12.02.06, 10:38
Ma ktos?
Podobaja mi sie te pieski, wiele dobrych opinii o nich słyszalam.Sa ponoc
lagodne, nieszczekiwe, wszystkich ludzi traktuja jak przyjaciól- kilka razy
mialam mozliwosc obserwowac je przelotnie i rzeczywiscie , sprawiaja
pozytywne wrazenie.Maja wlos, ktorego nie gubia, dla mnie to wazne.
A jakie problemy moga wystapic? Na pewno wymagaja stalej pielegnacji siersci,
ale to raczej nie problem.Cos jeszcze, o czym sie powinno wiedziec? I jak
wygladaja ich relacje z dziecmi?
Obserwuj wątek
    • captroy Re: Shit-tzu 12.02.06, 16:28
      ...niektore zrodla podaja,ze stosunek shih-tzu do dzieci jest taki
      sobie.Tzn.akceptuja je,ale bez wielkiej wylewnosci.Poza tym dluga siersc shih
      jest wielka zacheta dla maluchow,aby ja pociagac.Tu zapedzone w kat psiaki moga
      zrobic uzytek ze swoich zebow.Podobno sa dosc samodzielne i uparte...
      • nata76 Re: Shit-tzu 13.02.06, 09:02
        JA miałam dwa LHasa APSO,czesto były mylone ze shit-su.
        Mielismy pieska( 1989-2003)-koloru srebrnego i suczkę(1991-2005)-koloru
        złotego. Niestety, dokonały już swojego żywota:(((
        Pieski są bardzo miłe i kochane,ale...Piesek lubił sie bawć,był
        radosny,wesoły,ale...nie za długo, raczej był indywidualistą, z charakteru
        podobnym do kota raczej. Suczka była bardziej towarzyska i kochana,bawiła się
        (na miarę swojego zaawansowanego wieku)z moimi córeczkami.
        Jeszcze tylko małą dygresja, shit-su i lhasa apso trzeba czesac
        CODZIENNIE ,wycinac włosy miedzy łapkami, pod oczkami,wkoło uszu,bo te rasy
        mają tendencje do kudlenia się. My na początku wystawialismy pieski,ale po
        kilku latach już nie i wtedy mama często je obcinała,wygladały też uroczo.

Kilka ostatnich lat psy mieszkały z moimi rodzicami, bo ja wyszłam za maz i
        wyprowadziłąm się z rodzinnego domu. teraz chcę mamie kupić nowego pieska.
        jednak zdecyduję się na inną rase.

pozdrawiam,natalia
        • lola211 Re: Shit-tzu 13.02.06, 12:17
          NAta, no wlasnie chce kupic psa mojej mamie.Pytam o stosunek do dzieci, bo moja
          córka bedzie sie z tym psem czesto spotykac.
          Mama ma duzo czasu, wiec codzienna pielegnacja nie jest problemem.Piesek nie
          moze byc duzy, odpadaja te, ktore gubia duzo siersci, najlepiej zeby mial długi
          wlos.
          Moze polecisz cos w zamian, no i zeby nie kosztowal fortuny, zeby mama sie nie
          bala, ze ukradna:).
          • pstryczek3 Re: Shit-tzu 13.02.06, 12:45
            Jeśli bardzo zależy Ci na psie, który nie gubi włosa, to ja polecam
            maltańczyka, ale jak to ma być pies dla dzieci, to ja bym poszukiwała jakiegoś
            bardziej wyrośnietego maltańczyka. Podobno bardzo kochane psy, ale dość
            delikatne psychicznie. Znajomi maja samca lhasa apso. Mieli go od ślubu i był
            dla nich jak dziecko. Po kilku latach pojawiły się dzieci i z psem zaczęły się
            problemy. Niestety ten pies choć ich wlasne dzieci w miarę toleruje to juz
            obcych dzieci nie znosi. Już zdarzyło się, że ugryzł kilkakrotnie dzieci
            sąsiadów/znajomych a także swojego pana. Nie wiem, może suczki są pod tym
            względem lepsze. Ale z tego co wiem, to lhasa Apso to wielcy indywidualiści i
            nie dadzą sobie narzucić reguł. Ja też kiedyś rozważałam tą rasę i nawet
            pytałam się hodowcy (który hoduje i lhasa apso i cavaliery) którą rasę by
            polecił dla rodziny z małymi dziećmi. Wyraził się moim zdaniem bardzo
            obiektywnie polecając cavaliera, bo nie miał interesu aby np zniechęcać mnie do
            lhasa apso. Nie wiem jednak jak się mają w porównaniu cavalier, lhasa apso - do
            shit-tzu. Wiem, że maltańczyki mają słodkie charaktery (ale zdarzają się
            wyjątki) i nie mają zupełnie psiego zapachu. A jak to jest z shit-tzu?
            • wiolettadg Re: Shit-tzu 17.05.06, 20:43
              Pewnie już kupiłaś psa. Jakiego?
              Jeśli nie to polecam Maltańczyk , Lwi piesek(ale ich w Polsce jest niewiele) i
              Cawalier ale ten ma sierść i może ją gubić.Fajna też są Biszony , lub przejżyj
              IX grupe-psy ozdobne. Fajne są też Yorki, ale one są terierami i trzeba o tym
              pamiętać , że to nie pieski z kokardką. Opserwowałam na wystawach te rasy i
              podobały mi się. Ale to moje pdczucia. Acha jeszcze Chin podobny do Cawaliera
              tylko mniejszy.
              • wiolettadg Re: Shit-tzu 17.05.06, 20:47
                Zapomniałam jeszcze że shi-tsu jest uroczy skupiłam się o opisaniu ras które nie
                były opisane.
                Jest maskotką skorą do zabawy ale też indywidualistą. Jak dziecko mojemu
                znajomemu psu Shi-Tsu zrobiło krzywde to go już po roku nie toleruje. Ale to
                wina dziecka. Atak naprawde to przytulanka.
                • talwi Re: Shit-tzu 19.09.06, 00:17
                  Mam zatem pytanie jeśli już są porównania z innymi który jest mniej szczekliwy
                  bo miałam już takiego wariata że chce ruchliwego ale cichego, więc ten czy
                  cavalier czy oba?
                  • pstryczek3 Re: Shit-tzu 22.09.06, 16:52
                    Właściwie tych dwóch ras nie powinno się porównywać, bo są zupełnie różne. Shih-
                    tzu to piesek typowy na kanawe, wiele ruchu nie potrzebuje i raczej nie nadaje
                    sie dla ludzi uwielbiających sport, wyprawy w teren, do lasu, nauki
                    aportowania. To są słodkie psiaki, chyba ciche (z tego co słyszałam mają coś
                    wspólnego z lhasa apso, a te są dość ciche). Ale wszystko zależy co kto lubi.
                    Cavaliery to psy zupełnie inne, uwielbiają ruch, można je wielu rzeczy nauczyć,
                    są bardziej wszędobylskie i na kanapy również się nadają. W domu są bardzo
                    ciche i spokojne, za to na dworze potrafia być żywiołowe, co dla mnie to
                    zaleta. Miałam kiedyś do czynienia z mniej ruchliwą rasą i powiem szczerze, że
                    ja nie lubię się z psem nudzić i akurat cavaler bardziej odpowiada moim
                    potrzebom.
              • pstryczek3 Re: Shit-tzu 24.08.06, 22:59
                Chin nie jest ani trochę podobny do cavaliera, jeśli już to jest nieco podobny
                do kinga (king charles spaniel to nie to samo co cavalier king charles spaniel -
                mają krótsze kufy i są mniejsze od cavalierów, mają coś z mopsa). Najlepiej
                pojeździc po wystawach i na własne oczy zobaczyć, bo czasami pies na zdjęciu
                wygląda lepiej niż na żywo. Ja się zawiodłam kiedy zobaczyłam China na żywo. To
                samo uczucie miałam kiedy zobaczyłam maltańczyki. Choć urocze, to jak dla mnie
                zbyt wydelikacone.
    • majenkir Litosci, tylko nie shit.... :D 29.09.06, 01:07
      shih-tzu - tak brzmi nazwa rasy
      • lola211 Re: Litosci, tylko nie shit.... :D 21.02.07, 15:49
        Oj, shit- literowka, :0.
        • blankak1 Re: Litosci, tylko nie shit.... :D 28.05.07, 12:48
          ja mam pieska shih-tsu i niestety nie mogę się zgodzić i powiedzieć że jest to
          piesek mało hałaśliwy. Należy raczej do piesków ujadaczy, szczekających na
          wszystko co się poruszy. Mój ma już 6 lat i coś wiem na ten temat. Druga duża
          wada gubi sierść i to w dużych ilościach - pierwsze słyszę że nie zostawia
          sierści po sobie. Zgadzam się że jest to bardzo potulny, pieszczotliwy
          kanapowiec, nie wymagający dużo ruchu ale z własnym charakterkiem.
          Indywidualista, nie pozowli sobie wejsć na głowę, z częstymi humorkami.
          • alergenzb Polecono mi rasę dla dziecka Shih Tzu 13.08.07, 00:53
            Ja w przyszłym tygodniu odbieram małego szczeniaczka Shih Tzu dla
            mojej córeczki.
            Wybierając miedzy Yorką a Shih Tzu wybralismy tą drugą rase.

• witek12131 Re: Shit-tzu 26.02.18, 11:41
      Są niesamowicie przyjazne. Chyba na opsie.pl czytałem, że to jedne z lepszych ras do wychowywania z dziećmi, do tego mają włosy, a nie sierść, przez co są w sam raz dla alergików

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka