Dodaj do ulubionych

ruszam do stavros

18.09.09, 22:33
Podczytuje Wasze forum od pewnego czasu. W latach 1995-2003 bywalam na Krecie
co roku, zwykle na wschodzie albo kolo Rethimnonu.
Potem zycie porwalo mnie w inne strony, a moj ukochany hotelik zamknieto na
cztery spusty... 2 lata temu bylam w Grecji kontynentalnej (Ateny i Peloponez)
ale stwierdzilam, ze to zupelnie nie to co Kreta... No i teraz, rozgladajac
sie za last minute, trafilam na tanie bilety do Chanii. Kupilam natychmiast. I
zaczelo sie szukanie hotelu. Przypomnialam sobie o Stavros, w ktorym spedzilam
chyba z 15 lat temu 2 czy 3 godziny. No i zaczelam szukac miejscowy...
Stanie chyba na G&V, maja tam duze apartamenty, a my jedziemy co prawda z 1
dzieckiem, ale za to z dwoma notebookami, i niestety bedziemy troche pracowac
po nocach... a troche pic retsine... Wiec chcemy wzajemnie sobie w droge z
Mala nie wchodzic.
No i szukam informacji o Stavros, i o G&V na forach - na tych oficjalnych
najwiecej jest informacji sprzed potopu szwedzkiego, czyli z roku 2003 czy
2004, kiedy Ving do Stavros wozil Polakow, i mial G&V w swojej ofercie.
Ale widze, ze tu jest paru stalych bywalcow. Strasznie sie ciesze! Probowalam
juz nawet do dwoch osob z tego forum dzis maile wyslac... Interesuje mnie
wszystko - czy G&V to dobry wybor? Czy droga do wsi/ tawern/ na plaze jest w
porzadku, w sensie, ze wygodnie sie idzie w miare i szesciolatka przejdzie bez
problemu?
Czy po zakupy wieksze trzeba sie pchac do centrum Chanii, czy jest cos przy
drodze bardziej?
A, i czy z G&V da sie zejsc do morza ze skalek, zeby poplywac? (oczywiscie
mowie o sobie, nie o dziecku)
Strasznie sie ciesze na nasze wiejskie wakacje po sezonie. Mam nadzieje, ze o
tej porze roku bedzie juz bardzo blogo i spokojnie. I ze znajde te polecana
przez Was wszystkich tawerne na litere T smile
Obserwuj wątek
    • barbelek Re: ruszam do stavros 18.09.09, 23:11
      Czy wybór dobry? NAJLEPSZY!!! GV to, to , to miłość nasza od pierwszego
      wejrzenia. Koniecznie Manolisa od Kristofa pozdrówcie. No i Georgię i Viki też.
      Co do kąpieli przy hotelu- da się, ostrożnie i z butami do wody, ale da się.
      Woda czysta i widoczki przy ABC podwodne wyśmienite. WiFi średnio działa, ale
      działasmile. Do sklepików nogami trochę daleko, ale w Stavros wszystko jest. Choć
      ja w Horafakii w delikatesach (tuż za zakrętem w stronę Chani, po lewej stronie)
      się zaopatrywałem (jak dla mnie raki najlepsze na Akriotirii jestwłaśnie tam).
      Kurcze jak zazdraszczam. Masz pytania pisz na priv. Pozdrawiam B.
      • ali303 Re: ruszam do stavros 19.09.09, 08:40
        Dzieki, Barbelku - za to, co na forum, i za wyslane mailowo wszelakie wskazowki.
        Teraz jestem juz na 127% pewna, ze to swietny wybor. I odliczam dni.
        Bede zdawac relacje, jesli wi-fi pozwoli smile
        • jacek1f cudny wybor i slusny:-) Pozdrow Satyra od 19.09.09, 10:42
          Megalos Jacka i Mikros Jackasmile

(no i kto polecil i powiedzial Zielonemu Jak Pierwiosnek Krzysiowi miejsce GV, kto? smile)) Papa Jaceksmile))
          • ali303 Re: cudny wybor i slusny:-) Pozdrow Satyra od 19.09.09, 11:04
            Jasne, ze pozdrowie smile Zaraz sobie chyba liste zrobie, od kogo mam pozdrawiac,
            bo widze, ze lista milosnikow G&V jest calkiem druga.
            Moja coreczka skacze od rana radosnie, ogladajac zdjecia z hoteliku. Wlasnie
            kupujemy na allegro buty do wody, bo nawet jesli w Stavros piach, to bedziemy
            przeciez troche podrozowac...
            No wlasnie: macie jakas wypozyczalnie samochodow fajna obczajona? Zdradzicie mi?
            • jacek1f my tu jestesmy nudni i bierzemy od lat z AW 19.09.09, 16:26
              czyi z AutoWaya - klikaj smialo i traguj sie z Neronką. Podstawiaja gdzie chcesz, jak chcesz i sprawdzone przez wszystkich tu od LAT.
              powodzenia!
              • barbelek Jacek- przecież zawsze mówiłem,że 19.09.09, 17:01
                mentorem moim jesteśsmile
                • amigo50 GV i Stavros 20.09.09, 12:48
                  Z GV i Stavros wróciliśmy dopiero co. Jeszcze Manolisowego wina do
                  końca nie wypiliśmy więc informacje mamy takie całkiem świeże.
                  W sprawie zakupów: W odległości około 1 km idąc od GV na skróty, przy
                  głównej drodze prowadzącej do Stavros znajdują się naprzeciwko siebie
                  dwa niewielkie sklepy, ale można dostać w nich praktycznie wszystko.
                  W jednym z nich (sieci INKA jest nawet pani która już zdążyła się
                  trochę nauczyć mówić po polsku - tutaj też wybór jest większy i
                  lepszy). Na duże zakupy polecam również sklep sieci INKA, w
                  odległości około 5 - 6 km od Stavros. Jadąc od Chanii duuuży sklep z
                  parkingiem po prawej stronie.
                  • ewamalgorzata Re: GV i Stavros 26.09.09, 11:44
                    Na tą ostatnią INKE to ja się obraziłam w 2004smile
                    • amigo50 Re: GV i Stavros 02.10.09, 10:09
                      ewamalgorzata napisała:

> Na tą ostatnią INKE to ja się obraziłam w 2004smile

Nie wiem jaki był powód tej obrazy, ale ja mam zupełnie inne
                      odczucia.
                      Bardzo miła obsługa (w zasadzie powinienem napisać szalenie miła -
                      jeśli to dobre określenie), baaaaardzo dobre zaopatrzenie, bardzo
                      dobre ceny. Czego tu się czepiać?
                      A dwa takie miłe obrazki z tegoż sklepu:
                      1. Podczas pierwszego pobytu w tym sklepie na półce znalazłem Zorbasa
                      w małych puszkach. Polak ma taką naturę, że jak już ma palec, to
                      chciałby całą rękę. Zacząłem się więc rozglądać po półkach czy nie ma
                      większych puszek. Pan, który akurat robił tam porządek i dostawiał
                      inne piwa spytał mnie czy czegoś szukam.
                      Odpowiedziałem: tak, szukam Zorbasa w półlitrowych puszkach.
                      On: a jest taki? bo my tutaj jeszcze nie mieliśmy.
                      Odpowiedziałem: Tak, oczywiście. Nie pamiętam wprawdzie czy takiego
                      kupowałem na Krecie czy na innych wyspach, ale wiem, że taki jest.

Dwa dni później na półkach były dwa rodzaje puszek z Zorbasem.

2. Robiliśmy zakupy. Pani jak zwykle spytała nas o kartę klienta, a
                      ja jak zwykle odpowiedziałem, że karty wprawdzie nie mam ale tym
                      bardziej zasługuję na duży rabat. smile Pomiędzy innymi zakupami było
                      pudełko lodów. Traf chciał, że skaner nie chciał odczytać kodu
                      paskowego. Pani odeszła od kasy, poszła na stoisko z lodami,
                      przyniosła takie samo pudełko tyle że innych lodów, zeskanowała cenę
                      a te, które my wybraliśmy dołożyła gratis od Firmy

I ja mam się na nich obrażać? smile
    • barbelek Re: ruszam do stavros 01.10.09, 23:32
      Jejku- jakie cudowne maile dostałem ze Stavros od Alismile Pięknie jej tam i cudnie. Jak się cieszęsmileObiecała, że wrażenia po powrocie opisze.
      • ali303 Re: ruszam do stavros 02.10.09, 21:42
        Potwierdzam, jest nam tutaj absolutnie bosko. Mamy mieszkanko w bungalowach,
        trzy pokoje, wiec totalna wygoda. Teraz wlasnie, po spacerku do Moni Katolikou
        (jakim kretynem trzeba byc, zeby zostawic butelke wody w samochodzie???) w
        jednym pokoju chrapie dziecko ukochane, w drugim mezczyzna ukochany takze, a w
        trzecim ja resztkami sil zagladam na ukochane forum.
        I dziekuje wszystkim, ktorzy mnie pchneli do G&V, nie pozwalajac zbladzic do
        Kalives. Najbardziej, oczywiscie, Barbelkowi, ktory podzielil sie ze mna cala
        posiadana wiedza i zarazil emocjami, jeszcze zanim dojechalam na miejsce.
        Jeszcze wypije na tarasiku Mythos malutkie, i tez zmykam odsypiac spacerki
        dzisiejsze. W tym ten ostatni, wieczorny, do Thanasis.
        Bosko tu, wiecie?
        A gdyby tak jeszcze ktos powiedzial mi, jak dojsc do centrum Stavros skrotem, a
        nie asfaltem... Jest jakas sciezka? Poki co nie probowalismy, poczucie obowiazku
        kaze nam jezdzic samochodem w rozne miejsca i zwiedzac... Ale we wtorek
        samochodu sie pozbedziemy, lodowke uprzednio zaopatrzywszy w Ince po brzegi, i
        bedziemy juz tylko odpoczywac i lazic. Skrotu na oko nie widac, chyba, ze po
        kamieniach wzdluz wody?
        • barbelek Re: ruszam do stavros 02.10.09, 22:45
          Jest ścieżynka wzdłuż morza przy hoteliku Kavos- dojdziesz nią najpierw do
          Studio Zorbas a potem do Thanasis. Stamtąd już rzut beretemsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka