Gość: brumbak IP: *.crowley.pl 05.02.04, 21:20 świetna strona PCRM - fachowe artykuły źródłowe www.all-creatures.org/mfz/health.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jędruś Re: Strefa Bezmięsna - Meat-free zone IP: 128.250.211.* 05.02.04, 22:56 Ładna stronka potwierdzam Jędruś Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna.opty Brumbak, proponuje ci 06.02.04, 05:58 abys sie choc razl najadl gulaszu a moze przestaniesz mowic od rzeczy na tematy dietetyczne uzywajac zargonu pseudonaukowego! www.optymalmi.pl Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak [...] 16.09.05, 15:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: Strefa Bezmięsna - Meat-free zone 29.02.04, 18:47 brumbrak, dzieki za stronke, dzieki ze jestes !! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus1a Re: Strefa Bezmięsna - Meat-free zone 17.06.04, 06:32 Dla mocnych i krzykliwych jeszcze raz. Jędruś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu Dzięki, Jedruś, śmiech to zdrowie. IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.06.04, 07:33 Nie ma to jak zdrowy śmiech z samego rana. Od razu dzień piękniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
irokezik Re: Strefa Bezmięsna - Meat-free zone 20.06.04, 17:19 Niezłe bzdury. Bez mięsa, kawy, alkoholu. Nie wszystko się robi tylko dla zdrowia, także dla przyjemności. Literatura dobrana tendencyjnie. Dieta wegańska nie jest w stanie niczego wyleczyć, co najwyżej może opóźnić rozwój pewnych chorób u pewnych osób. To stąd czerpią weganie swoją "wiedzę". Odpowiedz Link Zgłoś
irokezik Re: Strefa Bezmięsna - Meat-free zone 20.06.04, 17:21 I bez mleka, to o szkodliwości mleka to dopiero BZDURY. Odpowiedz Link Zgłoś
l2m E tam... 02.06.05, 17:36 Co się tyczy poromowanego przez brumbaka "Physicians Committee for Responsible Medicine", to paru interesujących szczegółów o tej organizacji można znaleźć tutaj: www.activistcash.com/organization_overview.cfm/oid/23 95% członków PCRM nie mają nic wspólnego z medycyną. Dr Neal Barnard nigdy nie był dietetykiem, ani się zajmował jakimikolwiek schorzeniami ciała: to psychiatra. Niejednokrotnie byli oficjalnie upominani przez American Medical Association za stosowanie nieuczciwych chwytów oraz szerzenie dezinformacji. A że faktycznie są nieuczciwi w swej argumentacji – przekonałam się na własne oczy: www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15741380&query_hl=15 Każdy nieuprzedzony człowiek zobaczy to samo, co i ja: wnioski w sposób widoczny przeczą faktom, zreferowanym przez autorów. I to jest tylko jeden z wielu tego rodzaju przykładów. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re:E tam... 03.06.05, 16:21 l2m napisała: 12m wprowaza internautów w bad oraz oczernia najlepszych fachowców z dziedziny dietetyki w świecie > Co się tyczy promowanego przez brumbaka "Physicians Committee for Responsible Medicine", to paru interesujących szczegółów o tej organizacji można znaleźć tutaj: > www.activistcash.com/organization_overview.cfm/oid/23 - Odpowiedz Link Zgłoś
l2m No tak, oczywiście 03.06.05, 19:07 A nawet nie wątpiłam, że w ten sposób zareagujesz. Cały świat sprzysiągł się byle tylko zwalczyć wegetarianizm :D Pytanie tylko - po co??? Brumbaku, weźże człowieku stosowne numery Journal of American Medical Association (na tej stronce są posyłania) i poczytaj sobie, co _prawdziwi_ lekarze - członkowie i kierownictwo AMA - mają do powiedzenia w tej kwestii. Co się tyczy PETA - to o tych miałam jaknajgorsze zdanie na długo przed tym, jak zobaczyłam zacytowaną stronkę. Manipulanci jedni. > cytowane badanie są przeprowadzone wg standardów obowiązujących w dietetyce Brumbaku, dziwna jakaś jest ta Twoja dietetyka i dziwne standarty w niej istnieją. Bo w normalnej nauce (w tym w normalnej dietetyce), mając czarno na białym dziewięć opracowań, świadczących o pozytywnym wpływie spożycia mleka na stan kości - nie robi się wniosków, jakoby nie było żadnych podstaw twierdzić o pożyteczności mleka. > 12m wyraża bardzo nieładnie swe zdanie ,że bardzo nie lubi wegetarianizmu > i tyle Mylisz się. Wegetarianizm jako taki mnie nie ziębi ani nie grzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: No tak, oczywiście 04.06.05, 11:40 l2m napisała: > A nawet nie wątpiłam, że w ten sposób zareagujesz. > Cały świat sprzysiągł się byle tylko zwalczyć wegetarianizm :D > Pytanie tylko - po co??? > > Brumbaku, weźże człowieku stosowne numery Journal of American Medical > Association (na tej stronce są posyłania) i poczytaj sobie, co _prawdziwi_ > lekarze - członkowie i kierownictwo AMA - mają do powiedzenia w tej kwestii.\ ..... własnie podałem wyżej co prawdziwi lekarze sadza o PCRM - doceniaja och wkład w sformułowanie amerylkańskich rzadowych zaleceń dietetycznych 12m nie manipuluj nie przekłamuj > Co się tyczy PETA - to o tych miałam jaknajgorsze zdanie na długo przed tym, > jak zobaczyłam zacytowaną stronkę. Manipulanci jedni. ................ no i co ctego ze masz takie zdanie PETA to wspaniała organizacja majaca duże sukcesy w dziłaniach narzecz praw zwierzat wyrażasz tylko zdanie ze to ci sie nie podoba > > > cytowane badanie są przeprowadzone wg standardów obowiązujących w dietety > ce > > Brumbaku, dziwna jakaś jest ta Twoja dietetyka i dziwne standarty w niej > istnieją. ''''''' nie przekrecaj to nie jest MOJA dietetyka zajrzyj do wegetariańskiej piramidyzdrowia wg USDA jest tam miejsce na diete weganska - bez mleka- masz problemy - napisz tam > > > 12m wyraża bardzo nieładnie swe zdanie ,że bardzo nie lubi wegetarianizmu > > > i tyle > > Mylisz się. Wegetarianizm jako taki mnie nie ziębi ani nie grzeje. ....... niestety widac ze sobie pogrywasz sokro ani ziebi ani grzeje to po co systematycznie wypowiadaz się na forum wegetarianizm i to tak kategorycznie i to wnikając bardzo głeboko w temat ( przy okazji manipulując i przekreącjąc ? ) Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: No tak, oczywiście 06.06.05, 15:45 > własnie podałem wyżej co prawdziwi lekarze sadza o PCRM - doceniaja och wkład > w sformułowanie amerylkańskich rzadowych zaleceń dietetycznych ... > nie przekrecaj to nie jest MOJA dietetyka > zajrzyj do wegetariańskiej piramidyzdrowia wg USDA > jest tam miejsce na diete weganska - bez mleka- masz problemy - napisz tam Brumbaku, Twoja wiara w to, że, jak coś trafiło do zaleceń rządowych USA, to już z pewnością jest ono słuszne – jest po prostu wzruszająca. ;) Teraz wegetarianizm jest trendy – więc znalazł się w tych zaleceniach. Jakiś czas temu trendy było spożywanie większych ilości mięsa – i to też było zalecane drogą rządowa. Za 20 lat wegetarianizm też pójdzie w zapomnienie na rzecz innej kolejnej "superzdrowej" diety – i wtedy ona właśnie zacznie być promowana przez rząd. Jakie jest stanowisko Asociacji Dietetyków USA i Kanady – widziałam; chodzi tam o to, że da się być weg[etaria]ninem, oraz o to, że dieta taka ma profilaktyczne znaczenie wobec pewnych schorzeń. Równoczęśnie północnoamerykańskie dietetycy zastrzegają, że stosowanie weg[etaria]ńskiej diety może wymagać systematycznego zażywania dodatkowych ilości niektórych biołogicznie aktywnych związków. Ty zaś, z sobie tylko znanych powodów, traktujesz to, jako bezprzeczne wyznanie wyższości weganizmu nad każdą inną formą odżywiania się. Misiu już Tobie kiedyś o tym mówił – odpowiedziałeś swą zwykłą mantrą o Najzdrowszym Weganizmie, Najmądrzejszym Rządzie Amerykańskim oraz Podstępnych Mięsożernych Fanatykach :D Pozatym, raczyłeś nie zwrócić uwagi na to, co było napisane o stanowisku AMA. A propos, są dane, świadczące, iż większość zalet zdrowotnych wegetarianizmu (a może, nawet one wszystkie) jest związana nie z brakiem mięsa w diecie, a z większą ilością świeżych owoców i warzyw – oraz z faktem, że wegetarianie krajów zachodnich zazwyczaj charakteryzują się większą dbałością o swe zdrowie, niżli przeciętny człowiek; podawałam tu kiedyś posyłania na te publikacje. Co się tyczy zwrotu "Twoja dietetyka", to odnosi się on wyłącznie do Twej oceny przytoczonego przeze mnie artykułu. > PETA to wspaniała organizacja majaca duże sukcesy w dziłaniach narzecz praw > zwierzat I na czym polega ta niby "wspaniałość"? Na kupie szerzonych przez nich dezinformacji, dotyczących sposobu i celowości użycia zwierząt do badań w zakresie biologii i medycyny? Czy, może, wręcz na tym: www.petakillsanimals.com/downloads/PetaKillsAnimals.pdf www.petakillsanimals.com/petaKillsAnimals.cfm Oczywiście, powiesz zaraz, że to są jakieś szykany przeciwników ideowych PETA – ale tym wykażesz jedynie swój brak obiektywizmu; ponieważ, uważając za prawdę absolutną twierdzenia jednej ze stron – nie przyjmujesz do wiadomości słów strony przeciwnej. > wyrażasz tylko zdanie ze to ci sie nie podoba Nie podoba mi się nie fakt, iż bronią swego zdania w stosunku do wykorzystywania zwierząt przez człowieka – a to, że do obrony swego stanowiska uciekają do dezinformacji, oszczerstwa i manipulacji. > sokro ani ziebi ani grzeje to po co systematycznie wypowiadaz się na forum > wegetarianizm... A niby dlaczego bym nie miała. Po to jest forum, by na nim się wypowiadano. Przeciwko wegetarianizmu rzeczywiście nic nie mam; ale przeciwko dezinformacji – mam, i owszem. Dlatego kilka razy wtrącałam się do dyskusji. Robię to, zresztą, bardzo rzadko. Jeżeli, z łaski swojej, zadasz sobie fatygę by nareszcie prawidłowo odczytać mojego nicka, to będziesz mógł użyć wyszukiwarki i sprawdzić te moje słowa. > i to tak kategorycznie Kategorycznie? Skądże. Wyrażam po prostu swoje zdanie, jak i każdy inny człowiek. > i to wnikając bardzo głeboko w temat Oczywiście. W ogóle uważam za słuszne głębokie wnikanie w temat dyskusji. Masz inne zdanie w tej kwestii? > ( przy okazji manipulując i > przekreącjąc ? ) Poproszę o uzasadnienie tego Twego twierdzenia. Na czym niby polegają te manipulacje i co, Twoim zdaniem, zostało przekręcone? Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: No tak, oczywiście 07.06.05, 14:45 l2m napisała: > > własnie podałem wyżej co prawdziwi lekarze sadza o PCRM - doceniaja och w > kład > > w sformułowanie amerylkańskich rzadowych zaleceń dietetycznych > ... > > nie przekrecaj to nie jest MOJA dietetyka > > zajrzyj do wegetariańskiej piramidyzdrowia wg USDA > > jest tam miejsce na diete weganska - bez mleka- masz problemy - napisz ta > m > > Brumbaku, Twoja wiara w to, że, jak coś trafiło do zaleceń rządowych USA, to > już z pewnością jest ono słuszne – jest po prostu wzruszająca. ;) ....................... no, tak oczywiście Amerykanskie , Kandayjskie stowarzyszenia dietetyków sie nie znaja na dietetyce najlepiej zna sie 12m musze poszukac w internecie :)))) po prostu sie ośmieszasz Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: No tak, oczywiście 07.06.05, 14:49 l2m napisała: . Za 20 lat wegetarianizm też pójdzie w zapomnienie na rzecz innej > kolejnej "superzdrowej" diety – i wtedy ona właśnie zacznie być promowana > przez rząd. .................... no tak , oczywiście: przykład chciejstwa i marzeń ściętej głowy > Jakie jest stanowisko Asociacji Dietetyków USA i Kanady – widziałam; chod > zi tam > o to, że da się być weg[etaria]ninem, oraz o to, że dieta taka ma > profilaktyczne znaczenie wobec pewnych schorzeń. Równoczęśnie > północnoamerykańskie dietetycy zastrzegają, że stosowanie weg[etaria]ńskiej > diety może wymagać systematycznego zażywania dodatkowych ilości niektórych > biołogicznie aktywnych związków. ........ już manipulujesz - dieta wegańska jest uznana za odpowiednia i zdrową amerykanie tacy juz sa że informuja a nie straszą wybiersza dietę vege- prosze bardzo - zwróć uwage na to i na to , jest O.K. polscy dieteetycy straszą dieta vege bo sa uprzedzeni pani dr Koizłowska z Instytutu Zywności nawet ni chce używac słowa wegetarianizm ....napoisze o tym na forum ... ........Ty zaś, z sobie tylko znanych powodów, > traktujesz to, jako bezprzeczne wyznanie wyższości weganizmu nad każdą inną > formą odżywiania się. Misiu już Tobie kiedyś o tym mówił – odpowiedziałeś > swą > zwykłą mantrą o Najzdrowszym Weganizmie, Najmądrzejszym Rządzie Amerykańskim > oraz Podstępnych Mięsożernych Fanatykach :D Insynuacja , manipulacja Swoje poglądy przedstawiam jasno - są inne Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: No tak, oczywiście 07.06.05, 14:55 l2m napisała: (> > > PETA to wspaniała organizacja majaca duże sukcesy w dziłaniach narzecz pr > aw > > zwierzat > I na czym polega ta niby "wspaniałość"? Na kupie szerzonych przez nich > dezinformacji, dotyczących sposobu i celowości użycia zwierząt do badań w > zakresie biologii i medycyny? Czy, może, wręcz na tym: > > Oczywiście, powiesz zaraz, że to są jakieś szykany przeciwników ideowych PETA & > #8211; > ale tym wykażesz jedynie swój brak obiektywizmu; ponieważ, uważając za prawdę > absolutną twierdzenia jednej ze stron – nie przyjmujesz do wiadomości słó > w > strony przeciwnej. > > > wyrażasz tylko zdanie ze to ci sie nie podoba > > Nie podoba mi się nie fakt, iż bronią swego zdania w stosunku do > wykorzystywania zwierząt przez człowieka – a to, że do obrony swego stano > wiska > uciekają do dezinformacji, oszczerstwa i manipulacji. ................. to robisz wyraźnie TY twój język cię zdradza nie jest to jeżyk argumentów ale nienawiści, jezyk agresywny kłamiesz mówic ze wegetarianizm jest ci obojetny jest to tak zwana Mowa Ciała - ona nie kłamie > > > sokro ani ziebi ani grzeje to po co systematycznie wypowiadaz się na foru > m > > wegetarianizm... > > A niby dlaczego bym nie miała. Po to jest forum, by na nim się wypowiadano. > Przeciwko wegetarianizmu rzeczywiście nic nie mam; ale przeciwko dezinformacji > –.buahahahahahhh - i dlatego manipulujesz i dezinformujesz ???? > Odpowiedz Link Zgłoś
conveyor Re: E tam... 03.06.05, 16:24 l2m napisała: > A że faktycznie > są nieuczciwi w swej argumentacji – przekonałam się na własne oczy: > www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15741380&query_hl=15 > Każdy nieuprzedzony człowiek zobaczy to samo, co i ja: wnioski w sposób > widoczny przeczą faktom, zreferowanym przez autorów. I to jest tylko jeden z > wielu tego rodzaju przykładów. Mozesz wyjasnic co masz na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: E tam... 03.06.05, 19:12 Owszem. Z jednej strony - piszą, że dziewięć spośród opracowanych przez nich źródeł świadczą o pozytywnym wpływie (niezbyt mocnym, ale jednak - statystycznie wiarygodnym) spożycia mleka na zdrowie kości - a z innej, wysnuwają stąd wnioski, że mleko jest do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: No tak, oczywiście 07.06.05, 16:08 > no, tak oczywiście Amerykanskie , Kandayjskie stowarzyszenia dietetyków sie > nie znaja > na dietetyce najlepiej zna sie 12m > musze poszukac w internecie :)))) :D I owszem, a cała AMA - to jest takie zbiegowisko ignorantów. Gdzież mu do samego wielkiego Brumaka ;) > już manipulujesz - dieta wegańska jest uznana za odpowiednia i zdrową Oczywiście – odpowiednia i zdrowa _pod warunkiem zażycia suplementów w razie potrzeby_. To nie są moje słowa, tylko stanowisko Twoich ulubionych północnoamerykańskich dietetyków. Stąd to właśnie wzięłam, sama tego nie wymyśliłam. > amerykanie tacy juz sa że informuja a nie straszą Poważnie? ;) > Insynuacja , manipulacja Skądże. > to robisz wyraźnie TY > twój język cię zdradza nie jest to jeżyk argumentów ale nienawiści, jezyk > agresywny > kłamiesz mówic ze wegetarianizm jest ci obojetny > jest to tak zwana Mowa Ciała - ona nie kłamie Brumbaku, dobrze Ci radzę – posługuj się raczej mową słów, a nie czytaj pomiędzy wierszami. Może ta "mowa ciała" i nie kłamie – tylko Ty jej najwyraźniej w świecie nie znasz. :) Piszę dokładnie to, co myślę; każda inna interpretacja jest błędna. > i dlatego manipulujesz i dezinformujesz ???? Znów jesteś gołosłowny. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: No tak, oczywiście 08.06.05, 16:31 l2m napisała: > > no, tak oczywiście Amerykanskie , Kandayjskie stowarzyszenia dietetyków s nie znaja się na dietetyce najlepiej zna sie 12m > > musze poszukac w internecie :)))) > > :D I owszem, a cała AMA - to jest takie zbiegowisko ignorantów. Gdzież mu do > samego wielkiego Brumaka ;) > ...... i znów manipulacja 12 m Po pierwsze - to 12m napisaa że "cała AMA to jest takie zbiegowisko ignorantów" ja tak nie sądzę Po drugie: 12m manipuluje insynuując iz moje poglądy maja w tej sprawie jakies znaczenie- wyaźnie cytuje opinię ADA czyli Amerykańskiego Stowarzyzenia Dietetyków- na cytowaem i przetlumaczyłem dosłownie Dodatkowo oswiadczam iz naprawde nie miałem zadnego wpływu na zredagowanie przez ADA takiego oswiadczenia- natomiast barzo sie ciesze że tak zostało sformułowane ich stanowisko w sprawie zdrowej diety vege Po Trzecie: 12m manipuluje sugerując iz AMA to jakies miarodajne ciało w dziedzinie dietetyki tak jak elektronicy sa lepszymy autoryteteami w elektronice niz hydraulicy taki i dietetycy I i najwieksza w swiecei ich zawodowa organizcja) sa autorytetami w dietetyce a nie lekarze ( stomatolodzy, ptroktolodzy., okulisci, anastezjolodzy, chururzy szczekowi itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: No tak, oczywiście 08.06.05, 16:35 l2m napisała: >> > Oczywiście – odpowiednia i zdrowa _pod warunkiem zażycia suplementów w ra > zie potrzeby_. To nie są moje słowa, tylko stanowisko Twoich ulubionych > północnoamerykańskich dietetyków. Stąd to właśnie wzięłam, sama tego nie > wymyśliłam. > ..... własnie : " w razie potrzeby" czyli na ogół nie ma żadnej potrzeby suplementy sa zalecane w razie potrzeby w każdej diecie na tym forum sa cytowane badania Instytutu Zywnosci iŻywienia w których stwierdzono nagminne niedobory pokarmowe u dzieci jedzących mieso ( poszukaj w postach brumbaka- z nich można się sporo dowiedzieć :))))) dr Atkins zalecał adeptom jego diety duże dawki witamin i skadników mineralnych > 12 m manipluje informacjami Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: No tak, oczywiście 08.06.05, 16:50 > amerykanie tacy juz sa że informuja a nie straszą > > Poważnie? ;) > > ........... tak poważnie - nie wiesz o co chodzi , albo udajesz i głupio komentujesz ... o co chodzi: polscy dietetycy maja zwyczaj straszenia potencjalnie złymi skutkami diety vege, np. prof. S. Ziemlańskiw artykule "nie luksus lecz konieczność" napisał że dowodem tego że dieta vege jest ryzykowana i powoduje niedobory biakowe jest to że rokrocznie setki tysięcy dzieci umiera w Afryce. ( mam ten artykuł - bo to kuriozum) pani dr Kozłowska z Instytutu Żywności iZywienia w ostatnim programie z okazji T ygodnia vege: była za nawet przeciw czym nieco korzystniej zaprezentowala sie mimo wszystko od prof.Ziemlanskiego który kilkanascie lat temu ( jako pracownik tegoz Instytutu był przeciw a nawet za) - na pytanie red. ze studia - dlaczego w Polsce lekarze nie zawsze umieja własciwie doradzić w sprawie diety vege westchneła tak głeboko ,ze red, ze studia musiala ją niemal cucić nastepnie dr K-W stwierdziła że jest to ogromny PROBLEM i taktycznie spłyneła na rozważania o nauce o żywieniu ktora przecic jest nauka tak młodą !! ma dopiero 100 lat!!! - a poza tym dr K-w stwierdzila że ona osobiście jest za dieta semiwegetariańska - inaczej mówic przedstawiła swe preferencje kulinarne a nie opinię dietetyki czy choćby Instytutu dr K-W wygłosiła tez przy okazji pare znanych straszaków na wegetarian - a to ze trudno tu "zbilansowac dowóz białka" -- Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: No tak, oczywiście 24.06.05, 20:05 > Po pierwsze - to 12m napisaa że "cała AMA to jest takie zbiegowisko ignorantów" > ... > 12m manipuluje insynuując iz moje poglądy maja w tej sprawie jakies znaczenie Mamo kochana ratuj... Brumbaku, kpisz czy o drogę pytasz? > wyaźnie cytuje opinię ADA czyli Amerykańskiego Stowarzyzenia Dietetyków- na > cytowaem i przetlumaczyłem dosłownie Umhm. Dosłownie, tyle że nie wszystko. Już o tym Ci niejednokrotnie mówiono i cytaty przytaczano. > 12m manipuluje sugerując iz AMA to jakies miarodajne ciało w dziedzinie dietetyki A to mi dopiero :D Brumbaku, czyżbyś nie wiedział, że dietetycy – to są tacy lekarze? I członkostwo w ADA nie wyklucza należności także i do AMA? Wiesz, prawie każdy naukowiec – biolog lub medyk – należy równocześnie do _kilku_ takich organizacji profesjonalnych, krajowych lub o większej skali. A to z powodów organizacyjnych, zarówno jak i merkantylnych. I jeszcze jedno. Czyżbyś sugerował, że jak kto zaczyna mieć problemy, na przykład, z układem nerwowym – to w te pędy gna do dietetyka właśnie? A takie problemy mogą być spowodowane źle skomponowaną dietą wegetariaćską. Zatem – lekarze-niedietetycy też miewają do czynienia ze skutkami nieprzemyślanej diety, zatym ich opinia jest tak samo miarodajna. > własnie : " w razie potrzeby" czyli na ogół nie ma żadnej potrzeby A to dopiero manipulacja... :D Gdzie jest napisane "na ogół nie ma potrzeby"? Co się tyczy straszenia: > Polscy dietetycy maja zwyczaj straszenia potencjalnie złymi skutkami diety vege A tamci z PCRM mają zwyczaj straszenia potencjalnie złymi skutkami jedzenia mięsa. Podawano tutaj kilkakrotnie (przez Misiu i przeze mnie) namiary na EPIC- Oxford, i na inne poważne opracowania epidemiologiczne, które temu zaprzeczają. > dlalego pzy diecie vege zaznaczaja aby zwrócic uwage na uwzglednienie w diecie > odpowiedniej ilosci produktów zawierajacych m.inn wapń, żelazo czy cynk > i tylko dlatego Nie argumentujesz tego stwierdzenia w żadny sposób; jest gołosłowne. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: No tak, oczywiście 27.06.05, 12:30 l2m napisała: > >> Co się tyczy straszenia: > > Polscy dietetycy maja zwyczaj straszenia potencjalnie złymi skutkami diet > y > vege >A tamci z PCRM mają zwyczaj straszenia potencjalnie złymi skutkami jedzenia > mięsa. >>> ... Manipulujesz- jestogrmona różnica : polscy dietetycy w ogóle nie akceptuja diety wegetariańskiej która w świecie dietetyki jest standardową dietą do wyboru..... Podawano tutaj kilkakrotnie (przez Misiu i przeze mnie) namiary na EPIC- > Oxford, i na inne poważne opracowania epidemiologiczne, które temu zaprzeczają. .... podawano tutaj wielokrotnie -brumbak i inni - poważne opracowania Oxford, epidemiologiczne i inne ,że mieso spoożycie dużych ilosci mieśa( czyli uwazanych przez zjadaczy mieśa za normalne - wyraźźnie zwieksza ryzyko zachorwań np. na raka.... > > > dlalego pzy diecie vege zaznaczaja aby zwrócic uwage na uwzglednienie w d > iecie > > odpowiedniej ilosci produktów zawierajacych m.inn wapń, żelazo czy cynk > > i tylko dlatego > Nie argumentujesz tego stwierdzenia w żadny sposób; jest gołosłowne. ........ argumentowałem wielokrotnie na tym forum z podaniem źródeł ; są latwo dostepne w necie znów manipulujesz g\ołosołownie... Najśmiesznioejsze jest to że takie osoby jak tu udają Wielkich Specjalistów choc w rzeczywostosći sa tylko Wielkimi Przeciwnikami diety Vege- Uprzedzonymi do niej dla mnie , dla wszystkich rozsądnycch i myślacych ludzi najbardziej miarodajne sa opinie najlepszych specjalistów w świecie czyli ADA - American Dietetic Association twoje dyrdymały to tylko próba wprowadzania w bład ludzi zaglądających na to forum Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: No tak, oczywiście 01.07.05, 20:03 Oj, Brumbaku, ależ jesteś zabawny. Podajesz jako źródło informacji o rzekomej szkodlowości mięsa "Focus", film "Diet for a New America", i inne podobne "Przekroje". Posyłasz się na tajemniczych "uczonych z Oxford", "dietetyków amerykańskich" – nie podając ani nazwisk, ani namiarów na konkretne prace. Na odmianę od Ciebie, podawałam namiary na normalne opracowania naukowe; można to zobaczyć w tych oto wątkach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=19417927&a=19478039 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=19446725 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=15900846&a=16717508 Jedyne coś, warte uwagi, na które posyłałeś się, próbując udowodnić tezę o szkodliwości mięsa, jest to: www.nutrition.cornell.edu/ChinaProject/results.html Czyli "China Health Project". Popatrzyłam sobie na rezultaty tych badań. Zobaczyłam dane o mankamentach t.zw. diety zachodniej. Ależ nikt zdrowy na umyśle nie przeczy, iż dieta zachodnia nie jest zdrowa! Tyle że wcale to nie znaczy, iż _mięso_ samo z siebie jest niezdrowe. Widzisz, Brumbaku, późniejsze opracowania oksfordczyków akurat obalają tezę o spożyciu mięsa jako przyczynie mankamentów diety zachodniej. Patrz drugi z przytoczonych wątków, zobaczysz tam namiary na prowadzony na bardzo wielką skalę projekt "EPIC-Oxford". Oto konkluzje badaczy: "British vegetarians have low mortality compared with the general population. Their death rates are similar to those of comparable non-vegetarians, suggesting that _much of this benefit may be attributed to non-dietary lifestyle factors_ such as a low prevalence of smoking and a generally high socio-economic status, _or to aspects of the diet other than the avoidance of meat and fish_". Zwróć z łaski swojej szczególną uwagę na podkreślone fragmenty. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: No tak, oczywiście kolejny spam 12m 04.07.05, 09:38 l2m napisała: > Oj, Brumbaku, ależ jesteś zabawny. Podajesz jako źródło informacji o rzekomej > szkodlowości mięsa "Focus", film "Diet for a New America", i inne > podobne "Przekroje". Posyłasz się na tajemniczych "uczonych z > Oxford", "dietetyków amerykańskich" – nie podając ani nazwisk, ani namiar > ów na konkretne prace. > .................................. wyjaśnienie dla Miłych Gosci forum: 1. Diet for a New America to ksiązka - bardzo rzetelne opracowanie (mam egzemplarz) z odnośnikami literaturowymi do kilkuset prac badawczych opublikowanychw najbarziej fachowych pismach deietetycznych i medycznych np, The Lancet Journal of the American Dietetic Association etc. także tej ksiązce omówienie najwieskzych prac badawczych z zakresu dietetyki z lat 80 i wczesniejszych w tym np. badania na temat miażdzycy pod patronatem Senatu USA(komisja senacka) etc 2. na forum wegetarianizm oraz zdrowie jest parę setek moich postów k\gdzie dokładnie podaje źródła i linki ( tam gdzie jest to mozliwe) 3. poglad o szkodliwo.ścsi miesa formułowany jest w przez poważne środowiska dietetyków na podstawie wyników w badań patrz. np. ostatni artykuł we Wprost . red, Wojtasiński podaje źródła na których sie opierał pisząc ten artykuł - red. Wojtasiński specjalizuje sie tej tematyce od kilkunastu lat( b.dobre fachowe artykuły w Rzeczpospolitej) 12m - jak nie wiesz to się grzecznie spytaj nie wprowadzaj ludzi na forum w błąd Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: No tak, oczywiście kolejny spam 12m 04.07.05, 16:47 Pogląd o szkodliwości mięsa jest usilnie lansowany przez niektóre środowiska naukowe, na podstawie "badań" koincydencji statystycznej. Nie dają one obrazu rzeczywistych przyczyn schorzeń, bo nie wykazują związków przyczynowo- skutkowych pomiędzy spożyciem mięsa a chorobami. Nie wykazują np. w jakim stopniu odpowiedzialny jest ogólny tryb życia i dbałość o zdrowie osób badanych, szkodliwe dodatki i konserwanty zawarte w wyrobach mięsnych itd. Rzetelni badacze dobierając porównywalne grupy badanych pod względem prowadzonego trybu życia osiagają wyniki o zupełnie innej wymowie: "Konkluzja: Brytyjscy wegetarianie mają niższą śmiertelność w porównaniu do całej populacji. Ich wskaźnik śmiertelności jest jednak podobny do tych, spośród porównywanych nie-wegetarian, których tryb życia wskazuje na to, że korzyści te wynikają raczej z czynników pozadietetycznych, takich jak niepalenie tytoniu i generalnie wyższy status ekonomiczno-społeczny lub innych aspektów diety niż odrzucenie mięsa i ryb." http:://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi? cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12001975&dopt=Abstract Wniosek: mięso nie jest szkodliwe dla zdrowia. Szkodliwe mogą być co najwyżej - niezdrowy tryb życia lub szkodliwe dodatki do żywności. Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: No tak, oczywiście kolejny spam 12m 12.07.05, 20:24 Znów nie wytaczasz żadnego merytorycznego argumentu. Brumbaku, przed tym, jak zaczynać krytykować czyjąś wypowiedź – dobrze jest się dowiedzieć, o co w tej wypowiedzi chodzi. A chodzi w niej o to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=15900846&a=16330269 > ...widziałem roznice _na filmie_ "Diet for a New America" (podkreślenie moje) Czyli, polegałeś nawet nie na książce (której nie będę komentować, ponieważ jej na oczy nie widziałam) – a na filmie o takiej samej nazwie. Cała reszta Twej wypowiedzi znakomicie ilustruje mój poprzedni posting: po raz kolejny powoływasz się na czasopismo masowe ("Wprost") oraz na tajemniczych nie nazywanych z imienia dietetyków i na wyniki tak samo tajemniczych badań. :D Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: No tak, oczywiście kolejny spam 12m 13.07.05, 16:03 l2m napisała: > Znów nie wytaczasz żadnego merytorycznego argumentu. ... znów nie chciało ci się nawet kliknąc brumbak i poczytac na forum wypisałem tu taka mase informacji oraz linków i cytatów że osoba średnio inteligentna może przejśc bezpłatnie i w promocji znakomity merytorycznie kurs zdrowego odżywiania.... > Brumbaku, przed tym, jak zaczynać krytykować czyjąś wypowiedź – dobrze je > st się > dowiedzieć, o co w tej wypowiedzi chodzi. A chodzi w niej o to: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=15900846&a=16330269 > > ...widziałem roznice _na filmie_ "Diet for a New America" > (podkreślenie moje) > ..... zanim zaczniesz tak czepialsko komentowac zastanów sie co piszesz - jak wiesz (lub nie) nie każdy pojedynczy post (raczej żaden) wyraża WSZYSTKO co sądzę na jakis temat( ponownie- kliknij w wyszukiwarce brumbak ,,, i poczytaj - potem sie czepiaj)....... > Czyli, polegałeś nawet nie na książce (której nie będę komentować, ponieważ jej na oczy nie widziałam) a ja ją mam- polecam znakomita, fachowa, rzetelna , budująca.... > Cała reszta Twej wypowiedzi znakomicie ilustruje mój poprzedni posting: po raz kolejny powoływasz się na czasopismo masowe ("Wprost") oraz na tajemniczych nie nazywanych z imienia dietetyków i na wyniki tak samo tajemniczych badań. :D ... dla leniucha i ignoranta może i tajemnicze po prostu więcej czytaj a mniej wal w klaiaturę Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: No tak, oczywiście kolejny spam 12m 13.07.05, 18:04 Brumbaku, widziałam dostatecznie dużo Twoich wypowiedzi, aby ocenić Twój zakres wiedzy i Twoje źródła informacji. Przyszłam do wniosku, że te ostatnie dobierasz bardzo tendencylnie, a ten pierwszy masz bardzo jednostronny. Kilkakrotnie podawałam Ci rzetelne naukowe dane, podważające Twoje twierdzenia; za każdym razem kończyło to się jednakowo: Twoją bardzo nerwową wypowiedzią w stylu "jesteś ignorantem i spamerem, bo ADA ma przychylny stosunek do wegetarianizmu". Nigdy, podkreślam, nigdy nie zareagowałeś inaczej. Co się tyczy książki "Diet for a New America" – to nawet poszukałam sobie prac naukowych jej autora. Otóż, takowe chyba nie istnieją. Potem popatrzyłam sobie w Google, co też inni mają do powiedzenia o tym człowieku. Znalazlam wzmianki o nim wyłącznie na stronach wegetariańskich. Wnioski nasuwają się jednoznaczne... Co się tyczy walenia w klawiaturę, to porównaj sobie, z łaski swojej, ilość Twoich a moich postingów. I nie martw się tak bardzo o czytaną przeze mnie literaturę: naprawdę, nie warto. A jak chcesz z kimś się pokłócić, to poszukaj sobie innego rozmówcy: mnie to nie bawi. Wobec tego, jeżeli następny Twój posting będzie tak samo ograniczał się do inwektyw pod moim adresem i propozycji czytania Twojej twórczości – po prostu nie odpowiem. Baw się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: No tak, oczywiście kolejny spam 12m 16.09.05, 15:51 l2m napisała: > Brumbaku, widziałam dostatecznie dużo Twoich wypowiedzi, aby ocenić Twój zakres > wiedzy i Twoje źródła informacji. Przyszłam do wniosku, że te ostatnie > dobierasz bardzo tendencylnie, .. typowe obsmarowywanie przez 12m zupełnie niezgodne z prawdą- podawałem i podaje opinie najbardziej miarodajne i w dużej częsci formulowane wprzez zwolenników diety .. miesnej!!! - a te nie sa przecież tendencyjnie przedstawiające dietę vege- np. stanowisko ADA sformuloało gremium skladające się w większości z osób lubiacych miesko - ale jest oczywiscie pozytywne dla zdrowej diety wegetariańskiej czy wegańskiej .... > Kilkakrotnie podawałam Ci rzetelne naukowe dane, podważające Twoje twierdzenia; za każdym razem kończyło to się jednakowo: Twoją bardzo nerwową wypowiedzią w > stylu "jesteś ignorantem i spamerem, bo ADA ma przychylny stosunek do > wegetarianizmu". Nigdy, podkreślam, nigdy nie zareagowałeś inaczej. > Co się tyczy książki "Diet for a New America" – to nawet poszukałam sobie > prac naukowych jej autora. Otóż, takowe chyba nie istnieją. Potem popatrzyłamsobie w Google, co też inni mają do powiedzenia o tym człowieku. Znalazlam wzmianki o nim wyłącznie na stronach wegetariańskich. Wnioski nasuwają się jednoznaczne... .... wniosek jest jednoznaczny: cały czas manipulujesz i wprowadzasz w bład forumowiczów co do faktów i moich poglądów: przecież wyraźnie napisałem że ksiązka Johna Robbinsa zawiera odnosniki /cytaty z najbardziej renomowanych , najbardziej rzetelnych opracowań na temat diety autorstwa najlepszych specjalistów od dietetyki osoba Johna Robbinsa nie ma tu NIC do rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: No tak, oczywiście kolejny spam 12m 20.09.05, 19:40 No, Brumbaku, przeciez tym swoim postem znakomicie podtwierdzasz moje słowa. Powtarzasz się ciągle – ja zaś tego robić nie zamierzam; wobec czego odpowiedzi udziełę jedynie na tę część Twojej wypowiedzi, która dotyczy osoby Robbinsa, a nie jest kolejną powtórką jednych i tych samych treści. Oczywiście, że osoba Robbinsa ma znaczenie. Do poprawnej interpretacji danych naukowych konieczna jest odpowiednia kwalifikacja. Robbins jej najwyraźniej nie posiada – świadczą o tym niezbicie dane, które znalazłam (raczej – których nie znalazłam :D) o nim. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak [...] 23.09.05, 20:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krystynaopty1 Re: No tak, oczywiście kolejny spam 12m 24.09.05, 00:54 brumbak napisał: > kolejny spam 12m znakomicie potwierdza już to jak sie tu na forum przedstawiła: > osoba uprzedzona do zdrowej diety vege do której żadne fakty nie dotrą Dieta wege NIE JEST ZDROWA. Wśród sławnych wegetarian trafiają się różne groźne choroby, np. nowotwory, a także np. paraliż jednostronny u Leonarda da Vinci. Przyczyną paraliżu jednostronnego jest udar mózgu (wylew) co świadczyłoby o wcześniejszej miażdżycy www.mos.org/leonardo/bio.html zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/diseases/stroke/?f=u2 tiny.pl/q4xk Brumbak zwyczajnie kłamiesz. Gdyby pogrzebać w życiorysach tych sławnych wege postaci z waszej naciąganej wege listy, to u każdej już nieżyjącej znalazłaby się jakaś chorobowa przyczyna śmierci. Krystyna Krystyna Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Strefa Bezmięsna - Meat-free zone 05.07.05, 14:43 im mniej mięsa w diecie tym lepiej wykazano to m.inn w badaniach Chinese Health Project nawet tamte badania to pokazaly choc mieso w |Chinach nie jest tak zatrute chemia i konserwantami jak w Europie w Europie ( i w Polsce) dochodza te dodatkowe czynniki szkodliwe dla zdrowia wprowadzane do organizmu wraz z miesem dlatego warto wybrać zdrowa alternatywę czyli diete bezmięsną Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: Strefa Bezmięsna - Meat-free zone 05.07.05, 15:33 To nie jedz mięsa,w czym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus rychu, to nie zatruwaj 06.07.05, 15:48 czasu frakcji wege swoimi pogladami na mieso, w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: rychu, to nie zatruwaj 06.07.05, 17:02 A jakie ja mam poglądy na mięso?Nie musisz czytać moich wypowiedzi,w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak [...] 08.07.05, 16:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś