Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    13.05.02, 18:46
    cześć

Jeżdżę na rowerze z b. niewygodnym siedzeniem (przynajmniej narazie). Jakie są
    sposoby by jazda była przyjemniejsza. By nie bolała mnie tak d..... Proszę
    rady. Jeżdżę od tygodnia.

J.
    Obserwuj wątek
      • stratoos Re: siodełko 13.05.02, 20:41
        rad moze byc kilka:

1. byc moze po jakims czasie przyzwyczaisz sie do siedzenia
        2. wymien na sprezynowa 'kanape' (dosc niewygodne przy ostrej jezdzie)
        3. wymien na siodelko lepiej wyprofilowane z wkladka zelowa
        4. zaloz spodenki z 'pampersem' (choc to faktycznie niespecjalnie zmiekcza
        siedzenie, ma troche inne zadanie)

pzdr, s.
      • pawel.szewczyk Re: siodełko 14.05.02, 01:23
        Powodów tego bolesnego problemu może być kilka. Pierwszym i zarazem najbardziej
        prawdopodobnym jest nieprzyzwyczajenie do nowego siodełka. Mnie również po
        dłuższej przerwie w jeździe na rowerze zdarzało się cierpieć na pierwszej
        jeździe.
        Powodem może być również zła wysokość sztycy podsiodłowej, lub zły kąt
        zamocowania siodła (siodło powinno być zamocowane równolegle do podłoża).
        Można oczywiście pomyśleć o zmianie siodełka lub założeniu żelowego pokrowca,
        lecz z tymi zkupami proponuję się wstrzymać tydzień lub dwa.
        Na pewno nie zaszkodzi zaopatrzeć się w spodenki kolarskie z tzw pampersem lub w
        specjalny rodzaj bielizny na rower również wyposażony w takiego pampersa. Takie
        rozwiązanie porawia komfort nawet jeśli rowerzysta jeszt przyzwyczajony do
        siodełka.
      • malaga Re: siodełko 17.05.02, 14:51
        Też miałam taie niewygodne siodełko i nic nie pomogły próby przyzwyczajenia
        mojej p... do niego - wręcz było coraz gorzej. Wymieniłam to siodełko na
        bardziej miękkie w sklepie gdzie kupiłam rower i teraz jest lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka