m.c.r 28.06.08, 20:26 Wiecie może (mieszkańcy Aten? ) czy klasztor w Dafni jest w tym roku udostępniony do zwiedzania? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grecja-ellada Re: Klasztor w Dafni 28.06.08, 22:44 Dobrze, że zapytujesz o klasztor w Dafni. Gdy chciałam zwiedzić go późną jesienią w 2006 roku poinformowano mnie, że jest w remonie. Może ktoś na forum ma informacje czy już można zwiedzać klasztor. Proszę napiszcie! Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Klasztor w Dafni 28.06.08, 22:44 Niestety nie. Klasztor ze swymi wspaniałymi złotymi bizantyjskimi mozaikami (na liście światowego dziedzictwa ludzkości) mocno ucierpiał podczas trzęsienia ziemi w 1999 r.Mozaiki nie odpadły (to oznaczałoby ich koniec...) ale w każdej chwili po trzęsieniu mogły odpaść.Rozpoczęła się bardzo żmudna i długotrwała konserwacja, która- mam informacje z pierwszej ręki bo w tym roku poznałem w Atenach jedną z konserwatorek która pracuje w Dafni- przyniosła spodziewane efekty i powoli powoli się kończy. Na razie jednak nie ma jeszcze informacji kiedy klasztor zostanie otwarty. Oby jak najszybciej... Odpowiedz Link
grecja-ellada Re: Klasztor w Dafni 28.06.08, 23:44 Dziękuje za informacje. Odwiedzenie klasztoru i zobaczenie ślicznych mozajek (o których czytałam) było i jest moim cichym marzeniem... mam nadzieję, że uda się konserwator odremontować klasztor i zostanie on odwiedzającym do oglądania... trzymam kciuki i mocno w to wierzę. Odpowiedz Link
m.c.r Re: Klasztor w Dafni 29.06.08, 09:42 Tomku, a czy z zewnątrz budowli są jakieś rusztowania? Czy teren jest zamknięty, czy udostępniony do zwiedzania? Odpowiedz Link
bebiak Re: Klasztor w Dafni 29.06.08, 12:55 Teren jest ogrodzony i zamknięty, ale jeśli się wejdzie ścieżką troszkę na górę w lasek można coś tam zobaczyć - nie są to jednak takie obrazki, które by przynajmniej mnie zadowoliły. Lepiej widać ten klasztor w każdym razie niż ten w Kesariani - tego widać zza ogrodzenia i rusztowań doprawdy niewiele. Jak znajdę chwilę - podeślę Ci fotki z ubiegłego roku, żebyś mógł sobie sam ocenić. Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link
m.c.r Re: Klasztor w Dafni 29.06.08, 13:20 Byłbym ogromnie wdzięczny. Wyjeżdżamy za jakieś 10 dni i staram się zaplanować szczegóły trasy. Jeśli Dafni się nie uda, to zdaje się ciekawym obiektem był klasztor Św. Łukasza koło Teb (jeśli mnie pamięć nie myli - Osiou Luka czy jakoś tak - nie mylić z osłem )) ). Czy ktoś z Was miał okazję obejrzenia świątyni w Bassai? Warto się tam wybrać? Ten namiot na zewnątrz psuje widoki, ale być może wnętrze jest interesujące. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Klasztor w Dafni 29.06.08, 18:19 Tak, klasztor Osiju Luka w Grecji Środkowej jest praktycznie równie ciekawy jak Dafni- to jeden z trzech klasztorów ze złotymi mozaikami z listy UNESCO (trzeci to Nea Moni na Chijos). Ruiny w Bassai (nowogreckie Vases) to najlepiej zachowana starożytna świątynia w Grecji- dlatego jest skryta pod namiotem, żeby nie niszczyły jej deszcze, wiatry itp. Odpowiedz Link
bebiak Re: Klasztor w Dafni 29.06.08, 18:39 Wysłałam Wam obu swoje zdjęcia z Dafni AD 2007. Do m.c.r chciałam wysłać jeszcze zeskanowane opisy Bassai i Ossios Loukas z takich różnych mniej popularnych u nas książek (nabytych w Helladzie) ale chwilowo mam problemy ze skanerem i .. poległam - zwyczajnie nie umiem porozłączać kabelków i popodłączać --> muszę poczekać na kogoś bardziej technicznego ( Klasztor Nea Moni to jedna z większych moich niezplanowanych wpadek - kiedy dotarłam na Chios wreszcie w maju 2006 klasztor był w remoncie i po to tłukłam się tam tak szmat drogi, żeby popatrzeć z zewnątrz jedynie... Echhhh, ale i tak lepiej coś niż nic ofkors Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link