logopeda9 15.07.09, 11:18 czy macie jakieś sprawdzone, przystępne cenowo miejsce w Atenach gdzie można przenocować?może w pobliżu lotniska albo Kiffisos bus station? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eridan Re: nocleg- Ateny 16.07.09, 14:54 Tak, są takie miejsca. Ateny to duże miasto, nastawione bardzo na turystów. Mieszkańcy chętnie pomagają w znalezieniu noclegu. Noclegi są na każdą kieszeń, w zróżnicowanym standardzie, ale w sezonie trzeba się trochę postarać, by znaleźć ten najbardziej odpowiedni. W celu odnalezienia noclegu w mieście Ateny należy sprawdzić dostępność danych. W tym wypadku należy skorzystać z jednej z wielu wyszukiwarek. Najbardziej trafione dane wyświetla wyszukiwarka google. Szukać można również na tym forum, to nie jest zabronione. Co więcej, TAKIE PYTANIA POJAWIAŁY SIĘ JUŻ na TYM forum, a poza tym jest upalnie, więc po co pytać? Pzdr Jacek -- "Najczystsze wino leją nam politycy. Bez domieszki prawdy." Odpowiedz Link
super_benek Re: nocleg- Ateny 17.07.09, 00:00 Generalnie z hotelami w Atenach nie jest najlepiej - kiepski standard i wysokie ceny jak na stolicę przystało. Bardzo średniego standardu hotele w Atenach to wydatek rzędu 50 EU za pokój dwuosobowy. I to takie w gorszej okolicy, np w pobliżu placu Ommonia. My spaliśmy w Pirgamosie, ale ze względu na chmary narkomanów i pań lekkich obyczajów w okolicy, tragiczne łóżka (przy przekręcaniu się na drugi bok spręzyny tak hałasowały, że budziliśmy się), hotelu nie polecam. Odpowiedz Link
logopeda9 Re: nocleg- Ateny 17.07.09, 08:31 dlaczego okolica placu Ommonia to "gorsza okolica"? Odpowiedz Link
eridan Re: nocleg- Ateny 17.07.09, 21:17 Dlatego, że można tam dostać w głowę albo stracić bagaż. A mimo to bardzo lubię okolice ulicy Athinas, bo koloryt tej okolicy jest bardzo charakterystyczny. Poza tym można tam dobrze i tanio zjeść. Jest to również dzielnica tanich hoteli. Sprawdzić na www.polish.hostelworld.com/findabed.php?Search=1&ChosenCity=Athens&ChosenCountry=Greece Jak ktoś lubi luksusy niech wybiera okolice ulicy Vasilisias Sofias. Pzdr Jacek -- "Najczystsze wino leją nam politycy. Bez domieszki prawdy." Odpowiedz Link
logopeda9 Re: nocleg- Ateny 18.07.09, 10:05 no to będę musiała pilnować głowy i bagażu bo właśnie tam znalazłam hotel dzięki za pomoc. Odpowiedz Link
super_benek Re: nocleg- Ateny 20.07.09, 09:19 Aż tak źle chyba nie jest, żeby od razu w głowę dostać. Chyba, że ma się wyjątkowego pecha Ale przyjemnie nie jest - sporo prostytutek i naaaprawdę dużo narkomanów na placu. Absolutnie nie polecam przedzierania się wieczorem przez środek placu - dziesiątki narkomanów dających sobie nawzajem w żyłę albo spalających heroinę ze sreberek zapadają w pamięć i powodują koszmary przez kilka kolejnych nocy. Tak samo jak widok otumanionych, wyniszczonych młodych dziewczyn w towarzystwie "opiekunów". Ciemna strona pięknego kraju Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: nocleg- Ateny 22.07.09, 22:04 Niestety okolice Omonii "lumpieją" w zastraszającym tempie- od dawna były mocno szemrane, ale to co teraz tam się dzieje, zaczyna budzić grozę.Ulica Athinas, zwłaszcza od Platija Kodzia w dół jest jeszcze całkiem OK (mimo wielkiego targowiska), najgorzej jest w okolicach samej Omonii i na pobliskich ulicach Sokratus, Veranzeru czy Menandru- a to jest właśnie serce hotelowych Aten! - mniej więcej co trzeci-czwarty hotel w mieście znajduje się właśnie tam!...Co gorsza, jeśli Ateny nic z tym nie zrobią, zyskają twarz miasta narkomanów, co ogólnie jest nieprawdą ale jest prawdą akurat w tej dzielnicy. I nie pomogą uroczyste gale otwarcia Muzeum Akropolu itp. Bo co z tego jeśli potem ci turyści wracający z muzeum, z Plaki i innych fajnych miejsc muszą z duszą na ramieniu przedzierać się przez ulice, na których zszokować można się w biały dzień, nie wspominając o godzinach nocnych...(później opisują to wszystko na światowych forach internetowych i wrzucają filmy na Youtube'a).Tej wiosny mieszkałem w Atenach na skraju atrakcyjnej dzielniczki Psiri (centrum miasta), w hotelu Evripidis (dość przystępne ceny) blisko końca ulicy Evripidu od strony Platija Kumunduru (ten plac i pobliska ulica Pireos przed dzielnicą Gazi to kolejne miejsca, w które po zmierzchu lepiej nie zaglądać). I postanowiłem sobie, że, jeśli się da, to będę już tego miejsca na przyszłość unikał. Mieszkałem tam dwa lata temu i było jeszcze dość spokojnie.Teraz bywałem świadkiem bójek band uchodźców i wieczorami prosiłem taksówkarzy na niezbyt odległym centralnym placu Sindagma, żeby zgodzili się zawieźć mnie pod drzwi hotelu...Kocham Ateny ale miasto to zmienia się jak każde inne- także i w Atenach powstają po prostu mniejsze lub większe "getta", których lepiej się wystrzegać a których granice są często niewidoczne a całkiem ściśle określone. W wielu miejscach tego miasta nadal czuję się bezpiecznie po zmroku ale trzeba też wiedzieć gdzie są miejsca "ciemne" by ich unikać (do listy tych "ciemnych" dodam jeszcze np.Platija Vathis za Omonią). Odpowiedz Link
logopeda9 Re: nocleg- Ateny 23.07.09, 09:08 nie znam Aten, jestem bardzo zaskoczona tym czego się od Was dowiaduję do tego stopnia że zaczęłam żałować tego atenowego przystanku w drodze na wyspy,miał być rozwiązaniem problemu długaśnej podróży i atrakcją dodatkową.. będziemy na Acharnon street,dzięki za wskazówki i wpisy. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: nocleg- Ateny 23.07.09, 09:17 Nie martw się, w okolicach Omonii duże ulice (np.Acharnon) są ruchliwe i dość bezpieczne, sam plac w dzień też (jak by nie było,to jedno z centrów życia miasta). Lepiej unikać bocznych ulic, zwłaszcza po zmroku. W tamtej okolicy mieszka bardzo wielu turystów i na razie nie słyszałem od nikogo o złych przygodach -poza niemiłymi wrażeniami wzrokowymi.Lepiej jednak po prostu wiedzieć więcej o tej okolicy zanim się tam pojedzie. A Ateny pozostają moim ukochanym miastem i mam nadzieję, że Ty też odkryjesz je dla siebie. Odpowiedz Link
daleka_droga Re: nocleg- Ateny 30.07.09, 08:44 Tak mnie nastraszyliście tą Omonię, że zaczełam kombinować z moim wrześniowym noclegiem. Miałam zarezerwowany hotel na ul. Voulgaris (gdzieś obok Omonii) i poczytałam teraz o tym w internecie - sam hotel podobno ok, ale okolice zatrważające... chyba poszukam innej lokalizacji Odpowiedz Link
ecol Re: nocleg- Ateny 30.07.09, 15:43 Możesz spokojnie zabookować ten hotel: www.booking.com/hotel/gr/victory-inn.html?sid=480b72d2833f395311d72b68edfb5418 Mieszkałem tam 4 noce w zeszłym tygodniu. Ma dobrą cenę za dwójkę, mieści się 500m na północ metra Victoria i jest to jednak lepsza okolica niż otoczenie Omonii (brrr). Nie czułem się niebezpiecznie, nawet póxnym wieczorem. Ogólnie rzecz biorąc, Ateny zrobiły na mnie fatalne wrażenie. Cała Grecja, którą widziałem w czasie poprzedzających dziesięciu dni (Peloponez, Delfy i Meteory) jest świetna, ale Ateny to raczej koszmar. Akropol, Plaka, Monastiriaki i 2-3 muzea to rzecz na maks. 2 dni zwiedzania. Poza tym to dosyć przerażające miasto bez cienia sentymentu. Poza tym 40 stopniowy upał można jakoś znieść na plaży, na łonie przyrody bądź w miłej ocienionej tawernie. Ale w metropolii śmierdzącej rozgrzanym asfaltem i smogiem odechciewa się wszystkiego... Pozdrawiam mimo wszystko zadowolony z urlopu w Grecji. EC Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Ateny da się lubić :-) 31.07.09, 10:54 Odwiedziłeś Ateny w najgorszym okresie- o tej porze roku kto żyw wyjeżdża z rozpalonych słońcem Aten (dziś początek wielkiego exodusu- pierwsza połowa sierpnia to w Grecji okres masowych urlopów, zwieńczonych świętem 15 sierpnia). Dwa lata temu miałem okazję mieszkać w greckiej stolicy przez kilka dni w okresie ataku saharyjskiego upału- w centrum miasta, gdzie znajdował się mój hotel, temperatura w cieniu sięgała 50 stopni. Było to trudne doznanie, dało się żyć głównie wieczorem i w nocy, najgorętszy okres dnia przesypiałem. Ci Grecy, którzy mogą sobie na to pozwolić, też tak robią. Zachęcam Cię do odwiedzenia tego wspaniałego dla mnie miasta poza okresem letnim. Ateny nie "powalają" swoją urodą od razu- bo obiektywnie, porównując z innymi stolicami, nie są miastem szczególnie pięknym. Jest to miasto do odkrywania, ale kto je odkryje- jest już chyba uzależniony na zawsze Wiele ładnych i ciekawych miejsc znajduje się poza głównymi turystycznymi szlakami. Na Place czy Monastitraki najciekawsze miejsca kryją się w bocznych uliczkach (np.miniaturowa cykladzka osada Anafiotika tuż pod skałą Akropolu), główne trakty przeładowane są turystycznym badziewiem. Moje miejsca w Atenach to także Sindagma z odchodzącymi od niej eleganckimi ulicami Panepistimiju i Stadiju, znacznie mniej turystyczne niż Akropol zielone wzgórza (wszystkie w ścisłym centrum!)Likavitos, Areopag, Filopapu, Pnyks i Wzgórze Muz z przepięknymi (!) widokami na miasto i góry pod nim, okolice Świątyni Zeusa Olimpijskiego i starego olimpijskiego stadionu Kalimarmaro, poruszający zmysły wspaniały wielki targ na Athinas, pełna knajp i centrów kulturalnych dzielnica Gazi. Warto przejść się też ulicą Vasilisis Sofijas z bardzo ciekawymi muzeami (Muzeum Benakisa, Muzeum Sztuki Cykladzkiej itd.) urządzonymi w XIX-wiecznych neoklasycystycznych rezydencjach. Ileż romantyzmu ma w sobie zejście zielonymi zboczami z wysokiego szczytu Likavitosu w porze gdy właśnie zachodzi słońce...Warto poczuć klimat Pireusu, jego tętniącego życiem portu, tawern rybnych przy uroczym porciku Mikrolimano. Warto odwiedzić lesiste przedmieście Kiesariani z klasztorem i szlakami pieszymi na górze Imitos. Moje Ateny to poza tym to jego niesamowite życie kulturalne- paręset klubów muzycznych z muzyką i piosenkami na żywo, dziesiątki letnich koncertów w amfiteatrach na przedmieściach (np.piękny Teatr Skał w Vironas czy niebywale pięknie połozony amfiteatr Veakio na wzgórzu Kastela w Pireusie z urzekającą panoramą na morze...), ponad sto działających w mieście teatrów, setki interesujących knajpek, sklepów...To bogactwo odkrywać można bez końca! Mimo że w tym mieście widziałem już wiele, na mojej "liście" wciąż tyle i tyle innych fajnych miejsc, do których jeszcze nie zdążyłem dotrzeć, tyle cyklicznych wydarzeń, które chciałbym tam przeżyć... Dlatego zanim napiszesz, że to miasto na maksymalnie 2 dni zwiedzania, pomyśl do ilu niezwykłych miejsc tam jeszcze nie zajrzałeś... Ateny to miasto wielu twarzy. Każdy znajdzie tam coś dla siebie, trzeba tylko poszukać i dać temu miastu szansę. I przede wszystkim: nie spieszyć się... Pozdrawiam! Tomek Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Ateny da się lubić :-) 31.07.09, 11:46 Chciałbym Cię też przekonać, że Ateny posiadają znacznie więcej wspaniałych muzeów niż 2-3 -przykładowe najciekawsze (w żadnym razie nie wyczerpuje to listy! ) : -Muzeum Akropolu -Muzeum Archeologiczne- największa na świecie kolekcja klasycznej sztuki greckiej, skarby Myken i Tirynsu, freski z Thery -Muzeum Bizantyjskie- jedna z największych na świecie kolekcji ikon i innych skarbów sztuki Bizancjum -Muzeum Sztuki Cykladzkiej- jedyna na świecie tak bogata kolekcja cykladzkich idoli -Muzeum Benakisa- wspaniała panorama sztuki od zamierzchłej starożytności przez sztukę koptyjską, bizantyjską po początki XX wieku; muzeum to ma jeszcze drugi oddział z bardzo bogatą kolekcją sztuki islamu -Muzeum Keramejkosu- nekropoli starożytnych Aten- kolekcja starożytnych nagrobków i steli -Muzeum Nomizmatyczne w pięknej willi Scheliemanna niedaleko Sindagma- bogata kolekcja monet od czasów starożytnych -Muzeum Instrumentów Ludowych na Place- unikalna kolekcja ludowych instrumentów ludowych z całego obszaru Grecji -Muzeum Teatru Cieni Evjeniosa Spatharisa w dzielnicy Marusi -Muzeum Biżuterii Ilijasa Lalaunisa (najsłynniejsza grecka rodzina złotników) na Place -Muzeum-Okręt Averof w Faliro (jeden z najsłynniejszyh historycznych okrętów greckich) -Muzeum Historii Naturalnej w dzielnicy Kifisia itd.itd. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Ateny da się lubić :-) 31.07.09, 11:48 miało być oczywiście "w willi Schliemanna" ,a nie Scheliemanna Odpowiedz Link
logopeda9 Re: Ateny da się lubić :-) 31.07.09, 12:56 nie ważne! i tak zawsze jestem pod wrażeniem jak Tomek pisze)) Odpowiedz Link
daleka_droga Re: Ateny da się lubić :-) 31.07.09, 17:26 Bardzo dziękuję za spis muzeów, właśnie we wrześniu mam zamiar oddać się głównie oglądaniu kolekcji. Ostatnio udało mi się zobaczyć tylko Muzeum Cykladzkie. Osobiście będę w Atenach chyba 4 raz - miasto mi się podoba & nie sądzę bym nawet teraz zdążyła zobaczyć wszystko, co ewentualnie bym chciała Odpowiedz Link