Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Olek ja cię bardzo prosze

28.10.04, 10:00
    kfadam napisał:

> Myśle ze działa to w obie strony, on ciebie metr ty jego metr, napewno nie
    > możesz traktować tego jako omijanie kodeks zakazuje wyprzedzania samochodu
    > stojacego na światłach jak i obecnosci dwóch pojazdów na jednym pasie.

udalo Ci sie 4 nieprawdy napisac w jednym zdaniu. Niezle ;-)
    Obserwuj wątek
      • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 10:24
        prawda jest jedna, a jest nia PoRD ;-)

na poczatek male cwiczenie:

wyobraz sobie duze skrzyzowanie ze swiatlami. Na jednym pasie drogi D stoja 3
        samochody (A, B i C), czekajac na zielone swiatlo. Drugim pasem tej samej drogi
        D zbliza sie samochod S.

Pytanie 1) czy samochod S powinien zatrzymac sie (a) przed linia zatrzymania na
        skrzyzowaniu, czy (b) na wysokosci samochodu C (ostatniego w kolejce
        oczekujacych na sasiednim pasie)?

Pytanie 2) jesli samochod S dojedzie do linii zatrzymania, to czy bedzie w ten
        sposob (a) wyprzedzal czy (b) omijal samochody A, B i C?
        • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 10:29
          Olek ćwiczyć to my mozemy na zadany temat, wskaż mi gdzie napisałem nieprawdę,
          Stary odpowiadanie pytaniem na pytanie nie jest ani grzeczne ani w temacie
          KA
          • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 10:38
            kfadam napisał:

> Olek ćwiczyć to my mozemy na zadany temat, wskaż mi gdzie napisałem nieprawdę,

> Myśle ze działa to w obie strony

(1)

> napewno nie możesz traktować tego jako omijanie

(2)

> kodeks zakazuje wyprzedzania samochodu stojacego na światłach

(3)

> jak i obecnosci dwóch pojazdów na jednym pasie.

(4)

wskazalem. Czy teraz odpowiesz na moje pytania?
            • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 10:42
              Ty olek cytujesz mnie a ja cię pytam jaka zatem jest prawda, czyli konkretnie
              wskaż mi przepisy zezwalajace na takie poczynania
              KA
              Kolego omijasz to co się nie porusza, wyprzedasz to co porusza sie w tym samym
              kierunku i opisany przez ciebie przykład potwierdza to co napisałem bo te
              samochopdy są na dwóch pasach ruchu a nie na jednym.
              KA
              • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 10:48
                kfadam napisał:

> Ty olek cytujesz mnie a ja cię pytam jaka zatem jest prawda, czyli konkretnie
                > wskaż mi przepisy zezwalajace na takie poczynania

przepisy nie sa od tego, zeby zezwalac. Przepisy, z pewnymi wyjatkami, zakazuja
                lub nakazuja. Jesli cos nie jest zakazane, to jest dozwolone.

> Kolego omijasz to co się nie porusza, wyprzedasz to co porusza sie w tym samym
                > kierunku i opisany przez ciebie przykład potwierdza to co napisałem bo te
                > samochopdy są na dwóch pasach ruchu a nie na jednym.

czyli jak przejezdzasz obok samochodu na sasiednim pasie, to jest omijanie, a
                jak na tym samym - to wyprzedzanie? czy zle Cie zrozumialem?

moze byloby latwiej prowadzic te dyskusje, gdybys krotko i konkretnie
                odpowiedzial na zadane pytania pomocnicze.
                • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 11:00
                  Olo pytasz o samochody na dwóch różnych pasach drogi ale ni groma nie podajesz
                  czy jadą w tym samym kierunku,domyslam się że masz na mysli pasy ruchu na
                  jezdni i to conajmniej dwa w tym samym kierunku. Jeśli tak to wtedy
                  odp. 1a, 2b.
                  Mam nadzieje ze dobrze odszyfrowałem twoje pytania, tylko jak to sie ma do
                  jazdy jednym pasem?? bo pytasz o dwa.
                  Pozdrawiam KA
                  • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 11:03
                    tak, chodzilo mi o jazde w jednym kierunku.

> tylko jak to sie ma do jazdy jednym pasem?? bo pytasz o dwa.

to teraz wskaz artykul PoRD, ktory roznicuje kwalifikacje sytuacji w zaleznosci
                    od tego czy pojazdy jada jednym pasem czy dwoma.
                    • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 11:11
                      Olo gdyby kazda sytuacja drogowa potrzebowała by oddzielnego artykułu i
                      przepisu to kodeks by tego nie pomieścił dlatego wprowadzono przepisy ogólne
                      gdzie masz wytłumaczone pojecia warto przeczytac, a jeśli:
                      6) "jezdnia" - część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów; określenie to nie
                      dotyczy torowisk wydzielonych z jezdni;
                      7) "pas ruchu" - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego
                      rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;
                      oraz
                      Rozdział 3
                      Ruch pojazdów
                      Oddział 11
                      Przepisy dodatkowe o ruchu rowerów, motorowerów oraz pojazdów zaprzęgowych
                      Art. 33.
                      3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:
                      1) jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;
                      (czyli omijania, wyprzedzania tym samym pasem ruchu lub jezdni, czyli OBOK)
                      to rowerowi zabrania się generalnie obu tych czynnosci i to jest dobiero
                      geniusz naszych ustawodawców. Poprostu nie przewidziano sutuacji w której
                      rowerzysta wyprzedzałby samochód jak i go omijał.
                      Pozdrawiam KA
                      • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 11:18
                        kfadam napisał:

> (czyli omijania, wyprzedzania tym samym pasem ruchu lub jezdni, czyli OBOK)
                        > to rowerowi zabrania się generalnie obu tych czynnosci i to jest dobiero
                        > geniusz naszych ustawodawców.

nie jestem specjalnym wielbicielem naszych ustawodawcow, ale nawet polski sejm,
                        gdyby mial na mysli zakaz jazdy jednym pasem, to napisalby np.

"1) jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu na tym samym pasie;"

a gdyby mial na mysli calkowity zakaz wyprzedzania i omijania, to napisalby

"1) wyprzedzania i omijania innych uczestników ruchu;"

> Poprostu nie przewidziano sutuacji w której
                        > rowerzysta wyprzedzałby samochód jak i go omijał.

przewidziano. Sa nawet explicite wyszczegolnione sytuacje, w ktorych
                        rowerzyscie tego nie wolno robic. Przykro mi, ale zgestka przed skrzyzowaniem
                        do nich nie nalezy.
                        • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 11:25
                          Olo a co to jest jezdnia?? co to jest pas ruchu?? przeczytaj raz jeszcze i
                          zastanów się.
                          Jeśli zkaz dotyczy jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu, a jezdnia to
                          część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów to zakaz obejmuje wyprzedzanie i
                          omijanie bo jak wskazują definicje obu tych czynosci jest to jazda obok.
                          KA
                          • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 11:28
                            zdecyduj sie, czy uwazasz ze:

a) zakazane jest wyprzedzanie lub omijanie tym samym pasem ruchu?

b) zakazane jest w ogole wyprzedzanie lub omijanie przez rower kogokolwiek?
                            • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 11:36
                              olek jak pragnę zdrowja jeśli pas ruchu to: każdy z podłużnych pasów jezdni
                              wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, a nie dwóch, a ty
                              tak czy inaczej masz zakaz jazdy obok to do jasnej cholery masz nie jechać
                              obok, ba nawet gdy sa dwa pasy ruchu ty masz nadal zakaz jazdy po jezdni oko
                              czyli nie masz prawa tak czy inaczej do tych manewrów. stary to nie ja
                              wymyśliłem ale tak to ustawa przewiduje, sam sie zdziwiłem gdy sie nad tym
                              poważnie zastanowiłem. Co nie znaczy ze czegoś nie przeoczyłem ale ty narazie
                              mnie nie przekonujesz że popełniłem błąd w rozumowaniu i odczytywaniu intencji
                              ustawodawcy.
                              KA
                              • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 11:39
                                kfadam napisał:

> olek jak pragnę zdrowja jeśli pas ruchu to: każdy z podłużnych pasów jezdni
                                > wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, a nie dwóch, a ty
                                > tak czy inaczej masz zakaz jazdy obok to do jasnej cholery masz nie jechać
                                > obok, ba nawet gdy sa dwa pasy ruchu ty masz nadal zakaz jazdy po jezdni oko
                                > czyli nie masz prawa tak czy inaczej do tych manewrów.

z tego dlugiego wywodu zrozumialem, ze wybierasz opcje (b). Czy mozemy zatem
                                nie mieszac do tego pasow ruchu - po co sie na nie powolujesz, jesli uwazasz, ze
                                w ogole nie wolno wyprzedzac ani omijac?
                                • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 11:45
                                  olecky napisał:
                                  > z tego dlugiego wywodu zrozumialem, ze wybierasz opcje (b). Czy mozemy zatem
                                  > nie mieszac do tego pasow ruchu - po co sie na nie powolujesz, jesli uwazasz,
                                  z
                                  > e
                                  > w ogole nie wolno wyprzedzac ani omijac?
                                  >
                                  Nie olo w twoje pytanie tyczyło samochodów, a zakaz o który rozmawiamy tyczy
                                  rowerów, dla przypomnienia:
                                  Rozdział 3
                                  Ruch pojazdów
                                  Oddział 11
                                  Art. 33.
                                  czyli rowerzysta ma generalnie zakza wyprzedzania i omijania na jezdni bo jak
                                  mówi definicja obu tych czynnosci są one jazdą OBOK!!!!
                                  KA
                                  • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 11:50
                                    moje pytanie w poprzednim poscie dotyczylo rowerow. Reasumujac, uwazasz, ze:

> rowerzysta ma generalnie zakaz wyprzedzania i omijania na jezdni

czyli uwazasz, ze jesli na jezdni przy jej prawej krawedzi jest zaparkowany
                                    samochod, to rowerzysta nie ma prawa go ominac. Powinien stanac za nim i
                                    poczekac, az ten odjedzie. Tak?
                                    • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 12:15
                                      Olo zaparkowany samochód nie jest uczestnikiem ruchu, jest zaparkowanym
                                      samochodem.
                                      17) "uczestnik ruchu" - oznacza- pieszego, kierującego, a także inne osoby
                                      przebywające w pojeździe lub na pojeździe znajdującym się na drodze;
                                      KA
                                      PS czytajac definicje "uczestnik ruchu" pamietaj że zakaz dotyczy tylko jazdy
                                      obok tylko tych uczestników ruchu którzy są na jezdni a nie na całej drodze
                                      inaczej gdyby wzdłuz jezdni był chodnik a na nim pieszy to też nie mógłbyś
                                      jechać obok niego. Na szczęscie tak nie jest.
                                      KA
                                      • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 12:20
                                        ok, poprawka - samochod jest zaparkowany, a w nim ktos siedzi. Niekoniecznie
                                        kierowca.
                                        • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 12:30
                                          29) "zatrzymanie pojazdu" - unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków
                                          lub przepisów ruchu drogowego, trwające nie dłużej niż 1 minutę, oraz każde
                                          unieruchomienie pojazdu wynikające z tych warunków lub przepisów;

30) "postój pojazdu" - unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub
                                          przepisów ruchu drogowego, trwające dłużej niż 1 minutę;
                                          Czyli jesli nie jest to efekt wynikajacy z warunków lub przepisów to jedziesz
                                          jesli jest stoisz
                                          KA
                                          • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 13:03
                                            kfadam napisał:

> Czyli jesli nie jest to efekt wynikajacy z warunków lub przepisów to jedziesz
                                            > jesli jest stoisz

ale co to ma do rzeczy? artykul, na ktory sie powolywales, mowil o uczestniku
                                            ruchu, nie wyszczegolnial czy ten sie zatrzymuje, stoi czy tanczy kankana.

zreszta, chyba juz ustalilismy, ze art. 33.3.1 nie ma zastosowania podczas
                                            wyprzedzania, omijania i wyprzedzania.
                                            • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 14:13
                                              lecimy dalej dlaczego nie mozesz omijać i wyprzedzać samochodów stojacych na
                                              światłach i przed przejsciem dla pieszych:
                                              Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest
                                              obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu
                                              znajdującemu się na przejściu.

3. Kierującemu pojazdem zabrania się:

1) wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z
                                              wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;

2) omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w
                                              celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;
                                              Olo światła nie światła samochód zatrzymał sie tam celem ustąpienia pieszemu

KA
                                              • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 10:08
                                                kfadam napisał:

> Olo światła nie światła samochód zatrzymał sie tam celem ustąpienia pieszemu

pierwszy tak. Pozostale nie. Jesli upierasz sie, ze wszystkie zatrzymuja sie,
                                                by ustapic pieszym, patrz przyklad z poczatku watku.
                                                • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 11:51
                                                  Olo to nie dotyczy ruchu kierowanego, czyli gdy np. stoi lewy pas a prawy
                                                  jedzie bo ma zielone. I owszem możesz jechać jesli jedziesz prawym pasem w tym
                                                  wypadku przed światłami oba pasy odgrodzone sa linia ciagła a jej przekraczać
                                                  nie możesz jechać po niej też nie.
                                                  KA
                                                  • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 11:57
                                                    oba pasy maja czerwone, tylko na jednym masz trzy samochody, a na drugim zero.
                                                    Wez, chlopie, gleboki oddech, i zobacz co jest w PoRD napisane, a nie co Ci sie
                                                    wydaje. Rozumiem, ze zalezy Ci na maksymalnym przeciaganiu tej dyskusji, ale
                                                    bez przesady - przekraczanie linii ciaglej nie ma zwiazku z dyskutowanymi
                                                    nieprawdami.
                                                    • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 12:06
                                                      Olek kto przeciaga?? ty zadajesz ponownie pytanie na które odpowiedź dawno
                                                      padła, tym drugim pasem mozesz spokojnie sobie jechać.
                                                      Tylko jak to sie ma do wyprzedzania, omijania i jazdy dwóch pojazdów jednym
                                                      pasem ruchu?? Ja osobiscie nie widze nigdzie zezwolenia na takie czynnosci w
                                                      PoRD natomiast to co przytoczyłem oraz zanczenie niektórych znaków poziomych
                                                      wskazuja że jest to niedozwolone. Reasumując jazda rowerem między innymi
                                                      pojazdami na ulicy (po za wolnym Pasem Ruchu)jest niedozwolona.
                                                      KA
                                                    • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 12:13
                                                      kfadam napisał:

> Olek kto przeciaga?? ty zadajesz ponownie pytanie na które odpowiedź dawno
                                                      > padła, tym drugim pasem mozesz spokojnie sobie jechać.
                                                      > Tylko jak to sie ma do wyprzedzania, omijania i jazdy dwóch pojazdów jednym
                                                      > pasem ruchu??

pokaz artykul, ktory mowi, ze gdy dwa pojazdy znajduja sie na tym samym pasie
                                                      ruchu obowiazuje jakis inny zestaw przepisow niz w przypadku gdy znajduja sie na
                                                      roznych. I dobrze radze - wez gleboki oddech i pomysl troche zanim walniesz
                                                      kolejnego posta nie na temat.

> Ja osobiscie nie widze nigdzie zezwolenia na takie czynnosci w
                                                      > PoRD

zezwolenie to sobie mozesz miec na handel alkoholem. Jesli nie ma zakazu - jest
                                                      dozwolone.

> natomiast to co przytoczyłem oraz zanczenie niektórych znaków poziomych
                                                      > wskazuja że jest to niedozwolone.

co tu do rzeczy maja znaki poziome? chcesz sobie podyskutowac o znakach
                                                      poziomych, to sobie zaloz osobny watek, a tutaj trzymaj sie tematu.

> Reasumując jazda rowerem między innymi
                                                      > pojazdami na ulicy (po za wolnym Pasem Ruchu)jest niedozwolona.

sam nie wiem, smiac sie czy plakac. "Jest niedozwolona, bo jest niedozwolona i juz"
                                                    • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 12:47
                                                      Olo cały czas mamy bezpieczna odległość, i to że jeśli:
                                                      to jest on wystarczajacy do ruchu jednego pojazdu wielośladowego a nie jednego
                                                      wielośladowego i jednego jednośladowego tak czy nie??
                                                      KA
                                                    • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 12:59
                                                      kfadam napisał:

> 7) "pas ruchu" - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego
                                                      > rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;
                                                      > to jest on wystarczajacy do ruchu jednego pojazdu wielośladowego a nie jednego
                                                      > wielośladowego i jednego jednośladowego tak czy nie??

po pierwsze, definicja (z definicji ;-) nie moze niczego zakazywac lub
                                                      nakazywac. Art. 2 mowi, co oznaczaja "użyte w ustawie określenia". Zakazy i
                                                      nakazy zaczynaja sie od art. 3.

po drugie, zajrzyj do Slownika Jezyka Polskiego i zapoznaj sie ze znaczeniem
                                                      slowa "wystarczac".
                                                    • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 13:22
                                                      Olo owszem masz racje ale jeśli jest wystarczajacy dla jednego a nie minimum
                                                      dla jednego, czy też przynajmniej to znaczy ze bezpiecznie może po nim poruszac
                                                      się jeden pojazd wielosladowy a co za tym idzie dodatkowy uczestnik ruchu
                                                      stanowi tam zagrożenie a to jest zakazane:
                                                      Rozdział I
                                                      Zasady ogólne
                                                      Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani
                                                      zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać
                                                      wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub
                                                      porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić
                                                      spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę.
                                                      a jeśli już to nie jesteś w stanie spełnić:
                                                      2) przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika
                                                      ruchu lub przeszkody, a w razie potrzeby zmniejszyć prędkość; omijanie pojazdu
                                                      sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo może odbywać się tylko z jego prawej
                                                      strony;
                                                      Oddział 6
                                                      Wyprzedzanie
                                                      Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się
                                                      w szczególności, czy:
                                                      1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez
                                                      utrudnienia komukolwiek ruchu; (olo założe się że jaadac blisko lewej krawedzi
                                                      pasa utrudniasz ruch)
                                                      2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania (jeli sa dwa pasy i tym
                                                      lewym jedzie się szybciej to znaczy że ktos juz wyprzedza)
                                                      i znowu sławetne:
                                                      2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną
                                                      ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub
                                                      uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania pojazdu jednośladowego lub kolumny
                                                      pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m.
                                                      Olo wybacz ale jadac w korku miedzy samochodami napewno nie zachowujesz ani
                                                      szczególnej ostrozności ani bezpiecznej odległości ani na bank nie jedziesz
                                                      jednym pasem a zmieniasz go co i raz i nie sygnalizujesz tego, bo jak już
                                                      pisałem musiałbyś wiatraka rekoma robić a to już nijak się ma do tej
                                                      szczególnej ostrożności.
                                                      jeśli to do ciebie nie dociera to zapytaj na masie komendanta albo cholera
                                                      podjedx do gliny z drogówki może ich interpretacja bedzie dl;a ciebie bardziej
                                                      do przyjecia chyba że odrzucasz wszystko co ci nie pasi a łapiesz tylko to co
                                                      ci na ręke tylko kto wtedy jest Hipokryta??????
                                                      KA
                                                    • kfadam Chciałes i masz.. 29.10.04, 13:33
                                                      olecky napisał:
                                                      > po drugie, zajrzyj do Slownika Jezyka Polskiego i zapoznaj sie ze znaczeniem
                                                      > slowa "wystarczac".

wystarczać ndk I, ~am, ~asz, ~ają, ~aj, ~ał — wystarczyć dk VIb, ~czę, ~czysz,
                                                      ~starcz, ~ył
                                                      «wystąpić w stopniu dostatecznym pod względem ilości, liczby, natężenia

czyli w stopni dostatecznym, odpowiednim a nie nad normatywnym czy z zapasem
                                                      innymi słowy w sam raz a co za tym idzie tylko dla jednego w omawianym przez
                                                      nas wypadku!!!!!!!!
                                                    • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 15:15
                                                      Okazuje się jednak ze wycofanie się z obowiazku uzyskania karty rowerowej jako
                                                      dokumentu uprawniajacego do jazdy rowerem to błąd ale olo specjalnie dla ciebie
                                                      z kusu dla dzieci prawidłowe omijanie i wyprzedanie z opisem i obrazkami
                                                      www.gimnazjum.pl/karta/prawo/manewry/manewry_omij.html
                                                      www.gimnazjum.pl/karta/prawo/manewry/manewry_wyp.html
                                                      Zwróć olo uwagę że przy obu tych manewrach zostaje zmieniony pas ruchu
                                                      Pozdrawiam i miłej jazdy KA
                                    • kfadam Definitywnie zsiadam z roweru 28.10.04, 12:19
                                      26) "wymijanie" - przejeżdżanie (przechodzenie) obok pojazdu lub uczestnika
                                      ruchu poruszającego się w przeciwnym kierunku;
                                      Qrka znowu OBOK czyli zostaja mi do poruszania sie zgodnie z Kodeksem tylko
                                      ulice jednokierunkowe i scieżki rowerowe.
                                      KA
                                      • olecky Re: Definitywnie zsiadam z roweru 28.10.04, 12:24
                                        imho nie mozna utozsamiac "jazdy" (czynnosc ciagla) z "przejezdzaniem" (czynnosc
                                        chwilowa). Nie jest to jasno zdefiniowane, ale to jedyna znana mi
                                        interpretacja, ktora pozwala zachowac przynajmniej zgrubna spojnosc przepisow PoRD.
                                        • kfadam Re: Definitywnie zsiadam z roweru 28.10.04, 12:27
                                          Brawo olo, to była jedyna niescisłosc w przedstawionej przezemnie interpretacji
                                          KA
                                        • kfadam Re: Definitywnie zsiadam z roweru 28.10.04, 12:52
                                          olecky napisał:

> imho nie mozna utozsamiac "jazdy" (czynnosc ciagla) z "przejezdzaniem"
                                          (czynnos
                                          > c
                                          > chwilowa). Nie jest to jasno zdefiniowane, ale to jedyna znana mi
                                          > interpretacja, ktora pozwala zachowac przynajmniej zgrubna spojnosc przepisow
                                          P
                                          > oRD.
                                          Czyli olo wracajac do tematu nie musi być cos w kodeksie kawa na ławe ale
                                          wystarczy pomysleć, czyli jesli zezwala się na wyprzedzanie z prawej stron pod
                                          warunkiem ze sa dwa lub wiecej pasy ruchu w jednym kierunku to logiczne jest że
                                          dlatego ze mozesz to wyprzedzić prawym pasem tego z lewego a nie tym samym
                                          pasem bo jest wiecej niż jeden a tobie wydaje się ze robisz to w bezpiecznej
                                          odległości i zachowaniem szczególnej ostrozności oraz nieutrudniając nikomu
                                          ruchu, bo to twoja opinia nie tego wyprzedzanego oraz tego co jedzie prawym
                                          pasem.
                                          KA
                                          • olecky Re: Definitywnie zsiadam z roweru 28.10.04, 13:01
                                            kfadam napisał:

> Czyli olo wracajac do tematu

wracajac do tematu, to znowu probujesz bardzo okrezna droga udowodnic, ze trawa
                                            jest niebieska ;-)

> nie musi być cos w kodeksie kawa na ławe

nie musi byc "kawa na lawe". Ale musi z czegos wynikac, a nie tylko z metnego
                                            przeswiadczenia czytajacego, ze "tak powinno byc".

> jesli zezwala się na wyprzedzanie z prawej stron pod warunkiem
                                            > ze sa dwa lub wiecej pasy ruchu w jednym kierunku

ale wydawalo mi sie, ze juz ustalilismy, ze mowimy o omijaniu, nie wyprzedzaniu...
                                            • kfadam Re: Definitywnie zsiadam z roweru 28.10.04, 14:04
                                              Olo krótko jazda miedzy dwoma samochodami (omawiamy dwa pasy ruchu w jednym
                                              kierunku) jest po pierwsze w zbyt małej odległośco od pojazdów (brak
                                              bezpiecznej odległosci), owszem mozesz nazwac to omijaniem bo samochody stoja
                                              na światłach ty jedziesz miedzy nimi swiatła sie zmieniaja samochody ruszaja ty
                                              nadal jedziesz miedzy nimi stwarzasz zagrozenie, samo wjechanie stwarza
                                              zagrożenie bo nie maz gwarancji że będą stały aż ty przejedziesz. Po drugie
                                              jadąc między nimi co chwila jedziesz to jednym to drugim pasem bez
                                              sygnalizowania zmiany pasów ruch (chyba że jedziesz a rekoma wiatraka robisz w
                                              co wątpie) a na dodatek przed pasami zazwyczaj jest linia ciagła i tu juz
                                              dajesz plamy na całego.
                                              KA
              • roweroraffi Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 18:20
                kfadam napisał:

> Ty olek cytujesz mnie a ja cię pytam jaka zatem jest prawda, czyli konkretnie
                > wskaż mi przepisy zezwalajace na takie poczynania
                > KA
                > Kolego omijasz to co się nie porusza, wyprzedasz to co porusza sie w tym
                samym
                > kierunku i opisany przez ciebie przykład potwierdza to co napisałem bo te
                > samochopdy są na dwóch pasach ruchu a nie na jednym.

Prawo nie opisuje wszystkiego co dozwolone, za to dokłanie precyzuje co nie
                dozwolone. Skoro prawo nie zakazuje, to jest to dozwolone i to napewno wiesz :-P

Poza tym co jeżeli pasy są nieoznaczone, bo jak wiesz zapewne z przepisów PORD
                pasy mogą być też gdy nie ma linii na jezdni?
                • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 10:03
                  Raffi a przeczytałeś do końca to co napisałem??
                  Pozdrawiam KA
                  • roweroraffi Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 13:16
                    Owszem, przeczytałem.
                    • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 02.11.04, 09:36
                      I jakie wrażenia??
                      KA
                      • roweroraffi Re: Olek ja cię bardzo prosze 02.11.04, 11:26
                        Takie same jaki kilka postów wcześniej, gdy czytałem to po raz pierwszy.
                        • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 02.11.04, 12:40
                          czyli uwarzasz że wskazane przepisy nie zabraniają jazdy między samochodami??
                          KA
                          No cóż mam nadzieje że bliscy nie bedą musieli odwiedzać cię w szpitalu ani nie
                          będziesz miał nagrobka z napisem ten który był święcie przekonany że ma racje.
                          KA
                          • roweroraffi Re: Olek ja cię bardzo prosze 02.11.04, 22:38
                            Hmmm... też mam taką nadzieję, a mam chyba spore szansę by nie wylądować w
                            szpitalu z kilku powodów:

1) zawsze biorę pod uwagę, ze w Polsce kierowca większego pojazdu ma
                            pierwszeństwo... kierowca TIRa i motorniczy tramwaju ma nadpierszeństwo ;-) A
                            jeżeli o pierwszeństwo walczą kierowcy o autach z porónywalną Masą to
                            pierwszeństwo ma ten o większych skłonnościach samobójczych. Słowem mówiąc
                            używam wyobraźni i zasady bardzo ograniczonego zaufania, a to daje więcej niż
                            kask i zbroja naraz.

2) Nie widziałem ofiar śmiertelnych lub ciężko rannych w jakimkolwiek wypadku,
                            który odbył się przy prędkości 30km/h lub mniejszej bo takie przy tej prędkości
                            raczej nie występują. Z resztą to powód dla którego strefy TEMPO 30 są tak
                            popularne na cywilizowanym Zachodzie.

3) Blisko 30 tysięcy km w ciągu kilku lat po Wawie w tym i w korkach daje może
                            nie tyle gwarantuje kolejne km bez dzwona, co daje pewne doświadczenie na
                            drodze i znajomość pewnych typowych 'zagrań' które może wykonać kierowca chcąc
                            lub nie utrudnić Ci jazdę. To pomaga przewidzieć co się stanie.
                            • kfadam Raffi też ci tego życze 03.11.04, 10:00
                              Żyje jednak sporo dłużej niż ty i widziałem już śmiertelne wypadki przy sporo
                              mniejszych prędkościach niż 30km/h. A wspomnienie widoku faceta który potknął
                              się na jezdni i upadł waląc czołem prosto w rant krawężnika budzi mnie czasami.
                              Co komu pisane ale to nie znaczy ze mam szukać nieszczęścia, a tak naprawdę
                              ciebie i mnie wkurza jak jakiś blachosmród wyprzedza czy omija nas na grubość
                              żyletki ale wierz mi to samo dzieje się w drugą stronę.
                              Pozdrawiam KA
        • kfadam i jeszcze jedno 28.10.04, 10:32
          droga,pas ruchu i jezdnia to różne pojęcia. Wiec nie pytaj o droge tylko
          konkretnie gdzie napisałem nieprawdę??
          KA
        • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 10:49
          zakończmy to może konkretami, olo ja pisze o pasie ruchu ty walisz o drodze a w
          żeczywistosci wyglada to tak:
          DZIAŁ I
          PRZEPISY OGÓLNE
          Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
          1) "droga" - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika,
          drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów
          szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub
          postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;
          6) "jezdnia" - część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów; określenie to nie
          dotyczy torowisk wydzielonych z jezdni;
          (zwróć olo uwagę na słowo JEDNEGO)
          27) "omijanie" - przejeżdżanie (przechodzenie) obok nieporuszającego się
          pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody;
          28) "wyprzedzanie" - przejeżdżanie (przechodzenie) obok pojazdu lub uczestnika
          ruchu poruszającego się w tym samym kierunku;
          Rozdział 3
          Ruch pojazdów
          Oddział 11
          Art. 33.
          (czyli omijania, wyprzedzania tym samym pasem ruchu lub jezdni, czyli OBOK)
          Pozdrawiam KA
          • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 10:55
            kfadam napisał:

> zakończmy to może konkretami, olo ja pisze o pasie ruchu ty walisz o drodze
            > a w żeczywistosci wyglada to tak:
            [..]
            > Art. 33.
            > 3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:
            > 1) jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;

przyznam, ze rozne interpretacje art. 33.3.1 slyszalem, ale tak fantazyjna to po
            raz pierwszy. Gdzie konkretnie w frazie:

jest ukryty termin "pas ruchu"? Bo ja patrze i patrze, i znalezc nie moge...
            • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 11:01
              Przykro mi olo okulista nie jestem nie pomogę ci.
              KA
          • skeler Re: Olek ja cię bardzo prosze 28.10.04, 21:14
            > 7) "pas ruchu" - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu
            jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami
            drogowymi;
            > (zwróć olo uwagę na słowo JEDNEGO)

a ja bym zwrocil uwage na to, ze dotyczy to pojazdow wielosladowych, a
            wiekszosc rowerow to wg mnie jednoslady...

> Art. 33.
            > 3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:

rownie dobrze mozna to interpretowac tak, ze jak wyprzedza cie jakis samochod,
            to wtedy jedzie on obok ciebie - a jesli tak to ty jedziesz obok niego, czyli
            nie wolno ci jechac...

A jaesli ktos ma jakies watpliwosci co do przepisow, to na Masie czesto pojawia
            sie komendant warszawskiej drogowki i on zna sie na przepisach bardzo dobrze -
            mozna bedzie sie go zapytac (o ile bedzie, bo w zwiazku z akcja znicz, drogowka
            ma teraz bardzo duzo roboty...)
            • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 10:01
              skeler napisał:
              > rownie dobrze mozna to interpretowac tak, ze jak wyprzedza cie jakis
              samochod,
              > to wtedy jedzie on obok ciebie - a jesli tak to ty jedziesz obok niego, czyli
              > nie wolno ci jechac...
              Witaj, gdybyś przeczytał wszystko to wiedziałbyś (moze przeczytałeś później i
              juz wiesz) ze te OBOK to był mój test dla Ola w odwecie za jego test na mnie,
              bowiem jak Olo słusznie zauważył to OBOK nie tyczy wyprzedzania jak i omijania
              czy wymijania a tylko jazdy obok (najczęściej w celu czysto towarzyskim) innego
              pojazdu np. roweru.
              Pozdrawiam KA
              PS. Myśle ze warto skożystać z możliwości i ogłosić wszem i wobec interpretacje
              komendanta co do jazdy, wyprzedzania czy omijania tym samym pasem ruchu
              samochodów przez rowerzystów.
              KA
              • olecky Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 12:18
                kfadam napisał:

> Witaj, gdybyś przeczytał wszystko to wiedziałbyś (moze przeczytałeś później i
                > juz wiesz) ze te OBOK to był mój test dla Ola w odwecie za jego test na mnie,

jaki test? Nie mogles znalezc w PoRD zapisow potwierdzajacych Twoje nieprawdy i
                zamiast po mesku przyznac sie do pomylki, na chybil trafil wyciagasz przypadkowe
                przepisy (jazda obok, linia ciagla...), zeby rozmydlic dyskusje. Ciekawe kiedy
                dojdziemy do oswietlenia i jazdy po pijaku.
                • kfadam Re: Olek ja cię bardzo prosze 29.10.04, 12:59
                  Olo jak narazie to ty szukasz dziury w całym ale nigdzie nie wskazujesz na
                  przepis zezwalajacy na to i nie pieprz mi o zezwoleniach na wyszynk wódki bo
                  PoRD ma również takie zapisy zaczynajace sie od słowa "Dopuszcza
                  się" "Kierujący może" a jesli dopuszcza sie lub ktoś coś może do innym słowem
                  zezwala się.
                  KA
      • rano1 Re: Olek ja cię bardzo prosze 02.11.04, 13:11
        O, jakie fajne figury geometryczne z tych Waszych rozmów wychodzą, hihi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka