Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kelly's Salamander - opinie

IP: *.home-net.com.pl 20.04.06, 06:36
    Zastanawiam się nad zakupem tego rowerka
    www.kellys.pl/poland/salamander.htm
    Przeczytałem w sieci że modele z tym typem amortyzatora mają wadę fabryczna -
    po pewnym czasie działający amor metalicznie stuka i producent stwierdza "że
    ten typ tak ma". Nie wiem czy w nowszej wersji ten problem zniknął? Czy ktoś
    ma i może wypowiedzieć się nt tego rowerka?
    Z innej beczki - czy taki rower to nie za duży wydatek zakładając że bęe
    jeździł raczej rekraacyjnie, częściej po utwardzonej nawieżchni z rzadka na
    innej...chcę mieć solidny (w tej cenie) rower...
    Jeczcze jedno pytanie - czy z punktu widzenia użytkownika nie zaawansowanego
    ;) odczuwa ise różnicę w osprzecie typu alivio, Deore, a np Acera?
    Pzdr!
    Obserwuj wątek
      • mtbmaniak Re: Kelly's Salamander - opinie 20.04.06, 06:46
        to co znalazles to jest oferta z przed conajmniej 2 lat
        www.kellys-bicycles.com/index.php?module=catalog&country=pl&cPath=1_71_84&pID=9132
        to jest nowy tegoroczny model za taka cene z lepszym osprzetem i amorem
      • uerbe Re: Kelly's Salamander - opinie 20.04.06, 08:09
        Gość portalu: prof napisał(a):

> Z innej beczki - czy taki rower to nie za duży wydatek zakładając że bęe
        > jeździł raczej rekraacyjnie, częściej po utwardzonej nawieżchni z rzadka na
        > innej...chcę mieć solidny (w tej cenie) rower...

Wybrałeś niewłaściwy rower, to jest góral i będziesz się na nim męczył. Za 1500zł w ofercie Kelly's jest model Axis - jeśli masz możliwość to poszukaj go w jakimś sklepie i przymierz się. Byłoby dobrze, gdybyś mógł "objeździć" obydwa rowery i poznać różnice.

> Jeczcze jedno pytanie - czy z punktu widzenia użytkownika nie zaawansowanego
        > ;) odczuwa ise różnicę w osprzecie typu alivio, Deore, a np Acera?

Różnicę odczuwa portfel - lepsze części są (choć to nie reguła) trwalsze... w przypadku wyżej wymienionych różnica w kulturze pracy jest znikoma. Jeśli szukasz naprawdę trwałego rozwiązania, zainwestuj w tylną przerzutkę SRAMa - będziesz rzadziej wymieniać pancerze i linki.
        • Gość: prof Re: Kelly's Salamander - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 08:42
          Rozumiem że salamander ma szersze opony - większy opór toczenie i większą
          średnicę kół, lecz waga obu rowerków jest zbliżona! Z drugiej strony mam obawy
          czy jeśli już zdarzy mi się jechać "po piasku" czy Axis sobie poradzi -
          Salamander nie ma raczej takich ograniczeń więc będzie bardziej uniwersalny -
          takie mam wrażenie. Pozatym - może to głupie - ale wokół wciąż przeważają górale
          i rower crossowy kojarzy mi się ze starszym panem ;). Ale nie widziałem go
          jeszce na żywo i na pewno zobaczę bo wizualnie mi się podoba ;)
          Pozdrawiam!
          • Gość: Slav4 Re: Kelly's Salamander - opinie IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 20.04.06, 16:17
            Cross ze starszym panem się kojarzy ??? No toś mnie facet podsumował :o)
            Tak się składa że w tym roku przesiadłem się z MTB Meridy Kalahari na Axisa.
            Styl jazdy mam mniej więcej taki jak piszesz, tzn. przewaga asfaltu i
            szutrówek. Nakręciłem już prawie 800 km i pierwsze wrażenia mogę zastąpić
            bardziej ogólnymi:
            Po cholerę tak się męczyłem na góralu ? Koła 28' na asfalcie dają zysk jakieś
            5 - 8%, slicki (powiedzmy) drugie tyle. A to znaczy że Av speed rośnie co
            najmniej o 10% - powiedzmy z 20 na 22 km/h. Co do piachu - w prawdziwym kopnym
            każdy rower się utopi. Jasne że na grząskim podłożu z racji szerszej
            powierzchni styku opony z podłożem będzie miał przewagę, ale sam piszesz że
            piachy to u ciebie margines. Waga podobna, choć rama Salamandra wygląda
            solidniej. Jedyne co bym wywalił/zmienił to amor. Nie wybiera tych najbardziej
            wkurzających drobnych nierówności, a swoje waży. Poprzedni model Axisa ważył 12
            kilo z kawałkiem, a model 2006 14.5 kilosów.
            Co do Deorki w Salamandrze to mam swoje zdanie za które pewnie niektórzy mnie
            zlinczują - niewarta swojej ceny, łapie luzy i co chwilę trzeba regulować
            Przełożenia w Axsisie bardziej pod szosę - korba 48/38/28 co przy kasecie 34/11
            pozwala się rozbujać tak, że zasadniczym problemem stają się opory powietrza, a
            nie tarcie bieżnika o asfalt :o) Jak nie chcesz wyglądać "po dziadkowemu" i
            jeździć na baczność to zmień mostek - ten fabryczny wymusza wyprostowaną
            pozycję.
            Moim skromnym zdaniem - ludzie kupują górale bo po prostu taka jest moda. 90%
            górali nie widziało górek, czy ciężkiego terenu do którego zostały wymyślone i
            zaprojektowane. Jasne że można jeździć góralem wkoło rynku, ale czy to ma
            sens ? Dla mnie nie, choć są ludzie którzy kupują Landrovery do jazd miejskich.

Co do crossów - polecam jeszcze link i 3 strony dyskusji z innego forum
            forumrowerowe.jgc.pl/rower-uniwersalnyCross-Zloty-srodek-t9679.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka