Dodaj do ulubionych

Co dziś (14.12.05) na obiadek u Was?

14.12.05, 16:21
Bo u mnie to ziemniaki odsmażane na oleju z pieprzem ziołowym i do tego jajka sadzone z porem. Na "popitkę" taki "wynalazek" czyli maslanka z posiekanym koperkiem i pietruszką

Wiem, może się to niektórym wydać "prostackie", ale po kilku latach szaleństw z "kuchnią z różnych stron świata", wróciłem do polskich smaków i okazało się, że kuchnia polska ma masę pysznych przepisów wegetariańskich lub takich które da sie zaadoptować wegetariańsko :)))
Obserwuj wątek
    • splenda Re: Co dziś (14.12.05) na obiadek u Was? 14.12.05, 16:28
      wszystko dobrze ale czy nie mozna tego gotowac bez patelni czyli smazenia?
      • cyberski Re: Co dziś (14.12.05) na obiadek u Was? 14.12.05, 16:30
        splenda napisał:

> wszystko dobrze ale czy nie mozna tego gotowac bez patelni czyli smazenia?

nie no... odsmażanych ziemniaków nie da się robić bez smażenia :)))
        Ale codzienie tak nie jadam :)))
        We wszystkim wskazany jest umiar :))
        • splenda Re: Co dziś (14.12.05) na obiadek u Was? 14.12.05, 16:40
          cyber, zaden tam umiar, nie tlumacz sie tak cienko, ok? powiedz lepiej jak
          wyeliminowac patelnie na drugim watku!
    • zamyslona4 Re: Co dziś (14.12.05) na obiadek u Was? 14.12.05, 16:48
      zazdroszcze... ja pewnie znow jak wyjde z pracy to tylko greeneway lub pizza..
      ale zaszaleje w weekend 9jak zawsze) w ten planuje pierogi zrobic z soczewicza-
      ale musze make razowa kupic.
    • ola787 kluski leniwe 14.12.05, 18:27
      kluski leniwe z serem, wlasnej roboty, polane jogurtem naturalnym, posypane
      odrobinka cukru brazowego i cynamonem. Uwazam, ze byly pysznosciowe. Moge Ci
      nawet powiedziec co bede miala jutro:>bede miala wlasnie ziemniaczki, ale ja
      jadam gotowane, czyli ziemniaczki puree (z kilkoma lyzkami mleka+lyzka oliwy)i
      DUUUUUUUUZA iloscia koperku i piertuszki, do tego barszczyk czerwony do popicia
      i w nim bedzie plywala cebulka w kosteczke i lyzka oliwy. To bede miala po
      powrocie, jak zziebnieta dotre do domku.
      • cyberski Wariacje na temat :) 14.12.05, 18:32

A próbowałaś kiedyś do gotowania ziemniaków wrzucić kilka ząbków czosnku? Specyficzny smak łapią wówczas ziemniaki...
        Ja mam jutro zupę pomidorową z własnych pomidorów i z masą bazylii... Tylko się zastanawiam: makaron do niej robić czy ryż.
    • ola787 czosneczek?PEWNIE:> 14.12.05, 18:47
      czosneczek jest pysznosciowy do ziemniakow, ale ja zazwyczaj przez praske
      wyciskam i "tluke" z ziemniakami i oliwa-podobno dobrze dac oliwy do
      ziemniakow, bo cos tam sie lepiej trawi,czytalam gdzies ale mi wypadlo z
      glowy.takie ziemniaki ja robie rowniez ziolowe-jako ziolowe puree. ale kiedys
      na slowacji jadlam ziemniaki gotowane z dodatkiem majeranku i szalwi-w tej
      wodzie to plywalo, o matko!jaki smieszny, fajny smak
    • ola787 do pomidorowki ryz 14.12.05, 18:47
      • chihiro2 Re: do pomidorowki ryz 15.12.05, 21:23
        A ja bym nic nie dodawala. Zupy sa tak pyszne same w sobie, ze wszelkie dodatki
        makaronu czy ryzu tylko psuja zupe. Pamietam, jak w przedszkolu nie cierpialam
        ryzu w zupie pomidorowej - przez to wlasnie zrazilam sie do pomidorowki na
        amen, az do dzisiaj. Zreszta brazowy ryz jakos nie pasuje, a innego nie jadam.
        • misiu-1 Re: do pomidorowki ryz 15.12.05, 22:03
          Ja też nie znosiłem ryżu w zupie pomidorowej, podawanej w przedszkolu. Ale to
          dlatego, że był chyba gotowany bezpośrednio w zupie. Domową pomidorową, z ryżem
          gotowanym na sypko, wciągam w oka mgnieniu. :-)
          • chihiro2 Re: do pomidorowki ryz 15.12.05, 22:05
            Moze powinnam sprobowac? Ta kuchnia przedszkolna byla ogolnie straszna, z
            kazdego potrafila uczynic niejadka...
            • misiu-1 Re: do pomidorowki ryz 15.12.05, 22:15
              Myślę, że powinnaś. Dużo przecież nie ryzykujesz. :-)
              • chihiro2 Re: do pomidorowki ryz 15.12.05, 22:19
                To prawda:))) Dzieki za sugestie :)
                • kazisi Re: do pomidorowki ryz 16.12.05, 13:52
                  no a co w tym przedszkolu nadawało się do jedzenia?! chryste, że ja już wtedy nie zostałem briethaninem (czy jak się to nazywa)
    • ola787 baklazan 16.12.05, 12:12
      dzis na obiadek zrobie baklazana faszerowanego ryzem i ziolami. Baklazana
      wydraze, ugotuje ryz, do ktorego wkroje papryczke, oliwki,cebule,curry i wsypie
      ziola, calosc wymieszam z kilkoma lyzkami oliwy. Nafaszeruje baklazany i upieke
      je. A na wierzchu poloze cienkie plasterki mozarelli posypane bazylia.
      Zaszaleje dzis. bo 2 dni nic nie gotowalam po pracy i jadlam kanapki-suchy
      prowiant. Maz mial berlinki:>pozdr
      • martvica Re: baklazan 16.12.05, 12:39
        Soczewica przeciwprzeziębieniowa:)
        Soczewicę namoczyć przez dobę, ugotować do miekkości, ja lubię nawet lekko
        rozgotowaną:) Na patelni rozgrzać olej, wrzucic posiekana cebulę, czosnek,
        ziarna kolendry, podsmażyć, potem imbir, pieprz cayenne, kardamon, kurkumę.
        Ewentualnie jeszcze garam masala, ale w sumie niekoniecznie:) Zawartość patelni
        przerzucić do soczewicy, podawać z ryżem. Ma być ostre, ale jeśli sie przesadzi
        - łyżka albo i kilka jogurtu naturalnego nie jest zła:)
        pozdrawiam
        Martva
        __
        www.allegro.pl/show_item.php?item=77392010
        • kazisi Re: baklazan 16.12.05, 14:21
          ślinka leci, słowo daję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka