To trochę pod Mapa - on tam - w tamtym świecie...
Znów siadywałem na tarasie, a kawałek obok - po Mendel-Staße - pohukiwały Mercedesy Citaro linii "234". Niby takie same jak w MPK Wr., ale... z klimą i z czymś jeszcze zaskakującym w niektórych. Otóż w HHA (odpowiednik MPK) wymyślono, że podróżni w czasie jazdy powinni się edukować. Więc w busach zaczęto instalować biblioteczki z książkami! Ludzie! To już jaja! Moje pierwsze spostrzeżenie było takie, że w RP z pewnością wszystkie książki zaraz by znikły...
Ale dalej siadywałem sobie wieczorami na tarasie z E... (żoną?

) i popijaiiśmy fantastycznie tanie a dobre winka z pobliskich sklepów. Górą od czasu do czasu przelatywały samoloty, helikoptery, ptaki śpiewały, łaziły koty, jeże i obrzydliwe, wrocławskie ślimaki bez skorup (jednego rozdeptałem skarpetką bez kapci - tfffuuu!!!), ale wreszcie nadszedł czas wyprawy po Panzera.
Podróż odbywała się S-Bahnem. I tu oczywiście pierwsze spostrzeżenie. O ile od mojego poprzedniego pobytu w HH (oj, dawno... - 1998?) wymieniono wszystkie busy (te poprzednie jeżdżą teraz we Wr. np. w firmie DLA, albo do supermarketów), to
tabor S-Bahnu w przeważającej części jest
ponad 40-letni! Szarpie przy ruszaniu niemal jak nasze EN57, potem szarpnięcie przy przejściu szeregowe-równoległe, potem niezbyt płynne wejście hamowania el-dyn. Są też oczywiście nowsze ezt-y ze sterowaniem tyrystorowym - impulsowym i te jeżdżą oczywiście płynnie. Ale najnowszych asynchro - jak w Polsce już są - nie spostrzegłem wciąż. Do tego ważna uwaga - S-Bahn w HH jest zasilany z 3. szyny prądem stałym 750 V - jak metro.
Natomiast na liniach głównych DB 15 kV 16 2/3 Hz Monophase ruch jak jasna cholera!!! Niedawno przez godzinę czekałem przy linii E20 (Moskva - Berlin) koło Rzepina, żeby zobaczyć jakiś pociąg... i nic!!! A tu na tej głupiej HH - Bln. ruch! Pociąg co 2-5 min.! Jadą czasem RE, IR, IC i ICE, ale ile towarowych!!!
Zadziwiły mnie składy prowadzone przez
dwie maszyny BR151 - to bardzo stareńkie elektrowozy z przełomu lat 50/60. Myślałem, że takich już nie ma we flocie DB-Cargo. A tu tymczasem posuwają sobie w trakcji podwójnej z długimi składami węglarek. Skąd ten węgiel?
Większość trakcji towarowej obsługują jednak współczesne e-loki asynchro TRAXX Bombardiera (EU43 na PKP-Cargo - mają takich 6 i jeżdżą do HH, ale nie spotkałem jakoś), albo Eurosprinter Siemensa. Maszyny są chyba w większości DB-Cargo, ale sporo, bardzo dużo przeróżnych przewoźników prywatnych w przeróżnych malowaniach. Pociągi to oczywiście na ogół "intermodale" (kontenerowe, naczepy, TIRy), ale też sporo cystern.
No to na zakończenie -
ruch jak cholera - gdzie nam do tego!