Dodaj do ulubionych

Spaghetti wegetariańskie

24.07.08, 09:27
Na dobrze rozgrzanym oleju (oliwie z oliwek) podsmażyć przez chwilę wyciśnięte
3-4 ząbki czosnku, dodać drobno pokrojone 3-4 pomidory. Następnie "całość"
smażyć, dodać przyprawy do smaku. Po chwili pomidory wypuszczą sok, wtedy
należy potrawę poddusić chwilkę. Dodać do ugotowanego i odcedzonego makaronu.
Obserwuj wątek
    • figgin1 Re: Spaghetti wegetariańskie 24.07.08, 20:44
      Och jakżeż oryginalnie!
      Chociaż na pewno smacznie.
      • seth.destructor Re: Spaghetti wegetariańskie 24.07.08, 23:38
        Ale bez soi. I smaczne.
        • topshopxx Re: Spaghetti wegetariańskie 25.07.08, 00:29


          Mam lepszy przepis - kanapki z serem :
          kromki chleba smarujemy margaryna a na posmarowane juz kromki kladziemy po
          plastrze sera.
          • marta.r.8.5 Re: Spaghetti wegetariańskie 25.07.08, 08:34
            ja bym dodala pomidora
          • martvica Re: Spaghetti wegetariańskie 25.07.08, 16:56
            Na samą myśl o margarynie dostaję torsji. Czy myślisz że mogę ją zastąpić
            masłem? To nie zepsuje przepisu? :|
            • marta.r.8.5 Re: Spaghetti wegetariańskie 11.09.08, 09:32
              martvica napisała:
              > Na samą myśl o margarynie dostaję torsji. Czy myślisz że mogę ją zastąpić
              > masłem? To nie zepsuje przepisu? :|

              ja myśle że maslo jest ok
              • martvica Re: Spaghetti wegetariańskie 11.09.08, 10:51
                Ufff, kamień z serca ;>
    • frodo-hobbit Re: Spaghetti wegetariańskie 25.07.08, 12:14
      Do tego makaronu warto dodać świeże listki bazylii albo świeży koperek :)
      • loonna Re: Spaghetti wegetariańskie 26.07.08, 11:57
        Można jeszcze dać falafel. Będzie po bolońsku:)
    • ewa_z_drzewa Re: Spaghetti wegetariańskie 26.07.08, 20:29
      spróbujcie też takiego : makaron z mąki pełnoziarnistej+pieczarki
      podsmażone na oliwie+ ugotowany wyłuskany bób też przesmażony+ natka
      pietruszki
      pychota :)
    • bartoszcze Re: Spaghetti wegetariańskie 28.07.08, 23:55
      Zamiast czosnek rozgniatać, pokrój na cienkie plasterki, wrzuć na zimną oliwę i
      rozgrzewaj pomału aż do zeszklenia. Potem dorzuć zblanszowane różyczki brokułów
      (nieduże), ewentualnie trochę posiekanych orzeszków. Podsmażyć, przyprawić,
      wrzucić świeżo ugotowany makaron.
      Do tego parmezan lub odpowiednik, ale to już może być wegetariańsko niekoszerne:)
      • znana.jako.ggigus to fakt, drobno krojony 29.07.08, 12:37
        czosnek smakuje inaczej, czyt. lepiej niz ten przecisniety
        w trakcie przeciskania uciekaja jakeis cenne olejki eteryczne
        • marta.r.8.5 Re: to fakt, drobno krojony 11.09.08, 09:38
          znana.jako.ggigus napisała:

          > czosnek smakuje inaczej, czyt. lepiej niz ten przecisniety
          > w trakcie przeciskania uciekaja jakeis cenne olejki eteryczne

          Tak?? nie wiedziałam, bardzo lubie czosnek i zapach jego w potrawach i dodaję do
          wszystkiego do czego można (nie dodaje tylko do ryży z jablkami ;-) )i
          zastanawiałam się czemu właśnie nie maja te potrawy takiego pieknego zapachu
          czosnku, myślałam może że to dlatego, że jest dodawany do gorącego jedzenia bo
          np w salatkach czulam zapach...
    • drinkit Re: Spaghetti wegetariańskie 13.10.08, 21:58
      Spaghetti to rodzaj makaronu (a ten jest zawsze wegetarianski), więc "sos
      wegetarianski do makaronu" - tak sie powinien nazywac Twoj post. A tak na
      marginesie, to większosc sosów do makaonow jest wegetarianska. Wszelkie pesto,
      alla pomodoro, czosnek i oliwa, etc. Więc nie jest to sytuacja wyjatkowa.
      • marta.r.8.5 Re: Spaghetti wegetariańskie 14.10.08, 22:01
        Niby wszystkie sosy sa wegetarianskie, ale nie zawsze chyba te kupione, bo
        ostatnio jak bylam w sklepie widzialam na polce rozne sosy i czytalam sklad tych
        sosow itd i na sosach jednej firmy i to nawet wydaje mi sie ze tylko na jednym
        ze "smakow" tych sosow bylo napisane "dla wegetarian (czy cos podobnego)"
        zastanowilo mnie, skoro inne nie maja w skladzie nic takiego czego wegetarianie
        nie jedza to czemu tylko na tym jednym jest to napisane? jak dla mnie troche
        dziwne...
        • drinkit Re: Spaghetti wegetariańskie 15.10.08, 23:25
          No nie wiem czy kupowanie gotowych sosów do makaronu jest w porządku. Sama
          jestem leniem, ale nie ma nic prostszego od przygotowania świeżego sosu. Nie
          warto truć się słoikami.
          • marta.r.8.5 Re: Spaghetti wegetariańskie 20.10.08, 22:33
            masz racje, ale czasami jest taka sytuacja ze nie ma wyjscia, nie maczasu lub
            gromada ludzi i malo czasu lub juz jest baaarzo pozno wraca sie z uczelni stos
            projektow na uczelnie i zmeczenie a cos cieplego w koncu przydalo by sie zjesc...
            • drinkit Re: Spaghetti wegetariańskie 22.10.08, 16:43
              Otwarcie puszki pomidorów (lub tez ich pokrojenie), dodanie do nich
              ziół, czosnku, cebuli i posypanie serem zajmuje naprawde minimum
              czasu. lub tez wymieszanie oliwy z parmezanem i ziołami, lub
              posypanie makaronu białym serem i polanie masłem. Nawet zrobienie
              makaronu z sosem krewetkowym na oliwie nie przekracza czasu
              gotowania makaronu. Dla mnie lepienie pierogów w domu jest
              czynnoscia hardcorową (bo czasochłonną), ale makaron musi byc ze
              swiezym sosem.
              • marta.r.8.5 Re: Spaghetti wegetariańskie 24.10.08, 12:50
                Ty akurat nie masz z tym problem, ale niektorym zajmuje to wiecej czasu niz
                chwilke i kupuja gotowy.
                Ale czy te pomidory w puszce sa naprawde swieze?
                • drinkit Re: Spaghetti wegetariańskie 26.10.08, 17:47
                  Świeże zapuszkowane pomidory, bez chemii - jak najbardziej. Warunkiem jest jednak dobra firma, a nie pucha z biedronki, bo to w istocie mija sie z celem.

                  > Ty akurat nie masz z tym problem, ale niektorym zajmuje to wiecej czasu niz
                  > chwilke i kupuja gotowy.

                  No jak ktos ma dwie lewe ręce to juz nie mój biznes. Istota moich wcześniejszych wypowiedzi jest to, że gotowce ze słoika to chemia (konserwanty). Jako że jesteśmy na forum wegetariańskim to pozwolę sobie zauważyć, że wegetarianizm to nie tylko niejedzenie mięsa ale także zdrowy tryb życia. A zdrowy tryb życia wyklucza jadanie gotowych produktów. Tyle na ten temat.
                  • znana.jako.ggigus zreszta wystarczy 26.10.08, 17:56
                    poczytac sklad gotowych sosow. A podgrzanie ich zajmuje tyle samo czasu - ok. 10
                    minut - co zrobienie samemu sosu na bazie czosnku.
    • evergreen_vege [...] 27.10.08, 13:15
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • superkoralgol Re: Spaghetti wegetariańskie 03.11.08, 15:59
        jadłam ten sosik ;) jest naprawde wyborny ^^
        • lunesmartes Re: Spaghetti wegetariańskie 06.11.08, 23:18
          wlasnie zjadlam makaron odsmazany za maselku z czsnkiem. proste,
          szybkie i pycha. a jak do tego dodac krewetki mrozone koktajlowe
          albo tygrysie i jeszcze pietruszka to w ogole niebo w gebie i zadne
          sosy nie sa potrzebne.
          • topshopxx Re: Spaghetti wegetariańskie 07.11.08, 15:30
            Krewetki sojowe juz robia ?
      • marta.r.8.5 Re: Spaghetti wegetariańskie 24.11.08, 19:30
        o a jednak są bez sztucznych dodatków :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka