Dodaj do ulubionych

GRECKI! Uczy się ktoś?

03.03.06, 18:21
Ciekawa jestem kto z was miłośnicy Grecjismile uczy się tego jęzka smile
Ja zaczęłam jakiś czas temu, ale później z braku czasu zaprzestałam. Teraz
jednak mam zamiar kontynuować.
A wy?
Obserwuj wątek
    • anka.olimpias Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 03.03.06, 18:33
      Ja się uczę, no ale dopiero zaczynam co prawda, dopiero 5 miesiecy.
      • bebiak Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 03.03.06, 19:10
        Ja się uczę - od października 2005smile
        Do tej pory porozumiewałam się po grecku, ale w większości na zasadzie "Ja,
        Kali, być Murzynem", co i tak ofkors wiele mi dawało w czasie szwędania się po
        nieturystycznych wyspach (tam lekkie problemy z angielskim, szczególnie w
        wioskach), a i frajdę wielką sprawiałobig_grin
        A, i parę piosenek (chyba 3 w całości) umiałam zaśpiewać i to już poprawnie,
        bom się wyuczyła jak małpka z książeczek z tekstami i płytbig_grin
        I nareszcie postanowiłam po wielu latach marzeń o nauce - nieco to wszystko
        uporządkować.
        • madfashion SPOSÓB 03.03.06, 19:24
          W jaki sposób się uczycie?
          Kursy, indywiudalne zajęcia, czy może sami!

Piszcie jakie są wasze moetody.
          Mnie osobiście denerwuje zaznaczanie w pisowni akcentów. Wprawdze we francuskim
          mogę to jakoś przeżyc, ale w greckim jakoś nie bardzo mi to odpowiada smile. Jak
          narazie nowy alfabet i akcenty to zdecydowanie za dużo smile
          • bebiak Re: SPOSÓB 03.03.06, 20:19
            Ja traktuję to bardzo luźno: totalny brak czasu sprawia, że nie przykładam się
            specjalnie i nie oczekuję cudów he he, ale bawią mnie te lekcje i chętnie tam
            sobie chodzę. C
            hodzę do Olimposa (bliżej napisałam w wątku Szarego "Ile kosztuje nauka w
            Olimposie" - jakoś tak). Chodzę tam dla kontaktu z językiem, nauczyłam się
            czytać i pisać małymi literkami, co wydawało mi się nie do nauczeniabig_grin
            Największy kłopot mam z pisaniem litery "i" ze słuchu - no bo jak na chyba
            sześć sposów można ją pisać to się plączę jak licho.
            Powiększam swój zasób słów i wcale się tą nauką nie stresuję: zabawa dla mnie -
            pewnie dlatego, że nikt i nic mnie do tych lekcji nie zmuszasmile
            Sporo słucham greckiej muzyki śledząc teksty - taką manię zawsze miałam i w ten
            sposób uczę się również.
            Co do zasady to gramatyką i ortografią jest nieco załamana ale tylko nieco -
            wszak to zabawa.
            Acha, i nie mam żadnej bariery językowej - to jest mi absolutnie obce: zatem
            gadam nie zwracając nawet uwagi na to, że czasami ofkors z błędami (nie
            stresuje mnie to).
            • jacek1f uczy sie uczy. w wątku obok:-) n/t 03.03.06, 21:53
              • hominka.w Re: uczy sie uczy. w wątku obok:-) n/t 05.03.06, 13:29
                Jeśli ktoś będzie potrzebował pomocy w straogreckim, chętnie pomogę.
    • agniecha313 Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 04.03.06, 10:45
      Nie chce sie chwalic,ale powiem wam ze nauczylam sie jez.greckiego w 3
      miesiace,mowie czytam i pisze.Jak dla mnie najlepszy sposob na nauke jest
      przebywanie z grekami,wyprobowane na wlasnej skorze.
      • madfashion Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 04.03.06, 11:37
        Nic w tym dziwnego smile po takim czasie spedzonym w grecji tez bym sie pewnie
        nauczyla, tym bardziej ze z nauka jezykow obcych nie mam problemow smile
        Niestety raczej nie stac mnie na 3miesieczny pobyt w grecji sad((
        • agniecha313 Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 04.03.06, 11:44
          Ale ja nie bylam uczyc sie jez.greckiego w Grecji.Nauczylam sie go tutaj w
          Brukseli,ale mieszkalam z grekami i w ich towarzystwie spedzalam caly dzien.
          • madfashion Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 04.03.06, 11:46
            NIc tylko pozazdroscić. Ja mieszkam w małym miasteczku, więc i taka metoda
            odpada sad((
    • agniecha313 Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 04.03.06, 12:23
      chetnie pomoge przy nauce greckiego
      • madfashion Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 04.03.06, 14:13
        Dziękuję za prpozycję smile W razię wątpliwości zgloszę się do ciebie smile)))
        • madfashion język gr. - FoRUM 04.03.06, 19:23
          Znalazłam forum dotyczące języka greckiego:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12031.
          Może komuś się przyda smile
          • amigo50 Re: język gr. - FoRUM 04.03.06, 22:04
            Niestet, na tym forum znalazłem tylko tyle:
            "Podane forum nie istnieje lub jest niedostępne."crying(
            • madfashion Re: język gr. - FoRUM--- > BŁĄD :/ 04.03.06, 22:54
              Wdarł się mały błąd. Wystarczy z adresu usunąc kropkę i działa smile

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12031 --> to jest poprawny link.
              Może ktoś skorzysta
            • plustom Re: język gr. - FoRUM 17.03.06, 12:06
              www.medworld.de/bihmw/html/griechisch/index.htm
              stronka dla tych ktorzy choc troche chca sie nauczyc wymowy i podstawowych
              slowek, pozdrawiam wszystkich milosnikow Grecji.
      • agapi-mou Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 08.03.06, 17:41
        uspokoilo mnie to ze potrafilas nauczyc sie greckiego w trzy miesiace, ja bede
        tam mniej wiecej tyle bo cale wakacje, jade do swego meżczyzny (ktory nawiasem
        mowiac jest Grekiem) na razie ucze sie sama no i razem z nim jezeli jestem tam
        ale na razie skupiamy sie na poznawaniu nowych dla mnie slowek... moze masz
        jakis system? napisalas ze mozezs pomoc w nauce greckiego wiec bylabym chetna smile
        • madfashion Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 08.03.06, 18:29
          ja narazie uczę się sama smile
          Mam słownik greko-niemiecki, który przyszłał mi kolega.
          Mam kilka samouczków z płytami CD oczywiście.
          Najpierw nauczyłam się alfabetu, dyftongów itp. Teraz podobnie jak ty skupiam
          się na słownictwie, ale myślę, że już najwyższa pora sięgnąć do gramatyki i
          zacząć budować pierwsze zdania.
          Mam znajmoge Greka, który mieszkał 10 lat w niemczech, dzięki czemu mogę się z
          nim porozumiewac po niemiecku smile
          Jak już będzie widać postępy w nauce greckiego, na pewno będe mogła poprzez
          rozmowę z nim uczyć się dalej smile
          • tutanka Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 09.03.06, 11:19
            ja najpierw jezdzilam do grecji tylko na wakacje i wtedy moja znajomosc jezyka
            ograniczala sie do kilku podstawowych zwrotow. dopiero kiedy pojechalam na 4
            miesiace, proacowalam tam i przebywalam z grekami, sporo sie nauczylam.
            ostatnio bylam w grecji odwiedzic mojego chlopaka i mialam niezly kursik, bo
            caly czas rozmawialam z nim po grecku i duzo przebywalam z kolezanka, ktora nie
            zna slowa po angielsku. A swoja droga to znajomosc angielskiego moze
            przeszkadzac w nauce, bo czesto idzie sie na latwizne i rozmawia po angielsku.
            dlatego nawet bedac w grecji nie koniecznie trzeba sie nauczyc greckiego.
            poznalam wiele polek ktore pracowaly tam 7 miesiecy czy nawet rok i umialy
            mniej niz ja po kilku tygodniach. przede wszystkim trzeba chciec i bardzo sie
            starac. ja od pierwszego dnia biegalam z notesikiem i zapisywalam slowka i
            zwroty, ogladalam tv, staralam sie czytac napisy pod filmami i wsluchiwac w to
            co mowia ludzie na ulicy czy na plazy. teraz jestem w polsce, bo w tym roku sie
            bronie, a w lipcu wyjezdzam do grecji na stale. chcialabym jednak do wyjazdu
            jeszcze troche podszkolic jezyk, ale tu nie jest to takie latwe. slucham
            muzyki, utrwalam slowka i korzystam ze stron internetowych przeznaczonych do
            nauki. linki do nich umiescilam na str forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
            f=12031
            polecam i zycze powodzenia!!!!
            • grecja-ellada Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 09.03.06, 11:52
              Cześć.

Mam małą prośbę do Ciebie: podaj jeszcze raz link bo źle się wkleił (źle
              przeniosło do drugiej linii)
              • tutanka Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 09.03.06, 11:59
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12031
            • agapi-mou Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 10.03.06, 11:50
              do tutanka... mam nadziej ze odpowiesz wink piszesz ze wyjezdzasz do grecji na
              stale... czyzby podobnie jak ja do swojego chlopaka?? Ja jestem w gorszej
              sytuacji bo jeszcze przyszly rok akademicki jestem w Polsce bedzie to rok
              magisterski bo sie zdecydowalam ze jednak skoncze tu studia... A tak strasznie
              tesknie... jestem tam tak czesto na ile sie da a o moje kochanie tez... do
              uslyszenia...
              • tutanka Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 11.03.06, 08:01
                cze agapi mousmile
                tak, tez jade do mojego chlopaka. wlasciwie to pod koniec lutego dopiero od
                niego wrocilam a juz strasznie tesknie. pojechalam tylko na ferie, nie
                widzielismy sie 3 m-ce a teraz moge leciec dopiero w lipcu bo mam obrone
                pierwszego. wspolczuje ci ze jeszcze rok przed toba, ale czas szybko leci. damy
                radesmile
                mozemy sie wzajemnie wspieracsmile
                moj nr gg: 5541366, e-mail: tutanka@wp.pl
                filakiasmile
    • www.moda.bazarek.pl Pytanie o ALFABET 10.03.06, 12:45
      To chyba ty Agnieszko podałaś taką stronkę:
      www.xanthi.ilsp.gr/filog/ch1/alphabet/alphabet.asp?vletter=4
      pokazane tam jest jak pisać literki greckie.
      mam nastepujące pytanie. czasami pojawiają sie 2 rózne sposoby. Jak np w
      wypadku literki delta.
      Dużą delte zapisuje sie jako trójkącik czy może po prostu jako D. a moze
      trójkąt to litera drukowana a duze D to litera pisana. a moze jest tutaj
      dowolność.

Z gory dziękuję za odpowiedz smile
      • alns Re: Pytanie o ALFABET 10.03.06, 13:25
        Prawidlowo jest trojkacik i tak ucza dzieci w szkole.Ale Grecy tak bazgrola,ze
        cokolwiek podobnego napiszesz bedzie dobrze.Z ortografia tez sa zreszta na
        bakier.Obcokrajowcy przywiazuja do tego znacznie wieksza wage
        • madfashion Re: Pytanie o ALFABET 10.03.06, 14:33
          dziekuję ci bardzo za odpowiedź.
          mam jeszcze jedno pytanie na tej stronce (moze bedzie ci sie chcialo wejsc)
          niektóre literki pisane są na kilka sposób i już zgupiałam uncertain
          Dop tej pory pisałam tak jak w ksiażkach a tam widzę coś innego i już nie wim,
          który sposób jest poprawny
          • jacek1f o jaka miła strona. Jest ok, jak pokazują. Gazetow 10.03.06, 14:39
            e pisanie i litery drukowane - uwielbiane na komunikatach i w oficjalnej
            przestrzennej komunikacji (wlasnie dlatego zeby nie bylo watpliwosci co jest
            napisane)... to pierwsze dwa sooby, a ostatni.... to jedna z setek propozycji
            nieczytelnego, dowolnego pisma ręcznego:-=)))
            • madfashion Zatem jak pisać? 10.03.06, 14:59
              Przepraszam za te głupie (zapewne dla niektórych) pytania, ale już się
              pogubiłam uncertain
              jak pisać? gazetowo, książkowo? czy tak jak pokazują na tej stronce?
              jak wy piszecie?
              • jacek1f gazetowo i ksiazko jest zeby inni WSZYSCY 10.03.06, 15:16
                rozumielismile

Pisz ręcznym pismem...
                Ja np. jestem nauczony "a" naszego wrecz a nie ksztalu alfy małej... Pisz jak
                pokazują lub jak Ci wygodnie - np. B+W , czyli vita/wita, dawna Beta - mozesz
                pisac jak "B" ale mozesz tez przedłużac...

Bałagan jest wiekszy niż nasze trzymanie sie alfabetusmile

1. mozes poprawnie, klasycznie nasladowac gazetowe pisanie czyli litery z
                druku...
                2. mozesz pisać ręcznie - jak szybko piszesz to samo sie zmiania...

3. jedno jest pewne - DRUKOWANE, DUŻE litery zawsze są takie same wszędzie.
              • eridan Re: Zatem jak pisać? 11.03.06, 21:06
                Wybierz jeden ze sposobów, jaki uczą w Grecji. To znaczy jeden ze sposobów
                kaligrafii i stosuj go. Pamiętaj! Jeśli będziesz otrzymywać korespondencję
                pisaną przez Greków, otrzymasz pisownię ręczną (kalgraficzną). Ona się różni od
                kształtu liter w gazetach. Mimo to jest prosta i dla średnio inteligentnego
                absolwenta szkoły średniej łatwa do przyswojenia. Tak jak cyrylica. I ładnie
                wygląda. Zacząć należy od pisania "ładnego" by potem przejść do zwykłego
                sposobu pisania, jakie ma każdy z nas. Proces ten (przynajmniej u mnie)
                przebiegał błyskawicznie, ale ja w szkole i na studiach miałem multum greckich
                liter (dużych i małych) we wzorkach matematycznych, statystycznych i
                ekonomicznych, więc może mam nieco skrzywione poglądy. Ale jak pamiętam, w
                piątej klasie podstawówki płynnie czytałem i pisałem po rozyjsku po kilku
                miesiącach. A więc jednak się daje.pzdr.
      • agniecha313 Re: Pytanie o ALFABET 10.03.06, 18:28
        Ciesze sie ze na cos sie przyda strona do nauki greckiego ktora podalam
        • madfashion STRONY DO NAUKI GRECKIEGO 10.03.06, 18:49
          Oczywiście, że się przydała agnieszko kiss
          Jeśli ktoś posiada jeszcze jakieś strony internetowe do nauki greckiego, proszę
          o wklejenie ich tutaj
    • simera Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 16.03.06, 19:21
      Ja sie uczyłam samasad ale co to za nauka.Chciałabym sie zapisac do jakiejs
      szkoły, moze znacie cos?
    • cwiatooschec Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 18.05.06, 13:04
      Przeglądam sobie właśnie rozmówki greckie... i już widzę, że na podstawowych
      zwrotach poprzestanę...
    • edorka1 Re: GRECKI! Uczy się ktoś? 21.05.06, 00:32
      Uciekło mi co nieco przez ostanie lata, choć chyba jest nieźle...Jak mi sie
      bardzo nudzi to gadam do siebie po grecku. Ale, jak sądzę, jedyną dobrą metodą
      na naukę greki jest pobyt w Grecji...
      Pamietam pierwsze zdanie jakie usiłowałam wkuć z greckich rozmówek :
      "garson, ine eleftero afto to trapezi ".Masakra smile)). Potem - juz w Atenach -
      wywaliłam rozmówki, zaopatrzyłam się w słownik i poooszło. Konia z rzędem temu,
      kto sie tego języka na sucho nauczy smile)). Nauczy, tzn będzie w stanie jako-tako
      pogadać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka