Dodaj do ulubionych

BCG - co to jest

26.02.10, 19:19
Czy ktoś wie coś o BCG? The Boston Consulting Group. Odkąd pamiętam
ta firma tworzy jedynie słuszne plany strategiczne dla PKO BP SA.
Pojawia się zawsze z nowym Prezesem. Odkurza stare tabelki i tworzy
nowe zgodnie z założeniami Strategii. Kto jest jej włścicielem? Jak
działa?
Obserwuj wątek
    • alma590 Re: BCG - co to jest 26.02.10, 19:56
      chr111 napisał:

> Czy ktoś wie coś o BCG? The Boston Consulting Group. Odkąd pamiętam
      > ta firma tworzy jedynie słuszne plany strategiczne dla PKO BP SA.
      > Pojawia się zawsze z nowym Prezesem. Odkurza stare tabelki i tworzy
      > nowe zgodnie z założeniami Strategii. Kto jest jej włścicielem? Jak
      > działa?

Tu chyba znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania :-)
      www.bcg.com.pl/bcg/default.aspx
      • czuk1 Re: BCG - co to jest 26.02.10, 20:37

Wkurzyliście mnie dokładnie.
        To sztab z armia bankowej centrali nie potrafi opracować sobie strategii ? Ta
        informacja, gdyby była prawdziwa - to skandal.
        Przecież najlepsza firma z zewnątrz, w oparciu o formalną analizę,
        nie jest w stanie opracować trafnej strategii (lecz jedynie książkową).
        Bardziej mogę zrozumieć zaangażowanie firmy audytorskiej, choćby
        była zagraniczna . Ale opracowanie strategii ? Takie zlecenie oznaczało by, że
        armia pracowników w Centrali stanowi
        "balast bankowy" dla całej Spółki.
        • chr111 Re: BCG - co to jest 27.02.10, 18:17
          Wywaliłeś Czuk co trzeba, nie? Już jesteś przekonany co do
          konieczności pompowania pieniędzy do firm zewnętrznych?
          • alma590 Re: BCG - co to jest 27.02.10, 18:48
            chr111 napisał:

> Wywaliłeś Czuk co trzeba, nie? Już jesteś przekonany co do
            > konieczności pompowania pieniędzy do firm zewnętrznych?

A jeśli zrobił to na moją prośbę , to co Ty na to ? :-D
            • czuk1 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 09:31
              I głupio Ci teraz Chr111 ?
              Wygląda na to, że nadal czyhasz na moje tu istnienie ?
              Jeszcze kilka lat poczekasz.
              • czuk1 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 10:02
                Nie jestem przekonany do pompowania forsy firmom zewnętrznym.
                Dlatego wyraziłem zdziwienie i wotum nieufności dla pracowników Centrali.
                Jeśli jednak w tym przypadku (istnieje o czym nie wiedziałem) firma w obszaru
                gospodarki globalnej , istniejąca na polskim rynku, wykonująca od wielu lat
                zlecenia PKO BP (znająca bank bieżąco i od podszewki), zrobi tę strategię
                szybciej, lepiej i taniej .... niż armia niedouków (tak wygląda)z Centrali -
                niech to robi.
                Bo zmiana strategii powinna być szybko wykonana, by zmienić
                dotychczasową prowizorkę organizacyjno-planistyczną w banku, spowodowaną szybką
                rotacją prezesów.
                Cieszył bym się gdyby ta strategia oparta była na misji, mniej więcej o takiej
                treści :

"Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski jest bankiem uniwersalnym, o
                nowoczesnej strukturze i organizacji zarządzania zapewniającej dobrą obsługę
                klientów , dla którego najważniejszą wartością jest KLIENT i jego PRACOWNICY.
                Bank wzmacniając silną pozycją w bankowości detalicznej oraz wiodącą rolę na
                rynku kredytów mieszkaniowych, zwiększał będzie swój udział w obsłudze
                przedsiębiorstw, w tym małych i średnich przedsiębiorstw.
                Bank zapewnia swoim AKCJONARIUSZOM efektywne zarządzanie powierzonymi kapitałami
                oraz stwarza dobre warunki pracy i rozwoju zawodowego PRACOWNIKÓW banku."

Oznaczało by to, że w strategii będzie:
                - reorganizacja i unowocześnienie struktury organizacyjnej banku,
                - zmiana organizacji usług - dla likwidacji kolejek, uproszczenia
                procedur (te skoring, pion promocji u klientów,...)
                - postawienie na ogromny potencjał tkwiący w dotychczas
                mobingowanych pracownikach, poddanych orwelowskim stosunkom i
                wymaganiom.
              • chr111 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 16:30
                Nie jest mi głupio tylko przykro Czuk. Jesteś klakierem Centrali i
                całe to forum traci teraz sens istnienia. Policz ilu Prezesów było w
                ciągu 10-ciu ostatnich lat. 6, 7 ? Ile strategii? Ile kasy poszło?
                • chr111 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 16:33
                  A tak na marginesie wywal i to. Ulży ci. Bo nie pracownikom PKO BP
                  SA.
                  • chr111 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 16:45
                    bo taką prowizorkę stworzyła między innymi pewna firma doradzająca
                    PKO BP. I miałem kontakt, niestety, z jej "fachowcami".
                    • chr111 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 16:55
                      I kończąc temat Czuk. Jak się zorientowałem nie słyszałeś do tej
                      pory o BCG. Ale opinia jednej Almy wszystko Ci naświetliła. Innych
                      opinii o działalności tej firmy ci nie trzeba... To po co ci to
                      forum z opiniami pracowników???
                      • czuk1 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 18:00

Nie podniecaj się. Słuchasz siebie i czytasz tylko swoje ?
                        Centralę - jej zaniechania, nietrafne działania, błędy i wypaczenia krytykuję od
                        lat. Nie możesz mi zarzucać wspierania Centrali.
                        Opinię wstępną na tym wątku oparłem na informacjach zawartych w portalu BCG.
                        Innych opinii - które by wpłynęły na mój pogląd po przeczytaniu portalu BCG -
                        nie było.
                        Uważam jednak, że po to chyba rozpoczęty został przez Ciebie ten wątek (który
                        dopiero teraz rozkręca się)aby uzyskać jak najwięcej opinii. Podkreślam, opinie
                        inne nie były mi potrzebne do własnej opinii wstępnej. Być może wiedza z
                        "drugiej strony" zmieni moją opinię. Wtedy odszczekam to co napisałem. Nikomu
                        przecież (swoja opinią)nie blokuję wypowiadania się odmiennie.
                        Twórcy wątku zależeć zaś powinno by temat został naświetlony z kilku stron i
                        możliwie szeroko.
                        Jeszcze raz stwierdzę, że nie optuję za BCG. Piszę o firmie zewnętrznej, jako o
                        " źle koniecznym". Jeśli centrala nie potrafi sama opracować strategii, niech
                        robi ten który na tym się zna.
                        A dlaczego nie mogą strategii robić w BCG, tym bardziej,że do tej pory to
                        robili, tym bardziej po wygranym przetargu ,który chyba był tu konieczny ?
                        Nie mamy "argumentów przeciw" w Twoich dotychczasowych wypowiedziach i w
                        opiniach innych forumowiczów.
                        • chr111 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 18:09
                          Masz rację. Czasami mnie ponosi za co przepraszam. Ale szlag mnie
                          trafia jak widze znowu tą samą firmę która do poprzednich strategii
                          wniosła jedynie swoich młodych pracowników nie mających zielonego
                          pojęcia o realiach PKO BP. I tak średnio co dwa lata tworzy
                          strategie. Teraz już nawet nikt z nich nie jeździ do oddziałów
                          operacyjnych bo rzeczywiście zapewne lepiej je znają niż pracownicy
                          nowego Prezesa.
                          • czuk1 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 18:39
                            Do chr111.
                            Wygląda na to, że strategie w XXI wieku były:
                            - "byle jakie"
                            - "realizowane były" (a ściślej nie realizowane) przez zmieniających
                            się co rok prezesów.
                            Pozostawały jedynie na papierze.
                            Czas więc, bo sytuacja na rynku bankowym jest skomplikowana a konkurencja
                            ogromna, na poważne potraktowanie problemu, na opracowanie strategii
                            uzdrawiającej bank..
                      • alma590 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 18:15
                        chr111 napisał:

> I kończąc temat Czuk. Jak się zorientowałem nie słyszałeś do tej
                        > pory o BCG. Ale opinia jednej Almy wszystko Ci naświetliła. Innych
                        > opinii o działalności tej firmy ci nie trzeba... To po co ci to
                        > forum z opiniami pracowników???

Dla uporządkowania faktów i wyjaśnienia niedomówień:

1). Na wyraźne Twoje zapytania o firmę BCG:
                        "Czy ktoś wie coś o BCG? The Boston Consulting Group........
                        ......Kto jest jej włścicielem? Jak działa? "

Odnalazłam link i udostępniłam go i Tobie i wszystkim , którzy chcieliby się czegoś dowiedzieć.Może masz jakieś ciekawe o nich informacje (poza insynuacjami i konfabulacjami)? To proszę ujawnij , żeby było wiadomo o co Ci chodzi.

2).Jedyna moja opinia, jaką wyraziłam to to,że strategie rozwoju jakiejś firmy może na jej zlecenie opracować zupełnie inna firma zewnętrzna specjalizująca się w wykonywaniu takich zleceń. To zleceniodawca przyjmuje , analizuje, (i być może po wprowadzeniu jeszcze własnych korekt), zatwierdza i realizuje.Za przyjętą do realizacji strategię rozwoju odpowiada Zarząd z Radą Nadzorczą, a nie żadna zewnętrzna firma.
                        Jednocześnie wyraziłam własny pogląd , że ogólne kierunki wyznaczone w strategii wydają mi się słuszne. O szczegółach osiągnięcia założonych celów jeszcze niewiele wiadomo. To jest wyłącznie moja opinia i wolno mi ją wyrazić bez względu na to czy ktoś się ze mną zgadza czy nie.

3).Poprosiłam Czuka , aby usunął mojego posta z linkiem zawierającym skopiowany wywiad z Prezesem, ponieważ przesłałam go ze swojej prywatnej skrzynki i po kolejnych próbach wejścia w ten link zauważyłam u siebie, że wyświetla się strona główna poczty GMAIL. Nie byłam pewna czy przypadkiem osoby postronne nie widzą mojego Loginu. Konto swoje gmail usunęłam czyszcząc wszystkie dane i zwróciłam się z prośbą do Czuka o usunięcie postu. Tak więc nie było to usunięcie CENZORSKIE !!!

3)"Ale opinia jednej Almy wszystko Ci naświetliła. Innych
                        opinii o działalności tej firmy ci nie trzeba... To po co ci to
                        forum z opiniami pracowników??? "

Zapewniam Cię,że Alma też jest pracownikiem i proszę nie przeceniaj moich zdolności przekonywania innych do swoich poglądów (nie mam zresztą takich ambicji). I nie obrażam się na tych ,którzy mają inne zdanie a już z pewnością nikogo z tego powodu nie obdarzam epitetami.

Pozdrawiam :-)
                        • chr111 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 18:30
                          No cóż Almo. Ponieważ oboje z Czukiem juz tu na mnie wskoczyliście
                          odpowiem:
                          1. Oczywiście podałaś mi link. Takie dane to sobie sam znalazłem po
                          wstukaniu w google co trzeba. Ale kto jest właścicielem polskiego
                          BCG? Bo założycielem wiem kto był, wiem że wielu bankowców było
                          pracownikami tej firmy. Wiem że BCG ponosiło tez porażki.

2. PKO BP opracowuje strategie częściej niż można je wdrożyć. Jeden
                          prezes co dwa lata to przesada. Ale strategia jest zawsze po nowemu
                          (guzik tam prawda odświerzona po staremu tylko rachunek nowy). Czy
                          PKO BP zawsze płaciło BCG za całość strategii czy tylko za nowości w
                          niej wprowadzone?

3. Boisz się czegoś? Czyżby zwykła publikacja wywiadu z Prezesem
                          mogła doprowadzić pracownika PKO BP do palipitacji i podejrzeń o
                          śledzenie? Moim zdaniem tak. To też część mobbingu i prześladowania
                          podwładnych. I uspokajam. Nikt Cię nie mógł znaleźć.

4. Przerażony jestem niesamowią wiarą Zarządu w niezmierzoną głębię
                          wiedzy i oddania BCG firmie PKO BP SA. Gdyby ludzie w niej pracujący
                          byli tacy mądrzy to po cholerę kolejna strategia. Realizujmy
                          konsekwentnie poprzednią. Zestarzała się?
                          • alma590 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 19:18
                            chr111 napisał:

> 3. Boisz się czegoś? Czyżby zwykła publikacja wywiadu z Prezesem
                            > mogła doprowadzić pracownika PKO BP do palipitacji i podejrzeń o
                            > śledzenie? Moim zdaniem tak. To też część mobbingu i prześladowania
                            > podwładnych. I uspokajam. Nikt Cię nie mógł znaleźć.

Jeżeli się czegokolwiek obawiałam , to przejęcia mojej skrzynki przez osoby mające więcej wiedzy i umiejętności korzystania z programów informatycznych. Przyznaje się do ignorancji w tej dziedzinie, dlatego dla ochrony danych osób , ich adresów , telefonów związanych z moją prywatną skrzynką zwróciłam się z taką prośbą do Czuka. Wywiad z Prezesem to zwykły przedruk z prasy ogólnie dostępnej.
                            Masz chyba jakieś problemy ze swoją osobowością.Twoja podejrzliwość to jakaś mania prześladowcza. Przez 31 lat mojej pracy nigdy nie byłam mobbingowana i śledzona przez pracodawcę.

Co do Twoich pytań :

"Ale kto jest właścicielem polskiego BCG? "
                            A co mnie to obchodzi ? Jakie to ma znaczenie dla samej strategii?

"Czy PKO BP zawsze płaciło BCG za całość strategii czy tylko za nowości w niej wprowadzone? "

Tego typu informacje prawdopodobnie są tajemnicą handlową zawierających umowę (chyba ,że się mylę ). Jeżeli są w tym przypadku podejrzenia nadużyć , czy niegospodarności to byłaby chyba sprawa dla NIK-u.Masz jakieś przypuszczenia podparte choć odrobiną wiedzy , czy też rzucasz pytania , aby tylko trochę pomącić ?

"Realizujmy konsekwentnie poprzednią. Zestarzała się?"

A myślisz, że warunki realizacji, poprzedniej strategii się nie zmieniły? Cele do osiągnięcia możliwe w zmieniających się realiach gospodarczych też są niezmienne ? I co nie należy dostosowywać planów do rzeczywistości ? O ile pamiętam strategię do 2012 już w 2008r. planował urealnić Prezes Pruski, ale nie zdążył. Jak myślisz to były jakieś jego tylko ambicjonalne pomysły ?

I to by było na tyle . :-)
                            • chr111 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 19:35
                              1. Skoro tak to lękliwa jestes niezmiernie:))))
                              2. Jestem udziałowcem , mam akcje więc pewnie mam prawo wiedzieć i
                              się dowiem:))). Tak jak każdy udziałowiec na co idą pieniądze
                              firmy...
                              3. Trzeba uaktualniać. Szkoda tylko że te 2,5 tysiąca ludzi na
                              Puławskiej samych tegio nie potrafi zrobić:((( Bo nie o tworzenie
                              strategii tu chodzi.
                              • alma590 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 19:50
                                chr111 napisał:

> 1. Skoro tak to lękliwa jestes niezmiernie:))))

No tak , ignorancja (w każdej sprawie)prowadzi do lęku :-D, ale była to bardziej obawa o innych niż o siebie.

> 2. Jestem udziałowcem , mam akcje więc pewnie mam prawo wiedzieć i
                                > się dowiem:))). Tak jak każdy udziałowiec na co idą pieniądze
                                > firmy...

Ja również jestem udziałowcem i to nie małym jak na pracownika.Związana jestem z bankiem również przez "BOGDANA".I dlatego tak bardzo zależy mi na wynikach i pozycji naszego banku.
                                Jeżeli się dowiesz czegoś ciekawego, to proszę przekaż te informacje (byle prawdziwe ;-), będę wdzięczna. )

> 3. Trzeba uaktualniać. Szkoda tylko że te 2,5 tysiąca ludzi na
                                > Puławskiej samych tegio nie potrafi zrobić:((( Bo nie o tworzenie
                                > strategii tu chodzi.

A o co ? :-(
                                • chr111 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 20:01
                                  1. Odwagi życzę:)))
                                  2. Bogdanowi życzę trafnych inwestycji, hossy, niskich prowizji dla
                                  agentów i tłumu klientów:))) Jego wyniki są niezależne od PKO BP:))
                                  Chyba że plany na doradców nałożą:))) I do PPI razem np ze sprzętem
                                  AGD wrzucą:)))
                                  3. O aktualizowanie a nie zmienianie. O delikatny retusz a nie
                                  rewolucje. To nie buda z gaciami a następnego dnia z mięchem.
                                  • alma590 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 20:39
                                    chr111 napisał:

> 1. Odwagi życzę:)))
                                    > 2. Bogdanowi życzę trafnych inwestycji, hossy, niskich prowizji dla
                                    > agentów i tłumu klientów:))) Jego wyniki są niezależne od PKO BP:))
                                    > Chyba że plany na doradców nałożą:))) I do PPI razem np ze sprzętem
                                    > AGD wrzucą:)))

Owszem , jednak jest zależność między wynikami banku a wartością akcji banku. Jeżeli wyniki banku , jego pozycja na rynku będzie znacząca to środki innych funduszy emerytalnych będą lokowane w akcjach PKO BP. Tutaj chyba się jednak zgodzisz.Jak wiesz zapewne od listopada 2003 nasz bank jest jedynym akcjonariuszem OFE , więc wyniki osiągane przez to Towarzystwo, ilość pozyskiwanych członków wpływa również na wyniki banku. Te zależności jak najbardziej istnieją.
                                    • chr111 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 20:44
                                      Kończę tą dyskusję bo od tematu odeszliśmy. Jesli strategia BCG
                                      obejmuje i OFE i TFI (tez w pełni przejęte) i DM i BFL i KredoBank i
                                      Londyn i PKO Inwestycje to jest cudownie:)
                                      • alma590 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 21:11
                                        chr111 napisał:

> Kończę tą dyskusję bo od tematu odeszliśmy. Jesli strategia BCG
                                        > obejmuje i OFE i TFI (tez w pełni przejęte) i DM i BFL i KredoBank i
                                        > Londyn i PKO Inwestycje to jest cudownie:)

Nie można dyskutować o czymś , czego nie ma .
                                        Uparłeś się na jakąś strategię BCG.
                                        Myślę, że chodzi Ci bardziej o tą firmę niż o bank, jeśli tak to rzeczywiście odbiegliśmy od TWOJEGO tematu.
                                        Na temat tej firmy nie będę dyskutować, bo nie widzę takiej potrzeby.
                                        To co dla nas jest ważne to właśnie to:

finanse.wp.pl/kat,29314,title,PKO-BP-ma-juz-nowa-strategie-O-ekspansji-nie-ma-ani-slowa,wid,12018775,wiadomosc.html
                                        I o tym jest sens rozmawiać.

Pozdrawiam serdecznie :-)
                                        • chr111 Re: BCG - co to jest 01.03.10, 18:01
                                          OK
                                          Odrzucam negatwne myśli i skojarzenia.
                                          Czekam co przyniesie najbliższa przyszłość.
                                          Czy ludzi z Xeliona, PeKao i Pineera czy tak jak Prezes zapewnił
                                          doceni to co ma?

Over. Bez odbioru.
                                • czuk1 Re: BCG - co to jest 28.02.10, 20:07
                                  Chr111 pytasz Almę - "..Czyżby zwykła publikacja wywiadu z Prezesem
                                  mogła doprowadzić pracownika PKO BP do palipitacji ..?

Treść wywiadu Prezesa to ważny sygnał, że nie widzi on problemów pracowników i
                                  formalnie podchodzi do nowej strategii. Nie widzi on ( w tym wywiadzie) potrzeby
                                  przebudowy wewnętrznej banku,
                                  Stąd bardzo dobrze, że Alma odesłała nas do tego wywiadu.
                                  Nie wszyscy czytają prasę ekonomiczną.
                                  Ja też często podrzucam na forum podobne, aktualne tematy.
                                  Czy to źle ?
                                  Od momentu przeczytania tego wywiadu (ja, mała pchełka w tej społeczności
                                  internetowej)zrobiłem szum na kolejnych wątkach. Sądzisz, że po to by poszumieć
                                  ? Nie, szumię po to dotrzeć do Centrali z wnioskami o opamiętanie, o podjęcie
                                  systemowej (skutecznej) walki z konkurencją, walki o unowocześnienie i rozwój
                                  banku, o zauważenie pracowników w trakcie tych działań porządkujących..

Zarówno obecna (nierealizowana przecież) strategia banku jak i dotychczasowe
                                  zgubne działania, także zły stan organizacyjny banku - nakazują opracowanie
                                  szybko trafnej strategii. Nakazują tez szybkie wdrożenie modernizacji banku.
                                  Strategia ta powinna być modernizacyjna i marketingowa.

• czuk1 Re: BCG - co to jest 27.02.10, 07:54
      Dziękuję Ci Almo. Już wiem. Wobec tego. Niech robi tę strategię nawet diabeł ,
      aby była ona "wstrzelona" w rynek,konkurencję, pozwoliła na wykorzystanie
      możliwości banku , aby pozwoliła na umocnienie (też rozwój) banku na rynku i
      pomogła pracownikom.
      • chr111 Re: BCG - co to jest 27.02.10, 09:20
        Czuk... Domyśl się kto tworzył poprzednie strategie... Ta ma być
        lepsza?
        • alma590 Re: BCG - co to jest 27.02.10, 10:37
          chr111 napisał:

> Czuk... Domyśl się kto tworzył poprzednie strategie... Ta ma być
          > lepsza?

Firma zewnętrzna może przygotować strategię (to nic nowego i strasznego), ale jest ona tylko propozycją, którą po dogłębnej analizie przyjmuje i realizuje Zarząd i on za nią odpowiada.
          Poczekajmy na szczegóły, ponieważ póki co znamy ogólne kierunki, z którymi trudno byłoby się nie zgodzić. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka