Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Polar S725x

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 09:41
    Cz ktoś z grona zaglądających tu osób posiada na swoim "utrzymaniu"
    wspomniany w temacie pulsometr i mógłby co nieco o jego minusach napisać to
    byłbym wdzięczny.
    polar.sportkonsulting.pl/index.php?ac=221&id=124
    Obserwuj wątek
      • Gość: jackk3 Re: Polar S725x IP: *.ptr.terago.ca 01.02.07, 16:57
        Mam go 2 lata. 0 problemow na razie. Posiadam sensory na predkosc i kadencje
        (na dwoch rowerach). Ustawienie na predkosc poszlo gladko, na kadencje (sensor
        z tylu) troche bylo szukania miejsca. Jak go zamocowalem na tzw. chainstay to
        komputer nie 'lapal' (albo za daleko albo za duzo odbic). Tak ze ostatecznie
        zamocowalem go na rurze, ponizej bidonu i nie mam problemu. Sam komputer dziala
        bez zastrzezen. Jak kazdy Polar musisz dobrze zmoczyc elekrody i bardzo rzadko
        mam problemy z interferencja z innego zrodla. Dosc duza pamiec (w zaleznosci od
        interwalow ponmiarowych-duzy postep w porownaniu do starych {plarow). Dobre
        przesylanie pomiarow (ja mam na podczerwien). Komputer sprzedaja z programem na
        PC, ktory jest skarbnica wszelkich danych. Mozna przesylac files via Email
        jesli masz trenera w innym zakatku swiata. Bardzo fajne wykresy graficzne,
        mozna analizowac i porownywac (jednak trzeba sie na tym znac, to jest program
        raczej do zbioru danych, sam nie analizuje ich). Sam unit bardzo solidnie
        wykonany (w Finlandii), pomimo sporego uzywania niemal w kazdych warunkach nie
        widze sladow zuzycia.
        A teraz wady: wysoka cena (ale za jakosc sie placi), wyswietlacz moglby byc
        wiekszy (ale ja nosze okulary, moze dla kogos kto ma dobry wzrok nie stanowi to
        problemu), zbyt mala ilosc danych wyswietlana rownoczesnie (przyklad: jak jade
        na czasowkach gdzie nie znam trasy nie moge wyswietlic rownoczesnie dystansu i
        predkosci z kadenccja, brakuje pewnych mozliwosci. Sensor do pomiaru mocy jest
        ciezko ustawic (sam nie posiadam) i nie podaje (w niektorych przypadkach)
        miarodajnych wynikow (jesli pomiar mocy jest twoim celem odradzam kupno Polara).
        Ogolnie sprzet bardzo wysokiej klasy - polecam.
        Pzdr
        • Gość: jackk3 Re: Polar S725x IP: *.ptr.terago.ca 01.02.07, 17:06
          I jeszcze jedno. Opaska (strap) jest bardzo wygodna (poprzednie modele byly
          takie sobie). W obecnym mozna samemu wymieniac baterie (poprzednio nie), ja
          jeszcze nie probowalem.
          • Gość: kondor Re: Polar S725x IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 10:12
            ..."Bardzo fajne wykresy graficzne"...
            Wśród wielu funkcji jaki posiada ten pulsometr jest kilka które mnie do niego
            ciągnął. Widziałem na pewnej stronce wykresy podjazdów i powiem że chętnie bym
            to zastosował do moich licznych górskich tras.Pulsometr posiada wiele typowo
            rowerowych funkcji.Istotne jest to że posiada funkcie dotyczące pomiaru
            wysokości i w związku z tym mam pytanie.Jaki wpływ ma pogoda na pomiary?.Czy
            zmiany ciśnienia powodują zmiany w pomiarach.
            Wśród wielu funkcji dotyczących roweru ma sporo innych i zastanawiam się czy to
            wszystko przeciętny cyklista jest w stanie wykorzystać.
            Pewnie Ci się to jeszcze nie przytrafiło ale zapytam jak reaguje na wstrząsy.
            Czy upadł Ci kiedyś da ziemię? Pytam się gdyż ja posiadam już w zbiorach sporo
            liczników,które przestały działać po niefortunnych upadkach na podłoże.
            ..."wyswietlacz moglby byc wiekszy (ale ja nosze okulary"...
            Gdy się złapie określony wiek to większość z nas ma ten problem.Ja także mam
            pewne kłopoty ze wzrokiem.Myślę jednak że cyferki nie są mniejsze ,a niżeli
            przy wszystkich popularnych licznikach.
            Dzięki za sporo danych, które będą mi pomocne w decyzji czy to sobie kupić czy
            też coś innego.Z odzewu widać że to jeszcze zbyt rzadki gadżet,a może też i
            cena gra rolę że go ludzie nie mają.
            P.S Może masz gdzieś swoją stronkę z grafiką.Chetnie bym tam zerknął
            • Gość: drobo Re: Polar S725x IP: *.petrus.pl 02.02.07, 11:26
              swoją drogą cena wypasionego pulsometru "niebezpiecznie" zbliża się do
              dedykowanego, treningowego odbiornika GPS z czujnikiem kadencji i pulsu:

www.allegro.pl/item162521180_garmin_edge_305_cad_hr_gps_dla_rowerzystow.html
              • Gość: jackk3 Re: Polar S725x IP: *.ptr.terago.ca 02.02.07, 16:47
                Czy przyszlosc lezy w czujnikach GPS tego jeszcze nikt nie wie. Wyglada na to
                ze tak. Sam przcuje w geodezji i prawie wszystko robimy w RTK, tzw. total
                station jest uzywana bardzo rzadko. Na pewno (szczegolnie jesli chodzi o
                elewacje to GPS bije na glowe Polara. Sam Polar slynie glownie z pomiaru pulsu
                i jest na pewno bardzo dokladny. Polar ma jedna zasadnicza przewage nad Garmin
                mozna go zalozyc na reke (np. uprawiajac inne sport, wlacznie z plywaniem).
                Pzdr
                • Gość: drobo Re: Polar S725x IP: *.petrus.pl 02.02.07, 17:03
                  masz jak najbardziej rację - sam raczej preferuję naręczny pulsometr i oddzielnie GPS mapowy, bo to dla mnie bardziej uniwersalne rozwiązanie ( lubię sobie oprócz rowerkowania pobiegać ). Jednak dla osoby intensywnie trenującej głównie na rowerze i biorącej udział w zawodach opcja Garmin Edge może być bardzo ciekawa ( zwłaszcza, jeśli kupi odbiornik dużo taniej, bezpośrednio za oceanem ).
                  • Gość: kondor GPS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.07, 10:28
                    GPS fajny gdy ktoś kręci nie tylko koło siebie ale po całym świecie i prócz
                    roweru lubi jeszcze hasać po górach.
            • Gość: jackk3 Re: Polar S725x IP: *.ptr.terago.ca 02.02.07, 17:07
              Pomiar wysokosci jest dokladny (nawet wiecej niz potrzeba). Trzeba go tylko
              wykalibrowac (zalecaja to robic czesto-ja robilem to tylko 1x). Np.pamietam
              wyjazd ze 3x w tamtym roku na przelecz k. Calgary (Highwood Pass) ktorej
              publikowana elewacja wynosi 2006m
              www.peakfinder.com/passes.asp?passname=Highwood+Pass
              i o ile pamietam to pomiar mial nie wiecej niz 2m bledu (a cisnienie lubi sie
              zmieniac w Rockies). Czasami blad moze byc wiekszy (wartosc absolutna) ale to
              dla mnie nie ma wiekszego znaczenia (mnie chodzi glownie o ROZNICE w elewacji).
              Ja sam wykorzystuje tylko pewien procent danych.
              Wsrzasy nie stanowia problemu, nigdy mi nie spadl jednak. Napewno to nie jest
              przyrzad dla kazdego/poczatkujacego, wiekszosc funkcji pozostanie
              niewykorzystana (trzeba wiedziec jak interpretowac dane).
              Pzdr
              Oto jescze jedno zdjecie
              www.mountainlightstudio.com/Pages/stock/Highwood.html
              Oto link do dobrego forum: www.bikeforums.net/search.php?searchid=3232028
              Nie wiem czy to zadziala bo trzeba przejsc przez password.
              Sam moglbym Ci wyslac treningowa file ale bez software jej nie otworzysz (chyba
              ze screenshot ale jestem w pracy, poza tym nigdy tego nie robilem).
              • Gość: kondor Re: Polar S725x IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.07, 10:24
                Jak się widzi takie górki jakie tam masz koło siebie to zazdrość żżera.
                Więc nie drażnij ludzkiego podniebienia więcej.

..."Pomiar wysokosci jest dokladny"...
                Nieraz ludzie piszą że pogoda ma wpływ na odczyty,ale jak widzę z Twojego opisu
                nie dotyczy to omawianego "cudeńka".Mam jeszcze pytanko,a mianowicie czy
                pulsometr rejestruje w jedną całość,przewyższenie jakie się na dziennej trasie
                zrobiło?
                ..."mnie chodzi glownie o ROZNICE w elewacji"...
                Gdy się zna wysokości przełęczy na jakie się wjeżdża to te dane możemy
                porównywać z odczytem z licznika.Jednak tak jak piszesz istotna jest suma
                dziennego przewyższenia,a to już z mapy nie bardzo odczytamy.Chyba że się ktoś
                na tym zna alo używa GPS o którym wspomina "drobo"
                Jeżeli chodzi o GPS to ktoś kto jeździ dużo po świecie powinien zaopatrzeć się
                w ten gadżet.
                ..."Oto link do dobrego forum"...
                Może znasz link do rowerowego forum(polskiego).Bariera językowa troszkę
                ogranicza czytanie.Korzystam z tłumacza.

Tak z ciekawości zapytam.W jakiej cenie można w Kanadzie kupić takiego polara?
                • Gość: jackk3 Re: Polar S725x IP: *.ptr.terago.ca 05.02.07, 16:44
                  Rypnalem sie z ta wysokoscia (powinno byc 2206). Na tym drugim zdjeciu widac
                  zjazd w dol, moze nie tak stromy (okolo 7%) ale zjezda sie z powrotem bardzo
                  przyjemnie, predkosc spokojnie podchodzi pod co najmniej 80, zjazd przez dobre
                  kilkanascie minut, ruch bardzo maly (w tygodniu przktycznie nie ma samochodow,
                  a droga na zime jest zamykana), trzeba tylko uwazac na kozly gorskie, ktore
                  lubia sie gromadzic na drodze.
                  A teraz do rzeczy: sprawdzilem cene ktora byla 450 Can. (ja dalem bodajze 320,
                  byla przecena i dostalem ekstra znizke). Polary to chyba najtansze sa w US.
                  Osobiscie znam bardzo dobry sklep wysylkowy (z ktorego kilka razy zamawialem, w
                  Irlandii: www.totalcycling.com/
                  Maja naprawde niskie ceny.
                  Polar rejestruje poczatkowa elewacje, koncowa i interwaly (co 5,15 lub 60
                  sekund w zaleznosci od nastawienia. Potem, gdy sie zrobi 'download' danych
                  widac w postaci numerycznej (kupa danych) lub wykresow gdzie dokladnie widac
                  elewacje (mozna dowolnie zoomowac, program podaje nachylenie, itp.). Najlepiej
                  jakbys zobaczyl ten model w sklepie, powiini zrobic prezentacje. Jednak gdy
                  twoim glownym celem bedzie funkcja elewacyjna polecalbym raczej urzadzenie typu
                  Garmin (duzo dokladniejsze).
                  Polskiego forum niestety nieznam, moze tutaj ktos co podpowie.
                  Pzdr
                  • Gość: kondor Re: Polar S725x IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 09:48
                    ..."droga na zime jest zamykana"...
                    Nie ma się co dziwić gdyż jak przypuszczam w wyższych partiach śnieg zalega na
                    drodze jeszcze w maju.Tak w nawiasie to nie wyobrażam sobie gonitwy z
                    predkoscia 80km mając w świadomości że za najbliższym zakrętem można nadziać
                    się na takiego rogacza.
                    ..."Polary to chyba najtansze sa w US"...
                    Zważywszy na różnicę w zarobkach w US i u nas to rowery jak i cały osprzęt
                    powinny być ze 3 razy tańsze od aktualnych cen.
                    ..."Najlepiej jakbys zobaczyl ten model w sklepie, powiini zrobic prezentacje"..
                    Gdyby tak było to pewnie bym głowy ludziom,takim problemem na forum nie
                    zawracał.W razie decyzji pozostaje mi jedynie gdzieś przez sieć zamówić i
                    liczyć że to będzie udany egzemplarz.
                    Z opisu Twojego widzę jednak że jest to dość skomplikowane urządzenie i
                    potrzeba troszkę czasu na dogłębne poznanie jego działanie.
                    dzięki za odzew

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka