Gość: Vege Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.02, 21:20 Odczep się od nich. Kijem Wisły nie zawrócisz, a z czepiania się ludzi możesz mieć satysfakcję tylko Ty, jako autor watku. Współczuje braku innych podniet w życiu. vege Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jańcio Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: *.gazeta.pl 11.02.02, 07:28 Kilka razy zastanawiałem sie nad rezygnacją z jedzenia mięsa ...powody raczej zdrowotne i ekonomiczne(globalnie) ale to co mnie odrzucoło skutecznie na dłuższy czas to nastawienie wojujących weganów - agresywne gadki w stylu - "rezygnujesz z mięsa a dlaczego chcesz jeść ryby , a jajka ... " - ta agresja i wartościowanie My dobrzy - Oni S...syny - to działało na mnie jak wizyty świadków Jehowy czyli przynosiło odwrotny efekt - mówiłem sobie przecież lubię takie jedzenie i nie będzę z tej przyjemności rezygnował tak jak nie rezygnuje z seksu, muzyki i wielu innych przyjemnych działań... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rena Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 23:55 Jedzenie mięsa a okrutnie traktowanie zwierząt to dwie różne sprawy. Nie ma i nigdy nie bedzie społeczeństwa w ktorym wszyscy byliby wegetarianami, czlowiek jest miesozerny i tego sie nie zmieni. mozna tylko zmienic warunki w jakich hoduje sie i ubija zwierzeta, wiec nie ma co sie zastanawiac i pytac dlaczego ludzie potrafia jesc mieso tylko cos zdzialac na rzecz poprawy ich warunkow zycia. i nie ma co potepiac ludzi ktorzy jedza mieso, ale tych co sa odpowiedzialni za katowanie tych biednych zwierzat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysio Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: 192.168.1.* 15.02.02, 13:59 A z kąd chcesz wziasc mieso bez zabijania? nie ma miesa bez cierpienia! chyba że padlina, ale mysle ze ci to za bardzo nie bedzie pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rena Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 15.02.02, 18:20 wiem ze sie nie da wziac miesa bez zabijania. chdzilo mi o to tylko by zwierzeta te byly traktowane bardziej humanitarnie, np. bezpieczny transport, lepsze warunki zycia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek1 Zabijanie nie jest potrzebne! 16.02.02, 00:15 Myślę, że wegetarianie zainteresowani są bardziej kompleksowym rozwiązaniem niż tylko poprawą warunków chodowli, transportu czy uboju zwierząt. Jako wegetarianin jestem zainteresowany całkowitą liwidacją chodowli zwierząt rzeźnych, likwidacją ich transportu i zaniechaniem ich uboju. Podejrzewam, że to im najbardziej pomoże. A zlecanie komuś (za pieniądze lub nie) zabicia niewinnego zwierzęcia jest według mnie czymś bardzo okrutnym. Jeśli ktoś nie jest wegetarianinem to chyba sobie zdaje sprawę, że ma na swoim sumieniu krew wszystkich zwierząt, do których śmierci się przyczynił. Podobnie też nie mam zamiaru walczyć o bardziej humanitarne wojny, aby ludzie szybciej i bez bólu ginęli, aby w obozach koncentracyjnych nie musieli głodować i być torturowani tylko aby byli szybko, bezboleśnie i nieświadomie gazowani. Nie mam zamiaru popierać bomb atomowych, które szybciej i bez bólu uwolnią ludność cywilną od udręk długotrwałej wojny itd. Natomiast zrobiłbym chętnie wszystko co w mojej mocy aby nie było w ogóle wojen na świecie, a ludzie, żeby żyli wspólnie i darzyli się wzajemnie szacunkiem. Warto sobie uświadomić, że zabijanie ludzi jak i zwierząt jest niepotrzebne. Nigdy nie będę w stanie pojąć jak można nazwać humanitarną śmierć drugiego człowieka czy też zwierzęcia; śmierć zadaną tylko i wyłącznie dla jakiejś własnej przyjemności smakowej czy korzyści finansowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WUJO ZJEDZ DZIECKO IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.02.02, 21:36 ZJEDZ DZIECKO Kiedy matka dała życie dziecku, wszyscy chórem krzyknęli "dobra robota". Ale matka nie powiedziała słowa, ponieważ była niema. Kiedy dziecko miało kilka dni, jego usta zaczęły pić wodę, niewinne dziecko, miało wkrótce iść na rzeź. Kiedy miało zaledwie dwa tygodnie, postawili je na wagę, a stamtąd wcisnęli do drewnianej skrzyni, szybko zamknęli stalowymi gwoździami. Zabrali dziecko do miejsca, ściany i posadzka wyłożone białymi kafelkami, pokryte zakrzepłą krwią i zwierzęcymi odchodami. Wywlekli dziecko ze skrzyni na pokrwawioną ziemię, i kiedy wstrząsy przeszły przez nie, nie mogło wydobyć głosu. Powiesili dziecko za nogi na ruchomym łańcuchu, ale nikt tego nie zatrzymał bo tam nikt nie pyta o ból. Dziecko podróżowało do góry nogami aż napotkało krwawy nóż, i kiedy nóż zatopił się w nim, ono rozstało się z życiem. Dziecko wisiało tam bez ruchu, jego wnętrzności płynęły pod nim. Powodu swojej nagłej śmierci, to dziecko nigdy się nie dowie. Zdarli skórę oczyszczając jego grzbiet i rozrąbali go na pół. Chcesz poznać powód jego śmierci? Ten powód to cielęcy gulasz. -Włochaty- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WUJO GŁOS ZWIERZĄT IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.02.02, 21:40 PODŁOŚC (GŁOS ZWIERZĄT) "tak długo jak istnieją rzeźnie, tak długo będą istnieć pola bitew" l.tołstoj / Nigdy Nie Dowiecie Się, Spętane / Jak Okrutnie Brzmi Słowo: Matka / Pierwszy Rozdział Według Ludzkiej Czytanki / Przed Zgłoszeniem Się Do Rzeźni / Nie Zjadasz Mięśni Wołu, Świnki Czy Cielęcia / Zjadasz Wołowinę, Wieprzowinę, Cielęcinę / Zjadając Nerki Myślisz O Cynaderkach / Konsumowany Mózg To Móżdżek, Język To Ozorek / Nie Zjadasz Płuc, Tylko Płucka / Nie Zjadasz Wątroby, Tylko Wątróbkę / Jedząc Nie Myślisz O Żołądkach Krowy / To Cmentarz Trupów W Żywym Ciele / Pielęgnowane, Utuczone, Sprzedane I Zabite / Przerobione, Przetestowane, Zapakowane I Kupione / Upieczone, Ugotowane, Usmażone I Zjedzone / Wysrane Przez Twoją Dupę, Oto Co Jest Warte Życie / Za Poobcinane Głowy / Za Złamane Kręgosłupy / Za Zmaltretowane Ciała / Za Powyrywane Łapy / Za Powydłubywane Oczy / Za Okaleczone Zwłoki / Za Przetrawione Wnętrzności / Za Pozdzierane Skóry / Za Uwięzionych Braci / Za Traktowane Batem Siostry / Za Wszystkie Ofiary Nafaszerowane Chemikaliami / Dzień Sądu Będzie Krwawy / I Nie Będzie Przebaczenia / Człowieczeństwo Sięgnęło Rynsztoka / Dusza Ludzka Popłynęła Ze Ściekami / Dopóki Człowiek Nie Jest Gatunkiem Zagrożonym / Będziemy go Tępić Bez Ograniczeń / Kiedy Stanie Się Gatunkiem Rzadkim / Wtedy Zamkniemy Go W Klatce / Podpiszemy: "Największy Drapieżnik Świata" / I Będziemy Patrzeć Jak Zdycha / Nie Usłyszysz Tu Słów Ewangelii / Bo Nie Jest To Dobra Nowina Dla Ciebie / Polowania, Walki Byków, Psów, Cyrki, Zoo, Futra, Kosmetyki / Zagrożone Gatunki, Fabryki Mięsa, Ubojnie, Żabie Udka / Wyścigi Koni, Leki, Handel, Testy, Badania, Transport/ "Chroń Życie Póki Trwa" / Nie Wykłuwaj Oczu Kotom, Nie Potrącaj Psów / Nie Wiąż Skrzydeł Ptakom / I Ty Staniesz Się Celem / Moim Celem -Włochaty- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WUJO a co do matki ziemii... IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.02.02, 21:43 EL NINO Niewyobrażalnie Piękna / Nieskończenie Doskonała / Bezgranicznie Zadziwiająca / Do Końca Niepojęta / Niemożliwie Dzielna / Nieustannie O Życie Walcząca / Ziemio, Bezbronna Jak Dziecko / Przez Śmiertelną Chorobę Dręczona / Miasta Jak Strupy Wciąż Się Powiększają / Rzeki Ropne Wycieki / Kominy Jak Wrzody Coraz Bardziej Dokuczają / Kopalnie Rany Rozdrapywane / Oceany Jak Krew Skażona / Martwe Ciała Niewinnych / Oceany Jak Krew Zatruta / Martwe Ciała Niewinnych Wciąż Bolą / Ratunek, Ratunek, Ratunek, Ratunek / Czy Jest Dla Ciebie? / Czy Jest Lek Na Człowieka?... -Włochaty- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WUJO Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.02.02, 21:23 ... JESTEM PADLINOZERCOM, A JAK WCZORAJ ZGŁODNIAŁEM... UCH CÓŻ TO BYŁA ZA POGOŃ, TAKI KRÓLIK POTRAFI ZMĘCZYĆ GŁODNEGO CZŁOWIEKA, a tak poważnie to przeciesz łatwiej chyba zerwać jabłko niż ganiać za zwierzakami, to poprosu nienaturalne, nieposiadamy instynktu mięsożerów PADŁO DLA NAS JEST NIENATURALNE, jak ktoś kiedyś powiedział, człowiek to takie stwożenie, cosie do wszystkiego przyzwyczaić potrafi, w małych ilościach mieso mu nieszkodzi, noo ale popatrzmy chociaż na facekta który w wcina burgery na czas ;> równiez pozdrawiam i smacznego ;> Odpowiedz Link Zgłoś
zientek Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : 19.02.02, 15:25 Gość portalu: wroclawi napisał(a): > czy jestescie swiadomi tego na czym polega "produkcja" miesa ? > czy widzieliscie kiedykolwiek film o rzezni lub czy byliscie w rzezni ? > czy nie zal wam stloczonych krow w ciezarowkach jadacych do rzezni po ulicach > Waszych miast ? > czy bylibyscie w stanie hodowac swinki a potem je zarzynac ? Takich pytan wlasnie nie rozumiem. Co to za ideologia?! Mam dready i szacunek do wszystkich stworzen na ziemi. Uwazam, ze bestialskie traktowanie tak zwierzat jak ludzi jest karygodne i godne potepienia. Mimo wszystko jem mieso. Dlaczego?? Nie wiem, nigdy nie zastanawialem sie nad tym aby to zmienic. Nie wymagam od nikogo aby zachowywal sie tak jak ja mu kaze i nie czynie wyrzutow. Nie mam zamiaru cie nawracac i przekaonywac, ze powinnas jesc mieso. O to samo prosze ciebie. Nie traktuj mnie jak wroga tylko dlatego ze mam inny punkt widzenia na pewne (nawet zasadnicze) sprawy. PS. Widzialem film o rzezni i jest mi zal tloczacych sie krowek i konikow. Jestem zdania ze zwierzeta powinny byc traktowane godnie. Mysle jednak ze jedzenie czy nie jedzenie miesa nie ma ztymi zjawiskami wiele wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawi Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.02, 23:04 tak najprosciej... pale pije nosze dredy lubie wegetarianki bo sa szczuple... ale generalnie mam to wszystjo w dupie! rasta ! Odpowiedz Link Zgłoś
zientek Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : 22.02.02, 12:09 Gość portalu: wroclawi napisał(a): > tak najprosciej... pale pije nosze dredy > lubie wegetarianki bo sa szczuple... ale generalnie mam to wszystjo w dupie! > rasta ! Co "wszystko" konkretnie mam w dupie bo nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WUJO Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.02.02, 13:28 nie wiesz kto to egoista? pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WUJO Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.03.02, 13:54 wooooooooooooow, mam dready Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WUJO Re: zgadzam się z ianem dokładnie co do słowa, a poza tym.... IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.02.02, 15:54 Gość portalu: Yano napisał(a): . > Przypominam iż w TEJ CHWILI szacuje się że w Wielkiej Brytani 12-16% > społeczeństwa jest na diecie wegetariańskiej. :> fakt i polowa z nich przyznaje sie ze pokryjomu podlada mięsko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WUJO Re: czym sie podcierac aby nie niszczyc drzew IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.03.02, 13:50 Gość portalu: pablo napisał(a): > moze jest taki specjalny (sojowy) papier tealetowy ;) przepraszam, czy twoja "cywilizacja" niewynalazla niczego poza papierkiem? powaznie jeszcze na etapie papierkuw jestes? ooo durzy krok od listuw z dzewka do papierku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gitman Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: bierki:* / 192.168.9.* 14.01.03, 22:03 Gość portalu: wroclawi napisał(a): > czy jestescie swiadomi tego na czym polega "produkcja" miesa ? > czy widzieliscie kiedykolwiek film o rzezni lub czy byliscie w rzezni ? > czy nie zal wam stloczonych krow w ciezarowkach jadacych do rzezni po ulicach > Waszych miast ? > czy bylibyscie w stanie hodowac swinki a potem je zarzynac ? > a czmu ma nam byc zal jakis tam krow czy swinek? przeciez one sa wlasnie po to by nam sluzyc! pan bog stworzyl swiat dla czlowieka, a nie dla zwierzat czy roslin, stad wszystko co jest na ziemi powinno byc odpowiednio wykorzystane. a wegusy nie sa w stanie tego zrozumiec i zachowuja sie jak niejacy 'ekolodzy' (mam na mysli tych rzekomych ekologow, ktorzy halasliwie protestuja np. przeciwko elektrowniom atomowym, budowie autostard i postepowi technicznemu). kolejna grupa z nimi blisko zwiazana to sekciarze, traktujacy wegetarianizm jako przynete do wciagniecia zagubionych, szukajacych wartosci ludzi w swoje szeregi. z powazaniem gitman (miesojad) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: 217.20.200.* 22.01.03, 15:04 nie mam nic przeciwko wegetarianom i w ogole ludziom, ktorzy z jakichkolwiek powodow nie jedza miesa. jem duzo owocow i warzyw, ale mieso tez. jednak nie probuje zbawiac swiata, nie obnosze sie ze swoimi pogladami i nie probuje narzucac swoich pogladow wszystkim dookola. czytajac to forum, dochodze do wniosku, ze wiekszosc z tych, ktorzy "nie jedza miesa, aby nie zadawac cierpienia", najchetniej powyrzynala by reszte. odnosze wrazenie, ze niektorzy bardzo chetnie zastosowali by metode: najpierw w leb, a potem kilo salaty do gardla i tak po kolei wszystkich miesojadow. czy was tez ktos na sile uswiadamial? jezeli chodzi o argumenty ekonomiczne, to przepraszam bardzo, ale owoce i warzywa z plantacji ekologicznych, to naprawde wiekszy wydatek niz np. mieso na obiad. zieleniny trzeba zjesc duzo wiecej, zeby sie najesc, ale to tez zalezy od pojemnosci zoladka :-) natomiast skoro juz piszecie o ekologii i degradacji srodowiska przez uprawianie roslin dla zwierzat hodowlanych itp., to czy ktos z was potrafi mi przeliczyc ile hektarow ziemniakow, kapusty, salaty, zodkiewiek, ogorkow, pomidorow i wszelkich innych warzyw oraz sadow owocowych trzeba zasadzic, zeby wszyscy sie najedli? nie mowiac juz o tym, ze takie warzywka sa zwykle pedzone na nawozach i opryskach, zeby jak najszybciej mozna bylo je zebrac i zasadzic na tym miejscu nowe. no oczywiscie wyjatkiem sa gospodarstwa ekologiczne, ale to zupelnie inna para kaloszy, bo tam nie ma chemii bez wzgledu na to, czy sadza warzywka, czy hoduja np. swinie "argumenty" podpierane cytatami z Biblii pozostawiam bez komentarza, bo brzydze sie ludzmi, ktorzy wykorzystuja Ja do wlasnych celow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gitman Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: bierki:* / 192.168.9.* 20.05.03, 23:15 Gość portalu: elka napisał(a): > "argumenty" podpierane cytatami z Biblii pozostawiam bez komentarza, bo > brzydze sie ludzmi, ktorzy wykorzystuja Ja do wlasnych celow to po co komu biblia jak z niej nie mozna korzystac co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku To akurat tak IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 22.01.03, 16:45 Gość portalu: wroclawi napisał(a): > czy bylibyscie w stanie hodowac swinki a potem je zarzynac ? Jesteśmy także po części drapieżnikami, jak np. szympansy, tylko że bardziej. Zabijanie zwierzyny na jedzenie przychodzi nam łatwiej nawet niż szympansom. Zwierzęta hodowlane nie są bardziej uczuciowe od dzikich. Nie współczujemy zwierzętom żywcem rozszarpywanym przez koty czy psy, tym bardziej nie współczujemy zwierzętom zabijanym tak, aby cierpiały mniej niż w naturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Oczywiście że tak IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 22.01.03, 17:31 Gość portalu: wroclawi napisał(a): > czy bylibyscie w stanie hodowac swinki a potem je zarzynac ? Jak szympansy, tak i ludzie zawsze polowali i zabijali, a nawet częściej. Nie współczujemy też zwierzętom pożeranym żywcem przez inne drapiezniki. Tym bardziej nie ma powodu współczuć zwierzętom zabijanym tak, aby nie cierpiały tak bardzo jak w naturze. Zwierzęta hodowlane nie są bardziej wrażliwe niż dzikie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku A to co? Nie przyjmuje już odpowiedzi? IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 22.01.03, 17:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: 149.156.12.* 25.05.03, 00:33 Byle mięsko było smaczne. A tak na poważnie to jest tylko kwestia kontroli warunków. A JEDZENIE I PRZYGOTOWYWANIE MIĘSA TO CZĘŚĆ KULTURY OGÓLNOLUDZKIEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Victoria Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 25.05.03, 12:22 Gość portalu: smakosz napisał(a): > Byle mięsko było smaczne. > A tak na poważnie to jest tylko kwestia kontroli warunków. > A JEDZENIE I PRZYGOTOWYWANIE MIĘSA TO CZĘŚĆ KULTURY OGÓLNOLUDZKIEJ. Jedzenie mięsa przez ludzi to część tej gorszej strony naszej kultury-to nawyk, przyzwyczajenie, nałóg, zachcianka, kaprys itp i niektórzy zdajĄ sobie sprawę, że BEZ TEGO KAPRYSU MOŻNA ZDROWO ŻYĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mięsolub Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.03, 18:59 Gość portalu: Victoria napisał(a): > > przyzwyczajenie, nałóg, zachcianka, kaprys itp i niektórzy zdajĄ sobie sprawę, > że BEZ TEGO KAPRYSU MOŻNA ZDROWO ŻYĆ demagogia ale ważne jest zachowanie proporcji i umiaru nałogi umiarkowanie stosowane nie są złe: dobre alkohole... A stłuszczone wątróbki są doskonałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spostrzegawczy Re: PYTANIE DO MIESOJADOW : IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.04, 18:58 watrobka jest przepyszna... Odpowiedz Link Zgłoś