Dodaj do ulubionych

Ceny szamba

23.01.07, 19:18
Kochani,

powiedzce ile płacicie za wywoz szamba - my korzystamy albo z Hetmana albo z
Jarpera(wieksza beczka, ale cena 150 zl). Dzis skorzystaliśmy z lokalnej
szambiarki i tez 150 złotych. Wybieramy szambo raz na miesiac wiec łatwo
policzyć koszt, no, ale nie umiemy inaczej.

A może ktoś zna kogoś ciut tańszego? Może macie jakieś sposoby - ja np. mam
wrażenie, że jak są deszcze to szybciej się zapełnia, ale nie wiem jak te
pokrywy totalnie uszczelnić.

Tylko prosze bez narzekania na cwanych sąsiadów, bo ja też to widzę, ale
myslę, że są i "environment fiendly" sposoby ratowania naszego budżetu

Pozdrawiam

M.
Obserwuj wątek
    • raszyn_krzys Re: Ceny szamba 23.01.07, 22:59
      Sir-Com. Wywóz nieczystości płynnych i stałych
      05-816 Opacz Mała, 0 22 723 89 59
      Targowa 28
      - godziny otwarcia:
      poniedziałek - piątek: 6-22 sobota: 7-15

Uhm, do Ciebie dobro społeczne kanalizacją zwane nie dotarło?
      • jolka_g Re: Ceny szamba 23.01.07, 23:01
        fak jesteś nowy chyba nie tylko na forum?
        kanalizacja w Raszynie tylko dla nielicznych
        • jolka_g Re: Ceny szamba 23.01.07, 23:03
          a wodę z wodociągu też nie wszyscy mieszkańcy Gminy Raszyn mają
          • raszyn_krzys Re: Ceny szamba 23.01.07, 23:05
            Z ludzmi z którymi rozmawiałem dowiedziałem się: jedni wodociąg mieli już,
            hohohoho lat temu, kanalizację za poprzedniej kadencji. Inni czekali, czekają...
            • jolka_g Re: Ceny szamba 23.01.07, 23:07
              może się wreszcie doczekamy
    • raszyniak1 Re: Ceny szamba 24.01.07, 06:20
      Proponuję organizować lokalne komitety kanalizowania gminy. Może to zmusi
      władze do szybszego działania. Mówiąc szczerze, jakoś dotychczasowe działania
      Rajkowskiego nie przekonują mnie, że coś się w tym temacie rychło zmieni.
      • patrzacy.z.boku Re: Ceny szamba 24.01.07, 13:06
        biedny raszyniaku nie masz kanalizacji?...
        • 1ania12 Re: Ceny szamba 24.01.07, 14:53
          Projekty na kanalizację na Grocholicach są gotowe. W tym roku miała ruszyć
          budowa, jeśli w ciągu 2 lat nie ruszy projekty szlak trafi, ale w obecnej
          chwili trudno mi uwierzyć że coś się ruszy nawet budowa ulicy Sikorskiego
          została wstrzymana, nie ważne że kostka leży i systematycznie jest rozkradana
          • patrzacy.z.boku Re: Ceny szamba 24.01.07, 19:18
            no ktos mial tej kostki pilnowac...

---
            *i co?...
    • ziggyksiazek Re: Ceny szamba 24.01.07, 21:09
      grocholica, aleś nas z tym szambem zostawiła...

jak mrozy i śniegi puszczą to i kopać u grocholicy będą, potem rurę założą itd

tylko jeśli chodzi o ratowanie domowego budżetu, to finansowo na jedno
      wychodzi, tyle że nie trzeba się martwić by zamówić na czas szambelana
      • grocholica Re: Ceny szamba 25.01.07, 08:52
        Ziggy, nie uwierzę, że na kanalizację gminną wydaje się też 150 złotych
        miesięcznie.

No właśnie ile płacicie za to, wy nieliczni szczęśliwcysmile?

Ale co , ktoś coś słyszał o kanalizacji na Grocholicach pewnego, bo ja niedługo
        będę miała jeszcze więcej prania smile

G.
        • raszynia Re: Ceny szamba 25.01.07, 08:57
          Kolezanka w Pruszkowie placi 90 zl, jak chcesz moge Ci podac numer, moze jezdzi
          dalej niz tylko Pruszkow.
          • beata103 Re: Ceny szamba 25.01.07, 09:12
            Grocholico,
            więcej prania?....Czyżby rodzina miała Ci się powiększyć?
        • ziggyksiazek Re: Ceny szamba 25.01.07, 09:13
          Juś ci, między 60 a 120pln/mc w zależności ile wody zużywam do podlewania
          działki, a trzeba jeszcze uwzględnić poniesione koszty 'infrastruktury'
          • ycbo Re: Ceny szamba 30.01.07, 20:36
            trzeba jeszcze uwzględnić poniesione koszty 'infrastruktury'
            No właśnie czy dalej jest tak jka było na początku że głupi zapłacili po 3200
            PLN a mądrzy mówią do dzisiaj niech spadają należy mi się i nie zapłacili ani
            grosika.
            • grocholica Re: Ceny szamba 31.01.07, 09:10
              No coz moje szambo zakladane jakies 2,5 roku temu teez kosztowalo prawie 3
              tys. Wiec ja akurat dzieki takiej beznadziejnej sytuacji w naszej gminie
              zaplace w krotkim czsie podwojnie, ale i tak bym chciala.

G

A z tego co wiem to chyba jest ustawa, ktora zaklada, ze gminy powinny to
              robic "za darmo" - bo oplata za zalozenie jest tak naprawde w kosztach
              eksploatacji
              • ziggyksiazek Re: Ceny szamba 31.01.07, 09:59
                ale darowizny nie są zabronione,

G, racja: podwójne wydatki - prawdę mówiąc nie żałuję, w ziemi pozostał mi (po
                niezbędnych czyszczeniach, odkażaniu, itd) schron na wypadek wojny.
                • halibutt Re: Ceny szamba 31.01.07, 10:39
                  ziggyksiazek napisał:
                  > G, racja: podwójne wydatki - prawdę mówiąc nie żałuję, w ziemi pozostał mi (po
                  > niezbędnych czyszczeniach, odkażaniu, itd) schron na wypadek wojny.

Cóż za straszna śmierć: przysypany w zbiorniku na szambo...
                  • ziggyksiazek Re: Ceny szamba 31.01.07, 10:51
                    halibutt, zamiast mnie uśmiercać zadbaj o puls, QRS coraz bardziej
                    przypomina 'flat line',
                    śmieję się bo już sobie wyobraziłem scenę zniszczonego bunkra i monitor QRS
                    z 'flat line'
                    • ycbo Re: Ceny szamba 31.01.07, 12:47
                      A wracając do tematu to jest obowiązek opłaty czy nie i jeżeli nie to co z tymi
                      którzy wpłacili te pieniądze gminie.
                      • grocholica Re: Ceny szamba 31.01.07, 22:02
                        Wiecie co, smutno mi się zrobiło, bo jednak większość z Was ma normalną
                        kanalizację. A ja co, raczej nieprędko?

Uczę moją dwuletnią córcię korzystania z nocniczka, na koniec robi pa, pa i
                        mówi, że popłynęło do szamba. Ja w jej wieku nie znałam tego słowa a było to 30
                        lat temu!

Czasem zastanawiam się co mi odbiło, by się przenosić z Warszawy. OK, mam 3
                        razy więcej metrów, ale wielu rzeczy mi brak!

G.
                        • j.aranowski Re: Ceny szamba 31.01.07, 22:13
                          Grocholica, nie wiem czy cię to pocieszy, ale my mieszkańcy Dawid Bankowych a
                          szczególnie tej najstarszej części, tez nie mamy większych szans na kanalizację
                          w najbliższej przyszłości. To karygodne, aby gmina sąsiadująca ze stolicą
                          naszego kraju nie była w XXI wieku skanalizowana. Mam rodzinę w okolicach Kielc
                          oraz na wschodzie kraju i wiecie co, to regiony o wiele mniej rozwinięte, a
                          kanalizację i wodociągi na wsiach mają.
                          • grocholica Re: Ceny szamba 31.01.07, 22:33
                            Chyba wczoraj w telewizji ył jakiś reportaż o jakiejś tam wiosce i autor, by
                            podkreślic jej "zabitość dechami" powiedział, że nie dotarła tam jeszcze nawet
                            kanalizacja smile

pozdrawiam

G

PS po raz pierwszy byłam na Twojej stronie; fajna i dowiedziałam się, że moja
                            ulica jest druga w odśnieżaniu - a ja ostatnio jadąc 10 km na godzinę modliłam
                            się by nikt nie szedł bo w zasadzie to nie panowałam nad kierownicą - mnie ten
                            deszcz b. cieszy; nie lubię śniegu na wsi
                            • ziggyksiazek Re: Ceny szamba 31.01.07, 22:37
                              aleście w dobrych nastrojach, oświata zagrożona, szambo wylało, wójt na
                              nartach, budżet się nie-dopina,

zabraknie i dech do zabijania wsi
                          • jolka_g Re: Ceny szamba 31.01.07, 22:35
                            a u mnie to i o wodociągu można pomarzyć,Falenty -rezerwat przyrody, centrum
                            handlowe w pobliżu ,XXI wiek .....
                • j.aranowski Re: Ceny szamba 01.02.07, 10:10
                  Koszt wywozu 10,5 metrowej beczki to dziś około 140 zł. Koszt spuszczenia
                  takiej ilości do kanalizacji to jakieś 30 zł (obecna stawka to coś około 3 zł
                  za m, jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić). Lekko licząc, jeśli założymy,
                  wybieranie szamba tylko raz w miesiącu (oczywiście przyjmuję, że mamy szczelne
                  zbiorniki), miesięcznie w kieszeni zostaje nam 100 zł. Koszt podłączenia zwraca
                  się więc po około 3 latach. Ale to nie wszystko. Dochodzą jeszcze przecież
                  korzyści niewymierne w postaci ochrony środowiska. Może Raszynka by znowu ożyła
                  (kiedyś pływały w niej ryby). Ja, jeśli byłaby możliwość podłączenia, nie wahał
                  bym się ani chwili z "darowaniem" Gminie tych 3600 zł (znów mogę się mylić i
                  proszę o korektę), zwłaszcza, że zdaje się można to rozłożyć na raty (tak
                  przynajmniej było za poprzednich rządów Rajkowskiego).
                  • ziggyksiazek Re: Ceny szamba 01.02.07, 10:24
                    Panie Jarku,
                    teoria jest piękna, może robię coś nie tak, to proszę o radę?

ilość "ścieków" liczona jest tak jak pobór wody - co ma zrobić osoba która,
                    podlewa działkę, używa wody do uzupełniania w oczku wodnym, akwarium itd?

• zbigniew_grocholice Re: Ceny szamba 01.02.07, 10:27
                      I tak będzie liczona, bo póki co liczników na ścieki dla nas nikt nie założy
                      (nie wiem czy one w ogóle istnieją w zakresie mojego portfela).

Można zrobić tak jak wielu Raszynian: mała przydomowa studnia, pompka "ogrodowa"
                      i podlewać ogórdek można.

A czy nadal można płacić w/g ryczałtu za ilość osób zameldowanych albo w/g
                      wskazań licznika, czy tylko to drugie?
                      • grocholica Re: Ceny szamba 01.02.07, 14:36
                        A wiecie ze ja za wode place ok 50 zl za 2 miesiace nie oszczedzajac jej i
                        wybierajac szambo co miesiac. Tzn. ze w naszej gminie scieki sa drozsze niz
                        woda? Czy wy za wode tez placicie wiecej?

A wiem, ze w niketorych gminach mozna miec osobny licznik nie tyle na szambo,
                        co na to ujecie ogrodowe (np. w garazu) i tego sie nie liczy do oplaty za
                        scieki. Tu tak nie mozna?

G
                        • ziggyksiazek Re: Ceny szamba 01.02.07, 15:34
                          Droga g.,
                          nie było można, ani za przedostatniego wójta, ani ostatni nic w tej sprawie nie
                          zrobił, mam nadzieję, że obecny sprawą się zainteresuje i zaproponuje nowe
                          rozwiązania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka