Dodaj do ulubionych

MAKROREGIONY

02.01.10, 20:50
Podział terytorialny:
- zachodni z siedzibą w Poznaniu,
- południowy z siedzibą w Katowicach,
- północny z siedzibą w Gdańsku,
- wschodni z siedzibą w Lublinie lub Warszawie.

Przejmowane funkcje: zasoby ludzkie, zarządzanie siecią, marketing i analizy oraz zasadnicze funkcje zarządzania sprzedażą. Likwidacja regionów - pozostawienie w terenie /dotychczasowe siedziby regionów w których nie powstaną makroregiony/jedynie Dyrektorów ROD w randze Z-cy Dyrektora Makroregionu wraz z grupą wsparcia sprzedaży na danym terenie.
Obserwuj wątek
    • alma590 Re: MAKROREGIONY 02.01.10, 21:18
      No to cudownie zaczyna nam się ten rok :-D
      Czyżby Warszawa miała przegrać ze "ścianą wschodnią" ? ]:->
    • elmo2222 Re: MAKROREGIONY 02.01.10, 22:40
      to plotka , czy prawda?
      bo jeżeli dobrze rozumiem to ci od "wspierania" sprzedaży pozostaną przy swoich
      szefach i nadal będą WYGŁASZAĆ MONDRE KWESTJE na temat swej wiedzy produktowej (
      typu: nie wiem , sami powinniście wiedzieć, dzwońcie se do centrali )....tylko
      nie wiem czy to jest to o co na chodziło ............
    • schogunx Re: MAKROREGIONY 04.01.10, 21:08
      Koncepcja chyba dobra jak na początek reorganizacji regionów
    • ad63 Re: MAKROREGIONY 04.01.10, 21:21
      Krok w dobrym kierunku. Pytanie - na ile jest to plotka a ile w tym
      prawdy?! Gdyby nie propozycja lokalizacji w Lublinie można by
      sądzić, że jest coś na rzeczy.Jakoś trudno uwierzyć że region
      warszawski dałby się zwinąć..... :)
    • fight_till_death Re: MAKROREGIONY 04.01.10, 22:49
      Makroregiony do dyżurny temat w PKO, powracający jak bumerang przy
      zmianie kolejnych fachmanów na stanowisku prezesa. Pomijając
      korzyści tego rozwiązania, a z tego co piszesz nie będzie ich wiele
      (grupa wsparcia - dobre żarty), takie pomysły są jedynie dowodem na
      to, że centrala dalej zajmuje się tym, na czym zna się najbardziej:
      samą sobą.
      Nijak natomiast nie można się doczekać, aby wreszcie realnie zajęła
      się poprawą jakości pracy największej grupy swoich własnych
      pracowników, czyli tych pracujących w oddziałach.
      • czuk1 Re: MAKROREGIONY 04.01.10, 23:31

Ja sformułował bym nieco inaczej ten Twój postulat:

Zamiast - "aby wreszcie realnie zajęła się poprawą jakości pracy największej
        grupy swoich własnych pracowników, czyli tych pracujących w oddziałach".

Mój pogląd: - "aby wreszcie realnie zajęła
        się zmianami w organizacji zarządzania bankiem, zapewnieniem dobrych warunków
        pracy pracowników ".
        Jakie działania organizacyjne powinny być podjęte można usłyszeć bądź wyczytać
        (choć by ) w dokumentacji z audytu i kontroli wewnętrznej a także we wpisach na
        tym forum.
    • pkoformerworker Re: MAKROREGIONY 06.01.10, 19:15
      W planowanych zmianach chodzi głównie o to, aby zachować synekury
      dla przydupasów politycznych, koteryjnych oraz innej maści (np.
      kochanki/owie itp.). Samo życie...
      • czuk1 Re: MAKROREGIONY 06.01.10, 23:58

A może jednak .... tym razem... będzie inaczej.
        Przecież kryminałem każdemu grozi złe zarządzanie tak dużą spółką.
        Może ze strachu przed tym.... przyjęte zostaną (w nowym rozdaniu)
        dobre wzorce z dobrych banków ?
        Jakoś mam przeczucie, że przychodzi dla banku dobry czas.
    • agus1974 Re: MAKROREGIONY 07.01.10, 10:22
      Panie prezesie błagamy tylko nie Lublin na siedzibę makroregionu !
      Tam nikt nawet poprawnie po Polsku nie potrafi się wysłowić. Gdyby nie
      desant z południa regionu to nie byłoby tam nikogo rozgarniętego.
      • czuk1 Re: MAKROREGIONY 07.01.10, 17:07

Ostro i nie obiektywnie.
        Ja - też chyba nie (w pełni) obiektywnie.
      • laurap2 Re: MAKROREGIONY 07.01.10, 17:24
        Kazdy sadzi wedlug siebie!!!!!!!!
      • skuter44 Re: MAKROREGIONY 07.01.10, 18:28
        Agus - bez żadnej zgryźliwości. A czy w tym RODzie potrafią pisać po polsku ?
        Tak, jak Ty piszesz po Polsku ?
        • agus1974 Re: MAKROREGIONY 12.01.10, 20:44
          Ostro było to fakt.
          Ale taka jest prawda, gdyby nie ludzie z podkarpacia to Lublin
          zamykałby wszelkie statystyki w tym banku, to trzeba sobie jasno
          powiedzieć.

• czuk1 Re: MAKROREGIONY 12.01.10, 22:50

Nie jestem w stanie ani potwierdzić ani zaprzeczyć.
            Na razie Twoja prawda jest jedna.
          • czuk1 Re: MAKROREGIONY 13.01.10, 08:47
            Przeczytałem dziś ponownie Twój Aguś ostatni post.
            Oznacza to, że wyniki sprzedaży zależą od działania ROD, a nie bankowców
            pracujących w oddziałach ?
            Oznacza to, że wyniki sprzedażowe i finansowe dawnego regionu
            lubelskiego stawiały ten ROD na ostatnich miejscach w banku ?
            Oznacza to, że obecnie oddziały z terenu Lubelszczyzny (zsumowane) mają bardzo
            złe wskaźniki ekonomiczne i wydajnościowe (pozwalające porównywać ten obszar z
            ROD-ami) , na tyle złe że stawiają ten wycinek działalności banku na końcowych
            miejscach ?

Czy potwierdzasz to jasno ? Jeszcze jaśniej niż wczoraj ?
            Chciałbym to od Ciebie wiedzieć. Kilka lat nie byłem w ROD.
            • agus1974 Re: MAKROREGIONY 13.01.10, 10:09
              Dobrze zrozumiałeś. Wystarczy rzucić okiem na byle ranking z
              dowolnego okresu. Ale tu nawet generalnie nie chodzi o potencjał
              sprzedażowy oddziałów, bo to w dużej mierze jest zależne od miasta,
              kadry i bazy klientów. Chodziło mi raczej o personalia w RODzie.
              Drugi lub trzeci garnitur dyrektorów i naczelników mających nawet
              problemy z odmiana przez przypadki. Warto zobaczyć kto w RODzie jest
              miejscowy a kto przyjezdny i zobaczyć sukcesy w pracy jednych i
              drugich a sprawa stanie się prosta i jasna. To są długofalowe skutki
              tworzenia na siłę połączonego regionu kilka lat temu. Dlatego też
              napisałam aby tym razem nie popełnić tych samych błędów, które
              popełniono kilka lat temu.
              • kuta40 Re: MAKROREGIONY 13.01.10, 11:17
                ja pamiętam,że to desant był kiepski w polszczyźnie ze słynnym "wyciągłam dane"
                niejakiej pani N.R gwiazdy marketingu,tak więc coś ci się pomyliło agus.a tak
                poza tym chyba większość tęskni za rodem bez podkarpacia,pracowało się
                dobrze,tylko w o wiele życzliwszej atmosferze no i z poprawnym wysławianiem się
                nie było problemu.Ale jak widać "nie matura lecz chęć szczera...."
                • czuk1 Re: MAKROREGIONY 13.01.10, 13:48
                  Tak myślałem. Zdania na ten temat są podzielone.
                • agus1974 Re: MAKROREGIONY 14.01.10, 10:49
                  Podkarpacie do Lublina się nie pchało. Nam się też super pracowało
                  bez lubelszczyzny. Kompetentni i życzliwi ludzie byli w zasięgu ręki.
                  Teraz Lublin ratuje swoje przysłowiowe 4 litery i mając przewagę
                  lokalizacji RODu wszystko zabiera do siebie zostawiając po sobie na
                  podkarpaciu jedynie wypowiedzenia. To ja wymienię może jedną z gwiazd
                  lubelszczyzny perłę w koronie wiedzy i kompetencji J.G. kilka razy tę
                  Panią słuchałam na szkoleniach dla biznesu chyba sama nie wiedziała
                  do końca co chce powiedzieć.
                  A skoro jak twierdzisz mieliście u siebie wybitnych fachowców to po
                  jakie licho wzywaliście na pomoc ludzi z podkarpacia?

• kuta40 Re: MAKROREGIONY 14.01.10, 14:49
                    no cóż,ja was na pewno nie wzywałam,zapytaj tych którzy do tego parli.....ale
                    zaczęłaś od temat od poprawnej polszczyzny ,to ci powiem,że może wy i mądrzy i
                    ambitni ,ale gadać po polsku nie umiecie i już. Zazdroszczę wam tylko
                    jednego-prezydenta Rzeszowa,a poza tym niczego,audieu!
                    • agus1974 Re: MAKROREGIONY 15.01.10, 10:05
                      My Wam niczego nie zazdrościmy.
                      Lublin i jego okolice wpadły w długi okres stagnacji. Bliskość
                      Stolicy okazuje się być zgubna.
                      Podkarpacie wykorzystuje swoje strategiczne położenie. Rzeszów to
                      jedna z najdynamiczniej rozwijających się aglomeracji. A już
                      niedługo A4 i S19 postawią przysłowiową kropkę nad "i" w rozwoju
                      regionu. Wystarczy rzucić okiem ile firm czeka już w kolejce aby
                      inwestować swój kapitał w strefie ekonomicznej wokół Rzeszowa.
                      Dlatego dalej podtrzymuje swoje stanowisko, że łączenie regionów było
                      złą i krótkowzroczną decyzją.
                      Zresztą wszelkiej maści porównania ośrodków wielkomiejskich w Polsce
                      pokazują, że Rzeszów zawsze jest w czołówce. Zgodzę się z Tobą, że w
                      dużej mierze zawdzięczamy to władzom miasta i województwa na czele z
                      Prezydentem Miasta Tadeuszem Ferencem.
                    • pracownicaroku Re: MAKROREGIONY 15.01.10, 10:06
                      Dziewczyny nie wiem, jaki sens ma przegadywanie się gdzie są
                      bardziej kompetentni pracownicy. Wszędzie można trafić na "geniusza"
                      jak i na świetną osobę.
                      Mnie najbardziej interesuje, ile prawdy jest w tej plotce, gdyż mam
                      nadzieję, że wreszcie zostanie zrobiony porządek z ROD'ami. Nie będę
                      pisać, pod który przynależę, ale rzadko mogę się doczekać odpowiedzi
                      na moje pytania od Pań tam pracujących. W odpowiedzi najczęściej
                      słyszysz zadzwoń do tego albo tamtego oddziału, albo napisz do
                      centrali - to po co nam takie ogniwo?
                      • czuk1 Re: MAKROREGIONY 15.01.10, 11:51

Dyskusja miedzy Paniami słusznie zeszła na tematy gospodarki w obydwu regionach.
                        I wniosek nasunął się sam. Banki na Lubelszczyźnie nie uzyskają lepszych niż
                        Podkarpacie wyników sprzedażowo-finansowych.
                        I tak będzie , niezależnie od tego czy w PKO BP będzie Makroregion w Rzeszowie
                        czy w Lublinie.
                        A pracownicy ... lepsi i gorsi ... są, byli, przyszli ...w obydwu ROD-ach.
                        Jedno jest pewne. W podkarpackim oddziale (prawie każdym) łatwiej pracować,
                        mniej wysiłku trzeba włożyć niż w oddziale przeciętnym na Lubelszczyźnie by
                        wykonać zawyżane często (bez uzasadnienia merytorycznego, właśnie bez
                        uwzględnienia różnic w poziomie gospodarczym porównywanych regionów) plany
                        sprzedażowe.

Tak sądzę. Choć może nie jest to już aktualne, jeśli planowanie sprzedaży
                        ostatnio zostało zobiektywizowane.
                        • czuk1 Re: MAKROREGIONY 15.01.10, 17:49

O Prezydencie Rzeszowa... fragment artykułu.

"Na 70 proc. poparcia może liczyć prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc. Należy do
                          SLD, ale partyjnego szyldu unika, a do wyborów chodzi pod sztandarami lokalnych
                          stowarzyszeń. Ma dobre kontakty z PO, PSL, a także z Kościołem.

- Uprawia styl, który się ludziom podoba. Taki szeryfowski - mówi lider PSL na
                          Podkarpaciu Jan Bury".
                          • pko_sedzia Re: MAKROREGIONY 16.01.10, 13:59
                            Ale z was głupole, wątek dotyczy makroregionów a wy kłócicie się w ramach lubelsko-podkarpackiego pokazując wszystkim, że jesteście najbardziej buraczanym regionem w Polsce...
                            • czuk1 Re: MAKROREGIONY 16.01.10, 16:23

TO DLA ODWRÓCENIA UWAGI .... OD MERITUM SPRAWY.
                              • skuter44 Re: MAKROREGIONY 17.01.10, 13:21
                                TO DLA ODWRÓCENIA UWAGI .... OD MERITUM SPRAWY.

I ja, (jak często bywa) nieświadomie i niepotrzebnie włączyłem się do tej
                                ubocznej dyskusji.

A przecież - jak wszyscy - ciekawy jestem..... co tam nowego
                                z ideą "makroregionów" ?
                            • kuta40 Re: MAKROREGIONY 17.01.10, 11:09
                              i tu masz rację niestety.
      • xbluex Re: MAKROREGIONY 17.01.10, 13:33
        Agus1974 a skąd Twoja taka znajomość pracy w ROD Lublin?
    • stara_mii to co z tymi makroregionami? n/t 30.01.10, 18:02
      • michal00944 Re: to co z tymi makroregionami? n/t 31.01.10, 19:47
        Prezes obiecał startegię w I kwartale, tak więc czegoś się wkrótce dowiemy. Jedno jest pewne: w ostatnim czasie większość jednostek przeszła restrukturyzację a ROD-y pozostają bez zmian. Przerost zatrudnienia jest ewidentny. Po analizie zasobów kadrowych ROD-u w ostatnich latach można dojść do wniosku, że jest to bank, który nie wprowadził Alnovy(!) i wciąż potrzebuje armii pracowników na szczeblu pośrednim. Ilość tych jednostek jest również mocno przesadzona.

Ewolucja w kierunku makroregionów powinna być bardzo dobrym rozwiązaniem. Pytanie: na ile wystarczy determinacji nowemu zarządowi, aby te potrzebne zmiany wprowadzić w życie?
        • katiusza55 Re: to co z tymi makroregionami? n/t 13.12.10, 21:37
          podbijam temat chyba na czasie??? Wiecie coś więcej o likwidacji niektórych ROD-ów ? Coś nerwowa atmosfera teraz panuje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka