiej, oczadziałej Rozwianej na wieki. I ten szept co do ucha się skłania I powtarza jak można najprościej Nie ma, nie ma prawdziwej miłości, bez rozstania Ile trzeba wycierpieć i wyśnić Żeby taką melodię wymyślić Ile trzeba utracić, porzucić, By po latach spokojnie ją nucić I powtarzać w ciemności te słowa Kiedy się pierwsza gwiazda odsłania Nie ma, nie ma prawdziwej miłości bez rozstania S. Baliński Odpowiedz Link Zgłoś
topic24 Re: ulubione. 13.01.04, 10:25 telefon milczy jedna tylko filizanka na stole roza niczyja serce daleko bo obok prawda tak jasna ze nieludzka kalendarz sie nie spieszy nawet fiolek na odczepnego jeszcze jest ale swieta juz nie ma Aniele Bozy Strozu moj zmowmy pacierz bo milosc nie zyje Odpowiedz Link Zgłoś
jmx ulubione. 14.01.04, 02:52 "Spotkanie" (J. Twardowski) ta jedna chwila dziwnego olśnienia kiedy ktoś nagle wydaje się piękny bliski od razu jak dom kasztan w parku łza w pocałunku taki swój na co dzień jakbyś mył włosy z nim w jednym rumianku ta jedna chwila co spada jak ogień nie chciej zatrzymać rozejdą się drogi - samotność łączy ciała a dusze cierpienie ta jedna nie potrzeba więcej to co raz tylko - zostaje najdłużej Odpowiedz Link Zgłoś
tu_sobie_bede_pisac_wiersze Re: ulubione. 19.01.04, 15:45 "dziekuje Ci za milosc predka bez namyslu za to ze nie jest calym czlowiek pojedynczy za oczy nagle bliskie i niebezimienne za glos niedawno obcy a teraz znajomy za to ze nie ma czasu by pisac list krotki wiec dlatego sie pisze same tylko dlugie choc pisanie jest po to by szkodzic piszacym a milosc wciaz niezrecznym mijaniem sie ludzi dziekuje Ci za tyle bolu zeby sprawdzic siebie za wszystko co niewazne i co najwazniejsze za pytania tak wielkie ze juz nieruchome" Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Re: ulubione. 05.05.04, 06:08 tu_sobie_bede_pisac_wiersze napisał: > "dziekuje Ci za milosc predka bez namyslu > za to ze nie jest calym czlowiek pojedynczy > za oczy nagle bliskie i niebezimienne > za glos niedawno obcy a teraz znajomy > za to ze nie ma czasu by pisac list krotki > wiec dlatego sie pisze same tylko dlugie > choc pisanie jest po to by szkodzic piszacym > a milosc wciaz niezrecznym mijaniem sie ludzi > > dziekuje Ci za tyle bolu zeby sprawdzic siebie > za wszystko co niewazne i co najwazniejsze > za pytania tak wielkie ze juz nieruchome" NO I KTO JEST AUTOREM ?????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey AUTORZY - oni nie są ważni? 05.05.04, 06:16 Jeśli podobaja się Wam wiersze, dlaczego pogardzacie autorami i nie podajecie ich nazwisk ??? Uważam, że to nie tylko grzeczność, ale obowiązek. Nie rozumiem miłośników poezji, całkowicie lekceważących poetów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale nudzisz... Re: AUTORZY - oni nie są ważni? IP: *.nagraj.pl 05.05.04, 14:32 nie rozumiem forumowiczów zabawiających się tu w cudzych nadzorców, załóż sobie wątek "Antologia Poezji" i przepisyj wydawnictwa co do kropeczki jesli tak cie to razi ps. zdecydowanie bardziej wole poezje- od- poetów, ci drudzy zadko sie do życia nadają hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: AUTORZY - oni nie są ważni? IP: *.nagraj.pl 05.05.04, 14:36 errata: rzadko zgubiło r poza tym- odrobina wysiłku ci nie zaszkodzi: wystarczy 1 wers i wyszukiwarka by dotrzeć do całych tomików, to chyba nie przerasta możliwości przeciętnego forumowicza? Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Re: AUTORZY - oni nie są ważni? 05.05.04, 15:03 Gość portalu: ps napisał(a): > poza tym- odrobina wysiłku ci nie zaszkodzi: Tobie też wysiłek nie zaszkodzi, tak ciężko i trudno wstawić nazwisko i tytuł? To jest brak szacunku dla innych ludzi i dla ich twórczości. Jeśli przepisujesz od kogoś, to napisz od kogo, inaczej można to uznać za plagiat. Poezja to część kultury ludzkości, kultura osobista to co innego, i coraz częściej tej właśnie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zacznij od siebie kulturalne naprawy na forum IP: *.nagraj.pl 05.05.04, 15:22 bo rzeczywistość jest zdecydowanie bardziej okrutna, zwłaszcza na salonach Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Re: kulturalne naprawy na forum 05.05.04, 16:22 Gość portalu: zacznij od siebie napisał(a): > bo rzeczywistość jest zdecydowanie bardziej okrutna, zwłaszcza na salonach ???????????? Nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: AUTORZY - oni nie są ważni? 05.05.04, 15:30 clickkey napisał: > Poezja to część kultury ludzkości, kultura osobista to co innego, i coraz > częściej tej właśnie brakuje. To może w ramach realizacji szczytnych założeń należało zostawić ten wątek w spokoju a dyskutować o kulturze osobistej na specjalnie założonym wątku ????? Odpowiedz Link Zgłoś
messja Re: AUTORZY - oni nie są ważni? 05.05.04, 18:22 clickkey napisał: > Gość portalu: ps napisał(a): > > poza tym- odrobina wysiłku ci nie zaszkodzi: > > Tobie też wysiłek nie zaszkodzi, tak ciężko i trudno wstawić nazwisko i tytuł? > > > To jest brak szacunku dla innych ludzi i dla ich twórczości. > > Jeśli przepisujesz od kogoś, to napisz od kogo, inaczej można to uznać za > plagiat. > > Poezja to część kultury ludzkości, kultura osobista to co innego, i coraz > częściej tej właśnie brakuje. hehehehe:)))) powiedzial cklikkey, u ktorego "kultura osobista" to jej brak:) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: AUTORZY - oni nie są ważni? 05.05.04, 15:16 Hm, a czy dopuszczasz możliwość, że ktos cytując wiersz po prostu nie zna jego autora? Bo i Tobie się zdarzyło. A jeśli wiesz czyje to wiersze to sam zrób korektę a nie zarzucaj innym złej woli tam, gdzie być może jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Re: AUTORZY - oni nie są ważni? 05.05.04, 16:20 jmx napisała: > > Hm, a czy dopuszczasz możliwość, że ktos cytując wiersz po prostu nie zna jego > autora? Bo i Tobie się zdarzyło. A jeśli wiesz czyje to wiersze to sam zrób > korektę a nie zarzucaj innym złej woli tam, gdzie być może jej nie ma. > Hm, nie dopuszczam takiej myśli. A mnie się nie zdarzyło, ja się zapytałem czyj to wiersz, bo cytowałem z pamięci i miałem watpliwości co do autorki. Myślisz, że forumowicze z pamięci te wiersze piszą? No, no. To byłbym pełen podziwu. Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Clickkey !! 05.05.04, 16:51 Zepsułeś najfajniejszy, najprzyjemniejszy wątek na tym forum !!!!!! Jesteś wstrętny !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Re: Clickkey !! 05.05.04, 17:01 Spokojnie. Nic nie jest tu zepsute. Żaden wątek nie jest monotematyczny. I nie musi być. Co to znaczy "zepsułeś" ? A dlaczego używasz brzydkich epitetów pod moim adresem? Przecież ja nie zrobiłem Ci krzywdy i nie obrażam Cię. Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Clickkey !! 05.05.04, 17:05 :-( Ale zepsułeś mi humor tym, że czepiasz się bez potrzeby... Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Re: Clickkey !! 05.05.04, 17:14 Mandarynko, to jest forum dyskusyjne, a nie Towarzystwo Wzajemnej Adoracji. Kultura i literatura są dla mnie bardzo ważne i nie mogę zgodzać się na ich deformację, tylko dlatego, żeby mieć "święty spokój". Nie jestem oportunistą. Są sprawy dla mnie istotne i dlatego tu zabieram głos. Dbałość o swoją kulturę i język to jest dbałość o swoją tożsamość narodową. Czy podobałaby się Tobie poezja z błędami ortograficznymi? Odpowiedz Link Zgłoś
messja Re: Clickkey !! 05.05.04, 18:26 clickkey napisał: > Spokojnie. > > Nic nie jest tu zepsute. > > Żaden wątek nie jest monotematyczny. I nie musi być. > > Co to znaczy "zepsułeś" ? > > A dlaczego używasz brzydkich epitetów pod moim adresem? > > Przecież ja nie zrobiłem Ci krzywdy i nie obrażam Cię. i co z tego? ja tez nie zrobilam ci krzywdy i nie obrazilam cie, a ty mi publicznie zyczyles smierci. uwazam, ze jestes obrzydliwy. bleeeeeee:( Odpowiedz Link Zgłoś
bella444 Re: ulubione. 16.07.05, 13:36 "Dziekuje ci za milosc predka beznamyslu" napisal ks. J. Twardowski Sorry , poszlo nie tak jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
bella444 Re: ulubione. 16.07.05, 13:37 clickkey napisał: > tu_sobie_bede_pisac_wiersze napisał: > > > "dziekuje Ci za milosc predka bez namyslu > > za to ze nie jest calym czlowiek pojedynczy > > za oczy nagle bliskie i niebezimienne > > za glos niedawno obcy a teraz znajomy > > za to ze nie ma czasu by pisac list krotki > > wiec dlatego sie pisze same tylko dlugie > > choc pisanie jest po to by szkodzic piszacym > > a milosc wciaz niezrecznym mijaniem sie ludzi > > > > dziekuje Ci za tyle bolu zeby sprawdzic siebie > > za wszystko co niewazne i co najwazniejsze > > za pytania tak wielkie ze juz nieruchome" > NO I KTO JEST AUTOREM ?????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KBS Re: ulubione. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 21:53 autor x Jan Twardowski - "Dziekuje Ci za milosc..... Odpowiedz Link Zgłoś