paulini86 Re: co z serem? 03.06.05, 14:34 jeśli jesteś lakto wege, to nie musisz wykluczać żółtego sera z diety. Jednak nie jest on polecany przez dietetyków, gdyż zawiera dużo tłuszczu a także konserwanty, które nie służą zdrowiu. poza tym problemem dla wegetarian może być zawartość podpuszczki (enzym z żołądków cieląt), jednak jeśli wierzyć informacjom producentów, większość z nich używa obecnie podpuszczki syntetycznej. ja osobiście ograniczyłam spożycie sera żółego..właściwie jadam tylko czasami np. wraz z pizzą.. Odpowiedz Link Zgłoś
jaszynek Re: co z serem? 03.06.05, 17:10 > nie jest on polecany przez dietetyków, gdyż zawiera dużo tłuszczu a także > konserwanty, które nie służą zdrowiu. nie wszystkie sery. konserwanty nie sa szkodliwe, jesli sa spozywane w dawkach okreslonych przez normy. > poza tym problemem dla wegetarian może > być zawartość podpuszczki (enzym z żołądków cieląt), jednak jeśli wierzyć > informacjom producentów, większość z nich używa obecnie podpuszczki > syntetycznej. mozna wierzyc. Jesli producent nie podaje, jakiej podpuszczki uzyl, mozna z bardzo duzym prawdopodobienstwem przyjac, ze uzyl syntetycznej. z jednego prostego powodu: podpuszczka cieleca jest o wiele drozsza i jest uzywana do produkcji wysokogatunkowych serow. Producenci wrecz chwala sie tym, ze do danego sera uzyli naturalnej podpuszczki. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: co z serem? 03.06.05, 18:36 Jem ale tylko niektore. Ja po prostu dzwonie do mleczarni i pytam jakiej podpuszczki uzywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: co z serem? 03.06.05, 20:33 Nieprawda. Ja sobie chwale. Jem np. ser z Łowicza i z Osowej Góry. Polecam. Zanim zostalam wegetarianka wogole nie jadlam serow. Po prostu mi nie smakowaly. Niby dlaczego ser bez podpuszczki zwierzecej jest gorszego gatunku? Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: co z serem? 03.06.05, 21:04 >Niby dlaczego ser bez podpuszczki zwierzecej jest gorszego gatunku?< Jaszynek to wytłumaczył.Jak użyję do przyrządzenia tartego chrzanu cytryny a Ty kwasku cytrynowego to który będzie lepszy gatunkowo? Z serami to samo ,produkty naturalne uchodzą za lepsze gatukowo od tych do których używano syntetyków.To,że jakieś sery Ci smakują nie oznacza nic konkretnego,po prostu są trafione w Twój gust.Ja postępuję dokładnie tak samo,jak mi coś smakuje to to zjadam. Nadmieniam,że ja osobiście nie zwracam zbytniej uwagi na takie szczegóły jak podpuszczka,zakładam,że podczas produkcji przestrzegane są normy opracowane przez specjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: co z serem? 03.06.05, 23:00 Podpuszczka mikrobiologiczna nie jest syntetykiem. Ja zwracam uwage na takie glupstwa. Coz, moze jestem bardziej ortodoksyjna...? Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: co z serem? 07.06.05, 21:04 Nie jem ani bialego ani zoltego. A co, ankiete prowadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
perkalik Re: co z serem? 09.06.05, 08:54 nie nie prowadze ankiety po prostu mam wielki problem z kupnem sera bo na opakowaniach nie ma szczegulowych informacju wlasnie o tej podpuszcce a jak prosze ekspedientke o ser z podpuszczki bakteryjnej to zawsze reakcja jest taka sama....=/ Odpowiedz Link Zgłoś