Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Obręcze ceramiczne?

04.04.02, 20:04
    Podobno zastosowane do hamulców v-brake poprawiają jakość hamowania gdy obręcz
    jest mokra. A w dodatku takie połączenie jest nawet lepsze niż zamontowanie
    mechanicznych tarczówek. Jedyną niedogodnością jest cena takich obręczy. Ale
    mnie w zasadzie chodzi o to, czy w ogóle opłaca się robić ten cały remanent
    roweru, czy nie ma co sobie głowy zawracać, bo w porównaniu z aluminiowymi
    obręczami różnica jest niewielka? Jak to w końcu jest?
    Pozdrawiam,
    Jane.
    Obserwuj wątek
      • ralph-ralph Re: Obręcze ceramiczne? 06.04.02, 18:20
        Cześć!
        Ceramiczna w większości obręczy jest boczna ścianka, czyli powierzchnia
        kontaktu z klockiem hamulcowym (tak więc nazwa jest zdecydowanie myląca,
        gdyż 'żeruje' na skojarzeniu: ceramiczne=superwytrzymałe, co jest prawdą, ale w
        odniesieniu tylko do jednej funkcji felgi, a nie do jej całościowego działania).
        Nie wiem, jak jest przy V-brake'ach, ale w przypadku np. Magur
        (konwencjonalnych, hydraulicznych) cena klocka 'do ceramików' (o innym
        składzie, adekwatnym do zastosowania w kontakcie z tą specyficzną powierchnią)
        jest o 50% wyższa, niż 'normalnie' (np. Mavic obiecuje 20% większą siłę
        hamowania). Hamuję właśnie Magurami i zwyczajnie olałem sprawę, choć gdybym się
        często ścigał i nie miał co robić z kasą, może bym się skusił. Tymczasem
        uważam, że to (po części) chwyt marketingowy- takie nazywanie 'na wyrost'. Ale
        herbatkę to sobie popijam z prawdziwie ceramicznej filiżanki, pozdrawiam
        • jane_blond_007 Aż taka "blond"to ja nie jestem;) 06.04.02, 22:15
          Wiem że tylko powierzchnia boczna jest tym pokryta itp, chodziło mi raczej o
          to,czy cała impreza jest warta zachodu.
          A co do herbaty, to ja obstawiam własny kubek z Kłapouchym ;)
      • pawel.szewczyk Re: Obręcze ceramiczne? 07.04.02, 23:33
        Obręcze ceramiczne wymyślono w czasach, kiedy rowery górskie były wyposażone w
        hamulce typu cantilever o niewspółmiernie mniejszej sile hamowania niż obecnie
        miłościwie nam panujące hamulce typu V. Stary typ hamulców często nie zapewniał
        odpowiednie siły hamowania zwłaszcza w błocie czy deszczu. Obecnie za cenę felg
        ceramicznych można kupić doskonałe hamulce V, hydrauliczne lub za niewiele
        więcej hamulec tarczowy. Obok wysokiej ceny samych felg ceramicznych wadami
        takiego rozwiązania są: trudnodostępne i drogie klocki, łatwość z jaką można
        uszkodzić powierzchnie ceramiczne felgi (choć trzeba przyznać, że w najnowszych
        obręczach ceramicznych Mavica dość skutecznie rozwiązano ten problem). Tak więc
        moim zdaniem jest to dość kosztowne rozwiązanie w stosunku do korzyści jakie
        przynosi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka