Gość: agares IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.07.03, 21:38 Po jakim czasie zaprzestania spożycia mięsa mogą pojawić się (jeżeli się pojawią) oznaki niedoboru żelaza? Nie jem mięsa od miesiąca, kiedy w takim razie zrobić badanie krwi? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: brumbak Re: żelazo IP: *.crowley.pl 11.07.03, 22:19 >> nie ma powodu by po odstawieniu miesa były jakiekolwiek problemy z żelazem (poziomem hemoglobiny) Sam jestem kilkanaście lat na diecie bezmiesnej i parę razy tylko z ciekawości a raz wcelach propagandowych zrobiłem sobie morfologie . Oczywiście wyniki sa w normie. >> Co jeść, jakie produkty sa źródłem żelza: zielone warzywa liściste: kapusta pekińska, sałata brokuł, zielony groszek pełne ziarna zbóż także zarodki pszenne! rzaowy chleb amarantus( do namoczenia i gotowania jak kasza) sliwki, pestki dyni uwaga: produkty mleczne nie zawierają żelaza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LR Re: żelazo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.03, 22:37 Gość portalu: agares napisał(a): > Po jakim czasie zaprzestania spożycia mięsa mogą pojawić się (jeżeli się > pojawią) oznaki niedoboru żelaza? Nie jem mięsa od miesiąca, kiedy w takim > razie zrobić badanie krwi? Pozdrawiam. U mojej żony, która była przez kilka lat wegetarianką oznaki niedoboru żelaza pojawiły się po około 3-4 miesiącach, od kiedy zrezygnowała z jaj i przetworów mlecznych przechodząc na tzw. weganizm. Za poradą lekarzy wycofała sie z tej szkodliwej diety (weganizmu) i rozpoczęła intensywną terapię, min. zaczęła podownie jeść żóltka jaj kurzych, brać pastylki o nazwie Hemofer i różna witaminy, m.in. C i B-12, jeść przetwory mleczne, grzyby... Po tej kuracji żelazo wróciło do normy. Wtedy też zrozumieliśmy, że dieta wegańska jest błędnym, niebezpiecznym dla człowieka sposobem żywienia. Odpowiedz Link Zgłoś