diablica.26 21.12.05, 09:43 Co robicie na kolację wigilijną? U mnie na pewno będzie barszcz z uszkami z kapustą i grzybami, duszona kapusta... co do reszty jeszcze sie zastanawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyberski Re: Wegetariańska Wigilia 21.12.05, 09:46 diablica.26 napisała: > Co robicie na kolację wigilijną? U mnie na pewno będzie barszcz z uszkami z > kapustą i grzybami, duszona kapusta... co do reszty jeszcze sie zastanawiam :)) > ) A było niedawno z mojego albo z Oli podjuszczenia... u mnie jeszcze ciućka z grochem czyli kapusta z grochem, sos grzybowy, wegetariański pierekaczewnik, pierogi z ziemniakami i ziołami... Olka serwowała kapustę z olejem lnianym i czymś jeszcze (sorki, nie pamiętam) Możliwości jest dużo, bo Wigilia w Plsce od wieków jest zasadniczo bezmięsna (z mięs to tylko ryby) Odpowiedz Link Zgłoś
ola787 olej lniany 21.12.05, 10:08 ja nie wiem, czy to ja bylam ta olka:>>olkow jak psow:>>>>>>>>ja serwuje z ziemniakami na codzien, albowiem olej lniany jest zdrowy. Tylko trzeba go odpowiednio przechowywac albo szybko zuzywac.natomiast od swieta-w wigilie, rzeczywiscie dolewam do kapusty. Ale ja robie pycha pierozki z grzybami.moge podrzucic przepis. Ciasto standardowe jak na pierogi.Farsz: pieczarki+grzyby suszone+cebula+jajko+pieprz bialy+sol+kminek+tymianek suszony. Grzyby mocze w cieplej wodzie przez noc, gotuje w calosci pieczarki, cebule podsmazam na patelni na oliwie. Na koncu miele w maszynce-pieczarki,grzyby i jeszcze ta cebule zrumieniona.odsaczam nadmiar wody,dodaje jajko,i przyprawy.Jak jest za rzadkie,to troche bulki tartej.i tym nadziewam pierogi. Ten sam farsz wykorzystuje jako material do kotletow pieczarkowych, formuje kotlety i obtoczone w moace, smaze lub gotuje na parze. Ten sam farsz sluzy jako material na pasztet grzybowy. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: olej lniany 21.12.05, 10:29 Olka to Ty... No chyba, że nie chcesz być Olka tylko ola787 Odpowiedz Link Zgłoś
ola787 tak, to ja:> 21.12.05, 10:30 ok,ja daje olej do ziemniakow oraz do kapusty z grzybami, tak pisalam na Forum kuchnia Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Olej 21.12.05, 10:38 ola787 napisała: > ok,ja daje olej do ziemniakow oraz do kapusty z grzybami, tak pisalam na Forum > kuchnia W sumie dobze go dodawać do gotowania każdych warzyw (byleby nie w nadmiarze....) Poprawia to smak i chyba przyswajalność "tłuszczorozpuszczalnych" witamin... Odpowiedz Link Zgłoś
ola787 ok:> 21.12.05, 10:45 Ty jestes w domu?ja tak, dlatego tak aktywnie dzialam,ale musze chyba sie zabrac za robote. Mam w domu pracy mnostwo,a w dodatku musze poczytac zawodowe rzeczy. Sprobuj tych pierogow grzybowych-sa rewe... Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: ok:> 21.12.05, 10:52 W domu w domu... ja mam pracę którą osbie wymarzyłem już w dzieciństwie - pracę w domu :) Dzięki za przepis, będziemy z córką trenowali :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ola787 wit A,D,E,K 21.12.05, 10:53 wit A,D,E,K, czyli na egzaminach i wykladach mowili na to "ADEK".one sie rozpuszczaja w tluszczach. ale musze Ci powiedziec,ze w masle tez, np.dlatego marchewki, np.gotowanej nie ma sensu podawac bez tluszczu jakiegokolwiek. I jak sie da troche masla, to smak o niebo lepszy,np.ja, choc stosuje oleje roslinne, w tym lniany i rzepakowy-ktory tez jest zdrowy., do marchewki daje JEDYNIE odrobine masla i sol. ale wlasnie maslo, tak samo jak jesz slate,czy cokolwiek co ma duzo zelaza,to dobrze do tego lyknac cos z wit.C-znacznie rosnie przyswajalnosc zelaza zaw.w zielonym Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: wit A,D,E,K 21.12.05, 11:02 To z wit. C zwiększającą przyswajalnośc żelaza zwłaszcza żelaza "zielonego" to wiem... Moja matka za życia była lekarzem więc mimo woli coś tam się zapamiętało :)))) Ale powiedz... bo to mnie nurtuje... Wielu lekarzy sugeruje żeby osoby jedzące duże ilości marchwii (lub innych rzeczy z dużą zawartością wit. A) doprawiały to choć trochę tłuszczem, bo wówczas mniej się obciąża wątroba... Prawda czy fałsz? Odpowiedz Link Zgłoś
troppo_bella Re: wit A,D,E,K 21.12.05, 11:18 Mnie kazali doprawiać tłuszczem, bo wtedy się lepiej przyswaja witamina A. Z tego też powodu w wyciskarniach soku z marchwi (tych lepszych) stoi na ladzie butelka z oliwą do zakraplania do szklanki. Jak ta nieszczęśna marchew miałaby zaszkodzić na wątrobę, to nie wiem. Chyba że taka, co rosła przy autostradzie, ale takiej olej nie pomoże :-) ----------------- Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: wit A,D,E,K 21.12.05, 11:21 troppo_bella napisała: [...] > Jak ta nieszczęśna marchew miałaby zaszkodzić na wątrobę, to nie wiem. Chyba że > > taka, co rosła przy autostradzie, ale takiej olej nie pomoże :-) > > ----------------- Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: wit A,D,E,K 21.12.05, 14:56 zur biały własnoręcznie kiszony z grzybami i ziemniakami barszcz czerwony własnorecznie kiszony z uszkami z kapustą i grzybami groch z kompotem z suszu - ciekawe kto z Was zna takie połączenie :-)))) kutia kulebiak chałka Odpowiedz Link Zgłoś
ola787 polaczenia 21.12.05, 15:48 moze i nie znam, ale moja kolezanka bedac w ciazy jadala sledzie z czekolada. Ja czesto jem kanapki zoltym serem i dzemem ananasowym-nauczyli mnie na stypendiumw Anglii i jakos mi zostalo...ja podam na Wigilie barszcz czerwony z wlasnej roboty uszkami kapustno-grzybowymi. Dla malzonka tunczyka pieczonego w ziolach, mieszanke warzyw na cieplo (uduszona marchew.seler,pietruszka,cebula) z olejem lnianym, makowki oraz moj przysmak, ziemniaki z olejem lnianym i sola. Chyba te ziemniaki upieke w czosnkiem. Wigilie spedzamy we dwoje. Swieta u rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: polaczenia 21.12.05, 16:35 pytałam o potrawe wigilijną, a nie zboczenie jedzeniowe. Znasz taką potrawę? Szukam korzeni skąd pochodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
ola787 nadmiar wit A 21.12.05, 15:42 nadmiar wit. A odklada się w wątrobie, tworzy tam złogi, co moze byc przyczyną jej dysfunkcji. Tłuszcz wzmaga przyswajanie wit. A, dlatego je sie ja np. z maslem. Jesli ktos je za duzo marchewki i bez powodu (tj. przy normalnej ilosci plynow), pojawia sie mocz w kolorze pomaranczowym i wewnetrzna strona dloni jest zolta, to moze znaczyc, ze juz ma za duzo wit. A. Czy tluszcz wraz z marchewka czyni ja lzejstrawna? tego nie wiem, nie wypowiem sie. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
asiabed Re: wit A,D,E,K 15.01.06, 18:44 Ja zawsze do surowek z marchwi, selera, dodaje olej zimnotloczony - zwykle lniany, ale sprawdza sie takze olej z pestek winogron, oliwa z oliwek daje zbyt silny aromat...poza tym zawsze dorzucam do takiej surowki sezam oraz natke pietruszki. To taka moja bomba witaminowa (do innych surowek takze lepiej dac oleje zimnotloczone niz smietane, a jesli juz to smietane proponuje zastapic jogurtem - moj maz do czasu az go o tym nie poinformowalam nawet sie nie zorientowal, ze w surowce kapuscianej jest jogurt a nie smietana:)).pozdrawiam witaminowo! Odpowiedz Link Zgłoś
asiabed jak juz jestem przy temacie oliwe i olejow 15.01.06, 18:45 Poecam stronke: /www.efavit.webd.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: olej lniany - prośba 27.12.05, 12:37 ja kupiłam po raz pierwszy w tym roku olej lniany - wydał mi się strasznie gorzki, czy to tak jest czy kupiłam zły egzemplarz? Jak się go przechowuje? Podobno trzeba zużyć w ciągu 2,3 tygodni - dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ola787 Re: olej lniany - prośba 27.12.05, 12:54 postaraj sie go zuzyc mozliwie szybko. Ja dodaje do ziemniakow, po prostu polewam ugotowane i utluczone ziemniaki, i do zsiadlego mleka z zielenina.Lu barszczu. Cyberski pisal,ze daje do ugotowanych warzyw, mozna dac do kapusty wigilijnej. Ja czasem mocze chleb, tak jak w oliwie z oliwek i do tego chleba ziola, warzywa lub jajko na miekko.Zalezy. Olej lniany jest bardzo zdrowy, ma specyficzny smak. Trezba go w miare szybko spozyc i starac sie przechowywac w ciemnej butelce. Ja okrecilam swoja butelke folia aluminiowa... Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: olej lniany - prośba 27.12.05, 15:50 dzięki, ale czy to normalne, że jest gorzki? mój jest wyraźnie gorzki i chyba mi nie smakuje :( Odpowiedz Link Zgłoś
asiabed Re: olej lniany - prośba 15.01.06, 18:48 Polecam Ci oleje firmy Oleofarm lub urolen (w Oleofarmie mozna nawet zamopwic specjalny olej nierafinowany w celach bardziej leczniczych niz spozywczych). Ja trzymamolej lniany w lodowce. Faktycznie lepiej zjesc go w ciagu kilku tygodni bo potem staje sie malo wartosciowy. Aha - unikaj kupowania olejow, ktore staly na polce sklepowej w temp pokojowej, a przede wszystkim byly narazone na dzialanie siwtala...szkoda kasy na taki olej. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Re: Wegetariańska Wigilia 21.12.05, 18:26 cyberski napisał: > A było niedawno z mojego albo z Oli podjuszczenia... Musiałam przegapić :) > u mnie jeszcze ciućka z grochem czyli kapusta z grochem, sos grzybowy, wegetari > ański pierekaczewnik, pierogi z ziemniakami i ziołami... Co to jest pierekaczewnik? Aha, Twój sos pomidorowy - rewelacja :))) Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Wegetariańska Wigilia 12.01.06, 20:16 Ja jestem wszystkożerna, ale mój mąż jest wegetarianinem. Na rodzinnej Wigilii u teściów nie jadł tylko smażonej ryby i śledzi - wszystko inne "wchodziło" mu doskonale. A były tam: Barszcz z uszkami Kapusta z grochem Fasola jasiek z grzybami Pierogi z kapustą. O jejku. Gdyby żyła moja babcia, na Wigilii u niej dopiero miałby bal! Tam było dwanaście dań, a ponieważ babcia ryb nie lubiła, robiła wszystkie dania jarskie z całego roku. Były więc: Jabłka w cieście Naleśniki z serem Makaron z jabłkami Łazanki z kapustą Kapusta z grochem Kasza ze śliwkami Ryż ze śmietaną i wiśniami Pierogi z kapustą... i tak dalej, już nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś