IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 12:21
Czy B-12 wystepuje tylko w postaci zastrzykow czy tez mozna kupic w
tabletkach. Co lykac zeby nie wpasc w anemie? Nie jem miesa zaledwie od 8
miesiecy i bardzo dobrze sie czuje. Martwie sie, ze przyjdzie zima i organizm
bedzie przemeczony.
Obserwuj wątek
    • jedrus1a Re: B-12 30.06.04, 00:28
      Kasia;

Nie trzeba zabijać zwierząt aby mieć dostęp do tej jedynej, orginalnej witaminy
      B12.
      W google znalazłem link (B12 sprzedaż) poprzez copy, paste z worda do
      www.google.com

rs22.pl/rs22/towar.php?idtowaru11p=167
      Pozdro.
      Jędruś

Pozdro.
      Jędruś
    • jedrus1a Re: B-12 30.06.04, 00:53
      Kasia;
      Hem oraz chlorofil
      www.doesgodexist.org/SepOct97/MolecularDesignSimilarities.html
      Chlorofil + B12 to doskonały środek na anemie.
      Wymiana poglądów między lekarzami a pacjentami.
      www.republika.pl/crohn/Portrety.htm

Pozdro.
      Jędruś
      • Gość: telemasca Re: B-12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 02:32
        Nie no lol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Porfiryny mimo tego
        ze sa podobne to w zadnym stopniu nie beda dzialaly podobnie! Co ty myslisz ze
        nagle aktywny magnez, zamieni sie w czasteczke zelaza? LOL
        • jedrus1a Re: B-12 30.06.04, 05:22
          telemaska:
          Ważne że ww. porfiryny są komplementarne, sprawdziły się w leczeniu anemii.
          Jak chcesz dokładniej to rób z tego doktorat i kłóć się z lekarzami a nie z
          pacjentami.

Jędruś
          • Gość: telemasca Re: B-12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 12:53
            Komplementarne kolego to sa zasady azotowe w DNA. Nie wiesz co to jest zasada
            komplementarnosaci. Znowu ci sie klania niewiedza. Porfiryny owszem sprawdzaja
            sie w leczeniu anemi...ALE TYLKO HEM. Nie ma w przyrodzie tak ze nagle
            magnez "wyskakuje" a na jego miejsce "wskakuje" zelazo. Ja nie musz sie klocic
            z lekarzami Jedrus bo ty lekarzem nie jestes (dzieki Bogu!) i nie jestes w tej
            kwestii zadnym autorytetem.
            • jedrus1a Re: B-12 30.06.04, 23:17
              telemaska
              sjp.pwn.pl/haslo.php?id=24937
              chlorofil wspomagający leczenie anemii jest komplementarny (uzupełniający) do
              cząsteczki hemu w hemoglobinie.

Nie zawężaj znaczenia ww. słowa.

To właśnie hem jest najtrudniejszy do syntetyzy wymaga witaminy B12, kwasu
              foliowego, wit. B6 w przeciwieństwie do obudowy polipeptydowej.
              Ponad to cytochromy zarówno u roślin jak i zwierząt są praktycznie takie same,
              układ porfirynowy z żelazem.
              Najbogatsze źródło – liście oraz kiełki nasion włącznie z orzechami (również
              znakomite źródło białka).

Jędruś

• Gość: telemasca Re: B-12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 00:37
                Wiesz co Jedrus. Ja z toba koncze jakiekolwiek dyskusje...ty jestes, nie obraz
                sie ale troche glupi. Znowu nie masz racji...juz mi sie plakac chce z
                bezsilnosci bo ty ciagle idziesz w zaparte. Tu chodzi o chemie, a ty mi
                wyskakujesz z komplementarnoscia ktora tu sie ma jak piernik do wiatraka.
                Jedrusiu drogi mozesz sobie owe hasla z encyklopedii zachowac na inna okazje,
                bo tu nie sa adekwatne. Nie ma czegos takiego jak "komplementarnosc"
                porfiryn...i koniec kropka. Chlorofil nie jest "komplementarny" do
                hemu...koniec kropka. Ja juz naprawde nie wiem jak z toba rozmawiac, bo za
                kazdym razem jak ci proboje cos wytlumaczyc to ty zaczynasz drazyc, robisz z
                siebie (tez sie nie obraz) nieuka...i dalej drazysz. To juz jest smieszne.
                Jedrusiu z calego mojego zlosliwego serduszka naprawde radze ci otworzyc
                ksiazke, pouczyc sie, postudiowac, podowiadywac a nie klepac cos co uslyszales,
                przeczytales w internecie. No chyba ze dokonales cudownej syntezy hemu z
                chlorofilu...czekam z niecierpliwoscia na wzory i wyliczenia. Nalezy cie sie
                Nobel.
                • jedrus1a Do telemaski 01.07.04, 08:09
                  Telemaska;
                  Co ty chesz, masz znaczenie ww. wyrazu prosto ze słownika a ty mi zawężasz ww.
                  znaczenie jedynie do kwasów nukleinowych

Jędruś
                  • Gość: telemasca Re: Do telemaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 23:07
                    Dobrze no to ci powiem inaczej. Hem i chlorofil nie a komplementarne. Jak
                    krowie na rowie.
                    • jedrus1a Re: Do telemaski 02.07.04, 00:29
                      telemaska;
                      Też tak kiedyś uważałem;
                      Moja odpowiedź

Jędruś
                      • Gość: telemasca Re: Do telemaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 20:58
                        Napisane jest ze sa podobne. W koncu to porfiryny. Nie sa komplenetarne.
                        Spelniaja inne funkcje mimo ze sa podobne. Chlorofil nie moze zmienic sie w
                        hem. O tym jest dyskusja.
                        • jedrus1a Re: Do telemaski 03.07.04, 01:12
                          telemaska;
                          Poczytaj sobie o strukturach rezonansowych tam gdzie podwójne wiązanie
                          przemieszcza się w zależności od warunków fizyko-chemicznych, enzymatycznych,
                          itd.
                          Mam pytanie: czy znasz struktury rezonansowe chlorofilu?
                          Jeżeli nie to poszukaj; wtedy dowiesz się jak przemieszcza się podwójne
                          wiązanie.

pl.wikipedia.org/wiki/Chlorofil
                          www.swiatnauki.pl/?q=art&n=200302a
                          clorofill nie musi zmieniać się w hem, jest substratem do syntezy hemu.
                          Dlatego jest używany przy leczeniu anemii;
                          już ci powiedziałem, zrób doktorat, kłóć się z lekarzami a nie z pacjentami.

Jędruś
                          • Gość: misiu Re: Do telemaski IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.07.04, 08:08
                            Ty idioto patentowany. Podaj link do strony, gdzie byłby przedstawiony
                            mechanizm wymiany bardziej reaktywnego atomu magnezu na mniej reaktywny atom
                            żelaza. Gdzie miałoby się to odbywać? Skąd miałoby się brać brakujące żelazo i
                            co działoby się z nadmiarowym magnezem. Pewnie robiłby się z niego talk, który
                            u ciebie pokrywa grubą warstwą miejsce opuszczone przez komórki mózgowe?

• Gość: telemasca Re: Do telemaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 01:34
                              No wyjales mi to z ust...ale moze darujmy sobie przeklenstwa. Jedrus mimo
                              wszystko czasami bywa rozsadnym czlowiekiem.
                              • jedrus1a Telemaska i Misiu 05.07.04, 02:41
                                Telemaska i Misiu
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20632&w=13951035
                                Jędruś
                                • Gość: telemasca Re: Telemaska i Misiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 17:32
                                  Niunia ale tam nie ma nic o chlorofilu przeksztalcajacym sie w hem. Zreszta
                                  niewazne nie chce juz mi sie klocic. Pozdrawiam
    • Gość: kasia Jędrusiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 09:00
      Bardzo dziekuje za link, dzis zakupie te witaminke. Powiedz mi tylko czy
      powinnam zazywac b-12 kazdego dnia czy raczej robic sobie kuracje co kilka
      tygodni. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam :)
      • jedrus1a Re: Jędrusiu! 30.06.04, 09:17
        Kasia;
        Codziennie małe ilości, rozpuścić w tym przypadku 100 mikrogramów B12 w 200mL
        czystej wody ( 1 szklanka = 250mL). Słoiczek zkręcić, postawić w lodówce,
        przykryć folią aluminiową (ochrona przed światłem). Spożywać dwa, trzy razy
        dziennie po 3 łyżki stołowe (ok. 10mL = 5 mikrogramów B12), przy normalnym
        wchłanianiu wystarczy; dodawać do napojów, soków, wtedy nie czujesz smaku
        pastyliki, a przyswajalność rozpuszczonej w wodzie pastylki jest znacznie
        większa;
        Po więcej:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=1203888
        Pozdro.
        Jędruś
      • Gość: binio Re: Jędrusiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 22:22
        Kasia, sprawdz te adresy:

www.animal-liberation.pl/index.php?d=378 podrozdzial o B12

oraz

www.animal-liberation.pl/index.php?d=323
        • drzejms-buond B 12 -nowe informacje 10.09.13, 12:25
          wykład: