mafaldinha 01.05.07, 22:56 używacie suplementów b12? jeśli tak, to jakich? ktoś może coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
seth.destructor Re: suplementy b12 08.05.07, 19:24 Ja posilkuje sie tabletkami - zbyt male spozycie produktow z wit. B12 doprowadzilo mnie na skraj awitaminozy. Zeby bylo ciekawiej, nie jestem wegetarianinem... Odpowiedz Link Zgłoś
jadzia261 Re: suplementy b12 10.05.07, 13:17 Czesto spotykam sie z opinia, ze syntetyczne witaminy to calkiem inna rzecz od tych wystepujacych w naturze. Chodzi o to, ze organizm inaczej je "rozpoznaje". Witaminy wystepujace w jedzeniu zawsze sa w obecnosci innych substancji i to polaczenie dopiero gwarantuje poprawne wykorzystanie witamin. Nawet wczoraj w jakims programie o tym mowil pewien doktor zywieniowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor To prawda 10.05.07, 19:42 Ale musialbym sie zazerac watrobami, fuj. Lepszy rydz niz nic. Odpowiedz Link Zgłoś
xinga [...] 14.05.07, 12:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: suplementy b12 14.05.07, 13:38 xinga napisała: > Normalnie nikomu nie są potrzebne żadne "suplementy". Normalnie nie, ale wegetarianizm nie jest dietą normalną i suplementacji wymaga. > Tylko ludzie chorzy, na zlecenie lekarza mogą zażywać rozmaite "witaminy". Albo tacy, którzy wykluczyli z diety wyłączne źródło jakiejś witaminy. > Normalni wegetarianie nie cierpią na żadne niedobory "składników" > żywieniowych, w tym witaminy B12. Jedni nie, inni tak. To zależy, czy spożywają produkty pochodzenia zwierzęcego (np. lakto-owo- wegetarianie) lub produkty roślinne, ale sztucznie suplementowane. Bardzo wiele produktów handlowych ma dodawaną witaminę B12, więc wegetarianie suplementują swoją dietę nawet o tym nie wiedząc. Tak, jak Ty. > Jeżeli ktoś profilaktycznie zażywa suplementy, bo sie boi o > swoje zdrowie - po co wybrał taki rodzaj odżywiania? Na przykład po to, żeby "ograniczać cierpienia" wybranych gatunków zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś