Dodaj do ulubionych

Wegetarianizm a refleks

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.07.02, 23:36
Moja 15-letnia córka od 4 lat jest zatwardziałą wegetarianką i właściwie nie
miałabym nic przeciwko temu, gdyby nie fakt, że zaczyna mieć "refleks
szachisty". Dietę ma raczej zrównoważoną, spożywa sporo przetworów mlecznych,
prowadzi zdrowy tryb życia, w czym tkwi problem? Nie do końca przekonują mnie
argumenty, że podstawą wyżywienia każdego zapaśnika i boksera jest mięso, bo
to wyrabia dobry refleks - ale nie mam kontrargumentów. Parametry zdrowotne w
normie. Proszę, pomóżcie !
Obserwuj wątek
    • android Re: Wegetarianizm a refleks 22.07.02, 00:18
      Parametry zdrowotne w normie?Na oko i czy na podstawie wynikow laboratoryjnych?
      O omoc musisz poprosic raczej lekarza - to ze jest sie wegetarianinem ni9e
      oznacza, ze nie zapada sie na choroby ktore nekaja jedzacych miesco. Zaloze
      sie, ze medyk w pierwszym rzedzie skieruje corke na badania
      morflogii.Dziewczyna ma juz pewnie miesiaczke, wiec moze w gre wchodzic
      niedobor zelaza.Poza tym ow refleks moze byc spowodowany cecha
      charakterologiczna.Konkludujac zalecam wyekspediowanie corki do lekarza pod
      ktorego opieka pozostaje dziecko - tu nikt nie moze powiedziec co dolega Twojej
      corce, jesli dolega, poniewaz raczej nikt z osob bioracych udzial w tym forum
      nie jest lekarzem a nawet jesli by byl, to i tak musialby postawic niepewna
      hipoteze na odleglosc i bez wynikow badan.

• Gość: LR Re: Wegetarianizm a refleks IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.02, 11:50
      Gość portalu: Kajka napisał(a):

> Moja 15-letnia córka od 4 lat jest zatwardziałą wegetarianką i właściwie nie
      > miałabym nic przeciwko temu, gdyby nie fakt, że zaczyna mieć "refleks
      > szachisty". Dietę ma raczej zrównoważoną, spożywa sporo przetworów mlecznych,
      > prowadzi zdrowy tryb życia, w czym tkwi problem? Nie do końca przekonują mnie
      > argumenty, że podstawą wyżywienia każdego zapaśnika i boksera jest mięso, bo
      > to wyrabia dobry refleks - ale nie mam kontrargumentów. Parametry zdrowotne w
      > normie. Proszę, pomóżcie !

Mój syn też jako nastolatek zaczął stosować wegetarianizm w sposób fanatyczny i
      też miał objawy braku koncentracji uwagi i refleksu. Do czego to w
      ostateczności doprowadziło można przeczytać tu:

rugala.republika.pl/farma.htm
      Pozdrawiam

Lech Rugała
      rugala.republika.pl - moja strona domowa
      moje konto mail: rugala@wp.pl
      Warto również przeczytać:
      rugala.republika.pl/d=hk.htmhttp://rugala.republika.pl/pranie.htm
      rugala.republika.pl/list.htm
      • Gość: Tomek B. Re: Wegetarianizm a refleks IP: 134.65.209.* 23.07.02, 11:25
        Gość portalu: LR napisał(a):

> Mój syn też jako nastolatek zaczął stosować wegetarianizm (...) Do czego to w
        > ostateczności doprowadziło można przeczytać tu:
        >

Witam,

Wydaje mi się, że zbyt pochopnie utożsamiasz wegetarianizm z różnymi
        podejrzanymi ruchami, sektami, ideologiami etc. Rozumiem że Twoje przeżycia z
        dzieckiem były wstrząsające i obrzydziły Ci wszystko co się kojarzy z sektą
        która Go omotała. Jednakowoż twierdzenie, że wegetarianizm może doprowadzić do
        całkowitej degeneracji psychiki i wyrwania ze społeczeństwa jest chyba niezbyt
        umocowane. To nie dieta wegetariańska to spowodowała ale pranie mózgu oraz
        izolacja od reszty świata. Być może dieta jest jednym z kluczowych elementów
        izolacji (bo nie ma dużo wegetarian w Polsce).
        Równie dobrze można by twierdzić, że wegetarianizm prowadzi do ludobójstwa
        (Hitler) albo przyzakładowa szkoła elektryczna do prezydentury (Wałęsa).
        Jak sam słusznie zauważasz na swojej stronie:
        "Ludzie, którzy dadzą się nakłonić do codziennej medytacji, tańców i śpiewania
        (np. ponad 3 godziny dziennie), oraz specyficznej diety, mogą stać się
        uzależnieni psychicznie i fizjologicznie", dieta wegetariańska jest skutkiem
        kontaktu słabej psychiki z sektą a nie przyczyną poszukiwania kontaktu z nią.
        Jestem wegetarianinem od ponad 4 lat i ciągle daleko mi do uczestnictwa w
        jakichś sektach, wychudzenia (niestety - bardzo daleko...), wyłudzania
        pieniędzy itp.

Pozdrowienia,

Tomek.

PS. Na swojej stronie piszesz:
        "Towarzyszy temu specyficzna niezbilansowana dieta zwana "wegetarianizmem", z
        niedoborem białka, a białko to budulec komórek mózgowych"
        Dlaczego uważasz, że jedynym wystarczającym źródłem białka jest mięso? W każdym
        żywym organizmie jest go pełno, natomiast dorosły człowiek potrzebuje go w
        znikomych ilościach.
        • android Re: Wegetarianizm a refleks 24.07.02, 02:43
          Gość portalu: Tomek B. napisał(a):

> Dlaczego uważasz, że jedynym wystarczającym źródłem białka jest mięso? W
          każdym
          >
          > żywym organizmie jest go pełno

Dobrze powiedziane "w kazdym zywym organizmie". Nie ma go jednak w powietrzu a
          przeciez mozemy powiedziec, ze gdy odychamy umiera powietrze...
    • Gość: Marek Re: Wegetarianizm a refleks IP: proxy / *.lublin.mm.pl 12.10.02, 23:25
      Witam
      Jestem od 7 lat weganinem, refleks mam ponad normę (jestem kierowcą autokaru i
      co 5 lat przechodzę bardzo dokładne testy na refleks - badania
      psychotechniczne)
      Pozdrawiam , Marek
      P.S. Dziwi mnie to co wypisuje p. Rugała o diecie członków ruchu Hare
      Kryszna, - sam czytałem ich książkę "Kuchnia Kryszny" i ta dieta mi nie
      odpowiada z powodu.... dużej ilości mleka i jajek.Druga rzecz to ciekawi mnie
      jak człowiek upadając na chodniku doznaje obrażeń conajmniej jak przy pobiciu
      lub wypadku samochodowym. Czy aby p. Rugała nie należy do dużej
      rodziny "antysekciarzy" dla których wszystko co "obce" to sekta (kultura
      Dalekiego Wschodu, karate, wegetarianizm nie wspominając o weganiźmie, amway,
      miesięcznik "Wegetariański Świat", itp.)?
      • Gość: nieRugała Re: Wegetarianizm a refleks IP: *.ipartners.pl 16.10.02, 16:52
        Gość portalu: Marek napisał(a):
        > P.S. Dziwi mnie to co wypisuje p. Rugała o diecie członków ruchu Hare
        > Kryszna,

Nie dziwiłoby Cię, gdybyś lepiej go znał. Jest to powszechnie znany w usenecie
        troll, najlepiej zadomowiony na pl.soc.wegetarianizm i pl.rec.gory
        Zarzuca ludzi opisem swojej tragedii życiowej, jak to najpierw nie potrafił
        syna wychować, później zaczął z nim jeździć do hare kryszna na farmę i na
        spotkania, a że bardziej mu się tam sposobało niż w domu, to musiał go siłą
        wyciągać. A jako emerytowany milicjant (zomowiec?), potrafił. I prawdopodobnie
        stąd te obrażenia.
        Teraz Rugała twierdzi, że sam jest wegetarianinem, ale nie przeszkadza mu to
        jeść zup na kościach czy bulionie drobiowym. Chełpi się tym, że do fanatyków
        nie należy.
        Proszę zwrócić uwagę na załączone na jego stronie pozwanie do sądu i efekt
        tegoż. To on zaskarżył HK do sądu, a syn wszystko wycofał. Wniosek z tego taki,
        że po prostu nie było tam tak źle, a że ojciec głupoty robi, to cóż...
        Generalnie jeśli ktoś ma ochotę na długą i bezowocną dyskusję często popartą
        sporą ilością wyzwisk, to polecam Lecha Rugałę.

> - sam czytałem ich książkę "Kuchnia Kryszny" i ta dieta mi nie
        > odpowiada z powodu.... dużej ilości mleka i jajek.

jajek chyba nie...

> Druga rzecz to ciekawi mnie
        > jak człowiek upadając na chodniku doznaje obrażeń conajmniej jak przy pobiciu
        > lub wypadku samochodowym. Czy aby p. Rugała nie należy do dużej
        > rodziny "antysekciarzy"

oj należy, należy. Ale to teraz, po nieudanych próbach wychowania dzieci.

sanvean
    • vegge Re: Wegetarianizm a refleks 13.10.02, 14:27
      Kajko!
      Z tego co ja zauwazylam i u wegetarian i miesozercow to kiepski refleks,
      kiepska koncentracja i kiepska pamiec sa najczesciej spowodowane przemeczeniem.
      Zdrowy tryb zycia to oprocz diety takze wypoczynek oraz ruch. Moze to tu tkwi
      problem?
      pozdrawiam Anka
    • Gość: JK Re: Wegetarianizm a refleks IP: *.pl 13.10.02, 19:10
      I ja i moj maz jestesmy wegetarianami od 14 lat. Mamy mnostwo wegetarianskich
      znajomych tez z wieloletnim stazem. Niektorzy z nich maja calkowicie
      wegetarianskie dzieci (od urodzenia bez miesa). I wszyscy mamy sie dobrze. Nie
      wiem jak znajomi (nie rozmawiamy o tym zazwyczaj) ale my co roku robimy komplet
      badan (to samo robilismy jak bylismy miesozerni i do tego samego zmuszamy
      naszych miesozernych rodzicow - po prostu kazdy powinien sie profilaktycznie
      badac). Oprocz tego, ze maz mial raz podwyzszony cholesterol to zawsze wszystko
      jest w porzadku. Refleks i samopoczucie tez. A cholesterol bez zadnych lekow
      zbil zielona herbatka regularnie pita.
    • Gość: doku Mleko szkodzi zdrowiu, ale niekoniecznie IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 14.10.02, 14:02

> zaczyna mieć "refleks szachisty".

Tej choroby nie znam, używa się tego określenia czasem jako opis opóźnienia w
      dzielaniu odpowiedzi na proste pytania (np. stan po zażyciu heroiny) czy w
      ogóle w dawaniu informacji zwrotnych podczas rozmowy.

> Dietę ma raczej zrównoważoną, spożywa sporo przetworów mlecznych

Dieta wegańska jest z wielu powodów lepsza niż nabiałowy wegeterianizm.
      Najlepsza dieta to makrobiotyczna wega plus jajka.

> prowadzi zdrowy tryb życia, w czym tkwi problem?

Może jest typem genetycznie nieprzystosowanym do przyswajania produktów
      mlecznych (około 30% ludzkości) i nie może na nich opierać swojej diety.
    • sanvean Re: Wegetarianizm a refleks 16.10.02, 16:43

> Moja 15-letnia córka od 4 lat jest zatwardziałą wegetarianką i właściwie nie
      > miałabym nic przeciwko temu, gdyby nie fakt, że zaczyna mieć "refleks
      > szachisty". Dietę ma raczej zrównoważoną, spożywa sporo przetworów mlecznych,
      > prowadzi zdrowy tryb życia, w czym tkwi problem?

Proponuję wziąć pod uwagę następujące rzeczy:
      - za mało żelaza
      - niedobór B12 (objawy podobne do anemii)
      - za dużo cukru ("sporo przetworów mlecznych" jest nieźle słodzone)

udać się do lekarza i zrobić badania. Brak mięsa raczej nie jest bezpośrednią
      przyczyną, bo dobra dieta wege jest w porządku. Być może czegoś za mało, czegoś
      za dużo. A może ona po prostu tak ma? W wieku 15 lat w organizmie dzieje się
      naprawdę dużo.
      A może jest po prostu zmęczona, zestresowana?
      Jeśli lekarz nie wie o jej diecie a chcesz mieć obiektywną opinię, to proponuję
      nie mówić o tym. Jeśli będzie to wina diety, to _dobry_ lekarz i tak się
      zorientuje. A dla konowała będzie to jedyny powód, nawet bez robienia badań.

Nie do końca przekonują mnie
      > argumenty, że podstawą wyżywienia każdego zapaśnika i boksera jest mięso, bo
      > to wyrabia dobry refleks - ale nie mam kontrargumentów.

Sportowcy też są wegetarianami ;-)

sanvean
    • Gość: wegetarianin Re: Wegetarianizm a refleks IP: 203.87.62.* 17.10.02, 04:45
      nie chce niczego zbyt naachlnie sugerowac - ale moze corka np. pali gandzie?
      • Gość: hehehe Re: Wegetarianizm a refleks IP: *.lublin.mm.pl 17.10.02, 15:58
        Gość portalu: wegetarianin napisał(a):

> nie chce niczego zbyt naachlnie sugerowac - ale moze corka np. pali gandzie?
        A może.........pije haszysz i pali amfetaminę, robi sobie zastrzyki z zielonej
        herbaty. Tak to mogą być narkotyki - trzeba udać się do ginekologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka