Dodaj do ulubionych

Podsłuch i pełna Inwigilacja

01.06.06, 21:10
Słyszałem, że my pracownicy największego Banku w Polsce jesteśmy
podsłuchiwani przez telefony, podsłuchiwani w pokojach, mamy kontrolowaną
pocztę emailową comówią, sprawdzają co przeglądamy w intranecie i internecie.
Robią z tego raporty. A logowanie się do forum niby jako "pracownik" jest też
odnotowywane przez administratorów z jakiego komputera się ów pracownik
wypowiedział. Tak więc obietnice Pana Rzecznika, że mozna wypowiadać się
anonimowo można włożyć między bajki. Anonimowo oczywiście dla czytających ale
nie dla administratorów forum i ich przełożonych.
Tak więc uważajcie co mówicie, co piszecie w emailach i na forum intranetowym
oraz co czytacie na stronach internetowych i intranetowych.
Obserwuj wątek
    • abanderado Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 01.06.06, 23:03
      no pewnie ze tak,

ja słyszałem nawet że podsłuchują nas w domach i sledzą jak wracamy z domu do
      pracy,

• czuk1 Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 02.06.06, 09:31
        <asz dobry humor.
        m
        • czuk1 Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 02.06.06, 09:33
          Masz dobry humor.
          m
    • listopad_2005 Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 02.06.06, 18:38
      Mam nadziję,ze się nie obrazisz,ale proponuje wizyte u psychoanalityka skoro
      masz takie schizy ;-))))Oczywiście,ze jest mozliwośc kontrloi maili-robią to
      wyrywkowo,ale chyba bardziej dlatego,ze sa to pracownicy tego banku, którzy
      najzwyczajniej w swiecie nudza sie w pracy ;-))))
      • nbrcm Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 02.06.06, 21:06
        Nie kolego nie obrażę się za psychoanalityka, a jeśli chodzi o emaile to są
        kontrolowane i nie wyrywkowo tylko są założone specjalne filtry które
        wychwytują "słowa" lub teksty niewygodne dla Banku.
        • czuk1 Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 02.06.06, 21:15
          To może być i jest napewno, te filtry. Ale podsłuchy w domach, telefonach
          komórkowych ? To chyba robią tylko służby CBŚ, ABW , Policji - jak wszędzie i w
          stosunku do każdego podejrzanego o dokananie przestępstwa. czy bank stać na takie
          działania, czy jest sens i potrzeba? Nie mówiąc o ty, "jak to się ma" do
          polskiego prawa?
          m
          • nbrcm Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 02.06.06, 21:37
            Ja nie mówię, że są podsłuchy w domach i telefonach komórkowych ale... jest
            jedno ale, podobno pracownicy mogą mieć zakładane podsłuchy w telefonach
            domowych (ile w tym prawdy, nie wiem). W Banku pracuje dużo (też podobno) dużo
            ludzi co ma (miało) kontakty ze służbami specjalnymi lub SB.
            • czuk1 Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 02.06.06, 21:39
              A więc i to jest możliwe. W takiej ytuacji jak piszesz.
              m
            • okp123 Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 03.06.06, 00:20
              a może mała lustracja "kto jest kto ? w pko"
              • czuk1 Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 03.06.06, 05:49
                To też możliwe. A więc start do nowej modernizacji banku?!
                m
        • waciaki Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 02.06.06, 21:35
          Filtrom nie podobają się też dziwne załączniki i przechwytują całe wiadomości,
          co spowodowało, że od niedawna wolę przynieść dane do firmy w kieszeni.
          A teraz lepsze. Doszliśmy do wniosku, że te przechwycone wiadomości ktoś
          przegląda, bo znajomą osóbkę zaczepił od niechcenia "magik" zapytując o
          interesy. A o interesach wiedziała osóbka, ja i serwer pocztowy (!).
          • nbrcm Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 02.06.06, 21:39
            To może być potwierdzeniem tego co wcvześniej pisałem. O tym właśnie mówiła mi
            osoba zatrudniona w naszym Banku.
          • nosferatu_w Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 03.06.06, 08:53
            Ja chyba nie do końca wszystko rozumiem. Powiedzcie mi, co to są "słowa
            niewygodne dla banku" albo "dziwne załączniki". Bo nie bardzo rozumiem, po co
            używać służbowego komputera, do wysyłania maili "niewygodnych dla banku" lub
            zawierających "dziwne załączniki", skoro jest rzeczą oczywistą, że takie maile
            mogą być kontrolowane i nasz pracodawca ma do tego pełne prawo choćby w trosce
            o bezpieczeństwo informacji. Poważnie pytam. Pozdrawiam. Nosferatu_w. :)
            • waciaki Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 03.06.06, 09:49
              nosferatu_w napisał:

> Ja chyba nie do końca wszystko rozumiem. Powiedzcie mi, co to są "słowa
              > niewygodne dla banku" albo "dziwne załączniki". Bo nie bardzo rozumiem, po co
              > używać służbowego komputera, do wysyłania maili [...]

Aby szybko przerzucić dane współpracownikowi bez potrzeby przyjazdu do oddziału
              np.?
              Słowa "dziwne" użyłem jakby było to z punktu widzenia filtra. No bo jak to,
              idzie mail i załącznik, nie ma formatu M$, nie ma wirusa, no dziwne, do
              przeglądu! Idzie mail i załącznik, ma format dopuszczony do użytkowania ale
              zaszyfrowany, no dziwne, ktoś ma tajemnice, do przeglądu?
              Jak coś odfiltrowali niech kasują, po co czytają. Może nada się do teczki,
              szukają haków?

A tak swoją drogą, chyba znalazłem 100% obejście tego problemu, ale tutaj nie
              zdradzę. Filtry nie do końca są skuteczne :-D
              • nosferatu_w Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 03.06.06, 09:59
                Dzięki, rozjaśniło mi się. Nie spotkałem się z tym, ponieważ ja odruchowo
                wszystkie (prawie) przesyłane pliki ZIPuję (RARuję właściwie) i opatruję
                hasłem. Poza tym jeśli, to tylko możliwe używam PGP. Ale dzięki za informację.
                Nosferatu_w. :)
                • okp123 Re: Podsłuch i pełna Inwigilacja 03.06.06, 22:34
                  ...gonić te wszystkie dziwolągi typu "jeśli roześlesz maila do 8 osób to
                  będziesz szczęsliwy" ... zabobony kto ma czas na tworzenie tego badziewia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka