Dodaj do ulubionych

Wrocilam!!!

29.09.06, 08:48
Z dalekiej i niebezpiecznej misji. Ba, zdobylam nawet prace w projekcie
unijnym jako koordynator/menedzer, ale ok. 700 km od mojego T.sad(((. Natomiast
do Mamy mialabym okolo 40 minut pociagiem...Pracka bylaby najpozniej od nowego
roku. Chyba jednak nie wezmesad((. Poza tym wygralam klotnie ze skarbowka i
wydarlam im 1000 EUR za "straty moralne" zwiazane z prowadzeniem 2 domow w
zeszlym roku - przez T. w Monachium, a mnie w Brandenburgii (550 km
odleglosci)...Widzialam sie tez z moim Tatuskiem. No comments.
Obserwuj wątek
    • kobieta_na_pasach Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 08:50
      dlaczego nie wezmiesz tej pracy? mam nadzieje,ze nie z powodu meza?!
      zajrze tu jak wroce z bazarusmile
    • lajton Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 09:11
      A ja wzielabym te robote. Zdecydowalismy z moim Najmilszym, ze jesli 350km
      dalej poszczesci mi sie w pracy to jade. Zostaja likendy i naturalna pewnosc,
      ze te km nie rozwala naszego zwiazku.
    • alpepe Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 09:15
      bierz tę robotę, nie macie dzieci, jakoś to przetrwacie, dowiesz się czegoś o
      sobie i o T. Nie zastanawiaj się.
      • annajustyna Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 09:41
        To ja moze dodam gwoli wyjasnienia, ze prawie 4 lata dzielilo nas 550 km i byla
        to meczarnia...Ale mialam dodatkowo pierdolnietego szefa, kolege debila i
        daleko do Mamy...
        • mmagi Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 09:45
          a musisz miec blisko do mamysurprised?
          • annajustyna Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 09:46
            Chodzilo mi o to, ze bylam tam zupelnie samiutka, a tutaj mialabym chociaz Mame
            + reszte rodziny pod nosem...
    • sjena1 Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 09:43
      jak dla mnie to zycie jest za krótkie na takie cuś
      • annajustyna Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 09:47
        Dla mnie chyba tezsad(((.
        • sjena1 Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 09:52
          najlepiej życ od razu a nie odkładac na później, szukałabym roboty w pobliżu
          • annajustyna Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 09:54
            Ja wlasnie szukam 9 miesiecy i roboty ni ma...
            • sjena1 Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 09:57
              a w sumie jaki widzisz tego powód? mała miejscowość, inne bariery?
              • annajustyna Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 10:03
                Monachium raczej male nie jest...Powody sa takie, ze mam wyksztalcenie
                "niekompatybilne" + jestem 30-letnia bezdzietna mezatka..."Niekompatybilne" bo
                na sekretarke za wysokie (w Niemczech nie wolno miec studiow, aby byc
                sekretara-w kazdym razie prawnika na sekretarke nie wezmasad((()...A na
                kierownika projektu to nie tra dziedzinasad(((. Gdybym znala czeski albo wloski,
                to jeszcze...
                • sjena1 Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 10:08
                  az trudno mi w to uwierzyc, myślałam, że maja tam dowolnosc a wszelkie zasady
                  kształtuje rynek
                  • annajustyna Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 10:15
                    Niestety. W Niemczech kazda czynnosc, jaka wykonuje sie w pracy biurowej
                    podchodzi pod inny, oddzielny zawod. Jesli twierdzisz, ze umiesz je wszystkie,
                    to jestes juz podejrzanasad(((. A co ja poradze, ze 1).i sekretariat poprowadze,
                    2).i spotkanie miedzynarodowe przygotuje, 3).i korespondencje zalatwie, 4).i
                    tlumaczenie zrobie, 5).i opinie prawna pierdolne??? Dla nas smiech na sali, ze
                    to niby takie nadkwalifikacje, a na Niemcow pada blady strach, bo taki niby
                    "omnibus" ze mniesad((((. Zeby nie byc goloslowna podaje odpowiednia oficjalne
                    nazwy zawodow pod powyzsze "umiejetnosci" i obowiazki: 1). Office Managerin, 2).
                    Event Managerin, 3). Bürokauffrau, 3). Fremdsprachenkorrespondentin i Kauffrau
                    für Bürokommunikation, 5). Diplom-Juristin (Uni)...Formalnie mam tylko to
                    ostatniesad(((. A wkancelariach prawniczych pracy nie ma, chyba ze za groszesad(((.
                    • sjena1 Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 10:20
                      koszmar
                      a co radza Tobie znajomi, byc może tez byli w takiej sytuacji? a własny interes?
                      jest możliwość?
                      • annajustyna Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 10:26
                        Moja kolezanka, ktora ma mniej doswiadczenia zawodowego, znalazla prace juz po 3
                        miesiacach, bo skonczyla ekonomie, a nie prawo jak ja....Co z tego, ze umialabym
                        to robic, co ona (robie zreszta ekonomie korespondencyjnie), jakw szyscy sie
                        boja prawnika zatrudnic?sad(((((. Inni maja prace, bo tez sa po ekonomii albo
                        lingwistyce...
    • aasiula1 Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 10:13
      Moj jest w Anglii prawie 2 lata a ja z dziećmi w Polsce! Wiem co znaczy
      rozłąka crying
      • annajustyna Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 10:18
        O Jezu! I jak czesto sie widzicie??? A nie mozecie sie wszyscy przeniesc???
        Wiem, ze latwo tak pisac...
        • kobieta_na_pasach Justyno, powiem tak 29.09.06, 10:31
          inaczej to wglada z perspektywy mlodej mezatki, a inaczej takiej ze stazem jak
          moj.moj maz mial szanse kilkanascie lat temu zmienic zawod, szwagier chcial mu
          zalatwic plywanie.mielismy male dziecko, mieszkalismy u moich rodzicow, a maz
          stwierdzil,ze rodzina dla niego jest wazniejsza. dla mnie to nie byl problem, bo
          widzialam sie zawsze w roli zony marynarza,ale moj maz wybral inaczej. i teraz,
          kiedy mu tak strasznie zle, kiedy widzi, jak trudno muz zabezpieczyc byt
          rodzinie, na pewno tego zaluje. ale juz jest za pozno.
          moim zdaniem powinnas zaryzykowac. to jest okazja, ktora nie trafia sie co
          dzien. zawsze mozesz sie wycofac. no i kto ci zagwarantuje,ze za kilka,
          kilkanascie lat nie bedziesz zalowala tej decyzji?
          • annajustyna Re: Justyno, powiem tak 29.09.06, 10:34
            To fakt. Dlatego na razie grzecznie czekam, az projekt ruszy i dostane konkrety
            zwiazane z ta funkcja koordynatora/menedzera (pensja, zakres obowiazkow,
            dokladny termin rozpoczecia pracy, czy na 2, czy 3 lata), a w miedzyczasie
            szukam wciaz czegos na miejscu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35293&w=49462865
            Dzieki za madre slowa!
        • aasiula1 Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 10:41
          Raz na trzy miechy sad((( No właśnie jakoś nie bardzo z tymi przenosinami, z
          wielu powodów
          • annajustyna Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 10:43
            Oj, to strasznie rzadko. Kiedys czytalam, ze rzadkie widzenie ojca jest
            katastrofalne dla dzieci (oczywiscie nie dramatyzujmy, dzieci marynarzy tez
            wychodza na ludzi). A sa widoki na powrot meza, np. po zarobieniu pewnej kwoty???
            • aasiula1 Re: Wrocilam!!! 29.09.06, 10:49
              Byłyby widoki gdyby tu się znalazła jakaś praca konkretna. A dzieci to mi
              najbardziej szkoda. Julka to przynajmniej przez telefon z nim pogada, a Zuzia
              nawet nie wie, ze taka instytucja jak ojciec istnieje. Dobrze, że chociaż
              rodził Zuzię razem ze mną
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka