vv55 11.01.15, 16:06 Proszę o informacje dot. Kefalonii. Gdzie warto pojechać? jaka miejscowość? co zwiedzić? zobaczyć? Proszę o każde info Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malakas Re: Kefalonia 12.01.15, 10:25 Kefalonia nie jest duża, więc warto ją objechać całą. Auto można pożyczyć za 20 euro dziennie. Na północnym krańcu jest Fiskardo, jedyna ocalała miejscowość po trzęsieniu w latach 50, nieco włoska w swym charakterze, ale bardzo malownicza. Plaża Myrtos - obowiązkowo, przesmyk Asos, jaskiniojezioro Melissani, okolice Kleismata gdzie jest o dziwo dużo zieleni. Argostoli też trzeba zaliczyć, zwłaszcza "Krupówki" tj. aleję handlową. Na drodze między Sami a Poros koło Digaleto, w Pyrgi jest tawerna mojego kumpla, mają menu po polsku Trzeba pamiętać, że plaże z piaskiem to rzadkość, w ogóle dostęp do morza jest mocno ograniczony, skały, stromizny itd. Z miejscowości Skala można się wybrać stateczkiem na Zakynthos, do słynnego wraku i dziupli, koszt koło 30 euro, ale pełen profesjonalizm. Na Kefalonii nie jest jakoś wybitnie drogo, zwłaszcza we wrześniu. Latem zresztą nie polecam, mordercze upały i tłumy. Odpowiedz Link
bebiakk Re: Kefalonia 12.01.15, 20:43 Jak dla mnie Kefalonia nie jest wcale taką małą wyspą i wg mnie rozsądnym pomysłem jest zmiana miejsca zamieszkania co jakiś czas, żeby nie jeździć w tę i z powrotem (czytaj: mniej czasu przeznaczonego na wakacje spędzać w aucie) bo jak dla mnie odległości sporawe. "Moja" Kefalonia (swego czasu ośmiodniowa) została pdozielona na trzy części w rozumieniu noclegów: coś na południu, coś na północy (tu Fiscardo - to pamiętam) i jeszcze Agia Efimia. I jak dla mnie było to dobre rozwiązanie ale co kto lubi. Mieszkając w Agia Efimia popłynęłam (z autem) na sąsiednią malutką a ładną Ithakę. Odpowiedz Link