Dodaj do ulubionych

Kuszące muzyczne Ateny-jesień-wiosna

07.10.06, 11:46
Koncertowy wątek letni przestał już być aktualny.Artyści w większości
powrócili już z greckiej prowincji do Aten i Salonik,gdzie od października do
czerwca skupia się duża część muzycznego życia kraju (nie dotyczy to na
przykład Krety,która ma własną ogromną i zróżnicowaną scenę muzyczną-
Kreta "kwitnie muzyką" przez cały rok).
Pięciomilionowe Ateny w sezonie zimowym zagarniają większość "muzycznego
tortu".Grecka scena jest niezwykle duża i różnorodna, dzięki czemu Ateny są
bez wątpienia jedną z ciekawszych pod względem muzycznym stolic Europy.Warto
wybrać się tam zimą choćby na krótki wypad samolotem aby zasmakować
tamtejszego wspaniałego życia setek klubów muzycznych,sal
koncertowych,muzycznych tawern i barów.Często nie jest to jednak tania
impreza- najdroższe są pistes- komercyjne kluby muzyczne(niektóre nawet na
parę tysięcy osób przy stolikach!!!) z miejscami do tańczenia-gdzie gra się
komercyjną muzykę elafrolaiko (sezonowe przeboje z buzuki) i grecki pop a
także kochane przez Greków szlagiery sprzed lat.Artystom rzuca się tam pod
nogi kwiaty goździków na znak uwielbienia(już jeden kosz z goździkami to
jednak słona opłata), tańczy się też greckie tańce.Jeśli chce się mieć stolik
(na kilka osób),często trzeba go zamówić wcześniej telefonicznie.W pistes
pije się whisky lub-trochę rzadziej-wino lub uzo.Komplet whisky-w zależności
od popularności klubu i występujących tam nazwisk-kosztuje często ponad 150
euro.Najpopularniejszą zakąską są suszone owoce.Muzyczne programy w pistes
(zwykle program tworzy kilka nazwisk)rozpoczynają się najczęściej w
październiku lub listopadzie-i trwają zwykle kilka miesięcy.Jeśli program
jest popularny,może zostać przedłużony-nawet do Wielkanocy,jeśli nie-klub
zamykany jest czasem już po Bożym Narodzeniu(konkurencja w Atenach jest
ogromna).Piosenkarze występują w pistes kilka dni (a w zasadzie nocy) w
tygodniu-najczęściej od czwartku do niedzieli.Greccy piosenkarze pracują więc
ciężko- sezon zimowy to dla nich często nawet 40-60 nocy śpiewu.Programy są w
Atenach tematem powszechnych dyskusji a o tym,kto z kim bedzie zimą śpiewał w
klubie,dyskutuje się juz latem.
Tańsze są lokale z muzyką niekomercyjną-np.artystycznym endechno czy greckim
rockiem (poziom muzyki znacznie wyższy ale klimat też inny- tu nie przychodzi
się tańczyć tylko słuchać) oraz muzyczne tawerny.
Nie sposób napisać tu o wszystkim co będzie działo się w Atenach.Będę wrzucał
co ciekawsze i ważniejsze informacje- być może ktoś z nas będzie wybierał się
zimą do Aten na kilka dni- może mu się przydać smile Na miejscu zawsze trzeba
jednak sprawdzić czy klub jest jeszcze otwarty i czy są miejsca.
Pozdrawiam! Tomek smile
Obserwuj wątek
    • tomaszkozlowski1 pierwsza garść informacji- komercyjne pistes 07.10.06, 12:25
      KOMERCYJNE PISTES- ΠΙΣΤΕΣ:
      1.JANIS PLUTARCHOS-Γιάννης Πλούταρχος- już zaczął i już ma tłumy dzięki nowej
      platynowej już płycie.Klub nazywa się Kiendro Athinon (Κέντρο Αθηνώνwink,dawny
      Arijon-i jest jednym z największych w Atenach-róg Pireos(Πειραιώςwink 142 i Petru
      Rali(Πέτρου Ράλληwink
      2.NIKOS KURKULIS(Νίκος Κουρκούληςwink- KIELI KIELEKIDU (Κέλλυ Κελεκίδουwink- też już
      zaczęli w klubie Fos (Φωςwink.Przychodzić będzie raczej dużo osób-Kurkulis znany
      jest z tego,że umie dobrze "rozkręcić" zabawę.
      3.PANOS KIAMOS (Πάνος Κιάμοςwink- EVA MILI (Εύα Μιλλήwink- STELIOS MAKSIMOS (Στέλιος
      Μάξιμοςwink- od 1 października.Kiamos w ostatnich latach stał się bardzo popularny-
      dzięki temu-podobnie jak Kurkulis-że sprawnie "rozkręca" zabawę.Klub Anodos
      Pireos (Άνοδος Πειραιώςwink.
      4.ANDREAS STAMOS (Ανδρέας Στάμοςwink- JORGOS JANIAS (Γιώργος Γιαννιάςwink- FANI
      DRAKOPULU (Φανή Δρακοπούλουwink- klub Frangelico Winter (dawniej Gazi)- od
      początku października
      5. STAMATIS GONIDIS (Σταμάτης Γονίδηςwink- NATASA THEODORIDU (Νατάσα Θεοδωρίδουwink-
      dwoje bardzo popularnych artystów-Gonidis po paru latach złej passy przeżywa
      drugą sceniczną młodość.Razem z nimi nowe gwiazdeczki- JORGOS LIANOS (Γιώργος
      Λιανόςwink i MARO LITRA (Μάρω Λύτραwink.Od 12 października w wielkim klubie Votanikos
      (Βοτανικόςwink.
      6. MARINELA (Μαρινέλλαwink- ANDONIS REMOS (Αντώνης Ρέμοςwink- jeden z najbardziej
      dyskutowanych programów.Jedna z największych piosenkarek Grecji od lat 60.-
      Marinela-razem z komercyjnym Remosem.Ryzykowne połączenie,zapowiada się jednak
      na sukces. Wystąpią w ogromnym klubie Athinon Arena(Αθηνών Αρέναwink na parę
      tysięcy osób- w zeszłym roku w innym dyskusyjnym programie razem z Remosem
      śpiewał tu Dalaras i nawet jemu ciężko było zapełnić ten giga-klub).Od 26
      października.
      7. PASCHALIS TERZIS (Πασχάλης Τερζήςwink- ELENA PAPARIZU (Έλενα Παπαρίζουwink- druga
      dyskusyjna współpraca,ponieważ Paschalis i Elena mają zupełnie inne style i i
      zupełnie nieprzystające grona miłośników- Paschalisa słuchają w Grecji głównie
      ludzie w średnim wieku,Elenę- nastolatki z gimnazjum i szkół średnich (zawsze
      jest ryzyko,że miłośnicy Paschalisa będą nudzić się na występach Eleny i
      odwrotnie).Wystąpią w jednym z najbardziej znanych (i największych) klubów-
      Iera Odos (Ιερά Οδόςwink.Od 27 października.
      8.NOTIS SFAKIANAKIS (Νότης Σφακιανάκηςwink- APOSTOLIJA ZOI (Αποστολία Ζώηwink- ELEANA
      PAPAIOANU (Ελεάνα Παπαϊωάννουwink- klub Enastron (Έναστρονwink-od 7 lub 25 listopada-
      jeszcze nie wiadomo.Notis-jako jeden z najsłynniejszych komercyjnych wykonawców-
      na pewno przyciągnie tłumy.
      9. JORGOS TSALIKIS (Γιώργος Τσαλίκηςwink- CHRISPA (Χρύσπαwink-zaczęli już na początku
      września- w Romeo (Eliniku 1-Ελληνικού 1-Glifada).Będą śpiewać do stycznia.
      10.CHRISTOS DANDIS (Χρήστος Δάντηςwink- CHRISTOS PAZIS (Χρήστος Πάζηςwink- śpiewają
      od 19 stycznia w klubie Muses (Μούσεςwink- Λεωφόρος Συγγρού 253- Leoforos Singru
      253. Razem z nimi początkujący Kostas Seretis i Janis Apostolidis.Nieczynne
      tylko w niedziele i poniedziałki.
      Ciąg dalszy będzie smile
      Pozdrawiam! smile
      Tomek
    • tomaszkozlowski1 pierwsza garść informacji- ciekawe dźwięki 07.10.06, 12:45
      Na scenie muzycznej Aten dzieje się mnóstwo ciekawego w dziedzinie muzyki
      niekomercyjnej dla poszukujących słuchaczy.
      1.Zawsze jedną z najciekawszych propozycji ma klub Stavros tu Notu (Σταυρός του
      Νότου- Krzyż Południa), który w tym roku obchodzi na dodatek swoje dziesiąte
      urodziny! smile
      Od 29 września na 4 tygodnie występują tu (w niektóre dni) MANOS PIROVOLAKIS
      (Μάνος Πυροβολάκηςwink- DESPINA OLIMBIJU (Δέσποινα Ολυμπίουwinki MICHALIS EMIRLIS
      (Μιχάλης Εμιρλήςwink.Od 26 października występować będzie niezwykły Thanasis
      Papakonstandinu(Θανάσης Παπακωνσταντίνουwink- bez wątpienia jeden z
      najwybitniejszych artystów współczesnej Grecji.Październik i listopad w wiele
      poniedziałków i wtorków- występy słynnego kompozytora Thanosa Mikrutsikosa
      (Θάνος Μικρούτσικοςwink i legendarnego piosenkarza Janisa Kutrasa (Γιάννης
      Κούτραςwink-który właśnie wydał-po wielu latach- swoją nową płytę.A od 15 grudnia
      śpiewać będzie świetny NIKOS PORTOKALOGLU (Νίκος Πορτοκάλογλουwink-latem
      odpoczywał-dał tylko parę koncertów.
      2.DIMITRIS MITROPANOS (Δημήτρης Μητροπάνοςwink- GLIKIERIJA (Γλυκερίαwink- MELINA
      ASLANIDU (Μέλίνα Ασλανίδουwink- w zalewie komercji wspaniała propozycja dla
      tych,którzy chcą posłuchać dobrej muzyki laiko(w uproszczeniu- tej z buzuki)i
      przekonać się,że jej autentyczny styl to nie Remos,Garbi czy Sfakianakis-ale
      wspaniałe głosy i interpretacje niezwykle popularnych do dziś żywych legend-
      Mitropanosa czy Glikierii.A do tego piękny głos młodej i zdolnej saloniczanki
      Meliny Aslanidu.Klub Akti Pireos (Ακτή Πειραιώςwink.Rozpoczynają w końcu
      października.
      3.JANIS KOTSIRAS (Γιάννης Κότσιραςwink- ZOI PAPADOPULU (Ζωή Παπαδοπούλουwink- klub
      Metro (Μετρόwink-od 10 listopada- przez 30 nocy.Kotsiras nie koncertował latem-
      spodziewane są więc tłumy-tym bardziej,że właśnie wyszła jego nowa płyta.Razem
      z nim wylansowana przez Charis Aleksiju młoda,zdolna piosenkarka z Salonik- Zoi
      Papadopulu.
      Ciąg dalszy też będzie smile
      • bebicka Re: pierwsza garść informacji- ciekawe dźwięki 07.10.06, 21:14
        Rany Tomku, wspaniale ze tak to wszystko opisujesz..tylko now alsnie dfla
        wiekszosci z Was to na pewno wszystko ejst jasne i zrozumiale, ale ja, kompletny
        laik jestem przerazona ciutke.
        Pozwole sobie wiec zadac pytanie wprost, bo i tak zamierzalam. Bede w Atenach,
        na bardzo ktorko, ale bede od 9 do 12 listopada. tak wlasnie sobie myslalam ze
        ktoregos wieczoru wybralabym sie posluchac muzyki, wlasnie takiej dla laikow
        greckiej...tylko nie wiem gdzie? kogo posluchac? gdzie szukac biletow... no
        wlasnie na wszystko potrzebuje biletow? no zielona jeste zupelniesmile licze na
        zrozumienie...smile
        pozdrawiam
        maraska
        • tomaszkozlowski1 Re: pierwsza garść informacji- ciekawe dźwięki 08.10.06, 01:36
          Witaj,nie martw się smile Najwspanialsze jest to,że będziesz mogła być w Atenach smile
          Reszta sama się ułoży smile Patrząc na repertuary będę zwracał uwagę na okres od 9
          do 12 listopada smile Adresy klubów,które interesowałyby Cię też Ci
          podam.Większość imprez nie jest tak oblegana,żeby był problem z biletami-w
          Atenach jest tak duża konkurencja,że to wszystko jakoś się rozkłada.Najlepiej
          jednak od razu po przyjeździe zadzwonić do danego klubu- tylko jeśli jest się
          na tak krótko, dobrze jest mieć sprecyzowany cel- telefon też Ci znajdę,to nie
          problem.O ile jest to gdzieś blisko,można też tam pójść na przykład dzień
          wcześniej wszystkiego się dowiedzieć.W wielu klubach nie trzeba płacić za
          stolik-można stać przy barze- i słuchać występów na stojąco-ale tego
          wszystkiego już najlepiej dowiedzieć się na miejscu przez telefon lub od
          Greków.Czy masz jakieś konkretne gatunki muzyki greckiej,które lubisz- jakichś
          ulubionych artystów? To ułatwiłoby nam znalezienie takiego klubu i artystów, na
          których nie zawiodłabyś się smile Pozdrawiam! Tomek smile
          • tomaszkozlowski1 Re: pierwsza garść informacji- ciekawe dźwięki 08.10.06, 01:37
            Moje "witaj" to oczywiście znaczyło "witaj w tym wątku" smile Pozdrawiam!
            • bebicka Re: pierwsza garść informacji- ciekawe dźwięki 08.10.06, 11:06
              Tomku bardz bardzo Ci dziekuje za chec pomocy. wsytd sie przyznac ale ja
              kompletnie nie znam sie na greckich atrystachsad czasami poczytuje jak ktores z
              Was prawdziwych grekofilow zachwyca sie Kims...doskonale Wam znanym a ja
              niestety nicsad po prostu jak bardzo bardzo poczatkujacy ktos kto zakochal sie w
              Grecji pare lat temu, ale jakos ta sympatie zaniedbal i dopiero w tym roku juz
              tak chyba na dobre...lubie grecka muzyke. i taka tradycyjna (hehehe jak nic grek
              Zorba sie klaniasmile) i tez taka spiewana przez zwyciezczynie Eurowizji (zbaij
              mnie ale nie pamietam jak sie nazywala).takze generlanie trudno mi mowic o kims
              czy czyms konkretnym, bardziej zalezy mi na samaym fakcie posluchania czegos,
              zeby poczuc klimat...nie wydaje Ci to sie troche bez sensu??
              ech mam nadzieje ze nie, bo tak mi sie zamrzylo zeby bedac w Atenach spedzic
              wieczor sluchajac muzyki.
              Acha jeszcze Ci tylko powiem ze 9 listopada to juz mamy wiecvzor zarezerwowany
              na atrakcje sportowe, takze tylko 11 albo 11. Nie chce Ci sprawiac klopotw, z
              drugiej strony bardzo mi zalezy, ale wiesz gdybys znalazl cos fajnego, takiego
              dla kogos komu chcialbys pokazac esenscje muzyki greckiej. jak najbardziej moze
              byc w tradycyjnym wydaniusmile
              dzieki raz jeszcze
              pozdrawiam
              maraska
              • tomaszkozlowski1 Re: pierwsza garść informacji- ciekawe dźwięki 09.10.06, 23:09
                Porozglądam się i będę Ci dawał znać na gazetowego maila.Myślę,że taki na
                przykład program Mitropanos-Glikierija to bardzo dobre spotkanie z muzyką
                Grecji- tradycyjną a czasem i mniej tradycyjną,wspaniale wykonywaną.Miejmy
                nadzieję,ze do Twojego przyjazdu już zaczną.Mając do wyboru piątek lub
                sobotę,radziłbym Ci jednak piątek- w sobotę wszystkie kluby są najbardziej
                zatłoczone-z jednej strony to dobrze,bo dużo bawiących się Greków,z drugiej-
                może być ciężej z dobrymi miejscami.Pozdrawiam!
                • bebicka Re: pierwsza garść informacji- ciekawe dźwięki 10.10.06, 15:15
                  Tomku juz z gory Ci bardzo dziekuje.
                  i tylko mam prosbe, dla mnie wazna ze wzgledow pratktycznych, jako ze na
                  gazetowe konto prawie nie zagladam, sluzy mi raczej tylko do logowania na
                  forachsmile
                  gdybys mogl info wysylac tutaj
                  bebickaMALPAo2.pl
                  bede wdzieczna. bardzosmile
                  pozdrawiam
                  Maraska
      • akkok Re: pierwsza garść informacji- ciekawe dźwięki 25.10.06, 18:26
        tomaszkozlowski1 napisał:

> Na scenie muzycznej Aten dzieje się mnóstwo ciekawego w dziedzinie muzyki
        > niekomercyjnej dla poszukujących słuchaczy.
        > 1.Zawsze jedną z najciekawszych propozycji ma klub Stavros tu Notu (Στ
        > ;αυρός του
        > Νότου- Krzyż Południa), który w tym roku obchodzi na d
        > odatek swoje dziesiąte
        > urodziny! smile
        > Od 29 września na 4 tygodnie występują tu (w niektóre dni) MANOS PIROVOLAKIS
        > (Μάνος Πυροβολά
        > ;κηςwink- DESPINA OLIMBIJU (Δέσποι
        > 57;α Ολυμπίουwinki MICHALIS EMIRLIS
        > (Μιχάλης Εμιρλή
        > ;ςwink.Od 26 października występować będzie niezwykły Thanasis
        > Papakonstandinu(Θανάσης Παπ&#
        > 945;κωνσταντίνουwink-
        > bez wątpienia jeden z
        > najwybitniejszych artystów współczesnej Grecji.Październik i listopad w wiele
        > poniedziałków i wtorków- występy słynnego kompozytora Thanosa Mikrutsikosa
        > (Θάνος Μικρούτσ
        > ;ικοςwink i legendarnego piosenkarza Janisa Kutrasa (Γ
        > 53;άννης
        > Κούτραςwink-który właśnie wydał-po wielu latach
        > - swoją nową płytę.A od 15 grudnia
        > śpiewać będzie świetny NIKOS PORTOKALOGLU (Νίκος Π
        > ;ορτοκάλογλουwink-late
        > m
        > odpoczywał-dał tylko parę koncertów.
        > 2.DIMITRIS MITROPANOS (Δημήτρης Μ&
        > #951;τροπάνοςwink- GLIKIERIJA (Γλ
        > ;υκερίαwink- MELINA
        > ASLANIDU (Μέλίνα Ασλαν&#
        > 943;δουwink- w zalewie komercji wspaniała propozycja dla
        > tych,którzy chcą posłuchać dobrej muzyki laiko(w uproszczeniu- tej z buzuki)i
        > przekonać się,że jej autentyczny styl to nie Remos,Garbi czy Sfakianakis-ale
        > wspaniałe głosy i interpretacje niezwykle popularnych do dziś żywych legend-
        > Mitropanosa czy Glikierii.A do tego piękny głos młodej i zdolnej saloniczanki
        > Meliny Aslanidu.Klub Akti Pireos (Ακτή Πει&#
        > 961;αιώςwink.Rozpoczynają w końcu
        > października.
        > 3.JANIS KOTSIRAS (Γιάννης Κότ
        > σιραςwink- ZOI PAPADOPULU (Ζωή Πα
        > ;παδοπούλουwink- klub
        > Metro (Μετρόwink-od 10 listopada- przez 30 nocy.Kotsiras
        > nie koncertował latem-
        > spodziewane są więc tłumy-tym bardziej,że właśnie wyszła jego nowa płyta.Razem
        > z nim wylansowana przez Charis Aleksiju młoda,zdolna piosenkarka z Salonik- Zoi
        >
        > Papadopulu.
        > Ciąg dalszy też będzie smile

Drogi Tomku!
        Jestes WIELKI! Wiem Ameryki nie odkrylam, ale informacje pochodzace od ciebie
        sa dla nas nizwyle cenne.
        Bede ponownie w tym roku w Atenach, w dniach 23-30 listopada.Chcialabym
        posluchac
        Mitropanosa,Glykerii,Kotsirasa,Arvanitaki,Sfakianakisa,Remosa.Marinelli......................
        itd.,ale mam tylko kilka dni.Jak sie upewnic,czy dany wykonawca wystapi i gdzie
        to sprawdzic?Czy klub,w ktorym ma wystapic Mitropanos znajduje sie przy ul.
        Pireusu za Athens Arena? Bylam tam 30 stycznia 2005r.- Pireusu 166.
        Gdzie szukac tych informacji,mam znajoma Polke mieszkajaca a Atenach,znajaca
        grecki,ale czesto wyjezdzajaca za granice.
        Bardzo prosze o pomoc,poniawaz we wrzesniu z 4 planowanych koncertow "wypalil"
        tylko jeden,pozostale byly odwolane.
        Koncert Haris Alexiou,S.Malamasa i A.Joanidisa na Likavitos 18 wrzesnia zostal
        odwolany z powodu gwaltownej burzy, ktora przeszla nad Atenami(ale bylam 20
        wrzesnia,dzieki zyczliwosci Pani z Panapistimiou 39.
        Wielkie dzieki z gory za pomoc,pozdrawiam!!!

• tomaszkozlowski1 Mitropanos i inni 25.10.06, 22:49
          Ach to wspaniale,że udało Ci się być na tym cudownym jak mniemam wrześniowym
          koncercie! smile Mnie zawsze strasznie cieszy jeśli te informacje,które wklepuję
          rzeczywiście komuś się przydają i w czymś pomagają.
          Na Mitropanosie-Glikierii, Marineli-Remosie, Kotsirasie i Sfakianakisie masz w
          listopadzie bardzo dużą szansę być smile Na Arvanitaki jest bardzo mała szansa- na
          razie nie słychać nic o jej występach.Prawdopodobnie będzie koncertować bliżej
          wiosny (tak jak i Charis Aleksiju).Teraz Elefterija pewnie odpoczywa po długiej
          letniej trasie koncertowej i nagrywaniu nowej płyty,która od paru tygodni jest
          w sprzedaży i która bardzo mi się podoba (pisałem o tym szerzej w wątku
          muzycznym).
          Odnośnie klubu Akti Pireos (Ακτή Πειραιώςwink- jest na rogu Pireos i Lamijas
          (Λαμίαςwink 4.Telefon do tego klubu to 2103418020.
          Dimitris Mitropanos,Glikierija,Stelios Dionisiju (bardzo ładny głos,syn
          legendarnego Stratosa Dionisiju),Melina Aslanidu i początkująca ale zdolna
          Aspasija Theofilu rozpoczną swój program 16 listopada.Jeszcze nie widziałem tej
          informacji na jakiejś oficjalnej stronie,ale wiem to od znajomego Greka z
          pewnego forum,który jest w fan clubie Glikierii i zawsze ma sprawdzone
          informacje.Nie wiem natomiast, w które dni tygodnia będą wystepować- na pewno
          od piątku do niedzieli (wtedy wszystkie kluby działają),ale czy na przykład w
          środę i czwartek- tego nie wiem.Ale jak już się dowiem,napiszę.Marinela-Remos,
          Sfakianakis,Kotsiras zaczynają niedługo (Marinela-Remos już w tym tygodniu w
          Athinon Arena),jak będą znane dokładne dni tygodnia,tez dam znać (w pistes i
          ogólnie w dużych programach piosenkarze zawsze śpiewają w te same dni tygodnia
          co tydzień, inaczej jest w salach koncertowych-ale one nie dotyczą żadnego z
          w/w artystów).Program Mitropanos-Glikierija to naprawdę jeden z najlepszych
          programów sezonu,wiele bym dał aby móc zimą być w Atenach i ich posłuchać smile
          Pozdrawiam! Tomek smile
          • akkok Re: Mitropanos i inni 26.10.06, 17:32
            tomaszkozlowski1 napisał:

> Ach to wspaniale,że udało Ci się być na tym cudownym jak mniemam wrześniowym
            > koncercie! smile Mnie zawsze strasznie cieszy jeśli te informacje,które wklepuję
            > rzeczywiście komuś się przydają i w czymś pomagają.
            > Na Mitropanosie-Glikierii, Marineli-Remosie, Kotsirasie i Sfakianakisie masz w
            > listopadzie bardzo dużą szansę być smile Na Arvanitaki jest bardzo mała szansa- na
            >
            > razie nie słychać nic o jej występach.Prawdopodobnie będzie koncertować bliżej
            > wiosny (tak jak i Charis Aleksiju).Teraz Elefterija pewnie odpoczywa po długiej
            >
            > letniej trasie koncertowej i nagrywaniu nowej płyty,która od paru tygodni jest
            > w sprzedaży i która bardzo mi się podoba (pisałem o tym szerzej w wątku
            > muzycznym).
            > Odnośnie klubu Akti Pireos (Ακτή Πειρ&#
            > 945;ιώςwink- jest na rogu Pireos i Lamijas
            > (Λαμίαςwink 4.Telefon do tego klubu to 2103418020.
            > Dimitris Mitropanos,Glikierija,Stelios Dionisiju (bardzo ładny głos,syn
            > legendarnego Stratosa Dionisiju),Melina Aslanidu i początkująca ale zdolna
            > Aspasija Theofilu rozpoczną swój program 16 listopada.Jeszcze nie widziałem tej
            >
            > informacji na jakiejś oficjalnej stronie,ale wiem to od znajomego Greka z
            > pewnego forum,który jest w fan clubie Glikierii i zawsze ma sprawdzone
            > informacje.Nie wiem natomiast, w które dni tygodnia będą wystepować- na pewno
            > od piątku do niedzieli (wtedy wszystkie kluby działają),ale czy na przykład w
            > środę i czwartek- tego nie wiem.Ale jak już się dowiem,napiszę.Marinela-Remos,
            > Sfakianakis,Kotsiras zaczynają niedługo (Marinela-Remos już w tym tygodniu w
            > Athinon Arena),jak będą znane dokładne dni tygodnia,tez dam znać (w pistes i
            > ogólnie w dużych programach piosenkarze zawsze śpiewają w te same dni tygodnia
            > co tydzień, inaczej jest w salach koncertowych-ale one nie dotyczą żadnego z
            > w/w artystów).Program Mitropanos-Glikierija to naprawdę jeden z najlepszych
            > programów sezonu,wiele bym dał aby móc zimą być w Atenach i ich posłuchać smile
            > Pozdrawiam! Tomek smile

Wielkie dzieki!Pozdrawiam!

• tomaszkozlowski1 ciekawe dźwięki- dostawa druga :) 12.10.06, 00:12
      1.Historyczny klub Zigos (Ζυγόςwink na Place proponuje w tym sezonie powrót do
      dawnej atmosfery, jaka towarzyszyła klubowi w latach 70. czy 80. Dlatego
      właśnie zaprosił na występy legendarnego satyryka,malarza,tekściarza i
      piosenkarza- Logo (ΛοΓόwink (to pseudonim, właśc. Janis Logothetis- Γιάννης
      Λογοθέτηςwink.Logo zaprosi do śpiewania niektórych z najlepszych greckich
      piosenkarzy- młodszych i starszych- Fivosa Delivoriasa,Lakisa
      Papadopulosa,Lavrendisa Machieritsasa,Manolisa Mitsiasa,Jorgosa Margaritisa i
      in. Wkrótce zastąpi ich jeden z najwybitniejszych artystów greckich- prawdziwa
      legenda-Dionisis Savopulos (Διονύσης Σαββόπουλοςwink-z nim wystąpią świetni muzycy-
      Stavros Lantsias (Σταύρος Λάντσιαςwink i Jotis Kiurtsoglu (Γιώτης Κιουρτσόγλουwink.
      A w grudniu wystąpią Lavrendis Machieritsas (Λαυρέντης Μαχαιρίτσαςwink, Vasilis
      Papakonstandinu (Βασίλης Παπακωνσταντίνουwinki Tania Tsanaklidu (Τάνια
      Τσανακλίδουwink. Czegóż chcieć więcej... smile
      2.W innym historycznym i znanym z dobrej muzyki klubie- Sfendona (Σφεντόναwink od
      końca października występować będzie świetny skład- słynny kompozytor i mistrz
      buzuki- Christos Nikolopulos (Χρήστος Νικολόπουλοςwink oraz znakomici i uznani
      piosenkarze- Kostas Makiedonas (Κώστας Μακεδόναςwink, Melina Kana (Μελίνα Κανάwink,
      Dimitris Basis (Δημήτρης Μπάσηςwinki Dimitris Starovas- Δημήτρης Σταρόβας (kiedyś
      gwiazda ciekawego zespołu Agami Thite- Άγαμοι Θύταιwink.
      Pozdrawiam!
      Tomek smile
      • markonella Re: ciekawe dźwięki- dostawa druga :) 12.10.06, 14:39
        Witam Wszystkich - na początku listopada również będe w Atenach a dokładnie 2 -
        12 listopada i też chętnie posłucham greckiej muzyki nie byłam tam 10 lat /
        piszcie o ciekawych występach - co i w jakim terminie /
    • tomaszkozlowski1 komercyjne pistes-c.d. 22.10.06, 23:09
      1.NIKOS VERTIS (Νίκος Βέρτης-nowa gwiazda ostatnich paru lat)- JORGOS CHRISTU
      (Γιώργος Χρήστουwink-NANSI ALEKSIADI (Νάνσυ Αλεξιάδηwink- klub Posidonio (Leoforos
      Posidonos 18,Eliniko- w pobliżu starego lotniska)- do 7 stycznia.Zamknięte w
      poniedziałki i wtorki.Komplet whisky- 165 euro.
      2.JANIS TASIOS (Γιάννης Τάσσιοςwink- LILIAN MADIANU (Λίλιαν Μαδιανούwink- od 1
      września- klub Life -Glifada (trzecia marina)
      3.PANOS KALIDIS (Πάνος Καλλίδηςwink- THELKSI (Θέλξηwink- klub Caramella (Leoforos
      Singru 165,Nea Smirni)- od 14 września
      4.JORGOS MARINIS (Γιώργος Μαρίνηςwink- SABRINA (Σαμπρίναwink- podupadłe gwiazdki w
      klubie Skiladiko (Σκυλάδικοwink- róg Singru i Athinas 2
      5.NIKOS MAKROPULOS (Νίκος Μακρόπουλοςwink(ostatnio coraz bardziej popularny)-
      ANGIELIKI ILIADI (Αγγελική Ηλιάδηwink- SARBEL (Σαρμπέλwink(objawienie ostatnich dwóch
      lat- Grek o libańskich korzeniach,orientalne rytmy)- wkrótce zaczną w klubie
      Fever
      6.CHRISTOS MENIDIATIS (Χρήστος Μενιδιάτηςwink-IRINI MERKURI (Ειρήνη Μερκούρηwink-
      VANESA ADAMOPULU (Βανέσα Αδαμοπούλουwink(ostatnio dynamicznie wkroczyła na
      komercyjną scenę)- klub Fix
      7.dwa bardzo silne w ostanich latach nazwiska THANOS PETRELIS (Θάνος Πετρέληςwinki
      ELI KOKINU (Έλλη Κοκκίνουwink-od początku grudnia w znanym klubie Apolon (Απόλλωνwink
      8.KIETI GARBI (Καίτη Γαρμπήwink- jedna z kilku największych gwiazd- szczyt
      popularności w drugiej połowie lat 90., ostatnio jej "akcje" w showbiznesie
      trochę spadły- w początkach grudnia zacznie w klubie Asteria
      9.DESPINA VANDI (Δέσποινα Βανδήwink- największa komercyjna gwiazda ostatnich 5 lat-
      zdeklasowała Anę Visi i Kieti Garbi (choć ostatnio o Despinie ciszej-aby w tym
      roku odnieść sukces w klubie-musi wydać nową płytę)- razem z nią również bardzo
      znany JORGOS MAZONAKIS (Γιώργος Μαζωνάκηςwink- klub Rex (w zeszłym roku też tu
      śpiewali)- podobno mają zacząć jeszcze w końcu października ale chyba bardziej
      prawdopodobny wydaje się listopad.
      -PASCHALIS TERZIS i ELENA PAPARIZU (no kompletnie do siebie nie pasują..) już
      zaczęli- jeden z najgłośniejszych i najbardziej dyskutowanych programów tego
      sezonu

Pozdrawiam! Tomek smile
    • tomaszkozlowski1 pop (kluby) 31.10.06, 22:56
      Pop w bardziej zachodnim stylu (lepszy i gorszy) będzie można usłyszeć na żywo
      w niejednym klubie ateńskim w wykonaniu gwiazd i gwiazdeczek,które licznie
      pojawiły się w Grecji w tym gatunku ostatnimi laty (choć po chwilowym wielkim
      sukcesie zachodniego popu po 2000 r.,"buzukia" już odbudowały swoją świetność i
      obecnie mało który klub,w obawie przed brakiem klienteli,decyduje się na czysto
      popowy program):
      1. RALIJA CHRISTIDU (Ραλλία Χρηστίδουwink- TAMTA (Τάμτα, artystka pochodzenia
      gruzińskiego-ostatnio w greckim showbiznesie zrobiła dość dużą karierę)- DOMNA
      KUNDURI (Δόμνα Κουντούρηwink- GRIGORIS PETRAKOS (Γρηγόρης Πετράκοςwink- NIKOS MICHAS
      (Νίκος Μίχαςwink- ISAIJAS MATIAMBA (Grek o afrykańskich korzeniach, Ησαΐας
      Ματιάμπαwink-
      klub VOX (dużo znanych nazwisk w jednym klubie),już zaczynają
      2.MICHALIS CHADZIJANIS (Μιχάλης Χατζηγιάννηςwink- największa gwiazda popu w Grecji
      (i to na dodatek popu ładnego i melodyjnego)-występował będzie samotnie (i tak
      przyciągnie tłumy) w klubie Pireos 130 (Πειραιώς 130)-mniej więcej od 20
      listopada
      3.STELIOS ROKOS (Στέλιος Ρόκκοςwink- ELENI PETA (Ελένη Πέταwink- DIMITRIS KORJALAS
      (Δημήτρης Κοργιαλάςwink- tu będzie też pewnie jakaś doza buzuki dzięki Rokosowi-
      klub HOMME (dawny MAXIM)
      Pozdrawiam!
    • tomaszkozlowski1 Ciekawe dźwięki- część trzecia 31.10.06, 23:29
      O muzycznym życiu Aten naprawdę czyta się z ogromną przyjemnością smile
      Wybór,który przyprawia o zawrót głowy!
      Niestety już potwierdziło się,że co najmniej do Bożego Narodzenia nie usłyszymy
      w żadnym klubie ateńskim (ani salonickim) Charis Aleksiju,Elefterii
      Arvanitaki,Alkistis Protopsalti,Alkinoosa Ioanidisa czy Vasilisa
      Papakonstandinu sad (odpoczywają lub przygotowują płyty,wiosenne występy itp.)
      Poniżej następna porcja klubów,do których bardzo warto pójść :
      1.CHARAMA (Χάραμαwink- jeden z paru najbardziej legendarnych i historycznych
      klubów ateńskich (niegdyś występował tu np.sam Vasilis Tsitsanis)- w tym
      sezonie wystąpią tu dwie piosenkarki o długiej i pięknej historii na greckiej
      scenie- Pitsa Papadopulu (Πίτσα Παπαδοπούλου,do dziś przepiękny,głęboki głos)i
      Litsa Diamandi (Λίτσα Διαμάντηwink.Razem z nimi również znana i zdolna piosenkarka
      młodszego pokolenia- Lena Alkieu (Λένα Αλκαίουwink.Dużo buzuki i muzyki laiko w
      dobrym gatunku.
      2.Klub 13 FENGARIA (13 Φεγγάριαwink- wspaniała MARIO (Μαριώwink a z nią NIKOS
      ZIOGALAS (Νίκος Ζιώγαλας, w ostatnich latach dokonał zaskakującej zmiany z
      rocka na laiko)i LAMBROS KARELAS (Λάμπρος Καρελάςwink.Także dużo dobrej muzyki
      laiko i rembetiko.
      3.Klub Eksedra (Εξέδραwink- ELENI DIMU (Ελένη Δήμουwink a w drugiej części sezonu
      zastąpi ją rewelacyjny PANDELIS THALASINOS (Παντελής Θαλασσινόςwink,w swym
      wyspiarskim stylu smile
      4.Klub Kieramikos (Κεραμεικόςwink- DIMITRA GALANI (Δήμητρα Γαλάνη,kto jeszcze nie
      zna jej niezwykłego głosu,powinien nadrobić zaległości wink)- JORGOS MARINOS
      (Γιώργος Μαρίνοςwink
      5.W centrum sztuki Athinaida (Αθηναΐδαwink kolejny rok z rzędu muzyczny program
      artystyczny organizuje bardzo znany i bardzo dobry kompozytor(głównie piosenek)
      STAMATIS KRAUNAKIS (Σταμάτης Κραουνάκηςwink.Zaprezentuje tu aż dwa programy- w
      jednym wystąpi z muzycznym odkryciem(to on ich odkrył!) ostatnich lat- zespołem
      Spira-Spira (Σπείρα-Σπείραwink, w drugim- także kolejny rok z rzędu- wystąpi dość
      elitarna ale i rewelacyjna piosenkarka DIMITRA PAPIJU (Δήμητρα Παπίουwink.
      6.Klub Perivoli t'Uranu (Περιβόλι τ'Ουρανούwink- trzeci rok z rzędu- ceniony
      piosenkarz muzyki laiko i rembetiko- Babis Tsertos (Μπάμπης Τσέρτοςwink
      7.Klub Hamam (Χαμάμwink- kompoytor i (w mniejszym stopniu) piosenkarz (muzyka
      laiko)-JORGOS ZIKAS (Γιώργος Ζήκαςwink a z nim mało jeszcze znana piosenkarka
      AGATHI SIMORIJA (Αγαθή Συμορίαwink i wirtuoz akordeonu- Albańczyk Dasho Kurti (to
      on stworzył najnowszą wspaniałą płytę Jorgosa Dalarasa).
      Pozdrawiam! Tomek smile
    • tomaszkozlowski1 muzyczne Ateny przełomu lat :) 01.01.07, 16:13
      Dawno już o tym nie pisałem,ale trudno na wszystko znaleźć czas (trzeba się
      uśmiechnąć do Nowego Roczku aby podarował go więcej smile)- a tymczasem Ateny
      znajdują się w szczycie swego zimowego muzycznego sezonu- jeszcze do niedawna
      otwierały się kolejne programy w klubach. W tej chwili w muzycznym szczycie
      każdego tygodnia (czwartek- niedziela) grecka stolica kusi ponad setką (!)
      klubów muzycznych z piosenkami na żywo. Do tego należy oczywiście też dodać
      mnóstwo klubów z samymi dj-ami, które w Atenach nie są uważane za kluby
      muzyczne z prawdziwego zdarzenia, muzyczne tawerenki itp.
      Miasto wprost tętni więc muzyką. Nie sposób wypisać tu wszystkiego co się
      dzieje (prawie wszystkie programy, o których pisałem jeszcze pod koniec
      jesieni, działają w najlepsze). Wśród komercyjnych pistes tegoroczna furorą
      jest Athinon Arena (mieści parę tysięcy osób przy stolikach), gdzie śpiewają
      Andonis Remos i Marinela. Z innych komercyjnych składów za bardzo udane uważane
      są też Paschalis Terzis- Elena Paparizu (Iera Odos),Janis Plutarchos (śpiewa
      sam w Kiendro Athinon), Despina Vandi-Jorgos Mazonakis (Rex)czy Stamatis
      Gonidis- Natasa Theodoridu (Votanikos) itd. Niemałą sensację wywołało też
      sceniczne "zejście się" Andzeli Dimitriju i Lefterisa Pandazisa (kiedyś byli
      też małżeństwem a na początku lat 90. kluby gdzie śpiewali należały do
      najbardziej obleganych w mieście).
      Wśród mniej komercyjnej muzyki bardzo udany jest skład Dimitris Mitropanos-
      Glikierija- Melina Aslanidu- Stelios Dionisiju (och jakbym chciał pójść ich
      posłuchać..).
      Sceny muzyczne dają- jak co roku- wiele ciekawych możliwości- od pop-rockowo-
      satyrycznych Jorgosa Milonasa i Panosa Muzurakisa w Eksedrze (ich występy mają
      świetne recenzje), zespołu Rodes (dobry grecki hip-hop,ska,reggae,klub Sirmos),
      humorystycznie zabarwionego ponoć wspaniałego programu Tanii Tsanaklidu,
      Lavrendisa Machieritsasa,Sakisa Bulasa i Janisa Zuganelisa w historycznym
      klubie Zoom na Place- po bardziej klasyczne ale nie mniej atrakcyjne programy
      Manolisa Rasulisa (śpiewa boska Lizeta Kalimeri i Pandelis Theocharidis, klub
      Oksigono),Thanosa Mikrutsikosa (to świetna gratka,śpiewa w dodatku legendarny
      Janis Kutras,który niedawno powrócił na scenę;poniedziałki i wtorki w klubie
      Stavros tu Notu), Janisa Kotsirasa i Zoi Papadopulu (Metro),Mario-Lambrosa
      Karelasa-Nikosa Ziogalasa (13 Fengaria) czy Kostasa Makiedonasa-Meliny Kana-
      Dimitrisa Basisa-Chrisotsa Nikolopulosa (klub Sfendona). Zwraca uwagę rosnąca
      od kilku lat muzyczna potęga dobrego popowego piosenkarza Michalisa
      Chadzijanisa (występuje w klubie Vox)- o ile pop w zachodnim stylu obecnie
      jeszcze mało liczy się w rozrywkowym życiu Aten (wciąż niepodzielnie "rządzą"
      buzukia),przewiduje się,że w najbliższych latach dobry pop (a nie -moim zdaniem-
      tandetny a obecnie jeszcze popularny tzw. skilopop- pseudo-dance-pop połączony-
      dla dodania greckości- z brzdęknięciami buzuki- tu "klasykami gatunku" są np.
      gwiazdor-showman Sakis Ruvas,Dionisis Schinas,część piosenek Eli Kokinu czy
      Triandafilos) mocniej wkroczy do nocnego życia stolicy. Ciekawe postaci, które
      mogą rozwinąć ten gatunek w Grecji już się pojawiły (Michalis Chadzijanis-choć
      powoli musi urozmaicić repertuar aby się nie "przyjeść",Stathis Drogosis,Ralija
      Christidu,Iro,Kostas Chronopulos,Jorgos Milonas,Kostas Tsirkas,Natasa Bofiliu i
      inni).
      Z ciekawych propozycji, które pojawią się w styczniu, ciekawie brzmi pomysł
      programu wspaniałego Orfeas Peridisa, który od 12 stycznia (ale przez niewiele
      dni) występował będzie w klubie Sirmos razem z młodą i coraz bardziej znaną
      wirtuozką kreteńskiej liry- Jeorjią Dagaki (kiedyś na lirach grało bardzo
      niewiele kobiet i do dziś "lirarises" (λυράρισσεςwink, którym uda się przebić,
      budzą jeszcze pewną sensację- jak choćby kilka lat temu inna dobra lirniczka-
      Tasula).
      Z przedstawień muzycznych ciekawy jest dowcipny- wystawiany już drugi rok (po
      wielkim sukcesie z poprzedniej zimy) program "Marinos Academy" Jorgosa Marinosa
      (towarzyszy mu dobra piosenkarka Iro), będący parodią znanych telewizyjnych
      show,promujących rzekome muzyczne talenty (Fame Story, Idol; choć ich
      popularność w Grecji- podobnie jak w Polsce- od jakiegoś roku znacznie spadła).
      Jak zawsze, ciekawe są też programy Stamatisa Kraunakisa w centrum kulturalnym
      Athinais- w środy występuje tu jedna z najbardziej "eklektycznych" piosenkarek
      greckiej sceny- Melina Tanagri (od początku swej kariery, wyraźnie nawiązująca
      do tradycji francuskiej piosenkarki i kabaretu) a we wtorki na wieczory
      wypełnione tangiem zaprasza rewelacyjna grecka akordeonistka młodego pokolenia-
      pochodząca z Samotraki- Zoi Tiganuria.
      Pewną stałą ateńskiej sceny są też oczywiście świetne kluby rembetiko- tu
      wyróżniają się kluby Aptaliko (blisko stadionu Kalimarmaro) gdzie posłuchać
      można jednych z najlepszych obecnie w Grecji wykonawców tego gatunku-
      Dimitrisa Kondojanisa i Manolisa Dimitrianakisa (na buzuki gra Kostas
      Papadopulos),Enea Ogdoa (tu śpiewa unikający rozgłosu ale bardzo ceniony Nikos
      Dimitratos), Rembetiki Klika (tu inne legendy- Babis Goles i Jorgos Ksindaris a
      z nimi młoda i doceniona już Marija Katinari) czy bodaj najbardziej słynny i
      historyczny klub rembetiko w mieście- Stoa Athanaton przy głównym miejskim
      targu Varvakios Agora na południe od Omonii (ten klub- co ciekawe- obok
      programów wieczornych, proponuje też popołudnia z muzyką rembetiko-od godz. 15
      do 19.30). Od lat wielką sławą cieszy się też klub Majopula (w dzielnicy
      Kiesariani) prowadzony przez dobrego kompozytora i mistrza buzuki- Vangielisa
      Korakakisa (gra się tu i śpiewa rembetiko i wywodzące sie z niego laiko, w
      dobrej jego odmianie). Na pewno warto też zajrzeć do Epta Nichtes (także w
      pobliżu stadionu Kalimarmaro), gdzie występuje sensacja ostatnich lat- kwartet
      buzukia- Dromos (na buzuki dobrze się gra w duecie, ale kwartet to już ogromne
      wyzwanie-im to się udało!) a śpiewa pochodząca z Salonik,pozostająca w cieniu,
      bardzo dobra piosenkarka Sofija Emfiedzi. Znakomitą propozycją na wieczór laiko-
      rembetiko jest wreszcie klub Viktoria (przy placu o tej nazwie) gdzie od lat
      śpiewa- do niedawna zapomniana- a ostatnio odkryta ponownie przez kompozytora
      Stavrosa Ksarchakosa- znakomita piosenkarka, słynna przed trzydziestu laty-
      Kieti Dali (i teraz jej "szeroki" powrót był jedną z muzycznych sensacji roku)-
      na dodatek towarzyszy jej jeden z kilku najwspanialszych obecnie w Grecji
      mistrzów buzuki- Manolis Papos.
      To taki -mam nadzieję dający się jakoś czytać- krótki spacer po muzycznych
      Atenach...
      Pozdrawiam! smile
      Tomek
      • tomaszkozlowski1 Re: muzyczne Ateny przełomu lat :) 01.01.07, 16:28
        A jeszcze zapomniałem o klubach z muzyką ludową- tu wyróżniają się -Armenaki
        (gdzie śpiewa bardzo znana Eleni Legaki a towarzyszy jej, m.in.Thanasis
        Komninos), Galazio (tu m.in. Vangielis i Angieliki z bardzo znanej muzycznej
        rodziny Konitopulos z Naksos) oraz klub Kriti, przez który przewija się wielu
        znanych przedstawicieli niezwykle żywej muzycznej tradycji Krety.
        Z muzycznych tawern chyba jedną z najbardziej "kultowych" propozycji jest
        Kavuras w Glifadzie (Rodopis 26) gdzie śpiewa i gra jej właściciel- Stathis
        Kavuras (rembetika,laika i piosenki ludowe).

smile
      • tomaszkozlowski1 Re: muzyczne Ateny przełomu lat :) 01.01.07, 19:31
        ..a dodajmy jeszcze całą chmarę ateńskich klubów, klubików, barów itp., które
        mają swoje bogate artystyczne programy, ale zapraszają ciągle to różnych
        artystów.
        Najciekawsze z nich to na przykład Tsai sti Sahara, Baraki tu Vasili, Esopu
        Mithos, Cafe Alavastron, Chilies kai Dio Nichtes,Pinakothiki "Psichari 36",
        Ston Aera, Makari,Dipla sto Potami, Jazz Upstairs (jeden z niewielu typowo
        jazzowych klubów w Atenach), Micraasia, Ali Ochthi, Parafono, Rodeo, Gagarin
        205 Live Music Space, After Dark... Tam cały czas coś się dzieje! smile
        Np.w tych dniach klub Ali Ochthi (Άλλη Όχθηwink na Artemonos 9 w dzielnicy Neos
        Kozmos gości grecko-turecką piosenkarkę (a w zasadzie chyba lepiej powiedzieć
        pieśniarkę) Rodi Tumurdzuk-Giul (Ροδή Τουμουρτζούκ-Γκιουλwink, która śpiewa
        wspólną przeszłość grecko-tureckiej tradycji.
        Trafiłem też na inną świetną informację- księgarnia Ianos na Stadiju 24 w
        najbliższym czasie co czwartek będzie o dziesiątej wieczorem prezentować zespół
        Encardia- to jest zespół, który wykonuje (w dialekcie grekańskim) utwory Greków
        z Salento i Kalabrii (a więc tzw. Magna Grecia)- najczęściej do rytmów
        tarantelli. W 2005 roku wydli fajną płytę smile
    • tomaszkozlowski1 Vasilis Papakonstandinu ! 31.01.07, 22:34
      Po dwóch miesiącach występów w Salonikach, w ateńskim klubie Oksigono Live
      (Βούρβαχη & Κορυζή 4, Νέος Κόσμοςwink, swój program rozpoczyna Vasilis
      Papakonstandinu (Βασίλης Παπακωνσταντίνουwink i to niewątpliwie bodaj
      najważniejsze muzyczne wydarzenie greckiej stolicy przełomu stycznia i lutego
      (premiera 2 lutego).
      Vasilis Papakonstatndinu to jedna z najniezwyklejszych i najbarwniejszych
      postaci greckiej sceny,niezwykły głos, wciąż niezwykły mimo że na greckiej
      scenie Vasilis śpiewa już 33 lata!-i wciąż jest uwielbiany przez grecką
      młodzież i przez wielu nazywany "wiecznym nastolatkiem"- jego koncerty to
      szaleństwo greckiego rocka (bardzo ciekawego, nie naśladującego na ślepo
      zachodniego stylu, ale tworzącego coś własnego) ale i zaduma czułych ballad,
      których Vasilis też jest mistrzem.Wiele tekstów (często przenikliwych,
      sarkastycznych,zaangażowanych) wyśpiewanych przez niego piosenek stało się już
      powszechnie znanymi w Grecji sloganami, które weszły do codziennego języka.
      Przez lata wyśpiewał też zresztą wiele wspaniałych tekstów greckich poetów
      (takich jak Kavadijas, Kariotakis, Loizos czy Tripolitis), które stały się (i
      są do dziś) utworami kochanymi przez wszystkich tych Greków, którzy w
      piosenkach poszukują nie tylko ciekawej muzyki, ale i znakomitego tekstu
      (takich Greków, opierających się zalewowi płytkiego easy-listeningu, jest na
      szczęście wciąż bardzo bardzo wielu..).W Oksigono Live zapowiadają się więc
      wielkie tłumy niezliczonych fanów Vasilisa.
      Wstęp 15 euro.

smile

• tomaszkozlowski1 Re: Vasilis Papakonstandinu ! 31.01.07, 22:42
        Zapomniałem dopisać, że Vasilis występował będzie w Oksigono Live w piątki i
        soboty- program startuje o 23-ej. Razem z nim kilkoro młodych, ale nieznanych
        jeszcze szerzej artystów).

Dopiszę też jeszcze ,że niedawno w klubie Sirmos wystartował program Orfeasa
        Peridisa (należy do ścisłej czołówki moich najukochańszych greckich
        artystów! smile) i Jeorjii Dagaki, pochodzącej z Krety i coraz bardziej znanej
        wirtuozki kreteńskiej liry w wersji elektrycznej. Aby ich posłuchać trzeba się
        dosyć spieszyć- występują tylko do 17 lutego.
        ΣΥΡΜΟΣ:
        Koλωνού & Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο

smile
    • tomaszkozlowski1 parę nowinek 15.03.07, 11:00
      Pod koniec lutego i na początku marca CHARIS ALEKSIJU dała w Ateńskim Pałacu
      Muzyki (Μέγαρο Μουσικής Αθηνώνwink kilka wyjątkowych podobno koncertów- nie
      pisałem nawet o nich wcześniej, bo WSZYSTKIE BILETY sprzedano w ciagu paru
      godzin! Ateńczycy są bardzo spragnieni występów Charuli, która regularnie przez
      całą zimę występowała ostatnio zimą dwa lata temu (razem z Elefteriją
      Arvanitaki- program ten przeżywał wtedy nieprawdopodobne oblężenie, mimo że
      odbywał się w dużym klubie Votanikos). Od tamtej pory Charula wystąpiła
      zaledwie parę razy (miałem niesamowite szczęście trafić zeszłego lipca na jej
      jeden z paru występów podczas całego lata).Wszystko to tłumaczy dlaczego bilety
      na jej lutowo-marcowe występy natychmiast zostały wysprzedane.Charis przez
      ostatnie dwa lata nie nudziła się jednak- dała trochę koncertów za granicą
      (m.in. w Stanach Zjednoczonych), wydała w czerwcu 2006 r. swą kolejną bardzo
      ładną płytę, inspirowaną tym razem grecką tradycją ludową.Ponoć teraz też coś
      szykuje smile Jest też wielce prawdopodobne, że po tak długim odpoczynku od
      intensywnego koncertowania, latem Charula wyruszy w trasę koncertową po
      Grecji smile Co to się wtedy będzie działo smile W Grecji nie istnieje żadna
      piosenkarka, która byłaby bardziej kochana, Charula jest jak bogini smile
      W ateńskim klubie Metro można teraz podziwiać dwa ciekawe programy- w jednym z
      nich występuje znana piosenkarka ELENI TSALIGOPULU (nie wszystkim Grekom podoba
      się jej głos o orientalnej manierze- ale mimo to Tsaligopulu jest jedną z
      najpopularniejszych artystek greckiej sceny artystycznej endechno). Razem z nią
      śpiewa STAVROS SIOLAS, który wygrał ostatni Festiwal Piosenki Greckiej w
      Salonikach bardzo ładną piosenką "Tis arnis to nero"(Της άρνης το νερόwink.Pod
      wzgledem artystycznym nad programem Eleni Tsaligopulu czuwa jedna z
      najwybitniejszych greckich piosenkarek (jest też uzdolnioną aktorką)-TANIA
      TSANAKLIDU.Wśród wielu instrumentów wyróżnia się saksofon DAVIDA LYNCHA-
      jednego z największych w Grecji mistrzów tego instrumentu, od lat mieszkającego
      w Grecji, prywatnie- męża innej wspaniałej! greckiej piosenkarki- ELI PASPALA.

W drugim z programów klubu Metro (w każdy poniedziałek i wtorek) usłyszymy
      śliczny głos pochodzącej z Salonik MELINY ASLANIDU, jednego z muzycznych odkryć
      przełomu lat 90. i dwutysięcznych.Wśród instrumentalistów (w Grecji docenia się
      ich bardziej niż w Polsce) tego programu wyróżnia się jeden z największych
      żyjących mistrzów buzuki- MANOLIS KARANDINIS, świetny gitarzysta JANIS
      PAPAZACHARIAKIS oraz albański akordeonista DASO KURTI, który zachwycił
      wszystkich swym udziałem na ostatniej studyjnej płycie JORGOSA DALARASA (sprzed
      roku).
      To oczywiście maleńki wycinek- Ateny o tej porze roku nocami wprost tętnią
      muzyką! Z innych muzycznych klimatów można jeszcze wspomnieć choćby niedzielne
      występy dość cenionego pop-rockowego salonickiego zespołu ONIRAMA w live barze
      Baraonda na ulicy Tsocha 43 w dzielnicy Ambelokipi.

Pozdrawiam! Tomek smile
      • tomaszkozlowski1 Alkinoos Ioanidis 15.03.07, 13:29
        Alkinoos Ioanidis (Αλκίνοος Ιωαννίδηςwink to jeden z najlepszych i najbardziej
        sympatycznych piosenkarzy (jest więc bardzo lubiany) jakich ma Grecja- sam
        tworzy przepiękne teksty i pięknie proste melodie swych piosenek.Jest artystą
        skromnym (od tytułu jednej ze swych znanych piosenek zwany już czasem
        Pielgrzymem), unikającym fleszy i niezbyt często koncertującym. Z tym większą
        więc radością spieszę donieść, że rozpoczął występy w legendarnym klubie
        muzycznym Zigos (Ζυγόςwink przy ulicy Kidathineon na ateńskiej Place (w piątki,
        soboty i niedziele).
        Pod tym linkiem
        www.musiccorner.gr/news/events/07/alkinoos_01/index.html
        zdjęcia z pierwszego wieczoru (tekst relacji tylko po grecku;Alkinoos to ten z
        ogonkiem).Od razu przypomniał mi się pewien gorący lipcowy wieczór, gdy
        znalazłem się na jego występie w ślicznym Kipotheatro w kreteńskim
        Iraklio.Koncert był długi i przepiękny a na koniec Alkinoos zaśpiewał nam
        kołysankę ze swego rodzinnego Cypru smile
        P.S smile Tak przy okazji- mitologiczne imię króla Feaków, Alkinoosa, jest bardzo
        ciekawe,ładne i bardzo bardzo rzadkie.
        • tomaszkozlowski1 czy uwierzycie? 15.03.07, 13:35
          Jeszcze dodam, że na zdjęciach ten facet w kapelutku to jeden z
          najwybitniejszych greckich perkusistów, Michalis Kapilidis.
          I CZY UWIERZYCIE, że właśnie w tej chwili ateńskie radio Diesi, którego
          słucham, puściło piosenkę Ioanidisa? smile
    • tomaszkozlowski1 Natasa Bofiliu 21.03.07, 22:50
      Być może jesteśmy świadkami narodzin nowego wielkiego talentu greckiej
      sceny.Natasa Bofiliu (Νατάσσα Μποφίλιουwink to rewelacyjna młoda piosenkarka,
      która zabłysnęła świetnymi wykonaniami piosenek (do znakomitych tekstów) na
      płycie "Ekato Mikres Anases" z 2005 r., wydanej przez firmę Mikri Arktos,
      promującej nowe prawdziwe talenty.Wkrótce ma też ukazać się single artystki
      pt. "En Lefko" (Εν Λευκώwink.
      Natasa występuje w marcu na specjalnych jej poświęconych wieczorach muzycznych
      szacownej ateńskiej księgarni Ianos (Stadiou 24)- przed nami jeszcze dwa takie
      wieczory- w soboty 24 i 31 marca- kto w Atenach, ma znakomitą okazję smile
      Na jednym z greckich muzycznych forów internetowych, internauci wprost nie mogą
      wyjść z zachwytu nad jej talentem, głosem i pięknem tych koncertów.Grono fanów
      Natasy szybko rośnie! Po jednej zaledwie płycie-już i ja jestem miłośnikiem
      wykonań Natasy i życzę jej jak najlepiej- ktoś przecież musi godnie zastąpić
      wielkie pokolenie wykonawców, które za kilka lat powoli będzie już schodzić ze
      sceny (Dalaras, Aleksiju, Galani, V.Papakonstandinu, Glikierija, Parios,
      Tsanaklidu..).
      smile
    • tomaszkozlowski1 Nikos Papazoglu 28.04.07, 23:37
      "Indianin" greckiej sceny, człowiek, który w latach 80. był jednym z głównych
      inicjatorów odnowy greckiej muzyki, autor wielu wspaniałych przebojów
      (np.Avgustos, Idrochoos, Matia mou itd.)- w ten i następny weekend na ateńskiej
      Place w legendarnym klubie ZOOM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka