Dodaj do ulubionych

Mieszanka borderline i CHAD

27.01.14, 13:06
Gdzieś przeczytałam, że jest możliwe, że te dwa zaburzenia czasami się "przeplatają". Brat mojego byłego cierpi na Chad, zdiagnozowany, leczony od lat itd. Może są tu osoby, które wiedzą coś więcej na ten temat, albo potrafią dostarczyć jakieś wartościowe linki traktujące właśnie o takim pomieszaniu "CHAD z boorderline" ? Dzięki.
A może przy okazji wywiąże się jakaś ciekawa dyskusja :)
Obserwuj wątek
    • nvv Re: Mieszanka borderline i CHAD 27.01.14, 22:37
      No zachodzą na siebie, miewają podobne powody, podobne dzieciństwo.
      W depresji dwubiegunowej huśtawki są dłuższe. Wyróżnia się różne rodzaje depresji dwubiegunowej i dwa główne typy: typ I, ma okresy manii (oderwanie od rzeczywistości), typ II ma okresy hypomanii (ot, super-dobry nastrój utrzymujący się dłużej, krótszy sen, większa energia). Na te zaburzenia można tez patrzeć od pozytywnej strony: wiele kreatywnych osób ma, lub miało, depresję dwubiegunową
      • brz_a_sk Re: Mieszanka borderline i CHAD 27.01.14, 23:10
        do tego DDA
        jest taka super sympatyczna dziewczyna na bpd-info.pl/

chyba z bpd u niej się w końcu wycofali za to jej córka ma bpd zdiagnozowane

• kasztanyzrenic Re: Mieszanka borderline i CHAD 28.01.14, 09:34
        ile może się utrzymywać okres hipomanii? co się dzieje pomiędzy tymi okresami?
        • estereaaa Re: Mieszanka borderline i CHAD 28.01.14, 09:37
          Z tego co wiem, to nie ma na to reguły.
          W moim pytaniu nie chciałam się skupiać na CHAT, ale bardziej na scharakteryzowaniu tych zachowań które są charakterystyczne dla chorego który ma i CHAD i Borderline.
        • nvv Re: Mieszanka borderline i CHAD 28.01.14, 10:22
          > ile może się utrzymywać okres hipomanii?

Oby jak najdłużej, najlepiej całe życie. (:
          Wiele bym dał aby wiedzieć jak utrzymywać te stany jak najdłużej.
          Niestety, zwykle jest "zjazd", a im bardziej było w górę, tym zwykle bardziej opada w dół (depresja).

Reguły, jak napisała koleżanka, estereaaa, nie ma. Dni, tygodnie, miesiąca, nawet lata. Zwykle tygodnie. W borderline huśtawki są intensywniejsze, nawet tego samego dnia, w ciągu godziny, potrafi bujać na dwie skrajności.

> co się dzieje pomiędzy tymi okresami?

Można funkcjonować normalnie. Każdy człowiek ma epizody większej energii, jak i spokojniejsze/smutniejsze okresy. Granica pomiędzy tym co już jest "zaburzeniem", a co jeszcze nie, jest płynna, subiektywna.

I wg mnie powinniśmy unikać słowa 'choroba', bo ani borderline, ani depresja dwubiegunową chorobami nie są. Natomiast 'zaburzenie' to wszystko co odstaje od statystycznej normy ("normalność") i powoduje cierpienie jednostki, choćby nawet powodowało że człowiek wynajduje żarówkę, laser, teorię względności, itp.
          • estereaaa Re: Mieszanka borderline i CHAD 28.01.14, 10:26
            To prawda, że ani BPD ani CHAD nie jest nazwane choroba, a zaburzeniem. jakkolwiek dla mnie to tylko nazewnictwo. Z tego co wiem, to depresja np jest traktowana jako choroba, niektórzy nie wychodzą z niej przez całe życie, też może być uwarunkowana genetycznie, jak np CHAD.
            Nie upierałabym się przy nazewnictwie, bo już się nieraz w historii zdarzało, że coś co zostało nazwane chorobą, później nią nie było, albo na odwrót.
          • qbel2 Re: Mieszanka borderline i CHAD 28.01.14, 11:12
            nvv napisał:
            > I wg mnie powinniśmy unikać słowa 'choroba', bo ani borderline, ani depresja
            > dwubiegunową chorobami nie są

Po pierwsze nie "depresja" dwubiegunowa, tylko Choroba Afektywna Dwubiegunowa. I jak sama nazwa wskazuje jest to choroba. W jej leczeniu podstawą są leki, a psychoterapia ma znaczenie wyłącznie pomocnicze.
            • estereaaa Re: Mieszanka borderline i CHAD 28.01.14, 12:10
              co racja to racja :)
              • brz_a_sk Re: Mieszanka borderline i CHAD 29.01.14, 18:16
                generalnie
                zaburzenie terapia
                choroba leczenie

a jesli chodzi o prawo to kosmiczna róznica między choroba psychiczna a zaburzeniem

• brz_a_sk Re: Mieszanka borderline i CHAD 14.07.14, 22:34
      to pytanie często wraca
      • brz_a_sk Re: Mieszanka borderline i CHAD 15.07.14, 10:06
        www.nerwica.com/chad-choroba-afektywna-dwubiegunowa-cz-iii-t36459-14.html
        CHAD BPD - leczenie, placówki

www.psychiatria.pl/forum/chad-a-borderline/watek/582900/1.html dyskusje

www.goldenline.pl/grupy/Zainteresowania/psychologia-psychoterapia/choroba-afektywna-dwubiegunowa-vs-borderline,142103/ leczenie czy terapia, dyskusja

mam-efke.pl/forum/viewthread.php?thread_id=1895 o trudnościach w diagnozowaniu

• brightsun Re: Mieszanka borderline i CHAD 10.08.25, 18:02
      Podobnych wątków było trochę, ale ten ma chyba najbardziej sensowny tytuł więc tu się podepnę, bo może ktoś będzie szukał jak ja i coś mu moje uwagi dadzą, bo ja finalnie jak szukałem to niewiele znalazłem.

Nie to że długo jestem w remisji choć to pewnie moja jedna z dłuższych albo najdłuższych- miesiąc z haczkiem, ale już na tym miesiącu widzę jak się funkcjonuje z samym bpd- powiedzmy, bo neurolepty też bpd mi na pewno spłaszczają.

Wiadomix, każdy border inny, każdy chad inny ale może komuś z ta podwójną diagnozą coś się rozświetli.

No to powiem może coś co tu jakby było sporo stałych bywalców by się nie spodobało, ale bpd dobrze terapeutyzowane, bpd z dodatkową farmą to jest po prostu nic, totalny pikuś w porównaniu do chadu. Podkreślam-może u mnie. A zaraz szczegóły
      • brightsun Re: Mieszanka borderline i CHAD 10.08.25, 18:10
        No to tak, u mnie chyba wyłazi, że chad mi masakrycznie podbija bordera, ale jakbym miał je rozróżnić to chad to nastrój, border to ego.

Przy borderze jednak dostaje się bodziec, ok, on może być drobny ale raczej jest, jak jesteś w dobrej terapii to nawet w trudniejszych momentach jakoś zdołasz się raczej skapnac co odpowiada za nastrój. W chad nie masz pojęcia, na bodźce się uodparniasz. To jest na zasadzie że i co z tego że mam powód do pogody ducha jak nade mną chmury. I odwrotnie co z tego że świeci słońce jak nie mam pogody ducha.

W chadzie możesz sobie chcieć i dupa blada, tu zresztą Yada napisała, że w borderze jest jednak chcenie, wola, w chad praktycznie to nie występuje.

Border boli wewnętrznie, chadem dostajesz zewnętrznie
        • brightsun Re: Mieszanka borderline i CHAD 10.08.25, 18:11
          Sorry, nie tu Yada to pisała, w podobnym wątku.
          • brightsun Re: Mieszanka borderline i CHAD 10.08.25, 18:20
            No i tak się składa że różnica jest na sprawczości.

Teraz to już dokładnie czaję, że w chad jestem totalnie skazany, jestem totalną marionetką dla fazy i bez lekarzy nic.

Border totalnie zależy ode mnie. Jak jestem drażliwy i reaguję nadmiernie, pomyślę sobie coś głupiego, nadmiarowego to mogę iść na fajkę i próbować myśleć, to mój nastrój czy coś poważniejszego między nami, o pakowanie się sprzeczaliśmy czy to pretekst, czy mój pomysł serio był lepszy, dżizas a musiał być lepszy?, muszę mieć rację w głupocie?, warto dewaluowac dla głupoty?

W momencie bez remisji nie jestem zdolny do takich przemyśleń. Tylko z opanowanym chadem jestem w stanie nad sobą porządnie pracować. W chadzie uderza mnie wszystko, w samodzielnym borderze tylko to co zasadza się na moim egocentryzmie, poczucie własnej wartości
            • brightsun Re: Mieszanka borderline i CHAD 10.08.25, 18:25
              To też sprawia, że po przemyśleniu czymś tam jestem w stanie posterować, dojść do wniosku kurde naprawmy tę debilną sprzeczkę, chodźmy gdzieś, humor nam się poprawi. Z mańki, hipo, deprechy nic zewnętrznego nie wyprowadzi
          • brightsun Re: Mieszanka borderline i CHAD 10.08.25, 18:30
            Tiaaaa, tu jest ten wątek i w sumie pod nim miałem to wszystko napisać, ale mi się rypnelo 😆

forum.gazeta.pl/forum/w,35861,113454761,113454761,ChAD_kontra_BPD.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka