tomaszkozlowski1 "Dom" Piotra Ibrahima Kalwasa 18.09.10, 22:51 "Dom" to książka, którą z bardzo dużym zainteresowaniem przeczytałem całkiem niedawno. Grecja w tej książce nie jest tłem geograficznym lecz mentalnym w jednym z wątków. Pięknym i niezwykłym motywem jest grecka wybitna pieśniarka Savina Janatu (jej koncertu w Warszawie mieliśmy okazję posłuchać dwa lata temu). Akcja książki toczy się w Aleksandrii, mieście, w którym mieszka obecnie pisarz. W książce poznajemy też "okruchy" greckiej Aleksandrii (niegdyś ważnej handlowej "kolonii" Greków). Książka należy do pozycji niełatwych, rzeczywistość dzisiejszej Aleksandrii miesza się z mistyką i filozofią, Egipt z PRL-em, stare greckie domy z motywem salonickiej żydowskiej wspólnoty Donme...Przez książkę "przemyka" przelotnie -obok wielu innych- także trochę greckich postaci- Melina Merkuri, Katina Paksinu, Irini Papa, Eleftherija Arvanitaki... Nie jest to książka ani o Egipcie, ani o Polsce, ani o Grecji. To książka "ze świata"... Fascynująca i prowokująca. Bardzo polecam. "Dom". Piotr Ibrahim Kalwas. Wydawnictwo JanKa. 2010. Patronat medialny: Dwójka-Polskie Radio, Polityka Odpowiedz Link
chiara76 "Starożytne igrzyska olimpijskie". J.Swaddling. 07.10.10, 12:17 miałam okazję przeczytać i jestem zachwycona. Ogromnie polecam zainteresowanym starożytną Grecją i konkretnie, igrzyskami, baaardzo mi się podobała. Ładne wydanie, solidne wiadomości, wszak autorka pracuje w dziale starożytnym British Museum, ale i ładne albumowe wydanie z ilustracjami, zdjęciami itd. Polecam. Odpowiedz Link
anabella19 "Cynamonowa dziewczyna.Tędy do raju"-Cathy Hopkins 22.10.10, 18:15 Moze nie jest powaznym dzielem, bo to ksiazka dla nastolatek, ale wieksza jej czesc rozgrywa sie w Grecji, a dokladnie na Skiatos. A. Odpowiedz Link
bachula_gr Irving Stone --Grecki skarb (od marca w sprzedazy) 23.02.11, 08:52 znalazlam w zapowiedziach: merlin.pl/Grecki-skarb_Irving-Stone/browse/product/1,863543.html Odpowiedz Link
bachula_gr Jezeli do Itaki wybierasz sie w podroz..... 23.02.11, 09:11 tez w marcu dla odmiany poezja merlin.pl/Jezeli-do-Itaki-wybierasz-sie-w-podroz_Konstandinos-Kawafis/browse/product/1,870271.html Odpowiedz Link
bebicka Re: Irving Stone --Grecki skarb (od marca w sprze 23.02.11, 12:53 Ale cena buuu no nic pewnie i tak kupie, bo lubie tego autora i jego ksiazki a jeszcze do tego taka tematyka....hihi dzieki za info pozdrawiam Maraska Odpowiedz Link
eridan Prawdziwa gratka - Beevor Antony "Kreta" ! 13.05.11, 08:36 Nie muszę wiele dodawać. Beevor, słynny brytyjski historyk napisał bardzo dobrą książkę o wojnie na Krecie, która to pozycja obejmuje właściwie nieznany polskim czytelnikom okres okupacji wyspy w latach 1941-45. Dotąd dostępna tylko w angielskim oryginale, a ostatnio widziałem ją przetłumaczoną na język polski. Jeśli ktoś nie znał dotąd takich postaci jak Xan Fielding, Patrick Leigh Fermor, George Psychoundakis, gen. Kreipe i wielu innych, a chciałby się dowiedzieć więcej o tym bardzo interesującym teatrze wojny - powinien przeczytać tę książeczkę z ciekawością. Trochę podtytuł jest nietrafiony: "Podbój i opór", a tłumaczenie zgodne oryginałem powinno brzmieć raczej - "Bitwa i ruch oporu", ale to mało ważne. Pzdr Jacek Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 "Dama Pik" A.Werner-opowieść o Dorze Bakojani 15.05.11, 10:00 Zajrzałem do nowej książki Anity Werner "Dama Pik", będącej zbiorem opowieści o silnych i wpływowych kobietach naszych czasów (na podstawie serii programów o tym tytule, które swego czasu emitowała telewizja TVN). Znajduje się tam również opowieść o Dorze Bakojani, charyzmatycznej byłej prezydent Aten (w czasie gdy miasto gościło igrzyska olimpijskie) i byłej minister spraw zagranicznych Grecji. Anita Werner i zespół TVN odwiedzili ją przed igrzyskami olimpijskimi. Dora Bakojani została wyrzucona z partii Nea Dimokratija jesienią zeszłego roku gdy wbrew stanowisku partii zagłosowała za programem (zwanym w Grecji "mnimonio"), przewidującym plan cięć i restrukturyzacji greckiej gospodarki, we współpracy z Unią Europejską i Międzynarodowym Funduszem Walutowym, w zamian za wielką pożyczkę. Nie jest natomiast prawdą to co wynika ze słów autorki książki, jakoby Dora Bakojani nie była już aktywna w polityce- przeciwnie, po wyrzuceniu jej z ND, założyła szybko własną partię (Dimokratiki Simachija), której jest przewodniczącą i która jest zauważalna na greckiej scenie politycznej. Dora Bakojani jest obecnie najbardziej charyzmatyczną kobietą greckiej polityki i aby bliżej ją poznać, warto przeczytać tę opowieść. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 "Kreta 1941" 16.07.11, 09:52 Ostatnio w moje ręce wpadła książka, o której chyba tu jeszcze nikt nie pisał: "Kreta 1941" - autorem jest Callum MacDonald, przekład Tomasz Prochenka, Dom Wydawniczy Bellona, 2007. Książka należy do serii "Wielkie bitwy-wielcu dowódcy" i oczywiście dotyczy słynnej historycznej bitwy o Kretę (jak na okładce mówi sama książka, była to "pierwsza o takim rozmachu operacja powietrznodesantowa w dziejach świata"). Ponad 400 stron, będzie czego się dowiadywać Odpowiedz Link
bebiak "Marzenie królów" - Harry Mark Petrakis 17.07.11, 12:41 Przebiegłam cały wątek - nie zauważyłam stąd dopisuję. Kupiłam jakiś czas temu na allegro - wyd. Książka i Wiedza Warszawa 1976, ale nie czytałam dotąd. Z opisu wynalezionego w internecie: Akcja tej powieści psychologicznej, współczesnego pisarza amerykańskiego greckiego pochodzenia, rozgrywa się w środowisku greckich emigrantów w USA. Bohater jej 48-letni Grek Leonidas Matsoukas, to człowiek głęboko kochający życie i kobiety, pełen fantazji i namiętności, subtelny i szlachetny. Jedynym jego nieszczęściem jest choroba synka, a wielkim marzeniem powrót z nim do Grecji, gdyż tylko greckie słońce, w przekonaniu Leonidasa, jest w stanie go uleczyć. Wszystkie zajęcia zarobkowe pomysłowego bohatera mają służyć osiągnięciu tego jedynego celu. Głównym walorem artystycznym powieści jest plastycznie oddana interesująca sylwetka Leonidasa przypominająca pod wieloma względami literacką postać Greka Zorby. Odpowiedz Link
nchyb książki z Grecją w tle... 27.07.11, 20:01 nie tak dawno temu się natknęlam na tę pozycję. Autor - Piotr Wereśniak. Sensacja, której akcja dzieje się także na greckich wyspach. Dodatkowo proponuję książkę wspomnianej już w tym wątku Mary Stewart. Opórcz Tej przyziemnej magii - także fabuła Prządek księżycowych rozgrywa się na greckiej wyspie, tym razem na Krecie. Odpowiedz Link
nchyb Re: książki z Grecją w tle... 27.07.11, 20:10 no i ucięło mi tytuł. Książka Wereśniaka to - Nie szukaj mnie... Odpowiedz Link
nchyb nowość - Błękitne niebo czarne oliwki 30.07.11, 10:23 w empiku się natknęłam wczoraj. Autor Jhn Humphrys. Z opisu wynika, ze w stylu modnych teraz książek Mayla, Mayes itp. Anglik kupuje dom, tym razem nie w Prowansji czy Toskanii, a na Peloponezie. Okładka jak z greckich pocztówek, błękitne niebo, biała dzwonnica. Bardzo wakacyjnie wygląda, mnie zachęcila. Ktoś już czytał może? Odpowiedz Link
bebiak Re: nowość - Błękitne niebo czarne oliwki 30.07.11, 14:10 Nie czytałam, ba, nie mam nawet jeszcze. Przedwczoraj mi koleżanka w biurze wspomniała ale podała tytuł "Czarna oliwka" i za nic nie umiałam wynaleźć w internecie choćby autora. Dzięki za kompletny tytuł ! Odpowiedz Link
nchyb Re: nowość - Błękitne niebo czarne oliwki 30.07.11, 16:05 ja kupiłam dziś, wydawnictwo Pascala. Jak przeczytam dam znać, jakie są moje wrażenia. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: nowość - Błękitne niebo czarne oliwki 25.09.11, 11:58 Wlasnie, ktos juz po lekturze? Moja ksiazka jeszcze nietknieta, czeka na kupce do czytania w dlugie jesienno-zimowe wieczory kominkowe. Odpowiedz Link
matheos2 Re: nowość - Błękitne niebo czarne oliwki 25.09.11, 13:13 Moim zdaniem, książka taka sobie, żeby nie powiedzieć nudna. Nic się nie dzieje, a dla czytelnika, który zna Grecję będzie kopalnią błędów autora, albo w tłumaczeniu, ale rzeczone błędy są irytujące. Odpowiedz Link
m.c.r Re: nowość - Błękitne niebo czarne oliwki 02.09.12, 18:12 Mnie się czytało ją dobrze - ot taka lekka, łatwa i przyjemna niestety faktycznie zawiera sporą ilość błędów Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Christos Tsiolkas- "Martwa Europa" 30.07.11, 22:10 Właśnie trzymam w rękach nową książkę pisarza australijskiego greckiego pochodzenia - Christosa Tsiolkasa pt. "Martwa Europa". Książka jest swego rodzaju podróżą przez współczesną Europę (już w XXI wieku), zaczynając od Grecji (spora część książki dzieje się, m.in. w dzisiejszych Atenach a także w górach środkowej Grecji). Podróżą niestroniącą od tematów trudnych i "mroków". Dopiero będę ją czytał,więc na razie podrzucam znalezioną w internecie recenzję: www.literatura.gildia.pl/tworcy/christos-tsiolkas/martwa-europa/recenzja Książka wygląda na absolutnie nietuzinkową, bezwględną, mocną i prowokującą do przemyśleń. A jest też niezwykle interesujący wywiad z autorem: www.literatura.gildia.pl/wywiady/wywiad_z_christosem_tsiolkasem Odpowiedz Link
grzechudwr Re: Christos Tsiolkas- "Martwa Europa" 01.08.11, 23:47 Jakby ktoś chciał kupić to Martwa Europa jest teraz w promocji za 15zł w Świecie Książki (teraz weltbild.pl) - zamówienie można odbierać w księgarni albo wysyłkowo. Odpowiedz Link
nchyb epizod w Grecji 13.08.11, 09:38 Książkę Podróż na liściu bazylii kupiłam, gdyż z opisu wynikało, że łączy podróż do Toskanii i tamtejszą kuchnię. Smaki włoskie - dla mnie cudo. Tymczasem w trakcie czytania okazało się, ze główna bohaterka odwiedza też Kafalinię i Mykonos. Sama fabuła nie rzuca na kolana, ale sprawna, mieszanina sensacji i opowieści podróżniczych. Do tego opisy gotowanych potraw. Także tych greckich. Po jej lekturze jestem głodna zarówno greckich smakołyków, jak i greckiego słońca... Odpowiedz Link
aka10 Re: epizod w Grecji 28.08.11, 13:05 Za 3 dni wychodzi książka "Młoda gola kobieta: spotkanie z Mikisem" (En ung naken kvinna: mötet med Mikis). Na razie tylko po szwedzku. Ksiazke napisala Finka Arja Saijonmaa, ktora w 1972 roku poznala Mikisa Theodorakisa. To wlasnie on zmienil i jej kariere i filozofie zyciowa. Miejmy nadzieje, ze ksiazka zostanie przetlumaczona na j.polski. www.bokus.com/bok/9789164203458/en-ung-naken-kvinna-motet-med-mikis/ Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 "Bałkańskie upiory.Podróż przez historię" 18.09.11, 13:08 Pozwolę sobie wkleić ten post raz jeszcze, bo nie wiem czemu, ale wpadł pomiędzy dawne posty a domyślam się, że większość z nas, która już czytała te wcześniejsze, przewija stronę na dół, żeby zobaczyć co nowego Nakładem Wydawnictwa Czarne ukazało się tłumaczenie książki znanego pisarza amerykańskiego, zajmującego się tematyką bałkańską, Roberta D. Kaplana zatytułowana "Bałkańskie upiory. Podróż przez historię" (tłumaczenie- Janusz Ruszkowski). Zapowiada się bardzo interesująco - cieszę się, że książka ta wpada w moje ręce już po wizycie w Epirze, bardzo bałkańskim regionie Grecji, co da mi lepszy kontekst- ale co ważniejsze- będąc w Epirze jeszcze dobitniej uświadomiłem sobie, że poznanie i zrozumienie Grecji bez zrozumienia Bałkanów nie jest możliwe. Czytanie zaczynam "wybiórczo" od jednego z ostatnich rozdziałów "Grecja-kochanka Zachodu, narzeczona Wschodu". Rozdział ten rozpoczyna cytat z bardzo cennej książki Nikosa Kazandzakisa, która niestety jak dotąd nie doczekała się przekładu na polski "Anafora ston Greco" ( Αναφορά στον Γκρέκο ), tytuł ang. "Report to Greco"- przytoczę tę niezwykle trafną myśl greckiego pisarza za przekładem pana Janusza Ruszkowskiego (strona 365): "Zachód, posłuszny tradycji rozumu i dociekań empirycznych, stara się podbić świat; Wschód, pchany przez zatrważające, podświadome siły, też usiłuje podbić świat. Grecja znajduje się pośrodku; to geograficzne i duchowe rozdroża świata". Taka myśl to piękny punkt wyjścia dla rozdziału o Grecji!, z tym większą ciekawością go więc dziś przeczytam Co intrygujące, na okładce książki znajduje się informacja, że na język polski przetłumaczono także inną książkę Roberta D. Kaplana: "Śródziemnomorska zima.Uroki historii i krajobrazu Tunezji, Sycylii, Dalmacji oraz Peloponezu". Czy ktoś z Was ją czytał? Odpowiedz Link
nchyb Dom z pyłi i snów - Brenda Reid 25.09.11, 10:00 taka nowość rzuciła mi się w oczy w nowym katalogu Świata książki: www.kdc.pl/dom-z-pylu-i-snow_p90081035.html z opisu: Zrujnowany dom, ogarnięta wojną wyspa i zakazana miłość… Grecja, 1936 rok. Młody brytyjski dyplomata zostaje oddelegowany wraz z żoną na Kretę. Zatrzymują się w zrujnowanym domu należącym do jego rodziny. Heavenly zakochuje się w miasteczku i jego mieszkańcach. Gdy Hugh musi wrócić do swoich obowiązków w Atenach, ona zostaje na wyspie. Zaprzyjaźnia się z Anti, młodą kobietą z miasteczka, oraz z Christo, charyzmatycznym mężczyzną, który pomaga jej odbudować dom. Niestety, nad wyspą zawisa widmo wojny. Nadchodzi mroczny czas przemocy i rozlewu krwi. Dla Heavenly, jej przyjaciół i rodziny wojna będzie największą próbą, na jaką kiedykolwiek wystawiło ich życie. Przypadkiem może ktoś zna (w oryginale czytał)? Warto, czy to tylko takie romansidełko?... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Petros Makaris " Zgniłe kredyty"-kryminał 04.10.11, 21:20 Trzeba przyznać, że chyba im więcej o Grecji w mediach, tym więcej Grecji także w naszym życiu kulturalnym, wydawniczym itp. www.polityka.pl/kultura/aktualnoscikulturalne/1519142,1,nowy-kryminal-o-greckim-kryzysie.read Odpowiedz Link
bachula_gr Re: to o łapaniu, nie Strrrraszni..! za szybka je 25.10.11, 08:47 hehehe, przezornie nie wrzucam wlasnej recenzji ;-0 tylko propozycje hmmm ksiazkowa Odpowiedz Link
bachula_gr Strrraszne historie- ci rewelacyjni Grecy 25.10.11, 08:40 Strrrrszane historie dla malych i duzych Odpowiedz Link
bachula_gr A najnowsza Hislop ("Thread") z akcja w Salonikach 22.11.11, 10:04 najnowsza ksiazka Viktorii Hislop (tej od WYSPY , znow rozgrywa sie w Grecji - tym razem w Salonikach. Wpadla mi w oczy w oryginale, nie mam pojecia czy wyszla po polsku? grecku? Odpowiedz Link
bachula_gr Re: A najnowsza Hislop ("Thread") z akcja w Salon 22.11.11, 10:06 Jest po grecku tez Odpowiedz Link
hania_404 Re: A najnowsza Hislop ("Thread") z akcja w Salon 28.08.12, 16:48 bedzie po polsku też pewnie w 2013, Albatros wyda fajna jest... Odpowiedz Link
bachula_gr Re: A najnowsza Hislop ("Thread") z akcja w Salon 16.01.14, 09:48 bachula_gr napisała w 2011 roku: > najnowsza ksiazka Viktorii Hislop (tej od WYSPY , znow rozgrywa sie w Grecji > - tym razem w Salonikach. Wpadla mi w oczy w oryginale, nie mam pojecia czy wy > szla po polsku? grecku? Wiedzialam, ze gdzies juz mignela mi. Tak wiec z kronikarskiego obowiazku: jest juz po angielsku, grecku, a na Walentynki takze po polsku!!!! Odpowiedz Link
bachula_gr M.Kawka "Sztuka latania", "Wyspa z mgly i kamienia 18.01.14, 10:39 za klimatyczne okladki bo zadnej nie czytalam a juz od kilku lat na rynku. "Sztuke latania" mozna sobie zamowic jako dodruk u wydawcy. z Rodos w tle: z Kreta w tle: Odpowiedz Link
bebiak Z serii "Miasta marzeń" - w piątek Ateny 06.03.12, 11:00 Nie bardzo wiedziałam gdzie wpisać a ponieważ przewodnik to jednak książka - decyzja, że tu.. Ad rem: od najbliższego piątku z Gazetą Wyborczą będzie można nabywać przewodniki w serii "Miasta marzeń". Jak widzę w reklamówce - przewodników będzie 21 sztuk. W najbliższy piątek 1 tom ATENY. Dla zainteresowanych już tak przy okazji wymienię co się ukaże (w kolejności wydawania): - Ateny; - Monako i Nicea; - Edynburg; - Meksyk; - Bratysława; - Tokio; - Bruksela; - Los Angeles; - Kopenhaga; - Buenos Aires; - Porto; - Hawana; - Sidney; - Rio de Janeiro; - Casablanka i Marrakesz; - Singapur; - Neapol; - Pekin; - Kair; - Hongkong; - Tallin. Ceny nie dostrzegam. Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link
bebiak Re: Z serii "Miasta marzeń" - w piątek Ateny 06.03.12, 11:17 Jak widzę o tu: kulturalnysklep.pl/MIA2/prcl/kolekcja-przewodnikow--miasta-marzen-2-.html?adw=1&gclid=CPrH-feD0q4CFYRa3wodpVt3_g Ateny kosztować mają 15 zł, pozostałe tomy po 30 zł Pzdr. B. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Z serii "Miasta marzeń" - w piątek Ateny 16.03.12, 18:53 Bebiaczku, i jaka jest Twoja opinia o tym przewodniku? Ja go nie nabywałem ale jestem ciekaw czy to coś w miarę sensownego Odpowiedz Link
bebiak Re: Z serii "Miasta marzeń" - w piątek Ateny 16.03.12, 20:27 Tomku, póki co tylko go przekartkowałam i to co mogę powiedzieć, to to, że ma mnóstwo całkiem ładnych fotografii. Nie zauważyłam jednak, aby dotykał miejsc nam nieznanych - ale i tego się (nieskromnie powiem) nie spodziewałam. Spora część to treści historyczne również ozdobione wieloma ilustracjami. Widzę ponadto: - dwustronicowy plan Aten (i to nie tylko ścisłego centrum), z oznaczeniem istotnych miejsc; - na końcu również dwustronicowy plan wszystkich trzech linii metra, linii tramwajowych i kolejki podmiejskiej (proastiako) z oznaczeniem wszystkich stacji (bez wymieniania tylko przystanków tramwajowych); - indeks, słowniczek (skromniutki, taki podstawowy); - rady dla podróżnych (zakupy, komunikacja, podróż i dokumenty, klimat, namiary na obie ambasady, niepełnosprawni, ubrania, poczta, banki, internet, dni wolne itp). A, i widzę, że przy omawianiu poszczególnych rejonów/dzielnic - również czytelne mapki omawianych terenów. Co do merytorycznej zawartości - dopiero po przeczytaniu, ale nie wiem kiedy to nastąpi. Odpowiedz Link
bebiak Dwie powieści Sidney'a Sheldona :) 18.03.12, 22:43 Wydane przez AMBER dość dawno, bo w latach 90-tych (ale może były wznowienia): - "Po drugiej stronie ciemności"; - "Pamiętna noc" (kontynuacja losów bohaterów "Po drugiej stronie ciemności"). W "Po drugiej stronie ciemności" Ateny pojawiają się od około 180 strony i już do końca (czyli przez kolejnych 200 stron) plus przez całą "Pamiętną noc" ciągną się jako tło obu powieści: wszak główną postacią jest miliarder grecki, Konstantin Demiris a całe zło wywodzi się z Grecji i ludzkich namiętności Grecja w tle u Sidneya Sheldona to nie tylko Ateny, ale również Peloponez i Ioannina na przykład, czasem ktoś wyjeżdża do Rafiny albo na prywatną wyspę Demirisa. Wspominałam w wątku filmowym (chyba wspominałam), że "Pamiętna noc" z Jane Seymour i Omarem Sharifem ukazała sie czas jakiś temu na dvd. Z okładki "Po drugiej stronie ciemności" wynika, że na jej podstawie również nakręcono film z Susan Sarandon, ale mnie tego filmu (z 1977) nigdy nie udało się obejrzeć: en.wikipedia.org/wiki/The_Other_Side_of_Midnight_%28film%29 Odpowiedz Link
bebiak "Małżeństwo po grecku" :) 18.05.12, 22:17 Nabyłam dziś w naszej taniej księgarni (na rogu Chmielnej - kto tu to wie) za całe 7,50 zł Zostało jeszcze kilka sztuk, więc kto chętny ... fruuuu ale zanim pogna niech poczyta, żeby mnie, czytającej wszystko co z Grecją w tle, nie skląć. Ta książka (460 stron ale format ciut mniejszy niż A-5) to trzy powieści, które napisały: - Lucy Monroe: "Grecki magnat"; - Rebecca Winters: "Miesiąc w Grecji"; - Julia James: "Narzeczona dla Greka". I już z samej okładki wiem, że jakiś Andreas, Ateny, przystojny i bogaty Lelandros Kiriakis.... I na okładce kościółek z wyspy Santorini, z tyłu napis: "Plaża, słońce, wino i urokliwi Grecy. Idealne wakacje, ale czy to dobry przepis na udane małżeństwo?" Zanim pognacie - wiedzcie, że wydane przez Harlequin Enterprises Mój drugi Harlequin he he - ale pierwszy też był w temacie i na dodatek prezent od jednej z nas Odpowiedz Link
bebiak Re: "Małżeństwo po grecku" :) 19.05.12, 22:29 bachula_gr napisała: > Dajesz czadu ))) No masz!!!! Od ponad miesiąca niczego innego nie czytam jak tylko codzienną Wyborczą i... nową kompletnie skopaną ustawę o ochronie praw nabywcy lokalu od dewelopera plus wszelakie artykuły, komentarze, opinie, wypowiedzi biegłych, projekty, prospekty etc... Po dzisiejszej 11-godzinnej konferencji w temacie - obiecałam sobie zasiąść do .... "Małżeństwa po grecku" Równowaga musi być! Odpowiedz Link
bachula_gr Zbyt dumna, zbyt krucha.........M. Callas 19.05.12, 21:23 premiera 30/5, chyba wiec mozna sobie fundnac na Dzien Dziecka np? www.empik.com/zbyt-dumna-zbyt-krucha-signorini-alfonso,p1049457491,ksiazka-p Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Zbyt dumna, zbyt krucha.........M. Callas 01.07.12, 19:01 bachula_gr napisała: > premiera 30/5, chyba wiec mozna sobie fundnac na Dzien Dziecka np? Czyta sie bardzo szybko, fajnie, tylko zgrzyta grekokatolicyzm z polaczeniu z Greczynka Callas. Wynik tlumaczenia z wloskiego? Kogo by nie zapytac tutaj (Grecja) to sie puka w czolo: Marija Grekokatoliczka, w zyciu. Odpowiedz Link
bebiak Re: Zbyt dumna, zbyt krucha.........M. Callas 04.11.15, 23:07 bachula_gr napisała: > Czyta sie bardzo szybko, fajnie, tylko zgrzyta grekokatolicyzm z polaczeniu z G > reczynka Callas. Wynik tlumaczenia z wloskiego? Kogo by nie zapytac tutaj (Grec > ja) to sie puka w czolo: Marija Grekokatoliczka, w zyciu. Właśnie nabyłam: kiedy przesyłka przyjdzie - ustawię w kolejce i choć z pewnością od razu się na to nie rzucę (bo kolejka przecież!), to może jakoś zamienię kolejność troszeczkę ... Odpowiedz Link
bachula_gr Podroze z Platonem czyli filozofia na walizkach... 19.05.12, 21:28 www.empik.com/podroze-z-platonem-filozofia-na-walizkach-smith-robert,p1048794012,ksiazka-p jako kontynuacja: www.empik.com/sniadanie-z-sokratesem-filozofia-na-talerzu-smith-robert,p1046116317,ksiazka-p Odpowiedz Link
bachula_gr dla odmiany...Malowany ptak... po grecku 25.05.12, 17:47 jakby ktos mial ochote po nowogrecku zglebic Odpowiedz Link
tonle Czy ktoś zna może? 25.05.12, 21:54 Czy ktoś zna mini książkę "Grecy. Przewodnik Ksenofoba"? Znam wersję Polacy, Włosi, (wesołe anegdoty, trafne komentarze, choć oczywiście dużo stereotypów) a tę chciałam kupić na prezent. Jednak w Merlinie została ona skrytykowana, szczególnie za język (wulgarny?), przykłady mało dyplomatyczne i mijanie z prawdą. - Czy komuś w ręce wpadła może ta książka i co może powiedzieć na ten temat? - Ewentualnie odniesienie do książki - czy codzienny język Greków (może faktycznie?) jest mało cenzuralny? Trudno to stwierdzić jeśli się zna z punktu widzenia turysty. Pozdrawiam K. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Czy ktoś zna może? 26.05.12, 10:48 Zna. Nawet mam a raczej mialam bo chyba komus pozyczylam. Powiem tak, zalezy kto ma jakie poczucie humoru i poziom wiedzy o Grecji i jej mieszkancach. Inaczej mi sie czytalo zyjac w Polsce majac greckiego chlopaka a inaczej po kilku latach zasiedzenia w Elladzie z greckim mezem i tesciowa przy boku. A stereotypy znacznie "lepiej" propaguje ostatnio gazetapel i tefalen. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Czy ktoś zna może? 26.05.12, 10:50 bachula_gr napisała: > > A stereotypy znacznie "lepiej" propaguje ostatnio gazetapel i tefalen. Co nie zmienia faktu, iz Grecy poza sezonem sa starsznymi ksenofobami... Odpowiedz Link
tonle Re: Czy ktoś zna może? 26.05.12, 13:02 A jak się ma rzeczywistość do wersji książkowej - Rozmowa i gesty? Czy jest to raczej przesadzone, czy faktycznie częste w rozmowach? U nas też można by opisać skrajne przypadki. Przyznam że wersja Polacy, czy Włosi były bardzo fajne, z umiarkowanym poczuciem humoru i cennymi uwagami. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 "Dzika Europa. Bałkany..." 02.06.12, 18:26 "Dzika Europa. Bałkany w oczach zachodnich podróżników" - wydawnictwo Universitas, Kraków 2007, autor- Bozidar Jezernik, przekład- Piotr Oczko. Wspaniała pozycja o Bałkanach, w tym wiele wątków nawiązujących do Grecji. Książka ta czekała u mnie na półce na swoją chwilę i właśnie ona nadeszła Zaczytuję się z przyjemnością Jest na przykład ciekawy tekst dotyczący kontrowersyjnej kwestii macedońskiej, w której "zderzają się" nacjonalizmy kilku krajów. Nie wiem czy książka jest jeszcze łatwo dostępna w sprzedaży ale w razie czego pewnie można zasięgnąć wiedzy u wydawcy- www.universitas.com.pl Odpowiedz Link
bachula_gr z KORFU w tle... 17.06.12, 14:03 czytalam jedynie recenzje miastoksiazek.blox.pl/2012/06/Zlocista-grecka-wyspa.html Odpowiedz Link