Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zmiany w prawie

02.03.11, 14:45

wiecie?

Doszlusowujemy (na wolnym biegu co prawda, ale jednak) do Europy.
    Najważniejsze zmiany:
    - możliwość wyprzedzania z prawej strony (wreszcie!)
    - rodzic z dzieckiem mogą jechać koło siebie
    - na rondzie możemy jechać środkiem pasa (dzięki czemu łatwiej będzie jechac prosto, a nie skręcać, jak samochód przykazał)
    - jadąc prosto ścieżką mamy w końcu pierszeństwo przed samochodem skręcającym nam pod koła.

Teraz ponoć jeszcze senat musi się wypowiedzieć, ale jest szansa, że do wakacji w końcu będziemy jeździć tak, jak zawsześmy jeździli, tyle, że tym razem na legalu :-)

m,
    .y.
    Obserwuj wątek
      • Gość: m. Re: zmiany w prawie IP: 217.116.102.* 02.03.11, 14:51
        Jest bałagan. Niestety pozostał nie mający odpowiednika w Konwencji art. 27 ust. 1 mówiący że rower na przejeździe ma pierwszeństwo.
      • Gość: Bimota Re: zmiany w prawie IP: *.icpnet.pl 02.03.11, 15:33
        Po co mi wyprzedzanie z prawej ?

> - jadąc prosto ścieżką mamy w końcu pierszeństwo przed samochodem skręcającym n
        > am pod koła.

Ja zawsze mialem. :P

W Konwencji chyba wogole nie ma przejazdow rowerowych.
        • ydorius Re: zmiany w prawie 02.03.11, 15:40

No jak to po co Ci wyprzedzanie z prawej?
          Przecież gdy był korek, to nie mijałeś samochodów z prawej przy krawężniku, tylko czekałeś aż się odkorkuje, prawda? :-)

Ja tez zwsze miałem, dopóki jeden skręcający pan mnie nie rozjechał na ścieżce, a potem jeszcze z twarzą wyskoczył, że "ci cholerni rowerzyści" :-)

m,
          .y.
          • bimota Re: zmiany w prawie 03.03.11, 00:20
            Jak korek stoi to go zwykle omijam z prawej lub lewej, jak jedzie to raczej z lewej... wyprzedzam.
      • Gość: Roberto Re: zmiany w prawie IP: *.dormar.net.pl 02.03.11, 19:59
        ydorius napisał:

> - jadąc prosto ścieżką mamy w końcu pierszeństwo przed samochodem skręcającym n
        > am pod koła.

Bredzisz panie. Jadąc ścieżką ZAWSZE samochód będzie mieć pierszeństwo bo ty się włączasz do ruchu, natomiast jadąc DROGĄ DLA ROWERÓW to ... pierszeństwo teraz będziesz mieć.

Ps. Ścieżka to jest w lesie albo na łące a DROGA DLA ROWERÓW to infrastruktóra oznakowana znakiem

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/Znak_C13.svg/500px-Znak_C13.svg.png
        • ydorius Re: zmiany w prawie 02.03.11, 20:23

O rany, ale masz dużego znaka :-)
          Cieszę się, że w sposób kulturalny i na poziomie włączyłeś się w dyskusję, to istotne w dzisiejszych czasach, gdy ludzie tylko patrzą, jakby tu komu zza winkla przypieprzyć. Serce rośnie.

Infrastruktura się pisze przez oba "u", ale przeca nie będę się czepiał literówki, gdy tu o błąd rzeczowy mój idzie. Zatem dziękuję za sprostowanie.

m,
          .y.
          • Gość: peka Re: zmiany w prawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 15:48
            Ja tam się nie chce wymądrzać, alr napisali - cytuję:
            "Izba jednogłośnie poparła poprawkę wykreślającą zapis nakazujący rowerzyście jadącemu prosto ścieżką rowerową ustąpienie pierwszeństwa samochodowi, który skręca z drogi poprzecznej."
            • bimota Re: zmiany w prawie 03.03.11, 15:54
              A gdzie niby byl taki zapis ??
              • Gość: peka Re: zmiany w prawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 02:00
                na WSZYSTKICH portalach. Np na
                europarlament.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_ep.pap.pl&_PageID=1&_CheckSum=33470039&_menuId=17&_nrDep=26960
                również
                • bimota Re: zmiany w prawie 04.03.11, 13:01
                  Pytalem, ktory przepis nakazywal ustepowanie...
          • Gość: kapeć Re: zmiany w prawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 02:17
            W kwestii formalnej, poprzednio obowiązywało zamiennie okreslenia "ścieżka dla rowerów" i nie dotyczyła to ścieżki w lesie. Obecnie jednak to określenie zostało z przepisów wykreślone, jednakże ludzie nadal tej formy używają.
            "Kierujący rowerem uzyskał lepszą od dotychczasowej ochronę przy przejeżdżaniu przez jezdnię, gdyż na kierujących innymi pojazdami nałożono obowiązek zachowania szczególnej ostrożności przy zbliżaniu się do przejazdu dla rowerzystów.

Skreślono lub zmieniono sprzeczne ze sobą i innymi regulacjami dotychczasowe przepisy, które z jednej strony stanowiły o bezwzględnym pierwszeństwie rowerzysty na drodze dla rowerów przebiegającej przez jezdnię przed skręcającym pojazdem (aby mieć pierwszeństwo rowerzysta nie musiał znajdować się na przejeździe), a z drugiej strony stwierdzały, że rowerzysta wjeżdżając na jezdnię jest włączającym się do ruchu i powinien ustąpić pierwszeństwa innym pojazdom. Po nowelizacji przepisy o włączaniu się do ruchu nie dotyczą przejazdu dla rowerzystów, a rowerzysta - przejeżdżający przez jezdnię poza przejazdem - zawsze musi ustępować pierwszeństwa innym, w tym także skręcającym."

• Gość: m. Re: zmiany w prawie IP: 217.116.104.* 04.03.11, 10:07
              > Skreślono lub zmieniono sprzeczne ze sobą i innymi regulacjami dotychczasowe pr
              > zepisy, które z jednej strony stanowiły o bezwzględnym pierwszeństwie rowerzyst
              > y na drodze dla rowerów przebiegającej przez jezdnię
              No właśnie w polskim prawie DDR nie przebiega przez jezdnię - przejazd rowerowy jest częścią jezdni. To pierwsza różnica PoRD i KW.

> a z drugiej strony stwierdzały, że rowerzysta wjeżdżając na jezdnię jest
              > włączającym się do ruchu
              Nie. Takiego przepisu nigdy nie było. Był natomiast przepis iż rower na przejeździe ma pierwszeństwo, ale nie wolno na przejeździe wjechać bezpośrednio przed pojazd. Zlikwidowano tylko ten drugi przepis pozostawiając pierwszy, choć oba nie mają odpowiednika w KW. To może prowadzić do niebezpiecznych nieporozumień (kto ma pierwszeństwo - rower wjeżdżający na przejazd czy samochód jadący prosto?).
              • bimota Re: zmiany w prawie 04.03.11, 13:06
                Tu akurat nie bedzie, w obu przypadka pierwszenstwo rowerzysty... No ale nadal nie bedzie to zgodne z KW, jedne idiotyzmy usuna, inne dodadza i tak to sie u nas kreci...
                • Gość: m. Re: zmiany w prawie IP: 217.116.101.* 04.03.11, 14:15
                  > Tu akurat nie bedzie, w obu przypadka pierwszenstwo rowerzysty... No ale nadal
                  > nie bedzie to zgodne z KW
                  Właśnie, w KW nie ma czegoś takiego, jak "domyślne" pierwszeństwo roweru na przejeździe. Jest w KW przepis nakazujący kierowcom skręcającym ustąpić rowerzystom przecinającym jezdnię. Ale nie ma przepisu nakazującego to samo kierowcom jadącym prosto! Tam zatem w razie braku znaków ("ustąp" przy DDR) rozstrzyga prawa ręka. U nas oczywiście musi być inaczej i to pod szyldem "dostosowania przepisów do KW". Ha ha ha.
        • bimota Re: zmiany w prawie 03.03.11, 11:12
          Dobre rady:

Nie pouczaj innych, nie uzywaj trudnych slow, a najlepiej siedz cicho...
      • Gość: polo Re: zmiany w prawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 14:01
        > am pod koła.
        Tego pierszeństwa boję się najbardziej ponieważ wielu rowerzystów jeździ zbyt szybko i będą w ostatniej chwili zjawiać się przed skręcającym samochodem...
        • tiresias Re: zmiany w prawie 04.03.11, 18:07
          mimo tych, niewątpliwie pozytywnych zmian, moja zasada ograniczonego zaufania do państwa kierowców nie ulega zmianie. zawsze jadę tak, jakby chcieli mnie zajebać, i nadal tak będzie. uważajcie!
          • ydorius Re: zmiany w prawie 04.03.11, 19:20

Mam dokładnie tak samo i czasem tylko klnę, że nie mam oczu jak kameleon osadzonych w głowie sowy :-)
            Zmiany zmianami, ale wątpliwa to satysfakcja móc sobie w zaświatach powiedzieć: "miałem pierwszeństwo".

m,
            .y.
        • stefan4 Re: zmiany w prawie 19.03.11, 11:59
          polo:
          > Tego pierszeństwa boję się najbardziej ponieważ wielu rowerzystów jeździ
          > zbyt szybko i będą w ostatniej chwili zjawiać się przed skręcającym
          > samochodem...

Nie jeżdżą szybciej niż światło. Samochody jeżdżą szybciej od rowerów, ale jakoś nie boisz się samochodu, zjawiającego się ,,w ostatniej chwili'', kiedy chcesz przejechać w poprzek przez jego drogę.

Jeśli ten skręcający samochód zatrzyma się przed wjechaniem z boku na drogę dla rowerów, następnie popatrzy w kierunku, z którego może nadlecieć rowerowe zagrożenie, a potem ruszy dopiero, gdy upewni się, że ono nie nalatuje, to nic temu samochodowi się nie stanie. To jest tylko kwestia oduczenia samochodów przesądu, jakoby były świętymi krowami z prawem do przejeżdżania w poprzek przez czyjąś drogę, nie upewniwszy się, że ta droga jest wolna.

- Stefan
      • Gość: rowerowa Re: zmiany w prawie IP: 91.215.32.* 19.03.11, 11:06
        a co ze zmianami ws. przyczepek, które w całej Europie są dozowlone, tylko u nas wciąż są niebezpieczne :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka