Dodaj do ulubionych

Nowa diagnoza ?!? Cyklotymia

28.06.15, 20:35
Dla tych, którzy uważają diagnozowanie za pestkę i jakże ochoczo etykietują pogranicznym mam prawdziwą gratkę

Otóż od pewnego czasu mam się dość dziwnie - właściwie od kilku lat dziwniej i inaczej (to najważniejsze)
Miałam różne diagnozy i ich brak - choć jak były to zawsze oscylowały wokół zaburzeń wszelkiego rodzaju od BPD, po narcyzm, histroniczne, mieszane - niewiadome, osobowość niedojrzałą i takie tam
Obecnie zmierzam ku chorobie afektywnej dwubiegunowej wielkimi krokami, jeśli nie zacznę się faszerować lekami (!!!)i ponownie wyląduję na terapii (ile można....) i co ciekawe nie wiem, zwyczajnie nie wiem co się podziało... a może zwyczajnie życie i jego oczekiwania mnie przerosło.. nie wiem

W życiu nie słyszałam o cyklotymii a jednak ponoć mam z nią problem... #$%^&*(

To przykre, że mimo tylu lat walki, tylu terapii, tylu poświęceń okazuje się, że jest się całkowicie bezsilnym wobec własnego systemu nerwowego WTF?

Ktoś coś? ktoś miał podobnie? ktoś coś słyszał? i nie chodzi mi o info na zdrowie.pl czy psychiatria.pl ;)
Obserwuj wątek
    • nvv Re: Nowa diagnoza ?!? Cyklotymia 30.06.15, 11:06
      I tak Cię kochamy, nasza forumowa złośniczko-księżniczko, jakąś byś diagnozę sobie nie znalazła. (;

W naszej części globu modna jest 'walka' - prawie ze wszystkim i ze wszystkim; nawet jak coś wyskoczy na skórze, to jest tendencja do myślenia "walczę z tym!" i sru kolejne środki, zamiast się zastanowić czy to nie nadmiar czegoś wychodzi bokiem.
      W gruncie rzeczy to walka ze sobą. Czasem może warto przestać walczyć i pogodzić się z tym jak jest, na spokojnie przyjrzeć się temu jak jest, a odkryjesz wtedy - może - że wbrew histeriom którymi się nawzajem nakręcamy, jest dobrze.
    • conte44 Re: Nowa diagnoza ?!? Cyklotymia 01.07.15, 11:04
      A cóż w tym dziwnego? W BPD przewijają się jak przyprawy w kotle: zaburzenia odżywiania (dużo bulimiczek to w istocie BPD), depresja, z. histroniczne, z. narcystyczne, cyklotymia/afektywna-dwubiegunowa-ChAD/dawniej:p.maniakalno-depresyjna albo cyklofrenia, osobowość niedojrzała (dużo BPD to infantylne dziewczynki), lekki psychotyzm. U jednych będzie więcej bulimii a mniej zachowań nieco psychotycznych, a u innych będzie więcej narcyzmu za to mniej depresji. To jak z grypą, która "posiada w sobie": bóle i zawroty głowy, podwyższoną temperaturę, światłowstręt, bóle gardła, katar, kaszel, ogólne osłabienie organizmu, jadłowstręt, itp (ale u różnych ludzi może być różne nasilenie poszczególnych objawów). Jak pójdziesz do lekarza i powiesz: katar, kaszel i obrzęk garda, to możesz wyjść z diagnozą: przeziębienie. I nic tu się kłócić nie będzie.
      Cyklotymia to jakby wstęp do ChAD. Ale co w tym dziwnego w przypadku BPD? Każdy Border lekko ChAD'owy jest przecież (i nie chodzi tu o młodzieżowy slang tylko o zespół chorobowy).
      Border wyląduje u lekarza i może (w określonym życiowym momencie) wyjść równie dobrze z diagnozą: depresja albo ChAD albo z. histrioniczne lub też z diagnozą: cyklotymia lub z. mieszane (gdy to wszystko razem się przeplata). Poza tym do radzenia sobie wcale nie jest konieczne określenie na 100% tego, czy mam ChAD czy mam BPD, bo to się w dużej mierze przenika (i może przekształcać) i w obu przypadkach chodzi o zmienny nastrój, nie radzenie sobie z emocjami oraz z własną samooceną i ogólnie samym sobą. A terapie są podobne i dla ChAD'owców i dla BPD i dla cyklotymii.
      • brz_a_sk Re: Nowa diagnoza ?!? Cyklotymia 01.07.15, 17:21
        ba
        ale co nie co bywa dziedziczne
        więc co? wykluło się?
        wylazło

ostatnio zaczęto pisać (nie pojmuję dlaczego to nowe odkrycie, wydaje się to oczywiste), że alkoholizm kryje depresję
        pisywałam nie raz, że nie sztuka nie przestać pić, w porównaniu z zapchaniem tej 'dziury' którą utykaliśmy czym się da

wiec może BPD to obronne wczesnodziecinne reakcje na swoje wewnętrzne choróbsko psychiczne? do dziś nie wiadomo dlaczego niektóre dzieci tak fatalnie doświadczają domowych porażek rodziców; do dziś nie wiadomo na ile te dzieci nie są trudne w 'dogadaniu się' z rodzicami; może BPD jest ratunkiem na nieznośność życia, otoczenia od urodzenia!

pewnie ktoś o tym pomyślał - jeśli znacie materiały chętnie poczytam

• conte44 Re: Nowa diagnoza ?!? Cyklotymia 01.07.15, 23:29
          Ale o co chodzi? Przepraszam, bo nie rozumiem pytania.
      • ea-0-szarri Re: Nowa diagnoza ?!? Cyklotymia 02.07.15, 11:08
        conte44 napisał:

> A cóż w tym dziwnego? W BPD przewijają się jak przyprawy w kotle: zaburzenia od
        > żywiania (dużo bulimiczek to w istocie BPD), depresja, z. histroniczne, z. narc
        > ystyczne, cyklotymia/afektywna-dwubiegunowa-ChAD/dawniej:p.maniakalno-depresyjn
        > a albo cyklofrenia, osobowość niedojrzała (dużo BPD to infantylne dziewczynki),
        > lekki psychotyzm. U jednych będzie więcej bulimii a mniej zachowań nieco psych
        > otycznych, a u innych będzie więcej narcyzmu za to mniej depresji.

z całym szacunkiem dla Ciebie: głupoty wypisujesz
        BPD to nie jest śmietnik, do którego wrzuca się co popadnie
        dowcip polega na tym, że patrząc powierzchownie bardzo łatwo pomylić z. histrioniczne z BPD; ChAd z szybka zmianą faz z BPD;
        depresję endogenną z depresją, która przyplątała się w BPD...
        zwykłą depresję z depresją w ChAD (o ile chory nie ma ostrych jazd maniakalnych...)
        tak po prostu: diagnostyka w psychiatrii jest trudniejsza niż się wydaje

Poza tym do
        > radzenia sobie wcale nie jest konieczne określenie na 100% tego, czy mam ChAD c
        > zy mam BPD, bo to się w dużej mierze przenika (i może przekształcać) i w obu pr
        > zypadkach chodzi o zmienny nastrój, nie radzenie sobie z emocjami oraz z własną
        > samooceną i ogólnie samym sobą. A terapie są podobne i dla ChAD'owców i dla BP
        > D i dla cyklotymii.

wiesz co: mam i ChAD i BPD
        leczy się to różnie
        moja poprzednia psychiatra powiedziała: ok, ustalmy, ja będę panią leczyć na ChAD a terapeutce zostawiam BPD
        wahania nastroju może i wydają się być podobne, ale ... nie są
        to są dwie różne sinusoidy, inaczej się je przeżywa, mają inny przebieg
        i dla mnie jest dość logiczne, że w sytuacji kiedy przy pomocy terapii zostaje ogarnięte BPD wyłazi jakaś forma ChAd-u (zwłaszcza łagodna), która wcześniej była "przykryta" objawami BPD
        ot i cała filozofia
        • brz_a_sk Re: Nowa diagnoza ?!? Cyklotymia 02.07.15, 16:46
          dokładnie tak to próbuję zrozumieć
          świetnie to opisałaś

• mira-666 Re: Nowa diagnoza ?!? Cyklotymia 21.07.15, 15:34
            ratunku, ludziki! Nareszcie znalazłam coś, co może mi pomóc. "moja poprzednia psychiatra powiedziała: ok, ustalmy, ja będę panią leczyć na ChAD a terapeutce zostawiam BPD" skąd wziąć takiego lekarza????? Od kilkunastu już lat usiłuję sobie pomóc - terapie, farmakologia...przez pierwsze lata- tak między moimi 25 a 35 urodzinami uchodziłam za "trudną"...znacie to...ostatnie kilka wylądowałam z diagnozą dwubiegunowość typu I , ale i to jest nie do końca prawda, a lekarze mi wmawiają, że wiedzą lepiej jak ja się czuję, bo " to niemożliwe, żeby po takim leku wystąpiły takie objawy" Czy ktoś zna jakiegoś sensownego specjalistę? LUDZIE!!! Mam 43 lata i całe mnóstwo pomysłów na życie, a ŻYĆ SIĘ JUŻ NIE CHCE!!! Tak czy siak....życzę wszystkim zdrowia i "normalności" czymkolwiek ona jest. Mira

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka