Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pomocy - jaki rower

07.04.15, 12:48
    Witam, mam w domu 3,5 latkę i 6 latka i chciałabym zakupić im rowery. Szukam tak od tygodnia, ale zupełnie nie wiem na co zwracać uwagę, np. z jakiego materiału ma być rama. Dodam, że obydwa rowery miałyby być użytkowane wraz z kołkami bocznymi. Dziękuję za pomoc :)
    Obserwuj wątek
      • skayowa Re: pomocy - jaki rower 07.04.15, 12:51
        myślę np. nad takim www.decathlon.pl/rower-dla-dzieci-14-ticha-id_8083798.html
      • stefan4 Re: pomocy - jaki rower 07.04.15, 13:06
        skayowa:
        > Witam, mam w domu 3,5 latkę i 6 latka i chciałabym zakupić im rowery.
        [...]
        > obydwa rowery miałyby być użytkowane wraz z kołkami bocznymi.

Sześciolatka to już można by chyba uczyć zachowywania równowagi na prawdziwym rowerze.

- Stefan
        • skayowa Re: pomocy - jaki rower 07.04.15, 15:45
          no można by, można... ale to akurat NIE było moim pytaniem
          • kindofmagic Re: pomocy - jaki rower 08.04.15, 11:38
            Wiekszosc tych malych rowerkow jest podobna jakosciowo. Dla dziecka 3,5 taki z Decathlonu powinien w zupelnosci wystarczyc. Trzeba tylko przymierzyc dziecko do roweru.

Dla 6 latka to juz raczej rower na kolach 20 cali (chyba, ze jest niewysoki to wtedy 16"). Moj syn w lutym skonczyl 6 lat (ma niecale 120cm) i od miesiaca jezdzi na 20" B'Twin Racing Boy z Decathlonu , bo 16" Kross juz był zbyt mały i syn szybko się męczył pedalujac z podkurczonymi nogami. No ale syn od 4 roku jezdzi samodzielnie na dwoch kolach, a w przypadku 20" juz rzadziej spotyka sie boczne kolka i moze trzeba bedzie dokupic. JEsli zdecydujesz sie dla 6 latka na kola 16" to tu takze nie ma wiekszej filozofii i w Decathlonie tez sie cos znajdzie.

Warto zwrocic uwage na: przynajmniej 1 hamulec reczny, oslone lancucha, blotniki. Prawie wszystkie rowerki dzieciece waza sporo bo sa zazwyczaj ze stali wiec warto szukac mozliwie lekkich i pozbawionych zbednych bajerow typu amortyzator. Warto sie upewnic, ze reczne hamulce lekko sie wciskaja, a jesli nie to niech obsluga wyreguluje, bo dziecko moze potem nie miec sily zahamowac. Zawsze nalezy dziecko przymierzyc i dac mu sie przejechac, chocby po sklepie.

Jesli dziecko ma sie szybko nauczyc jazdy na rowerze to polecam rowerek biegowy, w przeciwnym razie nauka moze byc droga przez meke, zarowno dla rodzica jak i dziecka. Na biegowym dziecko samo sie uczy.

• kindofmagic Re: pomocy - jaki rower 08.04.15, 11:50
              aha, jesli chcesz przeznaczyc na rower 1000zł lub wiecej to możesz poszukać czegoś lżejszego jak rowerki Saracen, Woom, Frog, Puky, Merida, Giant etc.
              • skayowa Re: pomocy - jaki rower 10.04.15, 00:08
                Dziękuję :) dziś byliśmy w Decathlonie i zakupiliśmy zwykłe rowery "ichniejszej" marki. Na początek ok. Niech się nauczą jeździć
                • kindofmagic Re: pomocy - jaki rower 13.04.15, 11:26
                  Zycze udanej jazdy :)
                • uthark Re: pomocy - jaki rower 14.04.15, 09:09
                  Bezpiecznej jazdy :-)
      • zambiba Re: pomocy - jaki rower 17.04.15, 14:17
        mój sześciolatek od jesieni jeździ na kołach 20 z decathlonu,
        a jego brat trzyipółlatek obecnie jest wsadzany na dwa kółka na 16 (rowerek po bracie z hamulcami w kontrze) jeszcze ćwiczymy
        w tym wieku jeszcze materiały ramy nie mają większego znaczenia
        chociaż mój straszy syn docenił wolnobieg (możliwość ustawienia pedałów ruchem do tyłu) w swoim nowym rowerze
      • eatek Re: pomocy - jaki rower 03.06.15, 13:48
        Bezpieczeństwo dzieci oraz jakoś sprzętu. Na to bym zwracał uwagę największą. Rowery cube dla dzieci moge polecić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka