Dodaj do ulubionych

Zarobki sołtysów

10.02.14, 14:37
Czytam właśnie o podwyżkach dla Sołtysów w Podkarpackim i jestem w szoku ile oni zarabiają
www.gazetakrakowska.pl/artykul/3318972,soltysi-maja-coraz-wiecej-pracy-tylko-czesc-dostanie-podwyzke,id,t.html?cookie=1
A u nas ile płacą? Może to się bardziej opłaca niż niektórzy myślą...
Obserwuj wątek
    • j.aranowski Re: Zarobki sołtysów 10.02.14, 16:51
      Dieta wynosi 400 zł miesięcznie, przy czym za nieobecność na sesji potrącane jest 50%. Dodatkowo 6% prowizji od zebranych podatków. Nie są to jakieś zabójcze kwoty. Może 1200 zł rocznie. W sumie wychodzi więc około 500 zł miesięcznie, jeśli w każdym miesiącu jest sesja i żadnej się nie opuści. W zamian za to, nikt nie pyta ile kilometrów wyjeździsz swoim prywatnym samochodem, ile kosztują cię tonery czy tusze, ile papier do drukarki, ile kasy wydasz na telefon. Ja mam np. 5 tablic, (powinienem mieć 7) a dostaję jeden plakat. Mam wybór, albo na własny koszt go powielić, albo powiesić tylko w jednym rejonie wsi, bardzo rozległej wsi jaką są Dawidy Bankowe. Uczestniczymy też w różnego rodzaju interwencjach czy odbiorach inwestycji. Prawie zawsze odbywa się to w godzinach naszej normalnej pracy (o ile ktoś pracuje). Dlatego niestety często jest tak, że ludzie mogący coś wnieść do samorządu, nie chcą kandydować na sołtysów, bo nie chcą dokładać do "tego interesu".
      Wśród naszych sołtysów są tacy, którzy pełnili by swą funkcję w pełni społecznie, ale są i tacy, dla których najważniejsze jest złożenie podpisu na liście obecności i ... ulotnienie się po angielsku.

Pozdrawiam wszystkich
      (niepokorny sołtys)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka