Dodaj do ulubionych

Pierekaczewnik bezmięsny

22.12.05, 09:47
diablica.26 napisała:

[...]
> Co to jest pierekaczewnik?

Ano pierekaczewnik to tradycyjna, świąteczna potrawa polskich Tatarów (mam tam ponoć coś z 1/8 krwi od nich) Tradycyjnie to jest on robiony z farszem miesnym (baranina, drób lub wołowina), ale znane są też odmiany bezmięsne (z musem jabłkowym lub serem i warzywami - tak ja robię)

Wrzucę Ci niżej oryginalny przepis, a potem powiem jak ja to modyfikuję

Piróg – pierekaczewnik
Składniki: 1 kg mąki, 1 kg wołowiny lub baraniny drobno pokrojonej, 4 drobno pokrojone cebule, sól, pieprz i papryka do smaku.

Sposób przygotowania: Z 1 kg mąki przygotować ciasto makaronowe, podzielić na 4 części, każdą część cienko rozwałkować. Płaty ciasta smarować roztopionym masłem, składając jeden na drugim. Na ostatnim płacie położyć farsz w/g upodobania - mięsny lub jarski z serem, zwinąć w kształt ślimaka i polać topionym masłem. Piec na rumiano, z nadzieniem mięsnym – ok. 2 godzin.

Ten ślimak czyli innymi śłowy spirala Archimedesa musi być włożony przed pieczeniem do tortownicy lub innej okragłej formy (prodiż jest idealny)
Ja zamiast mięsa daję własnej roboty mus jabłkowy z rodzynkami orzechami i cynamonem lub gotuję różne warzywa z ziołami prowansalskimi albo pieprzem ziołowym i do tego wkruszam biały ser.
Bardzo dużo pracy, ale razdo roku mogę z tym zaszaleć bo radość jest wielka jak rodzinka się bije o ostatni kawałek :)))
Obserwuj wątek
    • diablica.26 Re: Pierekaczewnik bezmięsny 23.12.05, 09:08
      Dzięki za przepis :) Jakie warzywa do tego dajesz?
      • cyberski Re: Pierekaczewnik bezmięsny 23.12.05, 09:22
        Podstawa to marchew, seler i czosnek... a do tego jak zwykle to co mnie napadnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka