Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dynamo w przedniej piaście

06.09.06, 12:41
    Chodzi mi po głowie takie cudo, a co szanowni koledzy znawcy na to?

Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • dr.krisk A po co? 06.09.06, 15:01
        Co chcesz tym cudem napędzać? Oświetlenie diodami na baterie jest prostsze,
        znacznie lżejsze i mniej skomplikowane. A bateryjki można wymienić z czasem na
        akumulatorki i doładowywać.
        Według mnie bez sensu. Jak stoisz np. na skrzyżowaniu to nie jesteś widoczny,
        bo lampki nie świecą.
        • skuter70 Re: A po co? 06.09.06, 15:14
          dr.krisk napisał:

> Co chcesz tym cudem napędzać? Oświetlenie diodami na baterie jest prostsze,
          > znacznie lżejsze i mniej skomplikowane.

jezdzisz z takimi swiatlami w nocy po lesie?

to maz oczy jak sowa:)
          • dr.krisk Dynamo w piaście w lesie????? 06.09.06, 16:36
            To najgorsze z możliwych rozwiązań. W lesie jedziesz wolno, a więc światło masz
            słabe.
            Jak chcesz w nocy śmigać po lesie to kup czołówke Petzla.
            • skuter70 Re: Dynamo w piaście w lesie????? 07.09.06, 09:13
              > To najgorsze z możliwych rozwiązań. W lesie jedziesz wolno, a więc światło
              masz
              >
              > słabe

a jezdziles z takim dynamem?:)

> Jak chcesz w nocy śmigać po lesie to kup czołówke Petzla.

ja ma do tego halogen z akumulatorem 12v:)
      • spector1 Re: Dynamo w przedniej piaście 06.09.06, 15:04
        Niepotrzebny dodatkowy balast(1kg).

Spector
      • skuter70 Re: Dynamo w przedniej piaście 06.09.06, 15:13

podobno super:)
      • Gość: tetetka5 Re: Dynamo w przedniej piaście IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.09.06, 15:14
        możliwe jest też inne prostsze rozwiazanie:dynamo firmy aufa ,montowane na
        przedniej piaście i napędzane od szprych.Ma ono pewne wady,ale w porównaniu do
        dynama w piaście ma też zalety:prosta budowa a w razie awarii nie trzeba
        rozbierać całego koła.niestety jest trudno dostepne w Polsce.Co do zarzutu ,że
        w czasie postoju rower z oświetleniem napędzanym dynamem jest niewidoczny,jest
        prosta rada:tylna lampa z kondensatorem.Sam takiej używam i na postoju świeci
        jeszcze kilka,kilkanaście minut
        • tiresias Re: Dynamo w przedniej piaście 06.09.06, 15:25

a więc w mojej kodze (koga miyata) mam fabrycznie zamontowane takie dynamo
          (waga ok 400 g) + lampy, które świeca nawet jak nie kręcę (taki patent) przez
          klika minut - na przykład na skrzyżowaniu, albo gdy robie sobie przystanek w
          ciemnym lesie, niewiadomopoco
          • Gość: Jacu Re: Dynamo w przedniej piaście IP: *.icpnet.pl 06.09.06, 16:03
            Prostszy patent to akumulatorki - lżejsze, nie zwiększają oporów toczenia podczas jazdy, nie komplikują serwisowania roweru.

Dodatkowo można szybko usunąć zbędny balast (oświetlenie) z roweru.
            • user0001 Re: Dynamo w przedniej piaście 06.09.06, 20:30
              Tyle, że Kogi (chodzi pewnie o wersję trekkingową) nie kupuje się w trochę innym
              celu. Ten rower z założenie nie jest lekki (wersja na XT waży ponad 17kg). Koga
              to rower wyprawowy, zdjęcie "niepotrzebnego balastu" jest bezcelowe, jeżeli ten
              balast ma być przewożony w sakwach.

Oświetlenie na dynamo, ma ogromną zaletę: do jego zdjęcia potrzeba narzędzi :-)
              • Gość: Jacu Re: Dynamo w przedniej piaście IP: *.icpnet.pl 07.09.06, 01:43
                1) ile osob rzeczywiscie wyprawia się w miejsca bez energii elektrycznej?
                2) ile z powyższych regularnie podróżuje po zmroku (w nieznanym terenie)

halogen 2,4W na 4 aku AA świeci ponad 4h.
                lampka led działa grubo ponad 100h.

bateryjna lampka jest niezbędna do czytania map, w tej roli idealna jest ledowa czolowka - swieci 20-70h a pozwala poruszać się po lesie/drodze/jaskini, załatać dętke w ciemnosci, wygrzebać coś w sakwie itd itp.
                • uruk-hai Re: Dynamo w przedniej piaście 07.09.06, 11:32
                  Dynamo w przedniej piaście uważam za świetne rozwiązanie i dotyczy tylko i
                  wyłącznie wielodniowej/tygodniowej wyprawy rowerowej. Ponieważ byłem na takiej
                  marzę teraz o takim urządzeniu . Halogenik z kompletem baterii x2 się nie
                  sprawdził (Jazda od 22:30 do 5:30 rano). Poluję na piastę XT z dynamem w środku
                  (albowiem jeżdżę na XT przód + tył i najmniejszy powód, czyli wygląd zewnętrzny
                  jest przekonujący) - widziałem kiedyś w cykloturze za 200,00 zł z haczykiem -
                  niestety zniknąły i bardzo teraz boleję nad brakiem reflexu.... To czy światło
                  jest generowane po zatrzymaniu roweru czy nie jest kwestią konstrukcji samej
                  lampy - i tu mamy ogromnę możliwości w zależnosci od głębokości nabitej
                  złociszem naszej bądź sponsora kiesy.
                  I tak zawsze mam z przodu halogenik i światełko pozycyjne - halogenik stosuję
                  tylko i wyłacznie w czasie przejazdu przez skrzyżowania oraz poza miastem gdy
                  ciemno jak w d... światło pozycyjne mam włączone zawsze - od chwili gdy słońce
                  tonie za horyzontem - czyli nie jest jeszcze ciemno ale już nas na drodze nie
                  widać tak naprawdę, albo widaś w ostatniej chwili....

Jeśli zdobedę tą piastę z dynamem będę miał po prostu dwa koła - obręcz już od
                  dawna czeka - w chwili odpowiedniej potrzeby założę jedno bądź drugie - ot
                  kilkanaście sekund roboty .... + technikalia związane z montażem odpowiedniej
                  lampy
                  • mallard Re: Dynamo w przedniej piaście 07.09.06, 14:23
                    uruk-hai napisał:

> Jeśli zdobedę tą piastę z dynamem będę miał po prostu dwa koła - obręcz już
                    od dawna czeka

Bomba pomysł!

Pozdrówka :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka