m.c.r 27.07.08, 16:39 Właśnie się zakończyła. 10 minut temu, pełni wrażeń, wróciliśmy do Wrocławia. Jak tylko trochę ochłonę - napiszę relację i wrzucę linka do zdjęć. Uff Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tolon_2 Re: Argolida tour 2008 :) 30.07.08, 23:20 Cześć. Będę wdzięczny za wszelkie informacje na temat campingu Xeni w okolicach Tolo. Jeżeli tam oczywiście się zatrzymywałeś. Tolon Odpowiedz Link
m.c.r Re: Argolida tour 2008 :) 31.07.08, 18:44 Niestety nie zatrzymywałem się w Tolo. Co do okolic, dwa noclegi mieliśmy w Palea Epidavros, następnie zaś dopiero Katakolo. Odpowiedz Link
m.c.r Re: Argolida tour 2008 :) 02.08.08, 10:30 Zdjęcia "zuploadowane" są na mcr.in5.pl/wakacje/argolida Odpowiedz Link
bebiak Re: Argolida tour 2008 :) 02.08.08, 19:14 Echhh, piękna ta Twoja podróż - z zapartym tchem właśnie ją odbywam poprzez zjdęcia i jestem pewna, że nie jest to raz ostatni: już siedzi w ulubionych)) Przylazłam, żeby Cię podpytać o tę winnicę w Nemei: tak bez problemu żeście tam wleźli? Nawet nie myślę o polach ale o tych pomieszczeniach gdzie beczki są składowane czy gdzie te wszystkie urządzenia - bez problemu? Świetne to miejsce - ja gapa jak koń: jak Nemea rok temu to tylko ancient i koniec A to jezioro Maraton... Tam częstawo bywam - zawsze myślałam, że to Marathonas, nie tak? Jezioro Maraton? A może oni tak zamiennie sobie używają tych dwu nazw... licho wie.. już nie wiem Serdecznie pozdrawiam. B. Odpowiedz Link
m.c.r Re: Argolida tour 2008 :) 03.08.08, 00:49 Zacznę od winnic; przed wyjazdem do Ellady korespondowałem sobie z 3 winnicami, m.in. Zacharias'em (i Katogi w Metsovie, z tym, że tam nie mogliśmy - pechowo - wejść, ze względu na uroczystości weselne, jakie się odbywały). Przemiły właściciel zgodził się na odwiedziny, a niemniej miła Greczynka oprowadziła nas po całości. Na końcu udaliśmy się do magazynu celem zakupienia trunków. Pomijając rewelacyjne ceny, same wina są doskonałe Co zaś do jeziora - masz rację. Obie nazwy używane są zamiennie (w każdym razie któryś z moich przewodników tak twierdzi). Ten dzień ("metsoviański" również) był dla nas pechowy. Za późno dojechaliśmy do Aten (ogromne korki na autostradzie z Larissy) przez co nie było czasu na szukanie kopca Maratończyków, trafiliśmy za zamkniętą Vravrone (Brauron) a na końcu 5 minut przez przyjazdem zamknęli nam Sounio Odpowiedz Link
tolon_2 Re: Argolida tour 2008 :) 03.08.08, 00:31 Zdjęcia te tylko potwierdzają moją prywatną teorię , że Argolida to jest to... A takiej nowoczesnej "piwnicy" za moich czasów ( 1988 ) chyba w Nemei nie było. Winnice jak najbardziej te same , trochę potu tam zostawiłem. Czy na zdjęciu 77 nie widnieje droga do samotnej kapliczki? Tak mi się przynajmniej wydaje. Jak się nie można nigdzie ruszyć to sobie człowiek chociaż zdjęcia poogląda. Dzięki , są super. Odpowiedz Link
m.c.r Re: Argolida tour 2008 :) 03.08.08, 00:55 Wyjeżdżając z Nemei (tzn przejeżdżając ją) od razu po znaku końca miejscowości zaczynają się znaki na "vinery road", który prowadzi poprzez różne winnice. Jest tam ich ogrom. My, ze względu na przemiłą korespondencję i duży wybór białych win, zdecydowaliśmy się na Zachariasa. W planie było jeszcze bachulowe "Katogi" w Metsovie i Domaine Spiropoulos, niestety nie wyszło (odkładam na przyszły rok). Co do zdjęcia 77 - tą drogą wyjechaliśmy na autostradę, aczkolwiek zastanawiam się do dziś co to jest na 80 i 81 i czy/jak tam można wejść Odpowiedz Link
tolon_2 Re: Argolida tour 2008 :) 05.08.08, 00:28 m.c.r napisał: > Co do zdjęcia 77 - tą drogą wyjechaliśmy na autostradę, aczkolwiek zastanawiam > się do dziś co to jest na 80 i 81 i czy/jak tam można wejść Obiektów podobnych do tych ze zdjęć 80 i 81 jest w okolicznych górach więcej, ale niestety nigdy do nich nie dotarłem. Natomiast zdjęcie 77 przypominało mi drogę do kościółka , który jest położony na zboczu góry ok. 1 km od Nemei. Ten kościół akurat odwiedzałem ,ale upływ czasu pewnie spowodował , że popełniłem pomyłkę. Teraz pewnie w Nemei Polaków jak na lekarstwo ( turyści ) a we wrześniu /październiku 88 r. koczowało tam na pewno więcej niż setka naszych rodaków o okolicznych miejscowościach nie wspominając. Odpowiedz Link
m.c.r Ryby, ryby 03.08.08, 17:48 A tak przy okazji - znawcy egejskich mórz - ktoś wie co to jest za potwór? mcr.in5.pl/wakacje/argolida/23_Poros_Askeli/imgpages/image031.html Zastawiałem się nad kupnem, ale nie wiem co to, jak to smakuje i jak to się je (gotowane/grilowane?). Odpowiedz Link