Gość: Norbert Gdynia IP: *.gdynia.mm.pl 27.05.07, 22:06 Witam. W lewym pedale mam maly luz/podczas ciagniecia stopy czuje jak but delikatnie chodzi/ . Jak temu zaradzic?? Zaznaczam, ze w prawym tego nie ma Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Slav4 Re: Luz w pedałach Shimano M520 IP: 217.70.56.* 27.05.07, 22:23 Podpinam się pod pytanie. 520-tki, przebieg ca 1800 km. Najczęściej wypinam lewy i właśnie w lewym w jak mocniej depnę pojawia się nie tyle luz co trzeszczenie. Nie jest to związane z bloiem/butem, bo jak się wpinam w identyczne SPD w rowerze żony to jest cichutko. W jeździe jako takiej nie przeszkadza, ale każdy obcy dźwięk z roweru powoduje że jestem chory :o) Da się coś poradzić we własnym zakresie, czy trzeba zawracać głowę serwisowi ? Link Zgłoś
nakole Re: Luz w pedałach Shimano M520 27.05.07, 23:07 Proponuję, oczyścić dokładnie zatrzaski i ciutkę posmarować. też moje od czasu do czasu trzeszczą. Link Zgłoś
Gość: Sławek Rz. Re: Luz w pedałach Shimano M520 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 23:48 Wykręć pedał z korby, oczyść dokładnie gwint na osi pedała i gwint w korbie, nasmaruj gwint(y), wkręć pedał (mocno, ale bez przesady)... Powinno pomóc :-) Link Zgłoś
Gość: kamil Pedaly te po prostu trzeba wymieniac... IP: 217.116.101.* 28.05.07, 11:07 ...po pewnym czasie. Luzy wydaja takie stuki lub trzaski. Mozna je probowac reaktywowac (potrzebny specjalny klucz do kupienia w sklepie rowerowym) ale watpie w skutecznosc takiego zabiegu - pewnie pomoze na krotko. Pedaly 520 sa tanie wiec mozna raz na sezon czy dwa smialo je wymienic. Bardziej twale powinny byc 540 (mozna je tez rozkrecac zwyklym kluczem). Same sprezyne trzeba oliwic podczas eksploatacji. Link Zgłoś
nakole Re: Pedaly te po prostu trzeba wymieniac... 28.05.07, 17:39 Raz w roku wypada serwisować zatrzaski. Wymiana smaru ,regulacja łożysk. Użytkuje PD-520 trzeci rok i działąją. Link Zgłoś
uerbe Re: Pedaly te po prostu trzeba wymieniac... 28.05.07, 22:33 Gość portalu: kamil napisał(a): > Bardziej twale powinny byc 540 (mozna je tez rozkrecac zwyklym kluczem). Są bardziej trwałe, ale w podobnej cenie polecałbym raczej Time'y Attac Alium - można w nich poruszać delikatnie stopą na boki, co gwarantuje nieco bardziej naturalny ruch nogi. Link Zgłoś
nakole Re: Luz w pedałach Shimano M520 27.05.07, 23:11 Czy jest luz w pedale sprawdź chwytając za pedał ręką i próbuj nim poruszyć. Poza tym wrównaj napięcie w obydwu pedałach. Jest taki wkręcik ze znakiem +/-. Zresztą do pedałów dołączona jest instrukcja obrazkowo-tekstowa. Wreszcie sprawdź stan dokręcenia bloków w Twoich butach. Link Zgłoś
stefan4 Re: Luz w pedałach Shimano M520 27.05.07, 23:22 nakole: > Wreszcie sprawdź stan dokręcenia bloków w Twoich butach. Ja je muszę regularnie dociągać, bo mi się odkręcają. Tak chyba nie powinno być, ale jest. A jeśli na czas nie dokręcę, to za którymś razem ruch buta w bok w celu wypięcia nie powoduje wypięcia tylko przekrzywienie bloku. Można w ten sposób zaliczyć glebę... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Link Zgłoś
nakole Re: Luz w pedałach Shimano M520 27.05.07, 23:26 Hmmm, w moich akurat nic takiego sie nie zdarza.Tak nie może byc. Może posmaruj gwinty wkrętów. Link Zgłoś
Gość: Slav4 Re: Luz w pedałach Shimano M520 IP: 217.70.56.* 28.05.07, 07:36 Pytanie lamerskie trochę: Przyjrzałem się sprężynom w środku - faktycznie nałapały kurzu, piachu i paprochów. Strasznie mnie kusi psiknąć tam WD-40 (na gwinty również). Da radę ? Link Zgłoś
Gość: Super Zgred Re: Luz w pedałach Shimano M520 IP: *.dream.net.pl 28.05.07, 07:52 Do smarowania gwintów urządzeń pracujących w trudnych,ciężkich warunkach (a do takich zaliczyc trzeba pedały)stsuje sie WYŁACZNIE smar stały grafitowany.WD to można sobie...Przecież,to nie jest środek smarujący.A może te trzaski pochodzą nie z pedała,tylko suportu.Warto sprawdzić. Link Zgłoś
Gość: Slav4 Re: Luz w pedałach Shimano M520 IP: 217.70.56.* 28.05.07, 11:36 Wkład suportu świeżo wymieniony bo stary dokonał żywota. Na 100% lewy klik. A WD chciałem psiknąć w sprężynkę pedała (nie w ośkę czy gwint) bo zebrało się tam masę świństwa. Przecież ta sprężynka to nie łańcuch i nie pracuje pod obciążeniem. Powinna się doczyścić a potem zobaczymy co dalej :o) Link Zgłoś
nakole Re: Luz w pedałach Shimano M520 28.05.07, 17:36 Myślę, że nie zaszkodzi ostre psiknięcie, a brudy wypłyną. Potem wytrzyj dokładnie. Można też pędzlem beznzyną ekstakcyjną, i delikatnie olejem do łańcucha. Gwinty tylko oczyść. Ja gwinty smaruję pastą miedziową. Zabezpiecza przed ewentualnym zapieczeniem. Link Zgłoś
drogibronislaw Mam ten sam typ pedałów. Kupiłem je wiosną br 28.05.07, 21:02 Faktycznie, są różnice pomiedzy lewym i prawym ... Link Zgłoś
nakole Re: Mam ten sam typ pedałów. Kupiłem je wiosną br 28.05.07, 21:55 ...jak między lewym i prawym gwintem? ;-) Link Zgłoś
nakole Re: cha! cha!, ale dowcip. Kazia Szczuka takie op 29.05.07, 17:29 ...Kinga Dunin jeszcze lepsze ;-) Link Zgłoś
Gość: Slav4 WD-40 rulez :o) IP: 217.70.56.* 29.05.07, 22:02 Psik, wytarcie i po bólu. Duży psik bo dużo paskudztwa było. Błoga cisza :o) Link Zgłoś
Gość: drogibronislaw Od kingi dunin lepsze opowiada tylko romek g. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:33 ;o) Link Zgłoś
nakole Re: Od kingi dunin lepsze opowiada tylko romek g. 30.05.07, 19:56 ...kisisz rowerzysto. Link Zgłoś