Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pomóżcie wybrać - mam dylemat co do modeli Meridy

19.05.02, 18:30
    Zastanawiam się nad wyborem modelu roweru marki Merida. Myślę o jednym z 3:
    Kalahari 580SX, 590SX, a może Crossfire 8500 SX. Zależy mi na jak najbardziej
    uniwersalnym pojeździe, którym mógłbym jeździć zarówno po ścieżkach rowerowych,
    jak i leśnych duktach, a może czasem jakichś wzniesieniach. Czy rzeczywiście
    warto zapłacić więcej za model 590SX (róznica, o ile się orientuję dotyczy
    jedynie przerzutek i manetek Altus vs Acera) a może jednak rower cross? Proszę
    o pomoc - w sklepie Meridy nie potrafili mi sensownie wytłumaczyć różnicy
    pomiędzy mtb a cross, stąd moje wszystkie pytania...Z góry dziękuję tym, którzy
    zechcą wspomóc mnie w tym wyborze.
    pozdrawiam,
    M
    Obserwuj wątek
      • Gość: pawel.szewczyk Re: Pomóżcie wybrać - mam dylemat co do modeli Meridy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.05.02, 23:41
        Na początek dwa słowa o osprzęcie:zawsze lepiej wybierać ten trochę lepszy.
        Taki wybór ma na celu głównie zwiększenie żywotności roweru oraz sprawniejszego
        działania przerzutek np. w dużym błocie.
        Dlatego wybrałbym 590SX lub Crossfire8500SX.Generalnie jeśli rower ma być
        używany głownie w mieście i niezbyt cięzkim terenie to stawiałbym raczej na
        rower crossowy.Geometria ramy w modelu Crossfire jest wprost idealna do
        rekreacyjnej jazdy.
        Rower górski będzie lepszy w ciężkim terenie,oczywiście jest on dość
        wygodny,ale pod względem komfortu nie dorównuje rowerowi crossowemu.
        • pawel.szewczyk Re: Pomóżcie wybrać - mam dylemat co do modeli Meridy 19.05.02, 23:44
          Na początek dwa słowa o osprzęcie:zawsze lepiej wybierać ten trochę lepszy.
          Taki wybór ma na celu głównie zwiększenie żywotności roweru oraz sprawniejszego
          działania przerzutek np. w dużym błocie.
          Dlatego wybrałbym 590SX lub Crossfire8500SX.Generalnie jeśli rower ma być
          używany głownie w mieście i niezbyt cięzkim terenie to stawiałbym raczej na
          rower crossowy.Geometria ramy w modelu Crossfire jest wprost idealna do
          rekreacyjnej jazdy.
          Rower górski będzie lepszy w ciężkim terenie,oczywiście jest on dość
          wygodny,ale pod względem komfortu nie dorównuje rowerowi crossowemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka