Dodaj do ulubionych

Im dłużej myślę

04.06.06, 17:50
o "Bramie Trzeciego Tysiąclecia" tym bardziej jestem przerażony meandrami
ludzkiej (urzędniczej) psychiki. Pomniki, klejnoty i sznycle... Cheops budując
piramidę miał jakieś przesłanki na temat wieczności. Pomysłodawca Bramy jest,
dla mnie, anonimowy. Wydaje mi się być totalnym głupcem. Od Big Bang upłynęło
już znacznie więcej czasu niż 3000 lat. Chrystus, którego urodziny spowodowały
tę okrągłą liczbę, pomników ma nadmiar grożący nowym obrazoburstwem
(ikonoklastia czy jakoś tak).Pytania "po co" i "dlaczego" tworzą przeplatający
się kwantowy warkoczyk. Odpowiedzi brak lecz różne mogą być hipotezy. Hipoteza
ekonomiczna ("byt kształtuje świadomość") jest dość trywialna, ale musi być
brana pod uwagę (jacyś ludzie na tym zarobią). Pomniki, klejnoty i sznycle...
Daje to, hipotetyczną, odpowiedź na pytanie "po co", ale nie ma nic do
powiedzenia na pytanie "dlaczego".
Obserwuj wątek
    • hurysa1 Re: Im dłużej myślę 05.06.06, 01:20
      Pomysł bramy 3-ciego tysiąclecia nie podoba Ci się, a co sądzisz o konkretnych
      projektach?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=38634450&a=38678268
    • bonczek_hydroforgroup patriotyczne wzdęcia 05.06.06, 05:58
      Nie ma logicznych przesłanek po za chorym polskim wyścigiem kto lepiej Wojtyłłę
      upamiętni. Włodarze miast stają na głowach by ich projekty, pomniki, miejsca
      pamięci były najokazalsze. W wypadku Wrocławia pewnie chodzi o swoisty wyścig
      pomiędzy fontanną zdrój /wyjątkowe g..../ a papieską szparką made in dudkiewicz.
      Istota przedsięwziecia nie jest priorytetem ale sam fakt kto lepsze i okazalsze
      uczyni. Nie potrafimy zrobic dobrze ulicy we Wrocłaiu /patrz Grunwaldzka/. Od
      lat można się zabić autem za Mostem Szczytnickim gdzie kostka, przeplata się z
      asfaltem i szynami /wjazd od Warszawy!/. Nie potrafimy zrobić nic z klasą i
      rozmachem jak robili to Niemcy w XIX iXX wieku. Nie mówię już o trwałości.
      Potrafimy jedynie zmieniać nazwy ulic i placów wraz z modą polityczno -
      religijną i wieszać twarze UB-eków w Rynku zamiast zostawić to sądom. Jeśli już
      coś z rozmachem to papieską szparkę chcemy zbudować - wiesz co map4? -
      zazdroszczę Tobie..tego dystansu do naszej polskiej chorej rzeczywistości.
      • map4 Re: patriotyczne wzdęcia 05.06.06, 13:00
        bonczek_hydroforgroup napisał:

> Jeśli już
        > coś z rozmachem to papieską szparkę chcemy zbudować - wiesz co map4? -
        > zazdroszczę Tobie..tego dystansu do naszej polskiej chorej rzeczywistości.

Tylko że ile razy pojawiam się we Wrocławiu uderza mnie to jak obuchem, tym
        mocniej, im dłużej mnie nie było. W sierpniu będę chyba miał okazję przejechać
        się nową linią ICE (szybka kolej w Niemczech) na trasie Monachium-Norymberga.
        Odległość 160 km pociąg pokonuje w 63 minuty wliczając w to jeden postój w
        Ingolstadt. Koszty tej linii - 3,6 mld Euro, zysk - ok. 40 minut w porównaniu do
        dotychczasowej trasy. I tak sobie myślę, że Niemcy wydają 15 miliadrów złotych
        na skrócenie czasu podróży o 40 minut, a we Wrocławiu zamiast postawić estakadę
        na skrzyżowaniu Grabiszyńska-Klecińska w przedłużeniu estakady nad torami obok
        FATu wydaje się 20 mln na budowę następnego pomnika - pro memoriam Dutkiewicz.

Nie mogę się nie podeprzeć cytatem:
        dlaczego biedniśmy ? Bo głupi.
        Dlaczego głupi ? bo biedni.

Coś z fatalizmu ciąży nad Wrocławiem, coś mrocznego, niedającego się słowami
        opisać. Jakiś taki zaklęty krąg niemocy.

Próbuję wyobrazić sobie, że pewnego dnia możliwe się stanie mieszkanie w
        Poznaniu i praca we Wrocławiu. Jedna godzina pociągiem - jeszcze da się
        wytrzymać. Niestety, nawet jak na majaczenia senne bujda jest to zbyt duża.

Nie ma co podziwiać, Bonczku, każdy przyjazd do Wrocławia to ciężka walka, do
        której przystępuję i którą regularnie przegrywam. Najpierw przez parę rund lecą
        porządne bęcki, a na końcu ZAWSZE jest nokaut.

Przyjeżdżam, obrywam, wyjeżdżam - i tak w kółko Macieju.
        Normalnie masochizm jakiś.
      • napoj.chmielowy Re: patriotyczne wzdęcia 05.06.06, 13:33
        Fontanna - ostatni wytrysk Zdrojewskiego
        Brama - ostatni wzwód Dutkiewicza?
    • bonczek_hydroforgroup do gnoju się przyzwyczaiłem 05.06.06, 19:39
      ale boli ten notoryczny brak wyciągania wniosków i ta patriotyczno - bogobojna
      błazenada...w mieście będącym wizytówką naszą na drodze do cywilizacji.
      • zalogowany.cookie Ale jak pierdyknie... 09.06.06, 20:41
        i ktoś wygrzebie w archiwach ipeenu, że biskup Karol W. odbył był w latach 60.
        kilka rozmów z wiadomymi funkcjonariuszami, i odbędzie się uroczyste
        rozpieprzanie piczki tysiąclecia, a następnie wysyłanie pomników do nieba za
        pomocą trotylu, to się uchleję jak nigdy dotąd. Amen.
    • kolejar Pomysł dobry... 10.06.06, 00:32
      Wręcz będzie świetny, jak pod Bramą będą jeździły tramy. To taki Łuk Triumfalny.
      Jest co czcić poczuciem triumfu - to upadek komunizmu. To pewnie i symbol III
      tysiąclecia, a jak nie, to pozostaje tylko zmienić nazwę Bramy na np. Stulecia?
      Jak Hala?
      Szkoda, że pod Łukiem Triumfalnym w Paris chwilowo nie ma tramów, ale pewnie
      wkrótce będą. Pod naszą Bramą muszą być! W Szczecinie jest taka Brama (to do
      napoja.chmielowego), ale za wąska, więc chociaż jeden tor puścili, a drugi
      objeżdża (napój.chmielowy dobrze wie, gdzie to jest). Mam więc nadzieję, że
      nasza Brama będzie na tyle duża, że oba, a nawet 4 z peronami się zmieszczą.
      Więc, idąc za ciosem, mam propozycję:
      Niech ta Brama będzie dworcem! Dworzec Powstańców Śl. jest bez wątpienia
      potrzebny. Więc Brama z przejściami na perony tramów i busów, hol, kasy ZTM,
      kioski z tytoniem, sklepiki z alkiem, kawiarenki z dobrą kawą i jeszcze lepszą
      marijuaną...
      Brama 1000-lecia Dworcem 1000-lecia!
      • napoj.chmielowy Re: Pomysł dobry... 10.06.06, 12:18
        kolejar napisał:

> Wręcz będzie świetny, jak pod Bramą będą jeździły tramy. To taki Łuk Triumfalny
        >

Czy w tym mieście nie ma ważniejszych spraw do załatwienia (choćby uzdrowienie
        komunikacji - ile tramów można kupić za 20 milionów...).

> Jest co czcić poczuciem triumfu - to upadek komunizmu. To pewnie i symbol III
        > tysiąclecia, a jak nie, to pozostaje tylko zmienić nazwę Bramy na np. Stulecia?
        > Jak Hala?

Widzę, że jesteś miłośnikiem piramidalnych głupot. Komunizm jeszcze nie upadł
        (ja jestem zsowietyzowany na trzy breżniewy, a Dutkiewicz na, circa, osiem).

• kolejar Re: Pomysł dobry... 10.06.06, 14:42
          napoj.chmielowy napisał:
          > Czy w tym mieście nie ma ważniejszych spraw do załatwienia (choćby uzdrowienie
          > komunikacji - ile tramów można kupić za 20 milionów...).

I o uzdrowienie komunikacji własnie chodzi! Funkcjonalne i estetyczne dworce
          komunikacji miejskiej niewątpliwie mają wpływ na poprawę stanu jej zdrowia, a
          przynajmniej na poprawę zdrowia podróżnych. Brama BEZ DWORCA jest BEZ SENSU.
          Natomiast dworzec bez dodatkowych nakładów może być bramą - to tylko kwestia
          formy, nie treści. A tramów za 20 mln można kupić max kilka (zależy jakich i od
          kogo).
          Polemizowałeś jeszcze z tezą o upadku komunizmu. Jasne, mentalnie trwa i jeszcze
          trochę potrwa - pewien sławny psychiatra mawiał, że 3 pokolenia. Ale ja miałem
          na myśli upadek formy, a nie jej mentalnej zawartości - czyli braku.
          • napoj.chmielowy Re: Pomysł dobry... 10.06.06, 15:10
            kolejar napisał:

> Polemizowałeś jeszcze z tezą o upadku komunizmu. Jasne, mentalnie trwa i jeszcz
            > e
            > trochę potrwa - pewien sławny psychiatra mawiał, że 3 pokolenia. Ale ja miałem
            > na myśli upadek formy, a nie jej mentalnej zawartości - czyli braku.

Formę formą chcesz uwiecznić?
            • hurysa1 Re: Pomysł dobry... 11.06.06, 12:34
              Chińczycy mają takie przysłowie:
              "Gdy masz dwa chleby jeden zamień na lilię."
              Pytanie: Czy Wrocław ma dwa chleby?
              Pytanie: Czy "Brama" jest tak piękna jak lilia?
            • map4 Re: Pomysł dobry... 12.06.06, 09:07
              napoj.chmielowy napisał:

> Formę formą chcesz uwiecznić?

Kaca przecież się klinem zabija.
              • napoj.chmielowy Re: Pomysł dobry... 12.06.06, 10:31
                map4 napisał:

> napoj.chmielowy napisał:
                >
                > > Formę formą chcesz uwiecznić?
                >
                > Kaca przecież się klinem zabija.
                >

Masz rację, ale to prowadzi do nałogu (jeśli już nałogiem nie jest)
                • map4 Re: Pomysł dobry... 12.06.06, 10:55
                  napoj.chmielowy napisał:

> Masz rację, ale to prowadzi do nałogu (jeśli już nałogiem nie jest)

No to co ?

Zachowujesz się, jak facet, który w dniu ślubu już myśli o wykiwaniu adwokata
                  starej w czasie rozwodu.

Nie psuj zabawy, na razie pięknie jest. A z nowym pomnikiem będzie jeszcze
                  piękniej. Tramwaj znikający w szparze, a to wszystko w hołdzie Wojtyle.
                  No toż to przecież miód po prostu !
                  • napoj.chmielowy Re: Pomysł dobry... 12.06.06, 11:16
                    map4 napisał:

>
                    > Zachowujesz się, jak facet, który w dniu ślubu już myśli o wykiwaniu adwokata
                    > starej w czasie rozwodu.
                    >
                    > Nie psuj zabawy, na razie pięknie jest. A z nowym pomnikiem będzie jeszcze
                    > piękniej. Tramwaj znikający w szparze, a to wszystko w hołdzie Wojtyle.
                    > No toż to przecież miód po prostu !
                    >

Jeden mały problem - nie znoszę miodu!
                    • map4 Re: Pomysł dobry... 12.06.06, 11:45
                      napoj.chmielowy napisał:

> Jeden mały problem - nie znoszę miodu!

A teraz jak Smerf-maruda smile

Do tematu wracając, a i bardziej na poważnie: pomnik niestety zostanie
                      postawiony, bo przecież głód sukcesów przed wyborami jest potężny.

Ponieważ najwyraźniej władza we Wrocławiu jest nieusuwalna masz dwa wyjścia:
                      zapisać się do PO lub wyjechać, inaczej dyskomfort egzystencji kiedyś Cię udusi.

Możesz również liczyć na to, że PiS zwinie całą szajkę w świetle reflektorów na
                      tydzień przed wyborami, ale szanse na to oceniam nisko. Widzisz, PO ma już
                      kilogramy teczek o przewałach koalicjanta. Tak więc złapał Kozak Tatarzyna ...

Naprawdę radzę Ci zapisać się do koła gospodyń wiejskich prowadzonego na forum
                      przez kol. Rafisa. PZPR też -dla porównania- nie była ideałem, ale po zapisaniu
                      się do niej miał człowiek przynajmniej spokój. Odruch wymiotny też po jakimś
                      czasie mija.
                      • napoj.chmielowy Re: Pomysł dobry... 12.06.06, 11:58
                        Twoje rady Mapie są świetne. Jak będę miał czas to o nich pomyślę. "Brama"
                        zaczyna mi zwisać, zresztą to ładnie brzmi: "Broda, która wystawiła Bramę".
                        Chyba w tym zdaniu są rymy wewnętrzne?
                        • map4 Re: Pomysł dobry... 12.06.06, 15:08
                          napoj.chmielowy napisał:

> zresztą to ładnie brzmi: "Broda, która wystawiła Bramę".

Ja bym napisał "Broda, która urodziła bramę".

Nie pomniejszajmy zasług dyrektora Brody dla potomności.
                          To wielka postać jest !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka