Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Luz w pedałach Shimano M520

IP: *.gdynia.mm.pl 27.05.07, 22:06
    Witam. W lewym pedale mam maly luz/podczas ciagniecia stopy czuje jak but delikatnie chodzi/ . Jak temu zaradzic?? Zaznaczam, ze w prawym tego nie ma
    Obserwuj wątek
      • Gość: Slav4 Re: Luz w pedałach Shimano M520 IP: 217.70.56.* 27.05.07, 22:23
        Podpinam się pod pytanie. 520-tki, przebieg ca 1800 km. Najczęściej wypinam
        lewy i właśnie w lewym w jak mocniej depnę pojawia się nie tyle luz co
        trzeszczenie.
        Nie jest to związane z bloiem/butem, bo jak się wpinam w identyczne SPD w
        rowerze żony to jest cichutko.
        W jeździe jako takiej nie przeszkadza, ale każdy obcy dźwięk z roweru powoduje
        że jestem chory :o)
        Da się coś poradzić we własnym zakresie, czy trzeba zawracać głowę serwisowi ?
        • nakole Re: Luz w pedałach Shimano M520 27.05.07, 23:07
          Proponuję, oczyścić dokładnie zatrzaski i ciutkę posmarować. też moje od czasu
          do czasu trzeszczą.
        • Gość: Sławek Rz. Re: Luz w pedałach Shimano M520 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 23:48
          Wykręć pedał z korby, oczyść dokładnie gwint na osi pedała i gwint w korbie,
          nasmaruj gwint(y), wkręć pedał (mocno, ale bez przesady)...
          Powinno pomóc :-)
        • Gość: kamil Pedaly te po prostu trzeba wymieniac... IP: 217.116.101.* 28.05.07, 11:07
          ...po pewnym czasie. Luzy wydaja takie stuki lub trzaski.
          Mozna je probowac reaktywowac (potrzebny specjalny klucz do kupienia w sklepie
          rowerowym) ale watpie w skutecznosc takiego zabiegu - pewnie pomoze na krotko.
          Pedaly 520 sa tanie wiec mozna raz na sezon czy dwa smialo je wymienic. Bardziej
          twale powinny byc 540 (mozna je tez rozkrecac zwyklym kluczem).

Same sprezyne trzeba oliwic podczas eksploatacji.
          • nakole Re: Pedaly te po prostu trzeba wymieniac... 28.05.07, 17:39
            Raz w roku wypada serwisować zatrzaski. Wymiana smaru ,regulacja łożysk.
            Użytkuje PD-520 trzeci rok i działąją.
          • uerbe Re: Pedaly te po prostu trzeba wymieniac... 28.05.07, 22:33
            Gość portalu: kamil napisał(a):

> Bardziej twale powinny byc 540 (mozna je tez rozkrecac zwyklym kluczem).

Są bardziej trwałe, ale w podobnej cenie polecałbym raczej Time'y Attac Alium - można w nich poruszać delikatnie stopą na boki, co gwarantuje nieco bardziej naturalny ruch nogi.
      • nakole Re: Luz w pedałach Shimano M520 27.05.07, 23:11
        Czy jest luz w pedale sprawdź chwytając za pedał ręką i próbuj nim poruszyć.
        Poza tym wrównaj napięcie w obydwu pedałach. Jest taki wkręcik ze znakiem +/-.
        Zresztą do pedałów dołączona jest instrukcja obrazkowo-tekstowa. Wreszcie
        sprawdź stan dokręcenia bloków w Twoich butach.
        • stefan4 Re: Luz w pedałach Shimano M520 27.05.07, 23:22
          nakole:
          > Wreszcie sprawdź stan dokręcenia bloków w Twoich butach.

Ja je muszę regularnie dociągać, bo mi się odkręcają. Tak chyba nie powinno
          być, ale jest. A jeśli na czas nie dokręcę, to za którymś razem ruch buta w bok
          w celu wypięcia nie powoduje wypięcia tylko przekrzywienie bloku. Można w ten
          sposób zaliczyć glebę...

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html
          • nakole Re: Luz w pedałach Shimano M520 27.05.07, 23:26
            Hmmm, w moich akurat nic takiego sie nie zdarza.Tak nie może byc. Może posmaruj
            gwinty wkrętów.
            • Gość: Slav4 Re: Luz w pedałach Shimano M520 IP: 217.70.56.* 28.05.07, 07:36
              Pytanie lamerskie trochę: Przyjrzałem się sprężynom w środku - faktycznie
              nałapały kurzu, piachu i paprochów. Strasznie mnie kusi psiknąć tam WD-40 (na
              gwinty również). Da radę ?
              • Gość: Super Zgred Re: Luz w pedałach Shimano M520 IP: *.dream.net.pl 28.05.07, 07:52
                Do smarowania gwintów urządzeń pracujących w trudnych,ciężkich warunkach (a do
                takich zaliczyc trzeba pedały)stsuje sie WYŁACZNIE smar stały grafitowany.WD to
                można sobie...Przecież,to nie jest środek smarujący.A może te trzaski pochodzą
                nie z pedała,tylko suportu.Warto sprawdzić.
              • Gość: Slav4 Re: Luz w pedałach Shimano M520 IP: 217.70.56.* 28.05.07, 11:36
                Wkład suportu świeżo wymieniony bo stary dokonał żywota.
                Na 100% lewy klik. A WD chciałem psiknąć w sprężynkę pedała (nie w ośkę czy
                gwint) bo zebrało się tam masę świństwa.
                Przecież ta sprężynka to nie łańcuch i nie pracuje pod obciążeniem. Powinna się
                doczyścić a potem zobaczymy co dalej :o)
              • nakole Re: Luz w pedałach Shimano M520 28.05.07, 17:36
                Myślę, że nie zaszkodzi ostre psiknięcie, a brudy wypłyną. Potem wytrzyj
                dokładnie. Można też pędzlem beznzyną ekstakcyjną, i delikatnie olejem do
                łańcucha. Gwinty tylko oczyść. Ja gwinty smaruję pastą miedziową. Zabezpiecza
                przed ewentualnym zapieczeniem.
      • drogibronislaw Mam ten sam typ pedałów. Kupiłem je wiosną br 28.05.07, 21:02
        Faktycznie, są różnice pomiedzy lewym i prawym ...
        • nakole Re: Mam ten sam typ pedałów. Kupiłem je wiosną br 28.05.07, 21:55
          ...jak między lewym i prawym gwintem? ;-)
          • drogibronislaw cha! cha!, ale dowcip. Kazia Szczuka takie opowiad 29.05.07, 00:46
            a ....
            • nakole Re: cha! cha!, ale dowcip. Kazia Szczuka takie op 29.05.07, 17:29
              ...Kinga Dunin jeszcze lepsze ;-)
              • Gość: Slav4 WD-40 rulez :o) IP: 217.70.56.* 29.05.07, 22:02
                Psik, wytarcie i po bólu. Duży psik bo dużo paskudztwa było.
                Błoga cisza :o)
                • nakole Więc cichego pedałowania życzę :-) 29.05.07, 22:18

• Gość: drogibronislaw Od kingi dunin lepsze opowiada tylko romek g. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:33
                ;o)
                • nakole Re: Od kingi dunin lepsze opowiada tylko romek g. 30.05.07, 19:56
                  ...kisisz rowerzysto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka