Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rower - jak zaczac ?

IP: 62.233.167.* 29.06.06, 00:45
    glupia sprawa, ale na rowerze jezdzilam ostatnio jak mialam 7 lat. teraz mnie
    zakrecilo (potomstwo rosnie, chcialabym i z nim sie wybrac na krotka
    przejazdzke i pokazac mu, ze mama tez jezdzi, no i zrobic cos dla siebie
    tez).
    Jezdzic musze sie nauczyc od poczatku. pytanie tylko jak - nie mam roweru
    (czy mozna wypozyczyc ? czy po prostu kupic - jezeli tak, to jaki, zeby nie
    przeplacic i nie zmieniac za rok na inny model ?), chce sie nauczyc w miare
    szybko (czy sa jakies szkoly ?), czy jeszcze robi sie karty rowerowe ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: bh Re: rower - jak zaczac ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 08:36
        Proponuję rzucić ten wątek na pierwsą stronę wyborczej :-)
        Recepta na naukę: Kupić rower (jaki to poczytaj na forum co komu jest
        przeznaczone). Ogólnie zadbać i sprawdzić czy wszystko poskręcane aby sobie
        zębów nie powybijać. Sprawdzic może mąż(jak są dzieci to i jakiś chłop jest
        chyba pod ręką) lub sąsiad (hmmm...).
        Sama nauka nie musi być trudna. Wystarczy nauczyć się wsiadać i zsaidać z
        roweru. Dopiero potem można pedałować. Siadać, zsiadać nauczyć sie najlepiej po
        prostu przy ścianie domu, drzewie itd. Ostatecznie mozesz sobie zamontować
        boczne kółka, ale co dziatwa na to powie nie mówiąc o sąsiadach?
        Szkoły jazdy na rowerze?! A czy są szkoły lotów na księżyc?
        Karty rowerowe? jak dmuchniesz w balonik po paru browarach to nikt cie o karte
        rowerową nie bedzie pytał tylko natychmiast stracisz prawo jazdy

2 Recepta na zrobienie cegoś dla siebie.
        W domyśle "chcę schudnąć" lub "chcę poprawić sylwetkę". Recepta wygląda
        następujaco. Kupujemy na allegro pulsometr. Konfigurujemy go zgodnie z
        instrukcją i jedziemy 2-3 godziny dziennie z tętnem 60%-75% pulsu maksymalnego.
        To naprawdę nie boli . Jak wejdziemy na 80% to może już boleć ;-). Przy
        zachowaniu diety efekty widac po kilku tygodniach jazdy

mała uwaga. jechałem ostatnio z moją 6 letnią bratanicą. trzeba uważać aby to
        one nie pokazały nam jak sie jeździ. to sześcioletnie chuchro zasuwało tak że
        musiałem nieźle kręcić.
        • Gość: pusta Re: rower - jak zaczac ? IP: 62.233.167.* 30.06.06, 20:42
          taaa,naigrawajcie sie - ale faktycznie, wrzuccie ten link na pierwsza strone :)
          moze pomoze wiekszej liczbie niezdecydowanych, zawstydzonych osob, ktore
          chcialyby pojezdzic a nie moga... bo im sie wydaje, ze nie potrafia
          bardzo dziekuje za wszystkie porady, ogromnie cenne, choc potwierdzajace
          intuicje. Mimo wszystko, na start sprobuje kupic uzywana damke - bedzie moja,
          nie bede miala stresu, ze cos zlamie, zepsuje, itp.
          A zrobic cos dla siebie to niekoniecznie schudnac (chyba, ze z kosci na osci :)
          ale poczuc wiatr we wlosach... wolnosc i swobode... i dobra wymowka na
          spedzenie godziny sam na sam ze soba zamiast zaborczego dwulatka :)
          pozdrawiam cyklistow :)
      • ewullina Re: rower - jak zaczac ? 29.06.06, 08:46
        Jazdy na rowerze chyba się nie zapomina, no ale musisz mieć rower żeby się o tym
        przekonać. kup rower i jazda. szkoły jazdy na rowerze???? bez komentarza...
        • Gość: gosc Re: rower - jak zaczac ? IP: *.crowley.pl 29.06.06, 08:55
          to prawda. Jak się człowiek raz nauczy, to nawet po kilkudziesięciu latach nie
          musi odnawiać tej umiejętności. Gorzej z przepisami, zwłaszcza na
          skrzyżowaniach. Ale być może owa Pani jest świetnym kierowcą. Tego akurat w
          wątku nie ma.
      • mtbmaniak Re: rower - jak zaczac ? 29.06.06, 09:24
        no to kupic nalepiej trekingowy albo gorski :P
        koszt to ok 1000zl chyba ze uzywany to bedzie taniej

ponoc sie nie zapomina jak sie jezdzi na rowerze :D
        • user0001 Re: rower - jak zaczac ? 29.06.06, 09:49
          Ale do przypomienia sobie jak się jeździ polecałbym jakąś damkę, lub składaczka,
          bo trekking (w domyśle z męską ramą) może boleć...

A w sprawie jeżdżenia dla siebie... Pierwszy tydzień będzie boleć, nawet przy
          jeździe na 60% HRmax. Ale trzeba jeździć co drugi dzień lub częściej. Inaczej
          nie przestanie boleć.

Po tygodniu, góra dwóch mięśnie nóg przyzwyczajają się, i jazda "tlenowa"
          (poniżej 75% HRmax) nie wywołuje zakwasów.
          • turbomini Re: rower - jak zaczac ? 29.06.06, 11:04
            Ja chyba też proponuję zacząć od nieskomplikowanego "Jubilata". Przynajmniej
            skupisz się tylko na 2 rzeczach: nie spaść i pedałować. Nikt wśród Twoich
            znajomych nie ma jakiegoś starego składaka? Popytaj po prostu.
            • Gość: jigt Re: rower - jak zaczac ? IP: *.mech.pw.edu.pl 29.06.06, 13:13
              Jestem za tym, by rower na początek pożyczyć. Musi być na tyle dobry by nie
              zniechęcić do jazdy i na tyle bylejaki by "kwota ubezpieczenia AC" nie była
              duża. Nauka jazdy jest w końcu ryzykowna. Czy ktoś porzyczyłby rower gdyby o
              tym wiedział??? To osobny temat.
              Kupić zawsze się zdąży.
              Pozdro!
      • Gość: tomq Re: rower - jak zaczac ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 12:40
        karta rowerowa ? :P

Art. 87. 3. Nie wymaga się uprawnienia do:
        1) kierowania rowerem, motorowerem lub pojazdem zaprzęgowym od osoby, która ukończyła 18 lat;

a karty rowerowe owszem się robi... dzieci w podstawówce (klasa 4, 5 lub 6) mają wychowanie komunikacyjne gdzie taki dokument otrzymują, potem w gimnazjum można na zajęciach techniki uzupełnić papierki o kartę motorowerową :)
      • wrzos77 Re: rower - jak zaczac ? 30.06.06, 12:59
        Jestem w podobnej sytuacji. Też nie jeździłam od dziecka, ale w zeszłym roku
        spóbowałam na wakacjach i okazało się (po pierwszym strachu), że tego się nie
        zapomina. Teraz kupiłam sobie damkę za 800 zł i dojeżdżam do pracy 2-3 razy w
        tygodniu, zamiast samochodem. Jakieś 11 km w jedną stronę. Gorąco polecam.
        • uruk-hai Re: rower - jak zaczac ? 30.06.06, 13:27
          To prawda - tego się nie zapomina - zupełnie jak pływania. Funfel nie jeździł od dziecka, przypominam sobie ze jakiś czas temu wsiadł na składaka i ruszył. Było uciechy co niemiara! - rzucało nim okrutnie od lewa do prawa jezdni, ale pod koniec wycieczki ruchy były już bardziej skoordynowane i naturalne, choć jeszcze nie doskonałe - mówiac oględnie :)). Największe problemy były z zatrzymaniem się ale i ten problem pokonaliśmy :))))))

Rower raczej pożycz - jak ci się spodoba to sobie kupisz, np jakiegoś crossa/trekinga na kółkach 28" ---> około 1000,00 złociszy polskich(na Forum jest setki tematów "co/za ile kupić" jakieś propozycje znajdziesz napewno) teraz pojawiają się już pierwsze spadki cen - kolega wynegocjował ostatnio fajnego crossowego Sportstera (Scott) za 1800,00 (już po jakimś rabacie) i za moją namową namówił sprzedawacę na zmiane korb z badziewnych na Deore - to była kwestia czasu i upierdliwości, czasem jak widać się udaje :)

Aha - zapewniam - rowerowanie jest najfajniejsze na świecie!!!! jest nawet lepsze od ..... :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka