Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    22.08.06, 11:32
    Jaka jest według was ocena osprzętu SRAMA - wiem, że są rózne opinie. Jak jest
    jego trwałość przy eksploatacji ok. 1000 km w roku po trasach różnorodnych
    (nieduże przewyższenia, drogi szutrowe i leśne) Czy można poszczególne grupy
    SRAm porównywać z Shimano (np. X.7 do LX)??? Liczę na waszą pomoc??
    Obserwuj wątek
      • Gość: Steve Re: SRAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 11:42
        7.0 można śmiało do xt i lx porównywać, a x-o przewyższa xtr już. To po raz. Po
        dwa sramy mają ciekawsze napięcia łańcuch co zauważyli na pewno i odczuli
        ludzie zajmujący się składdaniem sprzętu na codzień. Po trzy Sram to rasowiec
        MTB montując x-o z tyłu mamy więcej pewności że się nie rozpier.. niż montując
        xtr który w sumie jest tańszy. Minusem sramów jest mniejsza dokładność
        nachodzenia przerzutek w zamian za wytrzymałość. Zresztą nie ma co się
        rozpisywać bo jeśli ktoś rasowo jeździ izajeżdża 1 osprzęt za 2 to do
        zajechania wyższych grup srama musi się bardziej przyłożyć niż np do shimano.
        • pablo99101 Re: SRAM 22.08.06, 11:55
          A czy możliwe jest mieszanie grup. Np. czy będzie ze sobą współgrała manetka SX
          7 z przerzutką tylnia LX! I czy wogóle można mieszać wyposażenie tych dwóch
          firm! Jeśli tak - to czy o w jakiś sposób rzutuje to na kulturę pracy całego napędu!
          • Gość: Steve Re: SRAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 11:59
            Jak pomieszasz sobie przerzutke z manetką tak jak pisałeś to poprostu nie będą
            działać bo shimano i sramy mają inne współczynniki przełożeń. możesz sobie
            pomieszać np łańsuch z kasetą albo przerzutkę przednią shimano z manetką sram
            bo to ten sam współczynnik itp.
            • Gość: Silver Re: SRAM IP: *.isw.intel.com / *.isw.intel.com 22.08.06, 12:19
              Coś kolega klepie...
              Jest możliwe mieszanie dwóch grup, mam manetki srama i przerzute shimano,
              manetki trzeba kupic specjalne ktore wspolpracuja z shimano czyli stosunek
              ciagnietej linki 1:2 czyli np :
              www.harfa-harryson.com.pl/fnc/gooddisplay.php5?id=361&pos=12
              www.harfa-harryson.com.pl/fnc/gooddisplay.php5?id=359&pos=10
              www.harfa-harryson.com.pl/fnc/gooddisplay.php5?id=358&pos=9
              musisz sprawdzic ktore z nich maja odwrotna indeksacje
              albo starsze sachs - takie wlasnie mam i sobie chwale
              co do przerzutek, Sram zmienil troche projekt i pakuje wiecej alu w swoje
              komponenty, poprzednio byly cale z plastiku i udalo mi sie 3 zalatwic - 9.0sl
              -9.0 -5.0 i potem powiedzialem sobie - nigdy wiecej.
              I tak oto stalem się szczesliwym posiadaczem przerzuty Shimano, 2 razy zawinela
              sie w szprychy i nawet luzow nie dostala :)
      • Gość: Maniek Re: SRAM IP: *.elpos.net 22.08.06, 13:09
        Jedno jest pewne, jak na polskie warunki językowe nazwa nie do końca szczęśliwa
        • Gość: Steve Re: SRAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 13:29
          Nazwa nie gra roli, gdyż jeśli ktoś naprawde się zna to szybciej wybierze
          osprzęt pod sramem niż pod shimano.
          • Gość: Sławek Rz. Re: SRAM IP: *.zeo / *.zeo.pl 22.08.06, 14:09
            Steve napisał(a):
            > Nazwa nie gra roli, gdyż jeśli ktoś naprawde się zna to szybciej wybierze
            > osprzęt pod sramem niż pod shimano.

A Ty tak z własnego doświadczenia to piszesz? Miałeś okazję wystarczająco długo
            pojeździć na osprzęcie zarówno jednej jak i drugiej firmy, aby wyciągać takie
            wnioski?
            Czy może jesteś tylko taki teoretyk-gawędziarz?
            • Gość: Steve Re: SRAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 14:15
              Tak używam sam serie 9 sarama pod mtb, ale na szosie preferuję shimano.
              Składając ludziiom sprzęt miałem okazję przekonać się również co do 5 7 i x-0 z
              czym ta ostatnia nie jest na moją kieszeń. Pozdrawiam:)
              • Gość: Sławek Rz. Re: SRAM IP: *.zeo / *.zeo.pl 22.08.06, 14:30
                Czyli masz bogate doswiadczenie ze SRAM'em.
                A co z Shimano?...
                • Gość: Steve Re: SRAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 14:37
                  Z shimano jeszcze większe zaczynałem od alivio a kończę na xt trekkingowym
                  (gdyby xtr robił korbę 48 pod trekking to bym miał doświadczenia i z tym) i
                  zdecydowanie Shimano lepiej daje sobie radę na trasie zarówno grupy kolarskie
                  jak 105 tiogra lub ultegra jak i szosowe trekkingi 48 alivio lx i xt, ale
                  zostają w tyle i jeszcze długo będą zostawać za sramami pod jazda górską nic na
                  to nie można poradzić bo nie ma się co oszukiwać że szosa to nie jest żywioł
                  sramów.
              • pablo99101 Re: SRAM 22.08.06, 14:42
                Z postów jasno wynika, że nalezy się tylko cieszyć z istnienia konkurencji
                shimano - sram. Do tej pory jeździłem na shimano - teraz zmieniam wyposażenie i
                chyba zostanę przy opcji - prawie wszystko SRAM.Zobaczymy jak się sprawdzi! Mam
                jednak pytanie - jaką radzicie korbę do srama x-gen. założywszy, że nie chcę
                wydać więcej niż 250zł??? Tereny - lasy, szutry i górki rejonu kaszub!!!
                • Gość: Steve Re: SRAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 14:50
                  Jak składasz sram to sądzę, że chodiz ci o MTB bardziej czyli 44 największa. Za
                  250 kupisz już FIREXA z Truva jak się na nim zawiedziesz to znaczy że to nie
                  jest truv:) ewentualcnie LX 44 ale jest trochę droższy w zamian za supporcik
                  zintegrowany(naprawdę warto)(ani lx ani truv nie zajedziesz(biorac truv
                  uwzględnij jakiś dobry support jeszcze)). A jak coś tańszego to Suntourki, ale
                  to już niższe lasy średnio polecane.
                  • pablo99101 Re: SRAM 22.08.06, 14:58
                    Dzięki za wszelkie rady! To mój pierwszy składany własnoręcznie bike - tak więc
                    tych pytań i wątpliwości pojawia się dużo! Wczoraj pytałem o zakup mongoosa
                    składanego - ale decyzja ostateczna - to odkupienie od gościa trochę części z
                    tego rowerku i składanie coś ewidentnie pod siebie! Jeśli mogę was jeszcze zająć
                    - to jakiego rodzaju hamulce proponujecie do klamek Avid SD5 i obręczy Mavic
                    Cross Ride???
                    • Gość: Steve Re: SRAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 15:11
                      OOO:) Chłopie to pod takimi obręczmi 28 to ty crossa z niego zrób a nie mtb pod
                      sramiami:) pod 28 koła dołóż sobie crossowy osprzęt pod 48 ząbków bo efekt na
                      44 może nie być ciekawy w odczuciach dla cibie na trasie. Chyba że pomyliły ci
                      się modele maviców. A co do hamulców to avidy alivio albo LX(ale 06) w
                      zupełności wystarczą.
                      • pablo99101 Re: SRAM 22.08.06, 15:23
                        I to jest cenna uwaga! bo zdecydowanie wątpliwości u mnie budziła ta 44 ka! Nie
                        mam tu aż takich gór a zdecydowanie dużo szutru, lasu i trochę tylko górek!
                        • Gość: Steve Re: SRAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 15:27
                          No to wybór się zmniejsza znacznie do lx 48 (droższy niż 44 i mniejsza
                          dostępność korb) albo suntoury którch jest bez liku 48 możesz ew pobajerować i
                          m440 shimano kupić pod 48 zębami na poziomie suntoura, lub coś w tym stylu
                          • Gość: Jacu Re: SRAM IP: *.icpnet.pl 22.08.06, 16:09
                            nic się nie zawęża...
                            FC-M761 - korbeczka Shimanko z 48 ząbeczkami...

XTR rzeczywiście nie ma wersji 48T

• user0001 Re: SRAM 22.08.06, 16:20
        Można porównywać, na koniec opinia znajomych mechaników rowerowych:

Napęd SRAMa (siódemka) będzie chodził precyzyjnie do samego końca, po czy w
        ciągu 100 kilometrów padnie uniemożliwiając jazdę.

Napęd Shimano (LX, XT) będzie powoli pogarszał swoje parametry, aż do
        całkowitego padu.

To tylko opinie znajomych, nie potwierdzone własnym doświadczeniem.
        • Gość: Slav4 Z innej beczki... IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 22.08.06, 16:42
          A jak "tę" nazwę wymawiacie ?

bardzo podoba mi się elegancka ucieczka od problemu w "eS-Ram" jak słyszałem w
          zaprzyjaźnionym sklepie.

Sram wysokiej grupy
          eS-Ramie wysokiej grupy

co ładniej brzmi ?
          • Gość: Jacu Re: Z innej beczki... IP: *.icpnet.pl 22.08.06, 16:59
            rozwiązanie jest proste: Shimano, Campa...

Podobnie jak z wiszącymi na suficie grożnymi żarówkami firmy OSRAM ;)

Ale są gorsze nazwy, raz z kumplami wracając z uczelni tramwajem dyskutowaliśmy sobie o linuxach, dość burzliwie rozgorzała w temacie wyższości jakiegoś jądra i co też w takie jądro wkompilować sobie można - byś zobaczył zgorszone do granic możliwości, zbulwersowane miny kilku babć przysłuchujących się tej rozmowie.
            • kosheen4 Re: Z innej beczki... 22.08.06, 22:02
              Gość portalu: Jacu napisał(a):

> sobie o linuxach, dość burzliwie rozgorzała w temacie wyższości jakiegoś jądra
              > i co też w takie jądro wkompilować sobie można - byś zobaczył zgorszone do gra
              > nic możliwości, zbulwersowane miny kilku babć przysłuchujących się tej rozmowie
              > .

albo urban legend, albo potomkowie #tarnow, albo babcie gorszą się powszechnie ;-)
              • pegaz_mk Re: Z innej beczki... 22.08.06, 22:17
                > albo urban legend, albo potomkowie #tarnow, albo babcie gorszą
                > się powszechnie ;-)

Powszechnie, zapewniam. Wystarczy odpowiednio artykułować stosowne frazy. Sprawdzone - też kiedyś studiowałem informatykę ;)
              • pine1 Re: Z innej beczki... 24.08.06, 21:42
                kosheen4 dobre:-) Ale się uśmialem.
                Powracając do tematu:
                Miałem Shimano Acera (bida), LX (lepiej), Sachsa Neosa (jeszcze trochę lepiej),
                teraz mam komplet Srama 9.0SL (super) wkręciełem w koło, powiginał się wózek,
                wziąłem kombinerki... i odżyła. Na razie zostanę przy Sramie..., bo mnie nie
                zawodzi.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka