Dodaj do ulubionych

Do P. Justyny Gawędy co z CIS

26.09.11, 21:49
Z tego co przeczytałam w uchwale z zebrania wiejskiego wynika iż CIS nie powstanie
Zamiast tego nasi radni chcą nam zbudować sklepy? oto cytat z uchwały:
"Oddanie terenu po b. przedsiębiorstwie FOTA w pięcioletnią dzierżawę z przeznaczeniem na sołeckie centrum handlowo-usługowe z miejscem spacerowo-parkowym."
Po co jeśli wokół jest ich pełno to nie centrum Warszawy i chcemy tu domu kultury dla naszych dzieci a nie kolejnego sklepu. Park może być ale gdzie indziej a tu ma być miejsce gdzie nasze dzieci będą spędzać wolny czas a nie kolejny sklep gdzie będą wystawać nastolatki, palić w kącie i pić piwo. Dosyć tego. Po co na was głosujemy skoro wy nie słuchacie tego o co prosimy?
podobno w budżecie na 2010 i 2011 rok były pieniądze na CIS i nic z tym nie zrobiliście.
A wtym roku chcecie przejąć budyneczek na ulicy zimowej, który ma być przeznaczony na szkołę dla klas 0-3. Za ile lat powstanie tu dom kultury? Jak nasze dzieci będą miały własne dzieci?
Taka instytucja jest potrzebna już teraz a nie jak wybudujecie gimazjum w Mysiadle. Każdy rok oczekiwania jest rokiem straconym dla kilkuset dzieci z Nowej Iwicznej. Jak jako radni możecie spojrzeć im w twarz przechodząc obok.
Liczę na wasze opanowanie gdyż kolejnemu centrum handlowemu mówię nie i będę protestować.
Obserwuj wątek
    • justyna-gaweda Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 29.09.11, 00:31
      Witam
      Teren Foty przeznaczony jest pod budowę CIS
      Zadanie jest umieszczone w budżecie.
      Niestety termin budowy się odwleka , gdyż w tym roku na szybko musimy wydzierżawić nieruchomość na Zimowej , tak aby nasi najmłodsi uczniowie nie zaczynali lekcji o godz. 15.00.
      W umowie mamy zapis o dzierżawie na 5 lat z możliwością zakupu .
      Niektórzy sądzili ,że problem przepełnionej szkoły w NI rozwiąże się po wybudowaniu CEiS w Mysiadle.Tymczasem dzieci z Mysiadła nie stanowią dużej grupy (zostały tylko w klasach gimnazjalnych) Obecnie mamy ogromną liczbę maluszków - 5 klas pierwszych oraz 3 klasy zero. Moim zdaniem nieruchomość na Zimowej jest bardzo potrzebna . Co do terenu po dawnej "Focie" ; jak Państwo zauważyli , po deszczach było tam grzęzawisko , obecnie jest to chyba najdroższa ubikacja dla czworonogów. Na terenie utwardzonym młodzież ćwiczy jazdę na desce .W żadnym wypadku nie było mowy o zamianie CIS na Galerię Handlową . Jedyny cel jaki przyświecał Radzie Sołeckiej to zadbanie o wspomniany teren do momentu rozpoczęcia budowy. W zamyśle był teren zielony z ławkami , mały Skate Park , w zimie lodowisko oraz pawilon handlowy aby ucywilizować handel z samochodów .
      To miejsce to nasze centrum więc przykro patrzeć jak się marnuje... może tymczasem forumowicze podpowiedzą co zrobić z tą nieruchomością zanim rozpocznie się budowa CIS
      • celeste Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 29.09.11, 09:35

"Niektórzy sądzili ,że problem przepełnionej szkoły w NI rozwiąże się po wybudowaniu CEiS w Mysiadle.Tymczasem dzieci z Mysiadła nie stanowią dużej grupy (zostały tylko w klasach gimnazjalnych)"

Pani Wójt na ostatnim spotkaniu z rodzicami ze szkoły powiedziała, że Centrum Edukacji RADYKALNIE rozwiąże kłopoty szkoły w NI, więc nie jest tak, że "niektórzy" sobie coś sądzili bezpodstawnie. Zdaniem p. Wójt to własnie szkoła na Zimowej tylko częściowo pomoże opanować chaos, zaś docelowym rozwiązaniem jest CEiS.
        Dlatego mam do Pani pytanie:
        Czy to znaczy, że do CEiS przenosi się wyłącznie ta niewielka grupa dzieci z Mysiadła, a nie całe gimnazjum z Iwicznej? Jeśli tak, to jest to informacja sprzeczna z tym, co twierdzi p. Wojt i faktycznie nie ma co liczyć na większą poprawę warunków w szkole. :(
        • ka_katka Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 30.09.11, 11:33
          Dopisując się do wątku o CEiS bardzo proszę o informację aktualną na dzień dzisiejszy czy dzieci zamieszkałe w NI będa mogły bez problemu zostać przyjęte w CEiS w Mysiadle (zdaję sobie sprawę, że trochę to jak dzielenie skóry na niedźwiedziu...)? Chodzi mi głównie o szkołę podstawową chociaż z wypowiedzi celeste wynika, że jako pierwsze powstanie tam gimnazjum. Generalnie chodzi mi o to czy gmina nie powinna racjonalnie gospodarować miejscami w szkołach na swoim terenie. Szkoła w NI jest przepełniona po brzegi a np. szkoła w Lesznowoli działa sobie całkiem sprawnie ale nie ma mowy o przyjęciu dzieci z NI chociaż część rodziców chętnie by swoje pociechy woziła. Czy sytuacja ta nie powtórzy się przy posyłaniu naszych dzieci do szkoły w Mysiadle?
          • ordyl Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 30.09.11, 13:25
            z tego co słyszałem szkoły w Lesznowoli i Łazach też są już pełne.

Zdrówka
          • justyna.gaweda Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 04.10.11, 18:07
            Odnośnie przeniesienia całego Gimnazjum NI do Mysiadła.
            Pamiętacie Państwo ,że dawno ,dawno temu mówiono o konieczności powstania szkoły w Mysiadle aby przenieś tam Gimnazjum , a w NI zostawić Szkołę Podstawową. Lata mijały , mieszkańców przybywało i teraz planujemy CEiS (czyli zespół szkół ) Na obecnym etapie nic jeszcze nie jest przesądzone. Możemy podywagować ;
            1)Szkoła w NI zostaje zespołem ale najmłodsi (klasy 0 i 1 ) uczą się na Zimowej
            Jest sporo mieszkańców ,którzy nie chcą aby ich dzieci chodziły do Mysiadła, plusem jest też to ,że dziecko nie zmienia środowiska .
            2)Zmieniamy obwody dla Gimnazjum i tak podstawówka zostaje w NI , a po 6 klasie młodzież chodzi do Gimnazjum w Mysiadle .
            Jest sporo mieszkańców Mysiadła ,którzy twierdzą ,że po wybudowaniu CEiS okaże się ,że i tak samych dzieci z Mysiadła , Zgorzały , Zamienia będzie wystarczająca ilość .
            Proszę o Państwa opinie w tej sprawie ,gdyż z pewnością na komisji społecznej będziemy się tym zajmować .
      • starszap Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 29.09.11, 10:17
        Pani Justyno.
        Wszystko pięknie Pani opisuje i opowiada ale gdzie podział się 1 mln. złotych z zeszłego roku przeznaczony na CIS? W artykule zmieszczonym na stronie www.nowaiwiczna.com w zakładce okiem radnego zamieściła Pani tekst Pana Wojtka Zachariasza gdzie pisze iż "gmina kupiła teren po hurtowni sprzętu motoryzacyjnego, firmie "FOTA". Kupiła po cenie preferencyjnej z przeznaczeniem na budynek publiczny o służebności społecznej. Inwestycja jest zaplanowana w budżecie gminy, są na nią pieniądze." Jest to tekst z 2010 roku.
        Ja się więc pytam gdzie te pieniądze są? bo nie widzę aby CIS powstawało i aby coś się tam działo.
        To że z CIS się nic nie dzieje to przecież Pani zasługa i innych radnych bezradnych oraz naszego Pana sołtysa.
        Widocznie nie zależy wam aby CIS powstało.
        Owszem możemy zrobić tu park, skatepark itp. tylko jeśli tak się stanie to CIS już nigdy nie zostanie wybudowane bo już coś będzie na tym miejscu. Liczycie na to że ludzie się tym zadowolą i że zapomną. Nie zapomną bo będziemy walczyć o to co nam obiecywaliście przed wyborami. Nie bieżcie przykładu z naszych polityków i nie składajcie obietnic bez pokrycia.
        Powiecie że nie macie siły przebicia bo inni radni z innych miejscowości zakrzykują was na zebraniach. Tak oni was zakrzykują i walczą o swoje dlatego w Lesznowoli, Zgorzale czu Łazach dzieci mają gdzie spędzać swój wolny czas. A nasze dzieci mogą iść tylko na tory?
        Nie dajcie sie innym radnym bo to że mówią iż u nas w Nowej Iwicznej ludzie są nie zameldowani i nie płacą podatków to nie jest cała prawda. Owszem są ludzie którzy są nie zameldowani i nie płacą ale ilu jest mieszkańców Nowej Iwicznej którzy płacą podatki pewnie o sprawdzenie tego się już nikt nie pokusił. A szkoda bo jest u nas wielu którzy tak robią i to z naszej miejscowości gmina ma duże dochody. Na to już nikt nie patrzy. W innych miejscowościach też nie wszyscy płacą podatki.
        Pani Justyno nie zgadzam sie na inne rozwiązania bo rozwiązania tymczasowe zostają na zawsze. Proszę Panią aby zaczęła Pani być radną ludzi którzy na Panią głosowali i proszę walczyć dla naszego wspólnego dobra. Pani też ma dzieci i sama Pani powinna wiedzieć jak ważne jest aby dzieci się rozwijały i miały miejsce do którego będą mogły przynależeć.
        Nowa Iwiczna to nasza mała ojczyzna i jeśli Pani i inni radni, którzy są głosem naszej społeczności nic z tym nie zrobicie to nic tu nie będzie, a nasze dzieci zamiast się integrować kulturalnie będą spotykać się na torach.
        Ps. Widzę że ktoś inteligentny zmienił projekt uchwały brawo ale nie zmienia to faktu że nadal nie mamy domu kultury. A skatepark jak najbardziej tylko nie na miejscu przeznaczonym pod CIS.
        z wyrazami szacunku starszap
      • niwiczanka Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 29.09.11, 22:17
        Nowe pomieszczenia na Zimowej, a czy ktoś zdaje sobie sprawę jakie to są koszty, bo z informacji jakie ja usłyszałam to 25 tys zł miesięcznie, 300 tys. zł rocznie. W 5 lat mamy 1,5 mln zł. No BRAWO Pani Justyno BRAWO!!!
        Natomiast co do terenu przy szkole – to może nie należy rozpisywać się o zacnych planach co tam powstanie, tylko na wstępie powiedzieć na co zezwala Plan zagospodarowania terenu, i ile potrwa ew. jego zmiana.
        Może, nie należało opowiadać bzdur o basenie itp. Tylko pomyśleć np. o rozbudowie szkoły na tym terenie, a po ew. wybudowaniu CEiS zastanowić się nad adaptacja pomieszczeń na „Kulturę”
        A tak mamy wielkie NIC! i sadzę, że przez najbliższe kilka lat już tak pozostanie.
        • owrank Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 30.09.11, 20:10
          > Nowe pomieszczenia na Zimowej, a czy ktoś zdaje sobie sprawę jakie to są koszty
          > , bo z informacji jakie ja usłyszałam to 25 tys zł miesięcznie, 300 tys. zł roc
          > znie. W 5 lat mamy 1,5 mln zł. No BRAWO Pani Justyno BRAWO!!!

rozumiem, że masz tańszą ofertę i tańsze rozwiązanie ?
          a poza tym wiesz ile w całości ma kosztować szkoła w Mysiadle ? ale konkretnie
          • niwiczanka Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 30.09.11, 21:40
            Taniej ? 25 tys to i tak tanio, skoro właściciel chcę w ogłoszeniu 30 tys zł
            otodom.pl/lokal-obiekt-uzytkowy-nowa-iwiczna-760m2-30000-pln-id9939674.html
            • zonia30 Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 01.10.11, 13:03
              Czyli rozumiem,że jeśli to ogłoszenie jest nadal aktualne to zapewnienia ,ze dzieci będą się tam uczyć od stycznia są raczej wyssane z palca...Bo najemca może znaleźć się w każdej chwili i wynając budynek już jutro na np biura.
              • niwiczanka Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 01.10.11, 20:11
                Czy zrobienie projektu i postawienie tablicy z wizualizacją CIS, znaczy że ono powstanie ???

• owrank Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 01.10.11, 23:00
              na część pytania odpowiedź mam - INNEGO pomysłu nie masz, ale zawzięcie krytykujesz jedyny jaki na razie się pojawił
              przypominam drugie pytanie:
              to ile będzie kosztowała nowa szkoła w Mysiadle ? 50 milionów ? 70 milionów ?
              • jamaisa Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 02.10.11, 10:40
                chyba 47 mln..
              • niwiczanka Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 02.10.11, 21:54
                Ja raczej sadzę za wszystkie etapy może poniżej 100 mln zł.
                Tylko jak to jest, że w Mysiadle wpadli na na to, że skoro CEiS się nie wybuduję w terminie to będą potrzebne kolejne sale i tym przykładem chyba dziś oddano pomieszczenia szkolne.

Dlaczego Mysiadło może a NI nie??? Dlaczego u nich się buduję drogi, GOK, pocztę itp??
                Przecież wg słów Pani Justyny to też mniejszość w radzie!!!
                • zbyszek.czapnik Re: Do P. Justyny Gawędy co z CIS 03.10.11, 09:59
                  Bo Mysiadło ma coś czego nie ma Iwiczna - tereny inwestycyjne!
                  Wkrótce się tam zaroi od różnych inwestycji budowlanych.
                • owrank do niwiczanki 06.10.11, 01:06
                  100 mln ? trochę przesadzasz, ale niech Ci będzie
                  otóż 100 mln to jest 600 tysięcy MIESIECZNIE przez najbliższe 50 lat (liczę koszt kapitału, jeżeli wiesz co to jest 7%). Tak dobrze widzisz i zera Ci się nie pozajączkowały - sześćset tysięcy złotych miesięcznie to koszt kapitału i odsetek za 100 milionów złotych do spłacenia przez najbliższe 50 lat. I co więcej, raz podjęte decyzja o budowie wymaga płacenia bez możliwości wyjścia z inwestycji.
                  Czy wiesz czym się różni 25 tysięcy miesięcznie z których można bez konsekwencji wyjść po ustalonym czasie od 600 tysięcy miesięcznie ?
                  Jak już zrozumiałeś to lec po kwiaty i przepraszaj tych którym bluzgałeś na forum
                  • niwiczanka Re: do niwiczanki 06.10.11, 20:14
                    Bluzgać - Przeklinać - używać "niecenzuralnych" słów

Czy wiesz czym się różni budowa szkoły? a prowizorium rozwiązania problemu przepełnienia szkoły w NI?
    • ordyl Czasem rzeczywistość przekracza czarne prognozy 30.09.11, 13:33
      Gdyby mi ktoś powiedział w 2009 roku że będziemy wynajmować halę sportową dla naszej młodzieży (z naszych szkół) po stawkach komercynjych to bym nie uwierzył.
      Podobnie nie wierzyłem w 2006 roku że CeiS to będzie dziura w ziemi. Żena teren po Focie, Tarniny czy plac zabaw przy Polnej nie znajdą się fundusze w budżecie gminnym, że będzie w takim stanie jak dziś.

Ale nie tylko ja nie jestem w stanie sobie wyobrazić rzeczywistość która nas czeka
      hekatonchejres.salon24.pl/347936,gdyby-mi-wtedy-ktos-powiedzial
      Nie chcę się z tym pogodzić chciałbym coś zmienić ale wlazłem w ślepą uliczkę i nie mogę pójść dalej.

Zdrówka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka