poloeschatolo 20.06.10, 11:32 jak cudnie! jak nudnie! niczym w 3 dekadzie prl-u Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poloeschatolo Re: cisza wyborcza 21.06.10, 01:06 coś cicho jak makiem zasiał... stupor? odrętwienie? sen zimowy w pierwszy dzień lata? Odpowiedz Link
map4 Re: cisza wyborcza 21.06.10, 11:03 poloeschatolo napisała: > jak cudnie! > jak nudnie! > > niczym w 3 dekadzie prl-u Proponuję rozrzerzenie ciszy wyborczej na cały rok poza wakacjami. To znaczy: niech politykom zezwolone będzie pieprzenie tylko podczas wakacji, kiedy naród ma urlop i w ogóle nie włącza telewizorów. Odpowiedz Link
censorship Re: cisza wyborcza 21.06.10, 12:04 map4 napisał: > Proponuję rozrzerzenie ciszy wyborczej na cały rok poza wakacjami. > To znaczy: niech politykom zezwolone będzie pieprzenie tylko podczas wakacji, > kiedy naród ma urlop i w ogóle nie włącza telewizorów. > a zakaz publikowania sondaży obowiązywałby cały rok... Odpowiedz Link
map4 Re: cisza wyborcza 21.06.10, 18:21 censorship napisała: > a zakaz publikowania sondaży obowiązywałby cały rok... skoro i tak sondaże rozmijają się z prawdą o 12 procent, czemu nie ? Odpowiedz Link
skoonk Re: cisza wyborcza 22.06.10, 11:26 map4 napisał: > censorship napisała: > > > a zakaz publikowania sondaży obowiązywałby cały rok... > > skoro i tak sondaże rozmijają się z prawdą o 12 procent, czemu nie ? > Dlatego NIE, że sondaże mają wpływ na kształt prawdy. Codziennie publikowane w wielu wersjach, w wielu mediach, komentowane, analizowane, łączą wszystkie zakonspirowane tchórze. Odpowiedz Link
najglupszy-nick Re: cisza wyborcza 22.06.10, 13:16 Cytat Powyborcze złośliwostki o kandydatach 2010-06-22 09:12:45 Pierwszy akt przedstawienia cyrkowego w którym udział był naszym „obywatelskim obowiązkiem” zakończony. Czas nieco ponabijać się z głównych uczestników tego show czyli kandydatów do zamieszkania w pałacu prezydenckim. Aby nikt nie powiedział, że dyskryminuję kandydatów z mniejszym poparciem zacznę od końca. Kornel Morawiecki wystąpił w roli olimpijczyka z jakiegoś egzotycznego kraju, powiedzmy takiego kenijskiego narciarza. Dla niego ważne było samo zakwalifikowanie się, ponieważ poza znawcami historii najnowszej i tak niemal nikt nie wie kim jest Kornel Morawiecki. O poglądach też trudno cokolwiek powiedzieć, bo w kampanii starał się specjalnie ich nie zdradzać. Bogusław Zietek stwierdził że jest zadowolony z kampanii, co biorąc pod uwagę osiągnięcie poparcia 0,18% czyni go chyba najbardziej pozytywnie nastawionym do życia kandydatem. Nie głosowali na niego nawet wszyscy członkowie związku który go poparł z rodzinami, a on się cieszy. Marek Jurek nie przekonał zbyt wielu wyborców do konieczności bicia dzieci i tworzenia państwa wyznaniowego. Wynik na poziomie około 1% pokazuje, że „prawdziwi Polacy”, są gatunkiem na wymarciu. Andrzej Lepper Zwiedzał polskie bazary, zapewne szukając alternatywnego źródła zarobkowania, bo głosów specjalnie mu to nie przyniosło. Z trybuna ludowego zrobiła się dosyć umiarkowana lokalna atrakcja, coś w rodzaju krowy z dwoma głowami czy kobiety z brodą. Smutne. Andrzej Olechowski przekonał się, że Paweł Piskorski może i pomnaża majątek po kasynach czy grając na giełdzie, ale jego poparcie głosów raczej nie daje. Kapitalizm aferalny musi być jednak subtelniejszy. Ludzie wybrali swój dobrobyt, a nie Andrzeja Olechowskiego chcącego uzyskać pensję prezydenta. Waldemar Pawlak wicepremier który nie uzyskał nawet 2% poparcia. Każdy przyzwoity samuraj wiedziałby co zrobić na jego miejscu. Poza tym to nieprawda, że Waldemar Pawlak wydaje się sztuczny i drętwy. W kampanii pokazał, że jest sztuczny i drętwy. Janusz Komik-Mikke tym razem nie mianuje się królem, ale w jego przypadku jakikolwiek wynik, który nie jest kompromitacją należy uznać za sukces. Około 2,5% głosujących chciało aby nie było lepiej ale przynajmniej śmiesznie. Jako prezydenta moglibyśmy go wozić po świecie pokazując jako ciekawostkę. Atrakcja zdecydowanie ciekawsza niż smętny Lepper. Grzegorz Napieralski modelki i żona „polska Carla Bruni, zapewniły mu przyzwoity wynik. Opakowanie się liczy, pomimo że puste. Odradza się też niczym potwór Frankensteina, albo zombie, pseudolewica spod szyldu SLD. Czy rzuci się na wyborców przy okazji następnych wyborów? Tym sposobem dochodzimy do wielkiej dwójki Jarosław Kaczyński stwierdził, że różni się od swojego głównego konkurenta, po czym starał się do niego upodobnić. Poza tym wiemy ze spotów wyborczych, że zasadził ponad 600 lat temu słynny dąb Bartek, wiec chyba kłamie co do swojego wieku. Wie również, że drzewka sadzi się zielonym do góry co pokazuje że ma kompetencje których możemy wymagać od rodzimego polityka. Wycofał się z projektu IV RP czyli największego mitu III RP. Bronisław Komorowski otoczony zawodzącymi „autorytetami" oczekiwał na zwycięstwo w pierwszej turze. Jak dobrze pójdzie poczeka sobie jeszcze do następnych kampanii wyborczych. Dzięki spotom wyborczym uzyskaliśmy jakże cenną informację, że jest z Polski. Wiemy też, że wcale nie chce prywatyzować służby zdrowia tylko ją komercjalizować. Ponieważ pojawiły się zarzuty, że kandydat morduje zwierzaki jako myśliwy proponuję tłumaczenie – on ich nie zabija tylko zmienia im stan ożywienia. Teraz po pierwszym akcie czeka nas jeszcze drugi. Być może będzie jeszcze bardziej tragikomiczny. źródło: www.lewica.pl/blog/ciszewski/21905/ Odpowiedz Link
skoonk Re: cisza barany! 22.06.10, 14:37 37 Jakub nazbierał sobie świeżych gałązek topoli, drzewa migdałowego i platanu i pozdzierał z nich korę w taki sposób, że ukazały się na nich białe prążki. 38 Tak ostrugane patyki umocował przy korytach z wodą, czyli przy poidłach, aby je widziały trzody, które przychodziły pić wodę. Gdy bowiem zwierzęta przychodziły pić wodę, parzyły się. 39 I tak parzyły się zwierzęta z trzód przed tymi patykami i wskutek tego dawały przychówek o sierści prążkowej, pstrej i cętkowanej. 40 Jakub oddzielił więc owce białe i pędził je przodem przed pstrymi i czarnymi, jako stada Labana; dla siebie zaś trzymał stada osobno, nie łącząc ich ze stadami Labana. 41 A przy tym Jakub umieszczał owe ponacinane patyki na widocznym miejscu przy poidłach tylko wtedy, gdy miały się parzyć sztuki mocne; 42 gdy zaś owce były słabe, patyków nie kładł. W ten sposób sztuki słabe miały się dostać Labanowi, a mocne - Jakubowi. 43 Tak to stał się Jakub człowiekiem bardzo zamożnym; miał bowiem liczne trzody, a ponadto niewolnice, sługi, wielbłądy i osły. Odpowiedz Link
map4 Re: cisza wyborcza 22.06.10, 15:29 najglupszy-nick napisał: > Janusz Komik-Mikke tym razem nie mianuje się królem, ale w jego przypadku jakik > olwiek wynik, który nie jest kompromitacją należy uznać za sukces. Około 2,5% g > łosujących chciało aby nie było lepiej ale przynajmniej śmiesznie. Apeluję, żeby zanim się zacznie oceniać Korwina zajrzeć mu chociaż pod maskę. Chodzi mi o to, że największym problemem Korwina jest ... Korwin. Każdy polityk ma poglądy, za które należałoby go wsadzić do obozu koncentracyjnego, tylko że politycy zorientowani na karierę przechodzą pranie mózgu, które im znaczną część poglądów przed wyborcami pozwala ukryć. Taki polityk po szkoleniu myśli jedno a mówi drugie. Kręgosłup moralny Korwina uniemożliwia mu wciskanie kitu wyborcom. Dlatego mówi on, co myśli. Z tego stwierdzenia wypływa szczególnie w Polsce ważny wniosek: Wybór pomiędzy Korwinem a resztą politycznego towarzycha sprowadza się do tego, że Korwin zrealizuje obietnice wyborcze albo ustąpi ze stanowiska. A reszta bandy naopowiada głupiemu ludowi w kampanii wyborczej bajek a po wyborach i tak rządzić będzie tak, jak lobbiści każą. Po dwudziestu latach okłamywania fajnie byłoby wreszcie dożyć chwili, w której któryś z polityków robi to, do czego się zobowiązał, czyli to, za co mu płacą ... Jasnym również jest, że Korwin nie da rady zastąpić demokracji monarchią. Na to jest za krótki. Ale można byłoby wybrać go chociaż na jedną kadencję, żeby zabrał się za demontaż biurwokracji. Jeśli zamiast zająć się odchudzaniem państwa zabrałby się za demontaż demokracji, to zawsze można by go było odstrzelić w trakcie trwania kadencji a przed koronacją. I problem z głowy. Odpowiedz Link
chlorofil1 Re: cisza wyborcza 22.06.10, 15:57 Hitler spełnił swoje obietnice wyborcze (przynajmniej do czasu Stalingradu). Ja tam boję się Korwina i jego idei. Odpowiedz Link
map4 Re: cisza wyborcza 22.06.10, 18:35 Idee Korwina są średnio pokręcone, na przykład w porównaniu do programu wyborczego PeeSeLu, który sprowadza się do prostego transferu podatków zebranych w mieście na wieś. Odpowiedz Link
chlorofil1 Re: cisza wyborcza 23.06.10, 11:40 map4 napisał: > Idee Korwina są średnio pokręcone, na przykład w porównaniu do programu > wyborczego PeeSeLu, który sprowadza się do prostego transferu podatków zebranyc > h > w mieście na wieś. > Idee Korwina dotyczące wychowania ("młodzież powinna kształcić się w szkołach wojskowych") i wojska ("połowa polskiej armii powinna ciągle brać udział w wojnie") są nie tylko pokręcone są przerażające. Odpowiedz Link
map4 Re: cisza wyborcza 23.06.10, 13:05 chlorofil1 napisał: > Idee Korwina dotyczące wychowania ("młodzież powinna kształcić się w szkołach w > ojskowych") i wojska ("połowa polskiej armii powinna ciągle brać udział w wojni > e") są nie tylko pokręcone są przerażające. Nie zamierzam Korwina bronić, bo sam bardzo poważnie zastanawiam się, czy on na pewno ma wszystkie klepki w porządku. Odczytuję te postulaty w następujący sposób: szkole potrzebna jest dyscyplina a armii wojna, bo bez wojny armia gnuśnieje a szkoła bez dyscypliny zamienia się w klub dyskusyjny. Szkoła ma uczyć i wychowywać. Istotą wychowania jest zaś system wymierzania kar i nagród. Bez tego rozpoznanie mechanizmów działania państwa, społeczeństwa i gospodarki jest niewykonalne, a o to przecież w systemie edukacji chodzi. I pewnie tak ująłby te postulaty mniej lub bardziej normalny polityk, w normalnej dyspucie publicznej. Ale że ani dysputy publicznej u nas nie ma, ani normalnych polityków, to Korwin żeby zaisnieć musi prowokować, podkręcać, przekolorowywać i szokować. Czyny polityków powinny Cię bardziej przerażać, niż ich słowa. Na przykład budowanie autostradowej obwodnicy Wrocławia za pieniądze podatników, z pomocą Brukseli (czyli też pieniędzy podatników, tylko innych) a potem stawianie bramek i kasowanie podatników po raz kolejny z rzędu. Odpowiedz Link
chlorofil1 Re: cisza wyborcza 23.06.10, 13:46 map4 napisał: > Czyny polityków powinny Cię bardziej przerażać, niż ich słowa. Na przykład > budowanie autostradowej obwodnicy Wrocławia za pieniądze podatników, z pomocą > Brukseli (czyli też pieniędzy podatników, tylko innych) a potem stawianie brame > k > i kasowanie podatników po raz kolejny z rzędu. > Przerażają. Dlatego pierwszy raz nie byłem na wyborach. Komfortowa sytuacja! Moim kandydatem jest najbardziej racjonalna istota na ziemi - Eyjafjallajokull i będę uczestniczył w wyborach prezydenckich wtedy gdy On będzie kandydował. Odpowiedz Link
map4 Re: cisza wyborcza 23.06.10, 15:35 chlorofil1 napisał: > Przerażają. Dlatego pierwszy raz nie byłem na wyborach. "aby zło zatriumfowało wystarczy, żeby dobrzy ludzie nic nie robili". Wiem, że to zdeczka wyświechtane powiedzonko ... Odpowiedz Link
kolejar Re: cisza wyborcza 24.06.10, 02:40 map4 napisał: > "aby zło zatriumfowało wystarczy, żeby dobrzy ludzie nic nie robili". > Wiem, że to zdeczka wyświechtane powiedzonko ... Aja zrobiłem - byłem na wyborach i zagłosowałem przeciwko poparańcom w stylu Korwina Mikke. Co do samego JKM, to już tu ktoś wyjaśnił, że to groźny idiota. Mogę tylko dodać, że ten kabareciarz jest za powszechnym posiadaniem broni (ja w życiu nie oddałem strzału z broni palnej - nawet z haubicy 155) i za karą główną, co jest sprzeczne z podstawowym prawem do życia. Dziwi mnie, że są ludzie, którzy głosują na JKM, a to tym bardziej, iż wg mojego rozeznania są to w 99% studenci i pracownicy naukowi. Myślę jednak (i chyba słusznie), że robią to dla jaj, żeby było bardziej kabaretowo w polityce - tak jak z Partią Przyjaciół Piwa, która miała potężny elektorat. Bo poważnie politycznie takiego popaprańca bredzącego o wcielaniu XIX-wiecznych USA w Polsce brać poważnie się nie da. Drugi aspekt poparcia dla JKM jest taki, że on obecne władze okrzykuje darmozjadami, których trzeba przegonić. I to się ludziom podoba! Ale co ten błazen proponuje w zamian? Stan Tymiński też był świetny w swoich rojeniach... Mapie! Ty chyba jaja sobie robiłeś ze swoim uwielbieniem dla JKM? Bo inaczej masz u mnie politycznie przewalone jako kolejny popapraniec, jakiego spotkałem w życiu Odpowiedz Link
kolejar Re: cisza wyborcza 24.06.10, 03:01 Jeszcze dodam za Chlorofilem, że JKM aż nadto czasem kojarzy mi się z Adolfem H. Najpierw powszechny dostęp do broni, potem obywatele będą sobie tworzyć sami z siebie bojówki, następnie zapłoną synagogi, może cerkwie, może coś innego zapłonie... Ja się takich typków boję! Boję się wraz z procentami poparcia dla takich. Rozumiem społeczne tęsknoty za kimś, kto "wreszcie zaprowadzi porządek", kto ma cudowną receptę na ułomności euro-demokracji. Tylko, że to jest skończony idiotyzm. Przykro mi, że taki niby mądry Map potrafi w takie bzdury wierzyć Odpowiedz Link
map4 Re: cisza wyborcza 24.06.10, 12:24 kolejar napisał: > Przykro mi, że taki niby mądry Map potrafi w takie bzdury wierzyć Ja i mądry ? Bez przesady. Wydaje mi się jedynie, że Korwin ma ten sam problem, który miał swego czasu wicepremier Giertych. Obydwaj polaryzują, obydwaj mówią ostrym językiem, obydwaj się nie patyczkują, obydwaj mają skrajne poglądy. Giertych miał jeden dobry pomysł - mundurki w szkołach. I niestety pomysł padł, tylko dlatego, bo był Giertycha. Korwin ma pomiędzy własnymi poglądami również te nierealne, których po dojściu do władzy nie jest w stanie zrealizować. Część jego poglądów jednak - ta niezagrażająca demokracji - mogłaby zostać wcielona w życie. Natomiast próba wprowadzenia monarchii rozpadnie się o trybunał konstytucyjny a próba zmiany konstytucji rozbije się o sejmową większośc 2/3 których Korwin żeby się zesrał nie uzyska. Jeśli Korwin spróbowałby władzę przejąć siłą, to siłą by mu ją odebrano. Przypominam, że nawet Kaczorowi nie udało się utrzymać przy władzy dłużej, niż życzyli sobie tego wyborcy. Osoba i poglądy Korwina powinny zostać rozdzielone. Jak mawiają amerykanie: stay on issue, not on person. Korwin jest zdecydowanie osobnikiem z jajami a w ciężkich czasach takich przywódców potrzeba. A jak każdy polityk Korwin po dojściu do władzy zacząłby realizować rzeczy realizowalne, marzenia o koronacji wkładając do szafy, bo każdy polityk musi się wykazać. Po dwudziestu latach demokracji sukces kaczorów tłumaczę sobie po części zmęczeniem dotychczasowymi politykami. Co kaczor potrafi, wiemy. Może wypróbować dla odmiany Korwina ? Odpowiedz Link
skoonk Re: cisza wyborcza 24.06.10, 14:24 map4 napisał: Co kaczor potrafi, wiemy. Może wypróbowa > ć > dla odmiany Korwina ? > o tak tak, wypróbować Korwina!!! Tylko Korwin zagwarantuje każdemu monarchię na miarę jego potrzeb - monarchię obywatelską! Dusiciele będą duszeni, gwałciciele gwałceni, a wariaci wolni w obszarze chronionym, gdzie mogliby czuć się bezpieczni, tworzyć, grać i pisać oraz demonstrować i głosować w dowolnym referendum. Mogliby nawet powołać własnego króla i dyrektora Polskich Kolei Planszowych. A kogo? Nie powiem - wybory są tajne i anonimowe. Odpowiedz Link
kolejar Re: cisza wyborcza 25.06.10, 02:27 skoonk napisała: Mogliby nawet powołać własnego króla i dyrektora Polskich Kolei Planszowych. Nie rób sobie jaj. Króla wybierzemy w wolnej elekcji a koleje powołamy - Książęce Koleje Pomeranii i Silesii, dzięki którym w zachodniej części Rzplitej komunikacja nie tylko fizyczna zapewniona będzie znakomita! Odpowiedz Link
napoj.chmielowy Re: cisza wyborcza 24.06.10, 18:41 Moim zdaniem Korwin jest zadowolony z tej niszy politycznej, w której się znajduje. Może sobie pleść różne banialuki bez brania odpowiedzialności za ich wprowadzenie. Ma grono stałych wielbicieli i grono przygodnych entuzjastów (na czas wyborów). Nie ma żadnego programu, bo ideologia (libertiański konserwatyzm) takim programem nie jest. To bardziej kaznodzieja niż polityk. Mówi czego pragnie, ale nie mówi jak to osiągnąć. Jest bardzo egocentryczny. Jeszcze kilka lat temu nadawałby się do pełnienia jakiejś publicznej funkcji. Teraz już nie, zbytnio oddalił się od rzeczywistych problemów politycznych. "Wypróbowanie" Korwina już się odbyło i umieściło rzeczonego w kategorii folklor polityczny. Odpowiedz Link
skoonk Re: cisza wyborcza 25.06.10, 09:13 napoj.chmielowy napisał: Jeszcze kilka lat tem > u nadawałby się do pełnienia jakiejś publicznej funkcji. Teraz już nie, zbytnio > oddalił się od rzeczywistych problemów politycznych. "Wypróbowanie" Korwina ju > ż się odbyło i umieściło rzeczonego w kategorii folklor polityczny. Świat też nie stoi w miejscu i oddala się od raju. Czy to oddalenie nie zaczęło się aby od ustawy lustracyjnej? (w Twoim chmielowym egocentrycznym przypadku). Nie zdziwię się, jeśli jutro okaże się, że tu rządzi mafia, czy jak wolisz zacny napoju folklor. Kiedyś ten napój to też był folklor, a dziś?... Mafia. Odpowiedz Link
skoonk Re: cisza wyborcza 25.06.10, 09:17 skoonk napisała: Kiedyś ten napój to też był folklor, a dziś?... Mafia. Bez obrazy, chodzi o szlachetny napój chmielowy, nie o nasz wubecki folklor. Odpowiedz Link
napoj.chmielowy Re: cisza wyborcza 25.06.10, 10:40 Te Twoje posty Skoonk (dwa po moim w tym wątku) są jakieś takie pokręcone, że nie potrafię ich zrozumieć. Czy to była tylko forma, czy też niosą z sobą jakąś treść? Jeżeli to drugie to czy mogłabyś tę treść wyłożyć jeszcze raz, prosto. albo jeszcze prościej tak jak chłop krowie na pastwisku? Odpowiedz Link
najglupszy-nick Ciszej nad tą trumną! 25.06.10, 15:24 Panowie i Panie. Korwin (jak zwykle) przegrał, o czym zatem deliberujecie? Odpowiedz Link
map4 Re: Ciszej nad tą trumną! 25.06.10, 15:29 najglupszy-nick napisał: > Panowie i Panie. > Korwin (jak zwykle) przegrał, o czym zatem deliberujecie? dobre pytanie. Może o wartościach, których z wyjątkiem Korwina nikt dzisiaj z szafy już nie wyciąga ? Odpowiedz Link
skoonk Re: Ciszej nad tą trumną! 25.06.10, 16:04 najglupszy-nick napisał: > Panowie i Panie. > Korwin (jak zwykle) przegrał, o czym zatem deliberujecie? o inflacji chmielowej w tradycji folkowej! Łoj da dana da dana! Odpowiedz Link
kolejar Re: cisza wyborcza 25.06.10, 02:22 map4 napisał: próba wprowadzenia monarchii rozpadnie się o trybunał konstytucyjny a próba zmiany konstytucji rozbije się o sejmową większośc 2/3 których Korwin żeby się zesrał nie uzyska. Jeśli chodzi o monarchię, to jestem za! A wiszę to tak: 1. My Książę Silesii i Pomeranii Bogusław XVIII Wojciech herbu Jastrzębiec obejmujemy z Bożej Łaski władzę nad naszymi księstwami, a uznajemy zwierzchność Króla. 2. Król sprawuje swój Majestat na Wawelu, a Sejm i Rząd pozostaje w Wawie. Wszelkie czynności monarsze sprawują się sprawnie dzięki linii CMK (E69 - Centralna Magistrala Kolejowa - po Gierku jest), którą w ciągu 2 godzin z kawałeczkiem może funkcjonariusze rządowi i sejmowi na Wawel podróżują. 3. Moją siedzibą jest Książ (Fürstenberg), Pszczyna (Pleß), Szczecin (Sttetin) i Wołogoszcz (Wolgast). No to się zgadzamy? A sensowność monarchii jest akurat wielka - tylko, na IHVH-Boga, NIE Korwin na Króla!!! Odpowiedz Link
kolejar Cisza jest... 28.06.10, 03:17 ...w nas i za nami cisza jak czarny aksamit i nawet ci co nie słyszą są zachwyceni tą ciszą Pytanie: kto spłodził powyższe? Dla ułatwienia: fonetycznie ma związek z KPN Odpowiedz Link
skoonk Re: Cisza jest... 28.06.10, 09:36 kolejar napisał: > ...w nas i za nami > cisza jak czarny aksamit > i nawet ci co nie słyszą > są zachwyceni tą ciszą > > Pytanie: kto spłodził powyższe? > Dla ułatwienia: fonetycznie ma związek z KPN LAM Odpowiedz Link
kolejar Re: Cisza jest... 28.06.10, 19:02 skoonk napisała: > LAM Trafione!!! Fonetyczny związek z KPN to Leszek Moczulski. Ale tu nie chodzi o historyka-polityka, a oczywiście o poetę krakowskiego - LAM. Odpowiedz Link
kolejar Re: Zastanawiam się 30.06.10, 21:27 chlorofil1 napisał: > Do którego typu pasuje JKM? Pytanie nie na temat - ten gościu jest poza grą. A swoją drogą, ja go nie popieram, a z uwagi na powyższe nie sądzę, żeby poświęcanie czasu na osobę o tak dziwacznych poglądach miało sens. Odpowiedz Link
poloeschatolo Re: Zastanawiam się komu poświęcać czas? 30.06.10, 21:45 może np. takiemu jegomościowi? Odpowiedz Link