Dodaj do ulubionych

Poręczenie wekslowe

29.11.13, 16:37
Witam. Niedługo zaczynam pracę w agencji Pko bp przy rozmowach z pracodawca dostałem informację, że muszę mieć poręczyciela i podpisać poręczenie wekslowe za pracodawce. Czy to jest standardowa procedura? Troche mnie to zastanawia. Po co i w jakim celu mam coś takiego podpisywać. Proszę o komentarze.
Obserwuj wątek
    • waciaki Re: Poręczenie wekslowe 29.11.13, 21:10
      Poproś tego "pracodawcę" również o weksel... na poczet przyszłych poborów :-D
    • barbapapa003 Re: Poręczenie wekslowe 29.11.13, 21:15
      damian709 napisał:

> Witam. Niedługo zaczynam pracę w agencji Pko bp przy rozmowach z pracodawca dos
      > tałem informację, że muszę mieć poręczyciela i podpisać poręczenie wekslowe za
      > pracodawce.

Ty masz zamiar jego wspólnikiem zostać czy pracownikiem? :) I jeszcze jedną osobę wciągnąć? Dobrze zrozumiałem? To jakieś jaja, tak?

> Czy to jest standardowa procedura?

Sam jestem ciekaw :) Ktoś wie?

> Troche mnie to zastanawia

Też bym się zastanawiał przed popełnieniem samobójstwa.
      • damian709 Re: Poręczenie wekslowe 29.11.13, 22:56
        Wydaje mi sie to podejrzane dlatego pytam. Powiedziano mi, ze on jako pracodawca podpisze ten weksel a ja jako jego pracownik podpisze deklarację i muszę mieć osobę, która poreczy za mnie.
        • barbapapa003 Re: Poręczenie wekslowe 30.11.13, 12:58
          damian709 napisał:

> Wydaje mi sie to podejrzane dlatego pytam.

Bo to jakiś idiotyzm. Jeżeli ma to być umowa o pracę to sprawa nadaje się do PIP albo do sądu. Są już wyroki, które zakazują zabezpieczania się pracodawcy przy użyciu weksla.
          Być może dozwolone jest to przy umowach cywilnoprawnych (zlecenie, o dzieło) ale ta sprawa wyjątkowo śmierdzi bo nawet nie chodzi o to żebyś sam wystawił weksel ale poręczył weksel pracodawcy (!) o ile zrozumiałem. Inaczej mówiąc będziesz odpowiadał za jego długi i to [b]nawet jak przestaniesz u niego pracować[/b] bo poręczenia wekslowego nie da się odwołać (jak się da to niech mnie ktoś poprawi bo dawno się wekslami nie zajmowałem...)
          Nie mam pojęcia czy takie są zwyczaje lub wymagania banku. Jeżeli tak to sprawa chyba do gazet się nadaje...
          Nie podpisuj bo możesz sobie dużą krzywdę zrobić.
          • barbapapa003 Re: Poręczenie wekslowe 30.11.13, 13:09
            barbapapa003 napisał:

> Nie podpisuj bo możesz sobie dużą krzywdę zrobić.

A może tu nie chodzi o poręczenie? Może Ty masz weksel akceptować a nie poręczać? Wtedy, pod warunkiem, że nie jest to umowa o pracę, przeczytaj uważnie deklarację i możesz podpisać jak chcesz :) To jak przy kredycie... ;)
            • damian709 Re: Poręczenie wekslowe 30.11.13, 13:36
              Ja juz sam sie zamotałem i nie wiem o co z tym wszystkim chodzi. Przeszperałem troche internet. To będzie nowa agencja nigdy wczesniej nie bylo takiej agencji w moim mieście. Gdzies wyczytalem, ze ktos kto otwiera agencje dostaje pieniadze od banku zeby tymi pieniedzmi 'obracac' i jako agent jest za te pieniadze odpowiedzialny a my jako pracownicy rowniez mamy stycznosc z tymi pieniedzmi wiec rowniez musimy za nie odpowiadac. Powiedziano mi, ze weksel podpisuje pracodawca a my jako osoby, ktore beda miec stycznosc z majatkiem rowniez musimy sie podpisac (ale chyba tylko na deklaracji) i musimy mieć kogoś kto poreczy za nas. Pracodawca odpowiada za te pieniądze w pierwszej linii a my w nastepnej kolejności. Lepiej tego nie potrafię wytłumaczyc.
              • barbapapa003 Re: Poręczenie wekslowe 01.12.13, 11:40
                damian709 napisał:

> Gdzies wyczytalem, ze ktos kto otwiera agencje dostaje pieniad
                > ze od banku zeby tymi pieniedzmi 'obracac' i jako agent jest za te pieniadze od
                > powiedzialny

I to jest zrozumiałe. On jest przedsiębiorcą. Działa na własny rachunek. Ponosi ryzyko tej działalności itd.

> my jako pracownicy rowniez mamy stycznosc z tymi pieniedzmi wiec
                > rowniez musimy za nie odpowiadac

W każdej firmie pracownik ma styczność z jakimś majątkiem ale odpowiada za niego wobec pracodawcy. Tutaj odpowiadasz za długi pracodawcy (!) wobec banku. Jak pracodawca okaże się złodziejem i ucieknie z kasą za granicę to Ty i ktoś kogo w to bagno wciągniesz odpowiecie za długi złodzieja. To jest chore. Nie wiem tylko czy to durny pomysł banku czy tego "pracodawcy", może to on musi mieć poręczycieli i Ciebie próbuje wciągnąć.

> (ale chyba tylko na deklaracji)

Jak tylko na deklaracji to raczej nie może to być poręczenie wekslowe (pamiętaj, nie podpisuj nic na wekslu, z żadnej strony) Gdzieś wyczytałem, że taki zapis tylko na deklaracji może być traktowany jak poręczenie wg prawa cywilnego, może o to chodzi. To lepiej niż wekslowe ale i tak do **** ;)
                • damian709 Re: Poręczenie wekslowe 01.12.13, 11:49
                  Dziękuje za wypowiedzi. Ciekawe co z tego wyjdzie. Rozumiem gdybym musiał podpisać poreczenie za swoje dzialania ale poreczać za pracodawce??? Zobaczymy jak rozwinie sie ta cala sytuacja. Również wydaje mi się, że potrzebuje jakiegoś poreczyciela i stara się mnie w to wciągnąć. Nie oceniam nikogo z góry ale ta pani ma chyba coś za skróra skoro stara się robić rzeczy o których nikt nigdy nie słyszał.
                  • barbapapa003 Re: Poręczenie wekslowe 01.12.13, 11:59
                    damian709 napisał:

> Nie oceniam nikogo z góry ale ta pani
                    > ma chyba coś za skróra skoro stara się robić rzeczy o których nikt nigdy nie s
                    > łyszał.

Czy nikt nie słyszał to nie wiem. Ja nie słyszałem ale nie zajmowałem się agencjami. Teraz już tam nie pracuję i straciłem kontakt z ludźmi, którzy znali się na agencjach. Trochę za to znam prawo pracy, miałem kiedyś weksle w rękach ;) i umiem myśleć... Dla mnie to jest dziwne. Popytaj jeszcze. Może pogadaj z kimś kto się oficjalnie w banku agencjami zajmuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka