Gość: Bartek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 23:52 Czy Shimano Altus to dobre przeżutki? Link Zgłoś Obserwuj wątek
dr.krisk Przerzutki!!!!! 24.08.05, 00:10 Gość portalu: Bartek napisał(a): > Czy Shimano Altus to dobre przeżutki? Taka sobie. Blagam - pisz "przerzutka"..... Link Zgłoś
Gość: Alonzo Re: Shimano IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 10:06 Altusy to jeden z naniższych modeli shimano.POjeździć się na tym da lecz o trwałości zapomnij. Pzdr Alonzo Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Shimano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 10:53 Aha a jest gorszy od Shimano Sis czy lepszy? Link Zgłoś
Gość: Alonzo Re: Shimano IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:06 Nie jest to chyba podstawowa przerzutka aczkolwiek cudów nie ma.Sis/Isis to nie model przerzutki lecz system w którym ona pracuje.Prawidłowo okresla się ów model munerycznie,np TY15,30...itd.Potocznie nazywany Isis to model brzudki,ostatnio chyba z czerwonymi kółeczkami zębatymi.Lecz praktycznie czy stary "Isis" gorszy od nowego dziadostwa spod znaku Shimano,choćby o klasę wyższego...hmm,cięzko powiedzieć. Pzdr Alonzo Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: Shimano IP: *.icpnet.pl 24.08.05, 13:12 O trwałości napędu i jakości jego pracy decydują tryby i łańcuch. (te elementy mają taką samą drabinkę klas jak przeżutki) Sama tylna przeżutka jest ważna, ale odstaje od roweru i najłatwiej ją rozwalić, a efekt jej pracy zależy od użytej kasety zębatek,łańcucha,manetek i często niedocenianych linek. Jest też pierwszym (i często jedynym) elementem na który nie znający się na rzeczy patrzą, więc zwylke jest 2-3 klasy lepsza od reszty osprzętu. (potem twierdzą tacy że mają osprzęt klasy np Deore XT choć wszystko oprócz przeżutki na tyle pochodzi z niższych grup) W shimano najniższym sensownym osprzętem jest Alivio. Dość rozsądną jakość posiada Deore (z wyłączeniem piast kół). Najlepszy stosunek jakość/cena oferuje Deore LX. Wyższe klasy (Deore XT, XTR) oferują podobne parametry użytkowe przy niższej masie i dużo wyższej cenie. Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Shimano (Acura) IP: 212.160.91.* 24.08.05, 22:08 A gdzie umiejscowić Acura? Pozdrawiam Artur Link Zgłoś
Gość: Król Re: Shimano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 10:02 Kupiłem rower Giant revive. Nie podoba mi się w nim właśnie przerzutka Acera.Jacu z twojej wypowiedzi wynika, że zastosowano ją z uwagi na przełożenia wolnobiegu. Właśnie te największe mają 32 zęby. Wózek z tymi wielkimi kółkami napinacza wygląda groteskowo. Na jaką przerzutkę można to wymienić? wlkrol@neostrada.pl Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: Shimano IP: *.icpnet.pl 22.10.05, 14:04 Pomijając Alivio działać będą wszystkie przezutki wyższej klasy (od Deore po XTR). 32 ząbki z tyłu to norma, zdarzają się czasem wersje z 34. Pytanie co chcesz uzyskać wymieniając sprawną przezutkę?? Jakość pracy nie zmieni się znacznie jeśli nie zmieni się również kaseta (mam nadzieję że masz tam jednak kasete a nie wolnobieg...) To groteskowe duże kółko w normalnych przezutkach zastępuje dłuższy wózek (żeby pojemność łańcucha na wózku była taka sama) co w przypadku Twojego wynalazku może sprawiać problemy... (minimalnie niższa linia łańcucha) Przed poprawą wyglądu radziłbym upewnić się czy nie będzie szorować łańcuchem o ziemię na krawężnikach... Link Zgłoś
Gość: Król Re: Shimano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 08:01 Dzieki Jacu za odpowiedź, o taką mi właśnie chodziło. Nie do końca zrozumiałem tylko tej części dotyczacej pojemności wózka i wielkosci kółek napinacza . Jak sadzę chodzi Ci o to, ze duze kółka w napinaczu powodują , że sam napinacz jest trochę krótszy. Czy Tak ? Musze powiedzieć , że w moim rowerze Giant Revive dolna linia łańcucha jest i tak bardzo nisko nad ziemią , taka konstrukcja. Rower ma małe kółka 20 i taka jest jego filozofia. Więc Twoja uwaga o wymianie przerzutki na inna z długim wózkiem i koniecznością sprawdzenia tego elementu jest zupełnie zasadna. Pytasz co chce uzyskać wymieniając przerzutkę ? Masz rację , że w tym momencie w zasadzie moja decyzja nie ma uzasadnienia , bo ta przerzutka pracuje prawidłowo. Jest minimalnie nieprecyzyjna, przeskok o jedną pozycję w zakresie górnych lub dolnych biegów sprawia jej czasmi problemy ale ogólnie jest nieźle. To przede wszystkim chciałem zmienić. Może regulacja pomoże. A co myślisz Przyjacielu o przerzutkach w piaście? Bo inną alternatywą jest takie rozwiązanie . Np. Shimano 6 czy 7 biegowe? Pytanie tylko czy da sie je wpleść w takie małe kółka? (Oczywiście mam kasetę nie wolnobieg) Pozdrawiam Król Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: Shimano IP: *.icpnet.pl 23.10.05, 14:35 No pojemność wózka to zakres jego zdolności do mieszczenia łańcucha (wózek odgięty w przód mieści mniej ogniwek niż odgięty do tyłu) - im większe dolne kółko i im dłuższy tym ten zakres większy musi on skompensować różnice wynikające ze skrajnych przełożeń, aż tyle i tylko tyle (dlatego alivio może sprawiać problemy) Zawodnicy czasem oszczędzając wagę montują napęd który nie przetrzyma ustawienia obu największych trybów, ale tobie tego nie polecam ;) Regulacja może pomóc, pomóc może też wyprostowanie haka czy naoliwienie linek (do czego zachęcam, np czerwony finishline lub coś rzadkiego z teflonem, nie wolno tam stosować żadnych stałych smarów) Tanie przezutki zwykle nie działają doskonale więc może okazać się że przezutka jest nieco uszkodzona (szkoda życia na próby jej prostowania). Piasty wielobiegowe spoko da się wpleść, to najlepsze rozwiązanie do tego roweru (są zresztą modele Reviva z taką piastą), ale należy spodziewać się pewnych problemów w niektórych serwisach (prawdopodobnie trzeba sprowadzić szprychy) - na usługę w 24h musiałbyś się więc z wyprzedzeniem umówić i upewnić że mają ochotę to zrobić... Generalnie koszt takiej zmiany będzie znaczny (piasta, szprychy, łańcuch, korba, manetka, linki, robocizna). Link Zgłoś
Gość: Król Re: Shimano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 15:14 Dzieki Jacu za odpowiedź Ja też doszedłem do takiego wniosku, ze w moim przypadku najlepsza byłaby piasta z przerzytką. Wiem, że będę musiał wymienić łańcuch (lub skrócić ten istniejący mysle, ze się da), piasta z przerzutką wystepuje zazwyczaj w komplecie z manetką i chyba linką. Wymiana szprych - to sprawa oczywista, rozmawiałem z gosciem w serwisie i powiedział, ze nawet w takiej sytuacji jak moja nie jest to problem bo mogą sprowadzić szprychy o odpowiedniej długości. Nie wiem tylko dlaczego napisałeś , że musiałbym wymienić korbę po co ? Poważniejszy problem to wybór piasty. Polecano mi shimano 6- biegową koszt ok. 500-600 zł ale są tańsze innych firm i jak zwykle zdania specjalistów są podzielone( na polu walki są dwie liczace sie firmy sachs i shimano), drugi to dobór koła zębatego do tej piasty. Co sądzisz o tym ? Masz jakieś doświadczenia w tym względzie? I jeszcze jedno czy masz doświadczenia z licznikami Sigmy. Mam dwa z rds-em i BC 800 RDS i BC 1200 RDS i każdy w pewnych sytuacjach zachowuje sie inaczej. Nie wiem czy to tak ma być czy też jeden z nich jest Uszkodzony. Chodzi po krótce o to , że w 800 zaraz po rozpoczęciu jazdy licznik automatycznie przechodzi ze stanu czuwania do stanu pracy i rejestruje impulsy przeliczając między innymi na prędkość. W 1200 przed rozpoczęciem jazdy muszę nacisnąć przycisk "mode" inaczej licznik jest nieaktywny. Dalej pracuje już poprawnie do nastepnego przejścia w stan czuwania . Trochę mnie to denerwuje !. Tak Ma być? Z drugiej strony ostatni raz kupiłem Sigmę . Ta firma nie dba o klietów . Do Cateye można dokupić części można nawet naprawić urządzonko, a Sigma ma w d... użytkowników. To dziwne , że przedstawiciel tej firmy nie ma np. takich części jak dekiel do pojemnika baterii- odkrecany monetą może się zepsuć . Nic z tego Niemiaszki nie uwzgędniają takich sytuacji.Próbowałem wysłać na adres firmy maila ale jak dotąd nie mam odpowiedzi. Szkoda. Pozdrawiam niedzielno-sobotni roweżysta amator Król Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: Shimano IP: *.icpnet.pl 23.10.05, 16:27 Masz rację, korba może zostać (jakoś inaczej wyobrażam sobie rower ;) Łańcuch warto wymienić na szerszy - będzie dużo trwalszy. Co do rowerów z kółkami 20" i piast wielobiegowych to nie wiem jak toto współgra, wyobrażni mi nie wystarcza żeby wymyśleć jak jeździ ten rower. (obstawiam że najmniejsza będzie najlepsza) Co do cen to zerknij tutaj cyklotur.pl/go/_category/index.php?idc=6_90 W moich starych Sigmach były kabelki,a mocowanie było na śrubki więc nie wiem. (mój ciclosport bez problemu sam budzi odbiornik prędkości, ale odbiornik pulsu trzeba obudzić guzikiem). Dekielka niestety nie kupisz osobno. Link Zgłoś
Gość: Król Re: Shimano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 18:06 Jeszcze jedno pytanie. Jak po wymianie przrrzutki na piastę z przerzutką przedstawiać się będzie regulacja napięcia łańcucha? Widelec w moim rowerze a w zasadzie wahacz w aktualnym stanie nie przewiduje regulacji poprzez odsunięcie koła a tak jak się domyślam należałoby robić po wymianie. Czy może nie potrzeba nic regulować ? Chociaż musi być jakiś sposób regulacji napięcia chociażby dla kompensacji zużycia czyli wyciągnięcia się łańcucha a model Revive ma dość długi łańcuch. Co o tym sądzisz Jacu? Na podanej prze Ciebie stronie rzeczywiście są takie piasty. Oczy się śmieją ale ciekawe też są klasyczne przerzutki. Te droższe obsługują kasety z zębami od 11 do 34 akurat jak w moim rowerze ( mam i tu się muszę poprawić niestety jestem dyletantem przyznaję - bez bicia , kasetę-wolnobieg SRAM 11-32T 8sp). Np. przerzutka Shimano XTR RDM 960. do tego musiałbym wymienić piastę pod 8-rzędową kasetę i kasetę 8 rzędową. Ogólna cena zestawu niewiele co prawda niższa od przerzutki w piaście ( też zależy od przyjętej klasy ) ale efekt pewniejszy . Już zgłupiałem - sam nie wiem co sądzić. Jacu co myślisz? Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: Shimano IP: *.icpnet.pl 23.10.05, 21:54 Co do regulacji łańcucha to nie mam pojęcia czy da się w tym modelu przesunąć koło... musisz iść do jakiegoś speca który rzuci okiem i powie ci na czym stoisz ;) ja nie przyglądałem się temu wynalazkowi z bliska (sam mam i serwisuje wyłącznie sportowe rowery MTB) Jest model który umożliwia montaż wielobiegowej piasty, ale ma on inaczej poprowadzony łańcuch - jak pisałem trzeba rzucić okiem czy ramy różnych modeli są różne czy tylko inne uchwyty wykorzystane... (czy jakaś rolka napinająca) Na fotkach jest tylko jedna wielka maskownica ;) XTR to troche przesada do tego roweru - od XT praktycznie różni ją jedynie waga i dużo wyższa cena (konstrukcyjnie są baaardzo podobne, a przekładać biegów pod maksymalnym obciążeniem nie będziesz...) Idz do serwisu - ja ci nie odpowiem co można w tym rowerze przerobić. Jeśli nie masz przedniej przezutki, problem pojemności wózka praktycznie nie istnieje, byle tylko był na tyle krótki żeby nie szorował po ziemi. Wymiana na wewnętrzną ma większy sens, ale czy jest to proste to inna sprawa - rower jest skrajnie nietypowy. Link Zgłoś
Gość: Król Re: Shimano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 08:55 Witam Jacu ustaliłem ponad wszelką wątpliwość, że model Reviva z piastą z wewnętrzną przerzutką oznaczony symbolem DX ma inaczej rozwiązany tylny wahacz. Przeróbka mojej wersji poprzez zamontowanie przerzutki wewnętrznej jest dość złożone i efekt może nie być taki jak oczekiwany, przy stosunkowo wysokich kosztach. W sumie jest tak jak sugerowałeś. Poniechałem więc tej koncepcji. Dzięki za pouczajacą dyskusję. Pozdr Król Link Zgłoś
Gość: piwko Re: Shimano IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 24.08.05, 10:43 alonzo rzekł cała prawdę :) Link Zgłoś
Gość: alek Re: Shimano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 13:54 a acera dobra jest? i czym właściwie różni się od aliwio? materiałem? konstrukcją? czy może jeszcze czymś innym? Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: Shimano IP: *.icpnet.pl 24.08.05, 16:53 Acera jest dostosowana do systemu MegaRange (z wielgachną największą tylnią zembatką) - ma przez to większe kółka napinacza (13 i 15 zębów). Po co komu tak straszliwie miękkie przełożenie (22 na 34 zęby) nie wiem. No chyba że ktoś lubi jak go piesi wyprzedzają... Alivio jest dostosowana do normalnych przełożeń - takich jakie mają wyższe grupy (normalne 11zębowe kółka napinacza). Do tego manetki są o niebo wygodniejsze - (typu rapidfire) z dzwigniami pod spodem obsługiwanymi tak jak w topowym XTR. W acerze jest wyjątkowo dziwaczna manetka nie nadająca się do szybkiej zmiany biegów. Jak pisałem wcześniej Alivio jest najtańszą grupą która wykorzystuje rozwiązania z porządnych grup osprzętu MTB. Tańsze grupy są dla posiadającego przeciętną formę młodego człowieka nie dość dobre a w warunkach górskich błyskawicznie się rozlatują. Pieniądze zaoszczędzone przy zakupie szybko pochłonięte zostaną przez serwis. Link Zgłoś
misiomis Re: Shimano 24.08.05, 23:28 Jak sobie teraz spojrzałem na stronkę shimano, to nowy Altus też jest niby dostosowany do tego systemu "MegaRange" (obsługuje zębatki 11-34), pdobnie jak Deore, które ma jednak 11-sto ząbkowe kółka. Z tymi kółkami, to chodzi raczej o taką zależność: im większe kółko (więcej zębów) tym wolniej się kręci, im wolniej się kręci tym wolniej się zużywa (ale za to im większe kółko tym większy moment działa na nie przy zmianie przełożenia). Co do manetek, to obecnie w Altusie, podobnie jak w Acerze, jest zastosowany system EZ fire (zbliżony do rapidfire), natomiast w XTRze jest system dual control, podobny do tego z klamek szosowych. Moim zdaniem dla początkującego bajkera, ze skromnym budżetem, Altus powinen wystarczyć, a Acera tym bardziej. Jak bajker jeździ już poważniej, ma więcej keszu i chce go wpakować w rower, to chyba lepiej się bawić w Deore, chyba, że bajkerowi wystarcza 8 przełożeń z tyłu, wtedy będzie mógł zaoszczęzdić nieco funduszy kupując Alivio. Pozdr, /Michał Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: Shimano IP: *.icpnet.pl 25.08.05, 00:32 Pisząc o MegaRange miałem na myśli że to bardziej wada niż zaleta (brak jakiegoś sensownego trybu pod 34) podobnie jak duże kółka (które zwiększają pojemność wózka kosztem sztywności). EZ fire z gałką nad klamką zupełnie nie przypomina rapidów w których obie gałki są pod klamkami - przynajmniej w obsłudze totalnie co innego. Fakt że shimano ostro promuje Duale na szczęście nie utrudnia nabycia rapidfajerów klasy XTR. Pisząc sensowny miałem na myśli że obsługa jest bardzo zbliżona do deore i wyższych klas i że trwałość tego ustrojstwa jest niezła. Zakładając przezutke Deore (alivio ma mniejszy zaktes 30T max) i resztę alivio można uzyskać sensowny i tani zestaw. Nie każdego stać by kupować tanie rzeczy. Można trafić na allegro za małe pieniądze stare(nieuzywane z magazynu) i niemal niezniszczalne komponenty STX RC. Kiedyś ludzie się na tym ścigali, teraz kosztują grosze. 8 trybów jest dużo tańsze w eksploatacji niż 9 (tańsze części, wytrzymują dłużej i łatwo przejść na 9). Osobiście poszukał bym komponentów wyższych grup ze starszych roczników. np allegro.pl/show_item.php?item=61505533 - cena jak za deore a wytrzyma 10x tyle. Link Zgłoś