Dodaj do ulubionych

syfilizacja

12.09.07, 22:25
szykuje sie do szturmu na biskupin:
wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/768251.html
"Most Wschodni przez Odrę będzie miał jedenaście podpór i około 28 metrów
szerokości. Będą na nim dwie jezdnie, każda z dwoma pasami, a po bokach
ścieżki rowerowe i chodniki" czyli bedziem mieli w sasiedztwie nacennieszych
obiektow architektonicznych miasta (kompleks hali 100lecia i sepolna
rozcietych obwodnica)z koziej dupy, bezpluciowa estakade "utrzymana będą w
kolorze szarym." juz gorzej chyba nie mozna bylo. a, bym zapomnial: moze, bo
nie bedzie tramwaju. jakos nie zostal ujety w studium (zmienianym na zyczenie
J.P. dupkiewicza w zeszlym roku). haslo "tanio i szybko" trzyma sie dobrze.
ogloszenie:
wzp.zdik.wroc.pl/announcements/show/196/1079
Obserwuj wątek
    • napoj.chmielowy Re: syfilizacja 12.09.07, 22:32
      kurwa
      nie cierpię tych samochodów
      kwintesencja egoizmu
      hałasują
      a mnie po chodniku rzuca
      (hałas rujnuje błędnik)
      kurwa
      chałupa mi się trzęsie
      gdy przejeżdża nałdowany TIR
      • poloeschatolo Re: syfilizacja 12.09.07, 23:02
        napoj.chmielowy napisał:

> kurwa
        > nie cierpię tych samochodów
        > kwintesencja egoizmu
        > hałasują
        > a mnie po chodniku rzuca
        > (hałas rujnuje błędnik)
        > kurwa
        > chałupa mi się trzęsie
        > gdy przejeżdża nałdowany TIR

niezłe kwadrat haiku

ale największa chujnia z tym, że mosty dostające nagrody miasta (vide most
        milenijny) są żenujące pod względem estetycznym - taniość rozwiązań
        technologicznych i odetkanie zakorkowanego miasta ma rekompensować wizualne
        potworki.

zresztą to nie jedyna słabość proponowanego rozwiązania. dlaczego dwie nitki
        mostu a nie np. jedna z wydzielonym torowiskiem dla środków masowej zagłady
        komunikacyjnej? gdzie detal, który będzie na tyle indywidualny, że nowe mosty
        będą identyfikowalne jak grunwaldzki, zwierzyniecki czy nawet szczytnicki (z
        poniemieckim herbem miasta wkomponowanym w balustradę).

moim zdaniem to co się dzieje we wrocławiu to rzecz haniebna. miasto upodabnia
        się do warszawki - stolycy IV.2 RP. jądro regana z grunpą. galdom i nowy
        betonblokhaus dewastujące centrum miasta. coś z tym trzeba zrobić. najlepiej
        przykuć łańcuchami pierdolonych technokratów w tych miejscach i skazać na 2
        tygodnie przymusu oglądania potworności na które wydali zgodę. może by to coś
        pomogło.

w każdym razie potrzebny jest front antydewastacyjny wrocławia.

a w lince wizualki różnych czałkiem potrzebnych inwestycji komunikacyjnych,
        które jednak są wyjątkowo ohydne. wszystko podporządkowane cenie...

www.kilian.wroclaw.pl/
        • cieplekapcie Re: syfilizacja 12.09.07, 23:30
          tandeciarstwo, brak horyzontow, zasciankowosc, sztampa, brak polotu i odwagi -
          to miasto potrafi stawiac tylko riposty historyczne w postaci spizowych bolkow
          na koniu.
          w sferze komunikacyjnej jest nielepiej - KZ nigdzie nie dojedziesz w rozsadnym
          czasie, a im wiecej smierdzieli na ulicach tym wiekszy powod do dumy - wszak
          poziom syfilizacyjny nam rosnie jak na drozdzach - trzeba wiecej drog, drog.
          drog. hameryka rafalowi sie sni, a nam daleko jeszcze nawet do bogoty
          pl.youtube.com/watch?v=5rwwxrWHBB8
          • poloeschatolo syfilizacja przestrzeni publicznej 12.09.07, 23:41
            o tym zapomniałem. o kluczowym problemie współczesnych miast.

a propos filmu to nie przypuszczałem, że takie rzeczy są możliwe w bogocie.
            kraju kokainowych karteli, FARC'u i tym podobnych rzeczy.

no i jeśli tak jest w stolicy kolumbii to stolica dolnego śląska jest lata
            świetlne za tzw. 3światem
        • kolejar Re: syfilizacja 13.09.07, 10:47
          poloeschatolo napisała:
          > moim zdaniem to co się dzieje we wrocławiu to rzecz haniebna. miasto upodabnia
          > się do warszawki - stolycy IV.2 RP.

To nieprawda. Żeby chociaż tak było... Byłem kiedyś pod mostem Milenijnym -
          POTWORNOŚĆ! Niewyobrażalny kulfon. Świętokrzyski przy tym (oba tzw. wantowce) to
          epokowo wybitne dzieło architektury. A Dworzec Centralny podobno mają zburzyć,
          bo oszpeca centrum... smile - naprawdę to słyszałem.
      • cieplekapcie Re: syfilizacja 13.09.07, 12:59
        > kwintesencja egoizmu
        to sie leczy
        www.youtube.com/watch?v=AV68pPxr2hg
        smile
    • poloeschatolo uwiąd magistrckiego rdzenia 12.09.07, 23:23
      zakulisy medialnego sukcesu magistratu:

miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4484007.html
      a tam m.in. wzmianka o czarnych chmurach nad expo 2012 oraz ręcznym sterowaniu
      mediów

pewnie tak jest też z innymi sprawami i sprawkami w mieście breslau
      • poloeschatolo Re: uwiąd magistrackiego rdzenia + tryper 12.09.07, 23:26
        poloeschatolo napisała:

> zakulisy medialnego sukcesu magistratu:
        >
        > miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4484007.html
        >
        > a tam m.in. wzmianka o czarnych chmurach nad expo 2012 oraz ręcznym
        > sterowaniu mediów

miało być o ręcznym sterowaniu mediami (lokalnymi).

dobry pijar jest najważniejszy. treści zaś mało istotne
        • cieplekapcie Re: uwiąd magistrackiego rdzenia + tryper 12.09.07, 23:42
          hahaha! dupkiewicz zawsze dbal o nieskalany wyglad
          to czlowiek ktory istnieje tylko i wylacznie dzieki kampaniom PR
          widze ze zychu i marcinek dbaja o dobre samopoczucie monarchy
          nawet jak za (nie)dawnych czasow probuja odgadywac jego zachcianki i kaprysy. a
          rafal pokiwa im oczywiscie palcem, usmiechnie sie do kamery i powie ze to
          nieladne bylo, ale juz sie nie powtorzy....
          • bonczek_hydroforgroup Re: uwiąd magistrackiego rdzenia + tryper 13.09.07, 10:55
            z tego co wiem to sam berg z konwiarzem zaprojektowali plany tej
            obwodnicy z mostami juz w latach 30 tych. Ich akurat nie posadzam o
            brak poczucia estetyki czy prawidłowego planowania rozwoju miasta.
            Kazimierza Wielkiego to nic innego jak zwienczenie ich dzieła z lat
            20/30..Obwodnica jak najbardziej jest potrzebna w tym miejscu.
            Podusimy sie z czasem w miescie bez takich inwestycji. Co do smaku
            architektonicznego ..to najlepiej ujął brezly twierdząc, że Wrocław
            to takie miejsce na świecie w którym klultura niższa wyparła kulturę
            wyższą..
            Poczekamy, zobaczymy
            • kolejar Re: uwiąd magistrackiego rdzenia + tryper 13.09.07, 11:21
              bonczek_hydroforgroup napisał:

> z tego co wiem to sam berg z konwiarzem zaprojektowali...

Tak, tak, wydaje mi się, że dobrze wiesz. Generalnie zgadzam się ze wszystkimi
              Twoimi twierdzeniami, ale... Do estetycznych koncepcji "Bauhausowców" można mieć
              niekiedy poważne zastrzeżenia - np. nie sądzę, żeby wieżowce na rogach Rynku
              były na miejscu. Obecnie projektowane mosty są ohydne. Może ten wantowiec nad
              śluzą Rędzin ze 130-metrowym pylonem będzie do sensu? A powinien, bo pylon
              będzie widać z całego miasta... Ogólnie uważam, że konkursy, konkursy,
              konkursy... Nie kasa za wszelką cenę i tylko kasa!
              • bonczek_hydroforgroup Re: uwiąd magistrackiego rdzenia + tryper 13.09.07, 13:17
                z pewnoscia piszesz o banku Rumpa na rogu SOlnego i Rynku. Otóż
                faktycznie pasuje on jak pięśc do nosa lub ta nieszczesna fontanna w
                rynku. Z tej perspektywy w rzeczy samej to knot....ale...
                Czy aby do końca? Otóż Berg z Konwiarzem rozpoczęli olbrzymi projekt
                przebudowy centrum Wrocławia. Właśnie ów klocek bankowy miał byc
                jego poczatkiem i stanowić jeną z pierzei głównej ulicy biegnącej na
                wprost dworca Świebodzkiego !
                Plac Solny jak i Rynek miał ulec duzym przeobrażeniom na rzecz epoki
                Bauhausu a sam projekt tej inwestycji do dziś jest intrygujący.
                Gdyby został ukończony kto wie czy nie zachwycalibyśmy się czymś
                innym niz obecnie. Niestety po wybudowaniu baku miasto przyjeło inne
                priorytety rozwojowe a co za tym idzie szlag trafił koncepcje Berga
                i Konwiarza. Ibank stoi do dziśsmile
                • kolejar Re: uwiąd magistrackiego rdzenia + tryper 13.09.07, 14:41
                  bonczek_hydroforgroup napisał:

> z pewnoscia piszesz o banku Rumpa na rogu SOlnego i Rynku.

Jasne!!! - o ten bank mi chodzi. Nie wiem do końca, co Berg z Konwiarzem sobie
                  dalej wymyślali, ale chciałbym wiedzieć. Po prostu nie widziałem nigdy ich
                  docelowych planów, więc trudno mi zająć jakiekolwiek stanowisko. Piszesz, że ów
                  bauhausowy projekt do dziś jest interesujący... Odpowiedzieć mogę wciąż tylko
                  jedno - chcę ZOBACZYĆ! Potem będziemy mogli gadać.
                  A ja w takim ich osiedlu się urodziłem, żyłem i wciąż tu trwam... W bloku z 1936...
        • cieplekapcie Re: uwiąd magistrackiego rdzenia - zapis spotkania 13.09.07, 17:36
          serwisy.gazeta.pl/tokfm/4,59306,,,,4484647.html
          piekne nagranie smile no to strzalka!big_grin
          • poloeschatolo Re: uwiąd magistrackiego rdzenia - zapis spotkani 13.09.07, 18:59
            cieplekapcie

do diaska pojawiasz się i znikasz? wrzucaj takie njusy bo łaknienie spore
            • napoj.chmielowy Kiedy wielcy przepraszają 13.09.07, 21:43
              Vivat dyktafon (Michnik zawsze miał niekiepski łeb).
              miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4487264.html
    • tsy Zagadka. 13.09.07, 11:46
      Jedna reglarnie kursująca linia tramwajowa jest pod względem przepustowości
      równoważ ilopasmowej jezdni?
      • kolejar Re: Zagadka. 13.09.07, 14:33
        tsy napisał:

> Jedna reglarnie kursująca linia tramwajowa jest pod względem przepustowości
        > równoważ ilopasmowej jezdni?

Z tymi dywagacjami skieruj się Gościu na forum wrocławskie Komunikacja i Drogi -
        tam jest taki dyskutant "svartesjel", który wciąż analizuje tzw. potoki i
        twierdzi, że tram na nowym moście niepotrzebny. Może Wy stąd coś tam bluzgać
        będziecie, bo ja już od lat nie mam siły. A uważam, że to tram generuje potoki,
        a nie odwrotnie!!!
    • map4 Re: syfilizacja 15.09.07, 09:21
      cieplekapcie napisała:

> "Most Wschodni przez Odrę będzie miał jedenaście podpór i około 28 metrów
      > szerokości. Będą na nim dwie jezdnie, każda z dwoma pasami, a po bokach
      > ścieżki rowerowe i chodniki"

... a powinien mieć po trzy pasy (trzeci zarezerowany dla autobusów MPK,
      karetek, policji, straży pożarnej i limuzyny prezydenciunia) plus torowisko dla
      tramwajów.

Ale my to sobie możemy ... magistrat przecież i tak wie lepiej.
    • pitole.trolle Re: syfilizacja 15.09.07, 15:10
      Żeby choć część z Was wiedziała o czym pisze. Rozumiem nie podoba sie i koniec,
      a pomysły które tu i ówdzie się pojawiają są gatunku kupowania działki na księżycu.
      • cieplekapcie Re: syfilizacja 17.09.07, 00:28
        wiem o czym pisze. rozwazania tutaj dotycza nie tego co jest najtansze (tu
        zwyklo sie mowic "wykonalne") ale tego co jest mozliwe przy obraniu innych
        priorytetow niz sa obecnie dominujace w inz.drog.
        kolejna sprawa to estetyka: imho bedzie to ni mniej ni wiecej tylko chamska
        estakada jaka mamy np na klecinskiej (tam moze pasuje do otoczenia, ale w tutaj?!)

wizualki obwodnicy przez biskupin
        www.kilian.wroclaw.pl/wizualizacje/WROCLAW%20-%201-%20Obwodnica%20srodmiejska/index.html
        widac studium tez olali: nie bedzie planowanego polaczenia tram biskupin-sepolno
        przez 9 maja.

pomysl zeby tram mial tylko koncentryczne polaczenia jest niemadry
        tutaj byla dogodna sznasa do polaczenia krzykow i ww, to bylo realne i przy
        odpowiednim priorytecie tez oplacalne. a sciemnianie ludzi, mowiac im ze to nie
        bedzie trasa tranzytowa tylko udogodnienie dla ww jest niesmaczne. podejrzewam,
        ze jak za jakis czas zaczna protestowac mieszkancy mickiewicza, moniuszki,
        sniadeckich, ze im auta zyc nie daja, to bedzie to wysmienity pretekst zeby
        kontynuowac obwodnice przy stadionie, przez kowale. teraz sie o tym nie mowi, bo
        to jeszcze nie zostalo odpowiednio medialnie przyprawione, ale bedzie to bez
        watpienia problem.

• pitole.trolle Re: syfilizacja 17.09.07, 12:32
          cieplekapcie napisała:

> wiem o czym pisze.

Czyżby? - o czym poniżej

rozwazania tutaj dotycza nie tego co jest najtansze (tu
          > zwyklo sie mowic "wykonalne") ale tego co jest mozliwe przy obraniu innych
          > priorytetow niz sa obecnie dominujace w inz.drog.

jakie są priorytety w drogownictwie?

> kolejna sprawa to estetyka: imho bedzie to ni mniej ni wiecej tylko chamska
          > estakada jaka mamy np na klecinskiej (tam moze pasuje do otoczenia, ale w tutaj

piękny argument "chamska". Może przynajmniej jakieś porównania, co do czego,
          żebym się połapał w guście.

> ?!)
          >
          > wizualki obwodnicy przez biskupin
          > <a
          href="www.kilian.wroclaw.pl/wizualizacje/WROCLAW%20-%201-%20Obwodnica%20srodmiejska/index.html"
          target="_blank">www.kilian.wroclaw.pl/wizualizacje/WROCLAW%20-%201-%20Obwodnica%20srodmiejska/index.html</a>
          > widac studium tez olali: nie bedzie planowanego polaczenia tram biskupin-sepoln
          > o
          > przez 9 maja.

na jaką cholerę?
          >
          > pomysl zeby tram mial tylko koncentryczne polaczenia jest niemadry
          > tutaj byla dogodna sznasa do polaczenia krzykow i ww, to bylo realne i przy
          > odpowiednim priorytecie tez oplacalne.

Skąd założenie o opłacalności? Mówisz priorytet ale chyba nie wiesz co to słowo
          znaczy. Znasz strukturę ruchu mieszkańców Wrocławia i okolic w ciągu dnia?

a sciemnianie ludzi, mowiac im ze to nie
          > bedzie trasa tranzytowa tylko udogodnienie dla ww jest niesmaczne. podejrzewam,

podejrzewam, że jesteś Marsjaninem i co?

> ze jak za jakis czas zaczna protestowac mieszkancy mickiewicza, moniuszki,
          > sniadeckich, ze im auta zyc nie daja, to bedzie to wysmienity pretekst zeby
          > kontynuowac obwodnice przy stadionie, przez kowale. teraz sie o tym nie mowi, b
          > o
          > to jeszcze nie zostalo odpowiednio medialnie przyprawione, ale bedzie to bez
          > watpienia problem.
          >
          ble, ble, ble. Pewnie władza to ukryła, wszystko już przygotowane, żeby ciemnego
          luda urobić. Jak widać znowu się nie udało. Spisek został wykryty!!!
      • map4 Re: syfilizacja 17.09.07, 09:36
        pitole.trolle napisał:

> Żeby choć część z Was wiedziała o czym pisze.

Przyjmuję krytykę z pokorą, jednocześnie dziękując za sznurek do rysunków. A na
        rysunkach, niestety, typowe dla Wrocławia przestarzałe rozwiązania komunikacyjne.

Zaledwie dwa pasy w jednym kierunku, brak torowiska tramwajowego i na każdym
        skrzyżowaniu światła ...
        Na moście brak jest zieleni, sam most poprzez ekrany sprawia wrażenie rury.
        Wąsko, ciasno i pełne wyizolowanie od otoczenia. Ten rodzaj architektury poprzez
        swoje wyobcowanie będzie podświadomie zmuszał kierowców do mocnego naciskania
        pedału gazu. Zwykłe metalowe listwy jako ograniczenie przed stoczeniem się do
        rzeki w świecie 60 tonowych ciężarówek to jest jakiś ponury żart.

Ohyda: typowo po worocławsku, byle jak, byle tanio, byle szybko.
        • pitole.trolle Re: syfilizacja 17.09.07, 12:39
          Prawdą jest, że nie powiedziałem, że to rozwiązanie dobre, ani dobrze
          przygotowane architektonicznie i konstrukcyjnie. Jest to w skrócie realizacja
          przedwojennych założeń urbanizacyjnych. Struktura ruchu w tym rejonie miasta ma
          charakter lokalny, i do tego służy obwodnica śródmiejska. Do momentu wybudowania
          obwodnic - autostradowej i wschodniej nie mam mowy o rozładowaniu ruchu
          tranzytowego (to jest około 10% ruchu całego).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka