IP: *.stacje.agora.pl 25.01.04, 20:14
ostatnio pojawił się w sprzedaży produkt firmy vita-pol (tej od herbat, np.
roiboos, nirvana, iguana, zielonej itp.). sa to wg producenta sproszkowane
algi bogate w wit. b12 i żelazo. producent poleca dodawać ten proszek do
jogurtów, zup, sosów. spirulina dostępna jest też w postaci chipsów.
słyszeliście cos o tym? proszę o zdanie osoby prowegetariańskie. nie
nawracajcie mnie na opty!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jędruś Re: spirulina IP: 128.250.211.* 25.01.04, 23:25
      Jeżeli chodzi o witaminę B12 zobacz
      news.vegan.com/pages/article.php?id=1397
      (pastylki z B12 brać po język najlepiej przed snem, B12 jest prawdopodobnie
      wchłaniana również pod językiem, w jamie ustnej)
      B12 jest nietrwała w suszonych glonach, jedynie surowe glony zapewniają dobrą
      jej wchłanialność; najtrwalszą formą jest cyanocobaltamina (cyano-B12)
      sprzedawana w pastylkach.
      Powodzenia
      • Gość: Jędruś Re: spirulina IP: 128.250.211.* 27.01.04, 05:19
        Kawałek przetłumaczyłem
        Rekomendacje dla wegan oraz prawie-wegan
        W pokarmach B12 jest wyrażana w mikrogramach (1x10-6g) ("µg" lub "mcg"). 1,000
        µg = 1 mg.
        Punkt 1. jeżeli nie brał(a,e)ś witaminy B12 z regularnych źródeł przez pewien
        okres proszę zakupić buteleczkę (ciemne szkło) z tabletkami zawierającymi
        1.000 µg lub więcej witaminy B12.
        Zalecane dla wegan (wytworzane bez udziału produktów zwierzęcych) to:
        • Solgar podjęzykowo 1000 µg pastylki
        • Pangea VeganLife B12 Suplement do żucia 1000 µg tabletki
        • VegLife podjęzykowo 1000 µg lozenges. Sprzedaży (w witrynie
        internetowej punkty sprzedaży)
        • Freeda Vitamins 500 µg lozenges
        • Nature's Bounty podjęzykowo 2500 µg
        Włożyć pod język 2000 µg tabletkę aż do pełnego rozpuszczenia, raz dziennie
        przez 2 tygodnie (chyba że wcześniej oddczujesz niechęć wtedy zmień co 3-4
        dni, ważne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym - sobiste doświadczenie z
        tabletkami 1000 µg uwaga tłumacza). Można tabletkę przeciąć na połowę lub na 4
        części. To również dobrze lepiej niż się zaleca.
        Punkt 2. Jeżeli pobierałeś B12 z regularnych źródeł omiń Punkt 1. Jedne z
        następujących zaleceń powinny polepszyć status B12:
        • Pokarmy wzbogacone w B12 (2 posiłki w odstępach 6-cio godzinnych): 3-
        5 µg1
        • 1 suplement: 10-100 µg1,2
        • 2 suplementy (w odstępach 6-cio godzinnych): 5 µg
        Więcej informacji zobacz: 31 Załącznik: W jaki sposób były formułowane
        rekomendacje
        Uwagi do ww. zaleceń
        Pokarmy wzbogacone: Ilości podawane na etykietce oparte są 6 µg/dziennie. Dla
        przykładu: 25% dziennej dawki = 0.25x6 µg = 1.5 µg.
        Nie polegaj na: Jakichkolwiek glonach (n.p. algi, nori, spirulina),
        sproszkowanych drożdżach piwnych, tempe, lub ożywiona suplementacja B12 z
        produktów roślinnych. Nie polegaj jedynie na jednym typie pokarmów
        zawierających dodatki witaminy B12 n.p Red Star Nutritional Yeast.

Niemowlęta wegan: Instytuty Medyczne zalecają wegańskim matkom aby pobierały
        ww. suplementację witaminy B12 począwszy od porodu ponieważ mleko matki może
        zawierać zbyt niskie poziomy witaminy B12 w mleku ww. matek.1
        Wyjątki: Ludzie z upośledzeniem wchłaniania witaminy B12 (np. anemia
        złośliwa), chroniczne choroby nerek, defekty w metaboliźmie witaminy B12,
        defekty w wydalaniu cyanków z Cyano-B12, ww. osoby powinny z konsultować się z
        lekarzem profesionalistą, przyjaznym wegetarianom.
        Palący papierosy: powinni wziąć pod uwagę nie-cyjankowe źródła witaminy B12.
        n.p. methylcobalamin znany jako dibencozide lub coenzyme B12, S-
        adenosylmethionine-B12 w skrócie: aka SAM lub SAMe).
      • katrinko Re: spirulina 18.02.04, 11:29
        Jędrusiu, nie wszyscy są weganami i nie wszyscy szukają tylko wit. B12! Ja też
        używam spiruliny, ale głownie zwraciłam uwagę na bialko, żelazo i wapń których
        zawiera podobno sporo. Czy te składniki też są źle przyswajalne z wodorostów?
        Mam tylko problem - jak to jeść? Właściwie posypuję tylko kanapki, bo spirulina
        dodana do zup, sosów itp nadaje calości malo apetyczny, szarozielony kolor, i
        nikt poza mną nie chce tego jeść :)
        • Gość: Jędruś Re: spirulina IP: 128.250.211.* 18.02.04, 23:31
          Cześć katrinko
          Ja nie miałem na myśli, że spirulina jest zła. Ma dużo minerałów, witamin itd.
          Ale: Spirulina zawiera analogy witminy B12, które nie są metabolicznie aktywne
          w organiźmie człowieka, (badania z 2000-2001 lat).
          Ponad to ww. analogii B12 są na tyle podobne do prawdziwej witaminy B12, że
          jeszcze przeszkadzają w metaboliźmie powiązanym z prawdziwą witaminą B12.
          Widzisz!
          Wniosek: jedząc spirulinę dodaj zawsze witaminy B12, aby obniżyć ww. efekt.
          Jak dodawać witaminę B12 zobacz tematy: Wszyscy się mnie czepiają bo jestem
          wege oraz Co każdy weganin powinień wiedzieć o witaminie B12; moje listy oraz
          linki do nich.
          Powiedziałaś, że nie jesteś weganką
          Spożywając przetwory mleczne oraz mięsne tylko okazjonalnie nie zabezpieczysz
          się przed niedoborami witaminy B12; praktycznie wszystkim mniej lub więcej
          brakuje witaminy B12, zwłaszcza osobom (włącznie ze mną) o wrodzonym słabszym
          trawieniu, głównie chodzi o żołądek;
          Najlepiej spożywać B12 przy każdym posiłku, z dwóch powodów: (i) dostarczanie
          jej dla naszego ustroju oraz (ii) dla bakterii jelitowych, one również jej
          potrzebują.
          Osobiście do każdego posiłku dodaję 3 łyżki stołowe roztworu (do soku, napoju
          itp., mona dodać do wszystkiego) z witaminą B12 to wszystko.
          Jedna tabletka rozpuszczona w wodzie (1L), najlepiej w destylowanej wystarcza
          na 20-30 dni.
          W lodówce, słoiki z ww. roztworem B12 owinąłem folią aluminiową, aby chronić
          przed światłem, (witamina B12 jest bardzo wrażliwa na światło).

Pozdrowienia

Jędruś
          • katrinko Re: spirulina 19.02.04, 11:32
            Mięsa nie jadam w ogóle, za to nabiału dużo, a spiruliny mało, i to zwykle
            właśnie z nabiałem, poza tym łykam witaminy dla kobiet w ciąży, a tam na pewno
            B12 jest (nie mam przy sobie opakowania, potem sprawdzę) i bez wiedzy lekarza
            boję się przyjmować innych. Nie jestem przekonana czy to naprawdę konieczne.
            Pozdrawiam:)
            • Gość: Jędruś Re: spirulina IP: 128.250.211.* 19.02.04, 23:41
              Katrinko
              Ja nie podałem ww. wiadomości żeby cokolwiek i komukolwiek narzucać. To są
              moje, własne doświadczenia. Jeżeli chcesz to ci coś prześlę (e-mail), również
              od lekarza. Mój adres:
              picusviridis@hotmail.com
              Najważniejsze aby podejść to tego z rozwagą.

Pozdrowienia

Jędruś
    • splenda Re: spirulina 25.01.04, 23:53
      z tego co wiem to jest to bardzo dobra rzecz bo posiada wiele cennych
      mikroelementow. Przeciez trudno zebys dosypywal do jedzenia siano majowe
      (chociaz niektorzy to robia i bardzo sobie chwala. Okazalo sie tez ze spanie na
      sianie majowym ma dodatkow efekty dla, hm, hm, przyrostu naturalnego ty ixinski
      odwal sie ode mnie!)
      Tak czy siak dobrze robisz i ja bym tez te miesznke stosowal al mnei wyklna z
      Zakonu Optymalnych jakbym sie odwazyl kwestionowac Wielkiego Mistrza K.
    • Gość: Fuj Re: spitulina IP: *.proxy.aol.com 27.01.04, 02:21

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka