Dodaj do ulubionych

co z serem?

01.06.05, 14:01
jecie zolty ser?
Obserwuj wątek
    • perkalik Re: co z serem? 02.06.05, 18:46
      up
    • paulini86 Re: co z serem? 03.06.05, 14:34
      jeśli jesteś lakto wege, to nie musisz wykluczać żółtego sera z diety. Jednak
      nie jest on polecany przez dietetyków, gdyż zawiera dużo tłuszczu a także
      konserwanty, które nie służą zdrowiu. poza tym problemem dla wegetarian może
      być zawartość podpuszczki (enzym z żołądków cieląt), jednak jeśli wierzyć
      informacjom producentów, większość z nich używa obecnie podpuszczki
      syntetycznej. ja osobiście ograniczyłam spożycie sera żółego..właściwie jadam
      tylko czasami np. wraz z pizzą..
      • jaszynek Re: co z serem? 03.06.05, 17:10

> nie jest on polecany przez dietetyków, gdyż zawiera dużo tłuszczu a także
        > konserwanty, które nie służą zdrowiu.

nie wszystkie sery. konserwanty nie sa szkodliwe, jesli sa spozywane w dawkach
        okreslonych przez normy.

> poza tym problemem dla wegetarian może
        > być zawartość podpuszczki (enzym z żołądków cieląt), jednak jeśli wierzyć
        > informacjom producentów, większość z nich używa obecnie podpuszczki
        > syntetycznej.

mozna wierzyc. Jesli producent nie podaje, jakiej podpuszczki uzyl, mozna z
        bardzo duzym prawdopodobienstwem przyjac, ze uzyl syntetycznej. z jednego
        prostego powodu: podpuszczka cieleca jest o wiele drozsza i jest uzywana do
        produkcji wysokogatunkowych serow. Producenci wrecz chwala sie tym, ze do
        danego sera uzyli naturalnej podpuszczki.
    • fumsia Re: co z serem? 03.06.05, 18:36
      Jem ale tylko niektore. Ja po prostu dzwonie do mleczarni i pytam jakiej
      podpuszczki uzywaja.
      • m.rycho Re: co z serem? 03.06.05, 18:47
        Czyli wolisz sery gorszych gatunków.
        • fumsia Re: co z serem? 03.06.05, 20:33
          Nieprawda. Ja sobie chwale. Jem np. ser z Łowicza i z Osowej Góry. Polecam.
          Zanim zostalam wegetarianka wogole nie jadlam serow. Po prostu mi nie
          smakowaly. Niby dlaczego ser bez podpuszczki zwierzecej jest gorszego gatunku?
          • m.rycho Re: co z serem? 03.06.05, 21:04
            >Niby dlaczego ser bez podpuszczki zwierzecej jest gorszego gatunku?<
            Jaszynek to wytłumaczył.Jak użyję do przyrządzenia tartego chrzanu cytryny a Ty
            kwasku cytrynowego to który będzie lepszy gatunkowo?
            Z serami to samo ,produkty naturalne uchodzą za lepsze gatukowo od tych do
            których używano syntetyków.To,że jakieś sery Ci smakują nie oznacza nic
            konkretnego,po prostu są trafione w Twój gust.Ja postępuję dokładnie tak
            samo,jak mi coś smakuje to to zjadam.
            Nadmieniam,że ja osobiście nie zwracam zbytniej uwagi na takie szczegóły jak
            podpuszczka,zakładam,że podczas produkcji przestrzegane są normy opracowane
            przez specjalistów.
            • fumsia Re: co z serem? 03.06.05, 23:00
              Podpuszczka mikrobiologiczna nie jest syntetykiem. Ja zwracam uwage na takie
              glupstwa. Coz, moze jestem bardziej ortodoksyjna...?
    • balbinia Re: co z serem? 07.06.05, 21:04
      Nie jem ani bialego ani zoltego. A co, ankiete prowadzisz?
      • perkalik Re: co z serem? 09.06.05, 08:54
        nie nie prowadze ankiety po prostu mam wielki problem z kupnem sera bo na
        opakowaniach nie ma szczegulowych informacju wlasnie o tej podpuszcce a jak
        prosze ekspedientke o ser z podpuszczki bakteryjnej to zawsze reakcja jest taka
        sama....=/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka