Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

swiatla!!!

23.10.07, 21:26
    podkurwilem sie dzisiaj, i to mocno... poraza mnie bezmyslnosc patafianow
    jezdzacych ulicami noca bez zadnego oswietlenia. widac takiego w ostatniej
    chwili. czy to na prawde taki wielki wydatek kupic sobie lampke?
    Obserwuj wątek
      • stary_bej Re: swiatla!!! 23.10.07, 23:04
        wiesz, no swiatla troche kosztuja.

np: przednia lampka (mowimy o dobrej a nie bublu chinskim) kosztuje tyle co 7-8
        nalewek wisniowych ;) a tylnia lapka cateye'a tyle co karton przemycanych fajek
        ;) wiec co typowy bej by wybral? odpowiedz jest prosta:) bezpieczenstwo na drodze xD

a tak na powaznie to raczej ich glupota. powinny byc przepisy ze osobe jezdzaca
        bez oswietlenia po zmroku mozna by bezkarnie przejechac. ba! zeby jeszcze
        nagrody wyplacali z kazdego zdjetego rowerzyste bez swiatel! i swiat bylby
        bezpieczniejszy bo wszyscy rowerzysci mieliby swiatla! alleluja!

xD
        • sebeqx Re: swiatla!!! 24.10.07, 01:15
          Witam!

Żeś pojechał po całości :D
        • rano1 Re: swiatla!!! 15.11.07, 20:21
          Same przepisy nic nie dadzą. Jeśli Policja nie weźmie się do roboty i nie
          zacznie łapać i oblepiać mandatami rowerzystów-cichociemnych, nic w tej sprawie
          się nie zmieni.
      • xiontz Re: swiatla!!! 12.11.07, 11:50
        Podkurwianie się i wyzywanie od patafianów ludzi bezmyślnych nie przyniesie
        żadnego rezultatu. Trzeba brać odpowiedzialność, za kształt jaki przyjmuje
        rzeczywistość wokół nas, a nie tylko narzekać! Wydatek, nie wydatek, osoby
        jeżdżące po zmroku bez świateł trzeba grzecznie informować, o tym, że stanowią
        zagrożenie dla samych siebie i innych. Jeśli ktoś usłyszy 3, 4 razy od 3, 4
        różnych osób informację, że powinien mieć światełka - z pewnością je sobie kupi.
        Bo będzie miał świadomość, że źle robi jeżdżąc bez. Ja robię to tak:
        widzę jadącego z naprzeciwka "ciemniaka" - zatrzymuję się i wołam: halo,
        przepraszam pana/panią bardzo i czekam, aż się i on/ona zatrzyma (wszyscy się
        zatrzymują, bo są ciekawi, o co mi chodzi, albo myślą, że chcę zapytać o drogę),
        wtedy grzecznie, kulturalnie i bez wyzwisk pytam, czy pan/pani wie, że jazda bez
        świateł w nocy jest niebezpieczna? W tym momencie zazwyczaj następują różne
        tłumaczenia i przeprosiny. Na koniec mówię: proszę się zastanowić, czy te parę
        złotych na lampkę to taki wielki wydatek w obliczu kalectwa, czy nawet śmierci.
        Żegnam się i jadę dalej. Co ciekawe, nikt mi jeszcze z tego powodu nie nabluzgał
        (a niestety większość "cieminaków" to młodzi ludzie). Czy moje napomnienia
        przynoszą skutek, nie wiem, mam nadzieję, że tak. Jeśli wszyscy będą w ten
        sposób reagować, sytuacja z pewnością się zmieni. Samo narzekanie na innych, to
        ukryta chęć dowartościowania samego siebie. A chodzi przecież o nasze
        bezpieczeństwo, a nie tylko dobre samopoczucie.
        X.
        • roweroraffi Re: swiatla!!! 12.11.07, 21:05
          Fakt, wielu rowerzystów nie zdaje sobie sprawy z tego, że są niewidoczni.
          Wyklęcie Ich niewiele zmieni, bo nie zrozumieją czemu są wyklinani, podobnie jak
          kierowca parkujący na ścieżce raczej nie skojarzy rysy na lakierze z tym faktem.

Właśnie dlatego tłumaczenie i inne kulturalne metody docierania do ludzi dają
          lepsze efekty niż "słanie jobów". A przy okazji można czasem posłuchać naprawdę
          wesołych historii i tłumaczeń ;-)
      • vampiorek Re: swiatla!!! 13.11.07, 00:39
        ja w sobotę miałem już ochotę rozjeżdżać takich nieoświetlonych. Droga krajowa w
        okolicach Grudziądza, wszyscy rowerzyści oprócz jednego w nocy bez oświetlenia.
        Strach było jechać, a wyprzedzanie to z dusza na ramieniu sie odbywało...
        Myślę że 500 złotowe mandaty by szybko nauczyły nieoświetlonych myslenia...
        • roweroraffi Re: swiatla!!! 13.11.07, 09:09
          vampiorek napisał:

> Myślę że 500 złotowe mandaty by szybko nauczyły nieoświetlonych myslenia...

Myślę, że nawet nie koniecznie te 500-złotowe, ale jakiekolwiek zainteresowanie
          Policji tym tematem by na pewno nie zaszkodziło. W tej chwili to się chyba nie
          zdarza, a przynajmniej mnie się nie zdarzyło (choć moje oświetlenie widać z tak
          daleka, że może dlatego mnie nie zatrzymują).

Na Zachodzie w paru miejscach problem rozwiązano tak, że jak zatrzyma Cię
          Policja to masz do wyboru... kupić lampkę u Nich na miejscu za powiedzmy 20zł,
          albo zapłacić mandat za załóżmy 50zł. Nietrudno się domyślić co ludzie
          wybierają. Myślę, że i u nas byłby to szybki sposób na oświetlenie rowerzystów,
          bo nie musiałbyś dostać 2-3 mandatów, by stwierdzić, że trzeba kupić lampkę, bo
          często kontrolują ;-)
          • boruta_wwa Re: swiatla!!! 15.11.07, 00:55
            dobrze piszesz Rafii, karać batmanów
            ale z tego co jesienią zaobserwowałem to działalność policji (przynajmniej na
            Mokotowie) polegała na spisywaniu/mandatowaniu? cyklistów ze światełkami, którzy
            boją się jechać wąską i zatłoczoną na maxa (min przez remont ul. Puławskiej) al.
            Niepodległości i poruszali się chodnikiem :(
            chore to jest :(
            b.
            • rano1 Re: swiatla!!! 15.11.07, 20:24
              Na jakiej niby podstawie wlepiali mandaty jadącym rowerami chodnikiem przy Al.
              Niepodległości? Może za przejeżdżanie pasów dla pieszych.
              • sebeqx Re: swiatla!!! 15.11.07, 21:42
                Witam!

rano1 napisał:

> Na jakiej niby podstawie wlepiali mandaty jadącym rowerami
                > chodnikiem przy Al. Niepodległości? Może za przejeżdżanie
                > pasów dla pieszych.

To Kolega przepisów nie zna?
              • roweroraffi Re: swiatla!!! 16.11.07, 18:25
                rano1 napisał:

> Na jakiej niby podstawie wlepiali mandaty jadącym rowerami chodnikiem przy Al.
                > Niepodległości? Może za przejeżdżanie pasów dla pieszych.

Na części Niepodleglości jest ścieżka. Na pozostalej części chodniki, ktorymi wg
                prawa jeździć nie wolno, o ile dozwolona na ulicy predkosc nie przekracza
                50km/h, a jak wiemy tam jest do 50-ciu wlasnie. Reszte dopowiedz sobie sam.

BTW, jezdze Niepdleglosci prawie dzien w dzien przez ostatnie 4 lata. Ulicą :-P
                • juri666 Re: swiatla!!! 26.11.07, 14:57
                  widze, ze watek nie umarl smiercia naturalna:> macie racje, slanie jobow nie
                  bedzie wcale super skuteczne, inna sprawa, ze wtedy i tak nie mialem specjalnie
                  mozliwosci pogadania z czlowiekiem - akurat jechalem samochodem.

na marsa /odcinek od zolnierskiej w kierunku rembertowa/ nawierzchnia jest jaka
                  jest - dziura na dziurze a tego pozal sie boze rowerzyste rzucilo nagle na
                  srodek pasa. jego i moje szczescie, ze nie zapieprzalem jak glupi a pas w druga
                  strone byl pusty.

z ciekawszych rzeczy - jakis czas temu widzialem babke majaca z przodu roweru
                  czerwone migajace swiatelko. zatkalo mnie...
                  • roweroraffi Re: swiatla!!! 26.11.07, 16:19
                    juri666 napisał:

> z ciekawszych rzeczy - jakis czas temu widzialem babke majaca z przodu roweru
                    > czerwone migajace swiatelko. zatkalo mnie...

Mało jeszcze rzeczy widziałeś. Nawet na Masie zdarzają się osoby z tylnym
                    światłem z przodu lub odwrotnie. I tak patrzać obiektywnie to lepiej takie niż
                    żadne ;-)
                    • gromanik Re: swiatla!!! 08.12.07, 10:52
                      ja ostatnio wracałem około 23 budowaną obwodnicą Jabłonny, padało, więc jechałem
                      w goglach i mimo naprawdę mocnego światła mojego roweru mało co nie potrąciłem
                      ciemno ubranego pieszego. w miejscach, gdzie nie ma latarni mogliby chociaż
                      odblaski zakładać...

nota bene, obwodnica Jabłonny praktycznie gotowa, ale pewnie nie oddadzą jej do
                      czasu poszerzenia modlińskiej w Warszawie, ale można byłoby dopuścić ruch
                      autobusów i taksówek po obwodnicy w porannych godzinach szczytu-od legionowa do
                      granicy warszawy stoi się 40 minut i solidarnie stoją wszyscy... Na szczęście
                      niedługo wyleczę to przeziębienie i będzie mi to wisieć :)
                      • roweroraffi Re: swiatla!!! 08.12.07, 14:29
                        gromanik napisał:

> ja ostatnio wracałem około 23 budowaną obwodnicą Jabłonny, padało, więc jechałe
                        > m
                        > w goglach i mimo naprawdę mocnego światła mojego roweru mało co nie potrąciłem
                        > ciemno ubranego pieszego. w miejscach, gdzie nie ma latarni mogliby chociaż
                        > odblaski zakładać...

Widzisz, Ty wiesz jako rowerzysta/kierowca, że pieszego w nocy nie widać. Ale to
                        nie tak łatwo Mu wytłumaczyć, póki sam się nie przekona. Identycznie jest z
                        batmanami, kierowcami bez świateł w deszcz i tym podobnymi ludźmi... bardzo nie
                        lubimy uczyć się na cudzych błędach, czasem trzeba nas rozjechać byśmy
                        zrozumieli, co się do nas mówi ;-)

> nota bene, obwodnica Jabłonny praktycznie gotowa, ale pewnie nie oddadzą jej do
                        > czasu poszerzenia modlińskiej w Warszawie

No to obawiam się, że obwodnica zarośnie trawą do tego czasu, bo przedłużenie
                        Modlińskiej to chyba na wiosnę mają zacząć robić, czy jakoś tak. A jeszcze jak
                        się coś opóźni, to będzie na wiosnę, ale 2009 roku.
                        • gromanik Re: swiatla!!! 09.12.07, 15:06
                          > No to obawiam się, że obwodnica zarośnie trawą do tego czasu, bo przedłużenie
                          > Modlińskiej to chyba na wiosnę mają zacząć robić, czy jakoś tak. A jeszcze jak
                          > się coś opóźni, to będzie na wiosnę, ale 2009 roku.
                          >

Zaczynają coś już robić od strony Warszawy, ale na razie to prace raczej
                          przygotowawcze.

Ale pod kątem rowerowym to niezły bubel powstaje i jak będzie otwarcie tego
                          bubla to dobrze byłoby zorganizować ekipę podobnie na marszałkowską i powyjmować
                          np trochę kostki ze śmieszek(tak jest ułożona, że krawężniki wyjmować się też
                          da), jest też fragment spacerniaka jak na wale miedzyszyńskim, a nawet lepszy,
                          bo węższy i z zakrętami... Może Warszawskie Przedsiębiorstwo Robót Drogowych
                          powinno zmienić rozwinięcie na Wiele Pierdół Robiło Drogę?!
                          • roweroraffi Re: swiatla!!! 09.12.07, 17:37
                            gromanik napisał:

> Zaczynają coś już robić od strony Warszawy, ale na razie to prace raczej
                            > przygotowawcze.

Przygotowawcze prace i papierki to tam już od roku trwają. Ja bym się nimi nie
                            sugerował ;-)

> Ale pod kątem rowerowym to niezły bubel powstaje

Trudno się dziwić, w końcu GDDKiA nie ma bladego pojęcia o drogach rowerowych. O
                            słuchaniu ludzi z większym doświadczeniem w tym, czy o konsultacjach społecznych
                            z resztą też prawie nic nie wiedzą.

> jak będzie otwarcie tego
                            > bubla to dobrze byłoby zorganizować ekipę podobnie na marszałkowską i powyjmowa
                            > ć
                            > np trochę kostki ze śmieszek(tak jest ułożona, że krawężniki wyjmować się też
                            > da), jest też fragment spacerniaka jak na wale miedzyszyńskim, a nawet lepszy,
                            > bo węższy i z zakrętami... Może Warszawskie Przedsiębiorstwo Robót Drogowych
                            > powinno zmienić rozwinięcie na Wiele Pierdół Robiło Drogę?!

WPRD to pierdoły, tego jestem pewny. Ale Oni odpowiadają tylko za błędy
                            wykonawcze (czyli te łatwe do wyjęcia kostki czy krawężniki). Już sam wygląd
                            spacerniaka to sprawa projektu i SIWZ, czyli inwestora i projektanta.
                            Projektantem to nie wiem, kto jest, ale inwestor to GDDKiA.
                            Z resztą jak będzie otwarcie, to pojawić się i pogwizdać zawsze można. Tym
                            bardziej jak będzie taka banda ministrów jak pod Garwolinem ;-)
      • robertrobert1 Re: swiatla!!! 08.12.07, 19:34
        juri666 napisał:

> czy to na prawde taki wielki wydatek kupic sobie lampke?

www.cyklotur.com/x_C_I__P_53038545-53010001__PZTA_.html
        www.cyklotur.com/x_C_I__P_53036570-53010001__PZTA_.html

Jak widac to jest niezly wydatek, nieprawdaz?
        • olewator2 Re: swiatla!!! 22.12.07, 13:02
          1k zł za 3 godziny świecenia.... Co za badziewie dzisiaj sprzedają.

Mi tam na przykład przednia lampka sie urwała (Nie wytrzymała jazdy po
          wertepach) A na kierownic nie mam za bardzo miejsca:(

A po za tym może komuś życie nie miłe...
          • juri666 Re: swiatla!!! 26.12.07, 22:58
            jak komus zycie niemile, to niech nie wciaga w to innych... tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka